Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *24*

Rozpakowane:

*MARZEC*
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena (1450g) i Julka (1800g) - Zaspa - CC

*KWIECIEŃ*
15.04 (01.05) magda30 - Synek Oskarek (3360g, 54cm) - Zaspa - CC
23.04 (01.05) katelajda - Synek Fabianek (3880g, 56cm) - Zaspa - SN
29.04 (04.05) devil83 - Córeczka Zuzanka (3520g, 55cm) - Zaspa - SN

*MAJ*
02.05 (05.05) trzydziestka - Córeczka Lenka (3360g, 54cm) - Redłowo - SN
09.05 (06.05) enjoy - Synek Mikołaj (3775g, 49cm) - SN
10.05 (18.05) Hope - córeczka Pola Anna (3535g, 55cm) - Kliniczna - SN
11.05 (07.05) asia87 - Synek Kacperek - Wojewódzki
13.05 (31.05) aśku_85 - córeczka Jagoda (2760g, 50cm) - Swissmed - CC
15.05 (06.05) moonika - synek Mareczek (4300g, 57cm) - Redłowo - SN
15.05 (16.05) Ola - synek - (3980g, 57cm) - Wejherowo - SN
19.05 (24.06) GosiekG - córeczka Zosia (2880g) - Wejherowo - CC
23.05 (31.05) Witch_B - synek Mateusz (3950g, 57cm) - Wojewódzki - CC
23.05 (02.06) Luna - Synek Jasiu (3370g, 54cm) - Zaspa - SN
26.05 (26.05) Graszka - córeczka Aleksandra (4290g, 58cm) -Wejherowo - CC
27.05 (24.05) ja3 - synek (3400g, 59 cm)
31.05 (18.05) Usiaa - Synek Borys (4270g, 59cm) - Zaspa - CC

*CZERWIEC*
03.06 (27.05) ewwa - Córeczka Amelka (3500g, 55cm) - Zaspa - SN

Dwupaki:

*MAJ*
02.05 mila
08.05 Andjaaa
17.05 gaskaa - Synek
26.05 Aga - Swissmed/Redłowo
30.05 Pocahontas - córeczka

*CZERWIEC*
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
11.06 Kasia - córeczka
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
14.06 funny007 - córeczka
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon - Kliniczna
20.06 pirat - Córeczka - Wejherowo
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 adg2014- Syn - Swissmed lub Kliniczna
25.06 kkasita - córeczka - Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
26.06 styczniówka - Synek
27.06 Bozena19 -Synek - Wejherowo
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Poprzedni:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-23-t545077,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *24*

Nie zazdroszczę Wam tych problemów z laktacją. Ja to chyba bym się nerwowo wykończyła z tym brakiem pokarmu, nawałem... Dobrze, że zdecydowałam się na mm, bo karmienie cyckiem to zdecydowanie nie moja bajka...

U nas Borys póki co spokojny, śpi i je, co prawda jeszcze nie ma jakiegoś wypracowanego planu dnia, ale jakoś dajemy radę. Noce też spokojne. Na spacerach ładnie śpi, dzięki czemu mogę pobiegać na placu zabaw za starszakiem, chociaż "pobiegać" to za dużo powiedziane przy mojej obecnej kondycji...

Styczniówka gratulacje :) To się maleństwu spieszyło na świat :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Styczniówka gratulacje !!!

Styczniówka gratulacje! ale co się stało, że tak szybko? Jak dojdziesz do siebie to daj znać koniecznie. Zdróweczka dla Was!

czerwcowa dzięki za informacje, że pełnia jest 13 czerwca. Właśnie się zastanawiałam kiedy to, bo któraś z Was już coś kiedyś pisała na ten temat. To mam nadzieję, że mi też wtedy się uda :) 13 czerwca mamy też występ u córki w przedszkolu więc mogłabym w nocy urodzić :)

Styczniówka :-) super, gratulacje :):)

wróciłam ze spaceru i znpwu cycki jak balony, kto ma za mało mleka?? oddam trochę ;):) leżę i okładam się mrożonką hortexu :/ i do picia melisa, mięta i szałwia..... bo to ponoć troche ogranicza laktację

Mateusz tak mnie dziś ukąsił ze aż sie popłakałam z bólu :(
rzeczwyiście, ten bezzebny uśmiech i te różowe pućle wynagradzają wszystko :):)

a od niespania zachciiało mi się kawy... wziełam dużego łyka od męża, ale przy moim nadciśnieniu to jednak nie był najlepszy pomysł,,,, po prawie roku niepicia kawy :/ ciśnienie zaczeło podskakiwać, i od razu mi chlusnęło jak przy okresie... kiedy się to krwawienie skończy ....:/

idę się zdrzemnąć, bo coś czuję że kolejna ciężka noc przed nami ;) a jutro środowiskowa przychodzi,

I pomyśleć że miałaś termin po mnie :) a u mnie ciszaaaa buuu

Gratulacje!!! :-)

Gratulacje serdeczne!!!

Gratulacje :))

Supcio gratuluje

Gratki wielkie:)

Ja tak na szybko mam juz Synusia przy sobie:) jest przecudowny:) pózniej napisze wiecej, bo mega boli brzuch :/

Czy dopajać czy nie to kwestia bardzo dyskusyjna. Tak, jak devil pisze, każda z nas sama podejmie decyzję :)

Ja tez dopajam bo uwazam ze jak nam sie chce pic to tak samo dzieciom i nie zamierzam mieć go tylko na cycku normalnie w 4 m-cu zaczne wprowadzac pokarmy z Bartkiem tez tak robilam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja tam mamą jeszcze nie jestem, ale wydaje mi się, że dopajanie wodą to nie przestępstwo, krzywdy maluchowi tym na pewno nie zrobimy, w literaturze którą czytałam były wzmianki o dopajaniu wodą w upały, jedynie w szpitalu plakaty informacyjne krytykowały tą praktykę, decyzję i tak każda z nas podejmie sama, ja na pewno będę podawać wodę jeśli będzie taka potrzeba.

Laguna- fakt, nie pomyślałam o Twoich szkrabach, wierzę, że jest Tobie ciężko, ja tam stękam sobie sama do siebie leżąc na kanapie i nic nie muszę robić. Mogłabym być w ciąży jeszcze do grudnia, gdyby nie ta główka w kanale rodnym :)
Dzisiaj dowiedziałam się od koleżanki, że zbliża się pełnia dokładnie 13 czerwca, także wg. jej wizji wtedy powinnam urodzić, także może zadziała to na maluszki.

Pewnie że mleko powinno wystarczyć. Pytanie tylko czy chcemy, by dzieciaczki nam co chwilę na cycku wisiały;) Chyba nie o to chodzi. Ja tam w takie dni jak dzisiaj spokojnie dopajam. De facto za radą położnej. I powiem Wam więcej... o ile na początku mała gardziła wodą, o tyle teraz pije ją coraz chętniej. I nie da się "oszukać" jak jest faktycznie głodna;) (tzn jeśli zaczyna kwękać wcześniej niż "powinna" i mi się tylko wydaje, że może chce się tylko pić). Także śmiało - woda się sprawdza:)

Ja3 ja póki co przerabiam poradnik polecony przez naszą położną - doradcę laktacyjnego. Naszą pierwszą pracą wychowawczą jest nauczenie maluszka bycia aktywnym przy piersi. Jeśli noworodek przysypia należy go wybudzać (głaskaniem pod brodą, odłączeniem od piersi, rozbudzeniem i ponownym przystawieniem).
"Noworodek leniwy może jeść bez przerwy i płacze przy każdej próbie odłączenia(...) Pierś traktuje jakby była smoczkiem gryzaczkiem. Nie tylko zamęcza matkę, ale i słabo rośnie. Mama jest u kresu sił (...) Po upewnieniu się, że dziecko prawidłowo chwyta pierś, stosuje się metodę karmienia na zmianę. Po przystawieniu należy słuchać odgłosów łykania. Jeśli staje się rzadsze niż co 1-2 zassania lub dziecko zaczyna podsypiać - trzeba delikatnie przerwać karmienie. Po przebudzeniu przystawić do drugiej piersi, słuchając odgłosu łykania. Jeśli ono ustaje, znów przerwać, rozbudzić, wrócić do pierwszej piersi, potem znów do drugiej. Takie karmienie powinno trwać 20-30 minut (...)W ciągu 2-3 dni powinna nastąpić poprawa sytuacji." Źródło: "Warto karmić piersią. I co dalej?" M. Nehring-Gugulska

Wiem, że łatwo mi pisać, ale że może te wiadomości w jakimś stopniu okażą się przydatne.

magda cos musiało być w powietrzu dziś bo moja mała jak zjadła o 19 to obudziła się o 4.45!!!!! niewiarygodne to dla mnie było!

własnie chciałam Was dopytac czy dopajacie dzieciaczki wodą w taki upał?

byłam dziś na wizycie kontrolnej u gina i mogę biegać, mogę już wszystko - wszystko się pięknie zagoiło :)
do tego kupiłam sobie dziś 3 stroje kąpielowe i wszystkie lekko przyciasnawe wiec musze szybko zgubić zbędne kg! :)

Co za jaja z tym jeziorem. Trzeba było spytać czemu chce wnuka na zapalenie płuc narazić. No masakra. Luna wesoło macie z tym tesciem. Jestem ciekawa czy on tak gada dla samego pogadania czy naprawdę wyznaje tak durne teorie.

Co do tego ze maluszki chcą więcej ssać to na pewno jest tak ze są po prostu spragnione i chcą sie napić. Ale z tego co wiem w takie upały mozna dopajac maluszka woda.

a z tym ze boli spojenie linowe jak maluch schodzi w kanał rodny to też tak myślałam. Ale boli mnie od kilku dni tak mocno a lekarka powiedziała po badaniu na fotelu ze główka jeszcze wysoko. Wiec nie wiem
A i Lune przecież długo bolało zanim urodziła dobrze pamiętam?

Wiem ze niektóre z Was juz po terminie i jesteście bardziej zniecierpliwione, ale ja juz z ciąża donoszona z tak wielkim brzuchem i dwójka dzieci juz w domu to naprawdę bym baardzo juz chciała sie wykluc. Chociaż tak sobie myślę ze po porodzie na pewno bedzie brakować tego brzuszka, ruchów małego i ogólnie tego pięknego stanu :) to juz na bank moja ostatnia ciąża :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

A my mamy kryzys: Młody spędza przy cycu nawet 1,5 h , a 40 min.to minimum. Jak go tylko próbuję odstawić, to zaraz histeria. Z pewnością nie je efektywnie, ale nie mam pojęcia, jak go zmusić, do porządnego ssania. Po takiej sesji cyckowej, potrafi jeszcze butle wciągnąć. A pokarm mam, więc nie mam pojęcia, o co mu chodzi. Dziś nawet na spacer nam nie udało się iść, czuje się jak jego więzień.

A z zasypianiem też problem, bo zasypia albo przy cycu (choć ostatnio mu się to nie zdarza) lub na rękach. Stwarzamy małego Potwora.

Zaczynam być wykończona i załamana.

Czy mogę prosić mamusie które ostatnio rodziły w Wejherowie aby wyraziły swoje opinie co do szpitala, personelu itd..?

Byłam tam na patologii i było całkiem przyjaźnie, a jak porodówka? Godzina zero się zbliża :)