Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *24*

Rozpakowane:

*MARZEC*
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena (1450g) i Julka (1800g) - Zaspa - CC

*KWIECIEŃ*
15.04 (01.05) magda30 - Synek Oskarek (3360g, 54cm) - Zaspa - CC
23.04 (01.05) katelajda - Synek Fabianek (3880g, 56cm) - Zaspa - SN
29.04 (04.05) devil83 - Córeczka Zuzanka (3520g, 55cm) - Zaspa - SN

*MAJ*
02.05 (05.05) trzydziestka - Córeczka Lenka (3360g, 54cm) - Redłowo - SN
09.05 (06.05) enjoy - Synek Mikołaj (3775g, 49cm) - SN
10.05 (18.05) Hope - córeczka Pola Anna (3535g, 55cm) - Kliniczna - SN
11.05 (07.05) asia87 - Synek Kacperek - Wojewódzki
13.05 (31.05) aśku_85 - córeczka Jagoda (2760g, 50cm) - Swissmed - CC
15.05 (06.05) moonika - synek Mareczek (4300g, 57cm) - Redłowo - SN
15.05 (16.05) Ola - synek - (3980g, 57cm) - Wejherowo - SN
19.05 (24.06) GosiekG - córeczka Zosia (2880g) - Wejherowo - CC
23.05 (31.05) Witch_B - synek Mateusz (3950g, 57cm) - Wojewódzki - CC
23.05 (02.06) Luna - Synek Jasiu (3370g, 54cm) - Zaspa - SN
26.05 (26.05) Graszka - córeczka Aleksandra (4290g, 58cm) -Wejherowo - CC
27.05 (24.05) ja3 - synek (3400g, 59 cm)
31.05 (18.05) Usiaa - Synek Borys (4270g, 59cm) - Zaspa - CC

*CZERWIEC*
03.06 (27.05) ewwa - Córeczka Amelka (3500g, 55cm) - Zaspa - SN

Dwupaki:

*MAJ*
02.05 mila
08.05 Andjaaa
17.05 gaskaa - Synek
26.05 Aga - Swissmed/Redłowo
30.05 Pocahontas - córeczka

*CZERWIEC*
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
11.06 Kasia - córeczka
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
14.06 funny007 - córeczka
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon - Kliniczna
20.06 pirat - Córeczka - Wejherowo
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 adg2014- Syn - Swissmed lub Kliniczna
25.06 kkasita - córeczka - Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
26.06 styczniówka - Synek
27.06 Bozena19 -Synek - Wejherowo
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Poprzedni:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-23-t545077,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *24*

mateuszowi w końcu kikut pępkowy odpadł :) huraaaaa :)
maczałam w tym trochę palce, bo rano pomogłam mu spirytusem,
ha ha ;) ale się cieszę bo jutro przychodzi środowiskowa :):)

dziś taz co godzinę na cycku wisi :) ale moje cycki nadal produkują na maksa :( także też niedobrze ...

Ewwa, może warto sprawdzić czy malutka ssie efektywnie (czy słychać łykanie minimum 10 minut, czy czujesz mrowienie). Jeśli tak nie jest to może spróbuj odciągnąć pokarm.

Jeśli są upały to należy dopajać woda nawet jak się karmi piersią. Wytyczne WHO są ogólnoświatowe , czyli również dla krajów trzeciego świata, gdzie wyłączne karmienie piersią do końca 6 mc. .z. ma chronić dziecko przed wieloma chorobami. U nas dopajanie wodą jest wskazane, jak również wprowadzanie nowych pokarmów od 17 tygodnia życia.

Mnie ta częstotliwość martwi po prostu. Zastanawiam sie czy sie najada czy nie.

Luna faktycznie ciekawa jest Twoja rodzinka - chyba nie możesz narzekać na nudę. Ostatnio zgłębiam lektury i wyczytałam, że maluszka zupełnie na początku warto nawet w przegotowanej wodzie wykąpać. Ale niewątpliwie woda jeziorna jest bardzo wzbogacona, więc mikroflora maluszka byłaby zapewne bardzo zróżnicowana. To Ci propozycja :) Taki teść to powinien bloga założyć, żeby nie marnować potencjału :P

My dzisiaj się relaksujemy. Maluszkowi puszczam Mozarta do brzuszka, a ja korzystam z ostatnich spokojnych chwil. Strasznie bolą mnie plecy - żadna pozycja mi nie odpowiada :( a przełożenie się z boku na bok to wielkie wyzwanie. Póki co Pani doktor powiedziała, że nic się nie dzieje i jeszcze sobie pochodzę.

Ewwa z tego co mi wiadomo niemowlęciu nie powinno podawać się w pierwszym półroczu niczego innego poza pokarmem matki (chyba, że są wskazania medyczne). Woda stanowi 87,5 % mleka, także dziecko na pewno się napoi.

Dziewczyny, jakie macie sposoby na usypianie maluchow? Ze starszym synkiem niestety poleglam w tym temacie, bo przez to, ze karmilam piersia maly nauczyl sie zasypiac przy piersi i teraz mialam mocne postanowienie, zeby znow nie popelnic tego bledu, ale kurcze zaczyna byc podobnie. Za smokiem nie szaleje, wypluwa. Sam usnie w lozeczku czasami. Chetnie zasypia na mnie lezac po odbiciu, ale odlozenie do lozeczka skutkuje pobudka. Hmmm, matka polka ze mnie normalnie, ale nie radze sobie z tym.

A jeszcze przypomnialo mi sie, ze ktos pytal o to czym myje sie butelki, wiec sa z Nuka takie specjalne plyny do mycia butelek, zdarzylo mi sie uzywac.

Ewwa nam położna mówiła, żeby w takie upały dawać zwykłą przegotowaną wodę bo bardzo możliwe, ze jest po prostu spragniona ;)

Jeezu, wczoraj połozna zdjeła mi szwy. Zupełnie nowa jakość życia :D i siadania ;)

A mała od wczorajszego popołudnia je co godzinę. Chyba się nie najada :( Choć załatwia się normalnie. Nawał minał bezpowrotnie, a ja zastanawiam sie czy nie dawać jej jednej butli wieczorem.
Kurczę, no.
Najpierw mleka pełno, a teraz w sumie nie wiem co z nią.
Może jest za malutka jeszcze i dlatego tak często je?
A może ciepło jest i pić jej się chce?

Luna- kwiaty to całkiem miły gest :)

Ja mam rodziców i teściów na miejscu ale nie odwiedzają nas za często więc spoko. Raczej my jeździmy do jednych albo drugich w weekendy na obiadek.

No właśnie z tą torbą mam problem. Z Synkiem miałam jedną torbę i w niej wszystko. A teraz chciałam taką małą na porodówkę którą mąż zabierze a w bagażniku miałby drugą większą ze wszystkimi rzeczami już na położnictwo.

Kurcze w piątek i sobotę odczuwałam lekkie bóle okresowe a od niedzieli nic. Cisza.

A naszemu synkowi coś się poprzestawiało i już drugą noc się budzi ok 2 z płaczem i później już do rana co jakiś czas cyklicznie. Nie wiem o co chodzi. Albo ma jakieś złe sny albo piątki mu idą. Masakra. A niby to niemowlaki budzą się po nocach :P

Luna- mogłabyś pisać opowiadania o swoim teściu etc. , znowu humor mi się poprawił, że nie wpadłam na to, żeby malucha w jeziorze kąpać ;)

Laguna- nastaw się pozytywnie, pomyśl o tych które są już po terminie i nie mogą urodzić, a zrobi się Tobie trochę lepiej ;)

z tym wedrowaniem to na razi patentu nie zlalazm, ale wedruje na prawo, wiec tam na koncu ochraniacza wlozylam poduszke, zeby ochronic głowke, nawet jak spi w lekki spiworku to tez wedruje, spada z klina i spi wzdluz i wtedy zaczyna sie marudzenie, bo przeciez niewygodnie:)

Fakty i mity- podsumowanie

Jeszcze jedno...najważniejsze.Omijajcie na swojej drodze ordynatora!!!
Wszyscy jego pracownicy winni dostac medal za obcowanie z tym człowiekiem...i dodatek za pracę w Ciezkich warunkach!!Pieta Achillesowa tego szpitala!na szczescie juz wychodze w nie doprowadzi mnie wiecej do łez ten przemily Pan...

kalitta - teściowa mieszka na miejscu, ale ogólnie rzadko do mnie zagląda (od czasu jak się Jaś urodził była raz, a w ciąży to raz bez okazji) ogolnie też się staram z tego śmiać :)

ja się spakowałam w jedną torbę bo miało być CC, nastepnego dnia oddałam rodzince zbedne zeczy i poprosiłam o dowiezienie brakujących (siostra np przygotowała mi zestaw do pielęgnacji krocza, kółko do siedzenia itp)
Jak dasz radę to ja bym się pakowała w jedną :)

enjoy - miesiąc?! ale ten czas leci....

magda30 - super - to pierwsza noc przespana :)

Gosia - ja licze też od początku,ale jak mam takie sesje, że własnie karmię np 5 minut, on sie zapiera, ze nie chce, pozniej go klade, po minucie placze i szuka cycka, znowu chwile ciamka i tak przez półtorej godziny to wtedy ja już mijają 3h od ostatniego "początku" to wtedy go wybudzam,ale tak to on sam się budzi na jedzonko, zazwyczaj jak ma takie właśnie krótkie "sesje" to jest głodny po godzinie półtorej.

Jeśli chodzi o wędrowanie po łóżeczku,to my mamy kocyk zwinięty w "U" a u góry U mamy pieluszkę flanelową/tetrową jakby mu się udało, która jest zawinięta jakby na gorną częśc U - polozna nam sprzedała taki patent.
Poza tym ammy wałeczki firmy TyiMy czy jakoś tak- fajna sprawa dla wędrujących maluchów, ale u nas kocyk się lepiej sprawdził bo Jaś miał na początku zimne nóżki, a kocyk go ogrzewa od spodu własnie :)

my dziś znowu nad jeziorko, spiszę co ciekawsze teorie co by Wam humor poprawić na wieczór.

Ale żeby nie było - dostałam kwiaty za urodzenie wnuka :P
Ogólnie rzecz biorąc wstałam w dość dobrym nastroju dzisiaj.
Jaś juz 3 dzień z rzedu po pobudce ok 5 nie chce zasnąć, no ale wzielam go 2 raz do naszego łóżka po ponad godzinie walki i zasnal jak aniołek wtedy, więc coś czuję, że go do tego przyzwyczaję :)

Gosiek ja kawke pije zaraz po karmieniu a nie przed i jakoś jest ok z resztą ja jem wszystko wczoraj na wet makaron ze szpinakiem boczkiem i czosnkiem wiadomo nie jakoś dorzo czosnku tyle co na smaka i młody ok.Pora karmienia faktycznie liczy sie od początku niestety

Gosiek ja pisałam o tym karmieniu. i niestety tak to wygląda, że jeśli dziecko ssie godzinę to przystawiasz po kolejnych 1,5 :P tak nam tłumaczyła położna na SR i babeczki od laktacji w szpitalu :)

Wasze maluchy po kawie nie są bardziej pobudzone? Mi tak marzy sie latte ze Starbucks ze szok ale jeszcze sie nie odwazylam ;)
Luna - mega szacun!! Ja chyba bym zwariowala zwłaszcza ze jeszcze teraz hormony buzuja ;)
Co do karmienia piersia w miejscach publicznych to ja ostatnio w Orlowie na trawce tez karmiłam, ale np wczoraj byłam z mała w parku to sie nie odwazylam bo obok siedzialo dwóch pijaczkow i słyszałam ich rozmowę ze tylko czekają zeby sobie popatrzeć.... Masakra :) niestety ku rozczarowaniu Panów miałam butelke ;)
Któraś z Was odpowiadała ze czas karmienia liczy sie zawsze od początku karmienia a nie od końca. Ale jesli np karmie mała co 2/2,5 godziny a ona przy cycusiu siedzi czasem godzinę to w sumie powinnam ja znowu po tej 1,5 godziny przystawic?
Macie jakieś patenty zeby dziecko nie wedrowalo po łóżeczku? Ja Zosi podkładam pod plecki zrolowany ręcznik zeby leżała na boku ale ona sie przesuwa w przód i juz kilka razy znalazłam ja z głowa przy ochraniaczu na szczebelki i sie filmuje ze sie udusi :(

Ja dziś wyspana teraz biore sie za prasowanie Oski śpi Bartek w drodze na wycieczke klasową wraca we środe mężulo śpi po nocce pięknie słonko świeci.
Czeka mnie dziś złomowanie autka pojechaliśmy do warsztatu bo coś nam zaczeło pukać i sie okazało że sprzęgło całe sie posypało i koszt jest większy niż wartość autka smutno mi troszke bo lubiłam moją vectre a najgorsze to że teraz nie mobilni jesteśmy a chrzciny za pasen a znaleźć coś porządnego nie lada wyczyn.
Mykam po kawusie

dzień dobry :)

słonko za oknem, kawka w ręku, mężul się ksząta, starszak je śniadanie i zaraz szykuje się do żłobka, młodziak jeszcze śpi, pies wygrzewa się na słonecznym balkonie, pranie wstawione - czegóż chcieć więcej???? (może poza odrobiną dodatkowego snu;p)

Dzień dobry mamusie:)
Tu już jest gorąco!niby szpital,niby strona mniej nasloneczniona ale juz czuje sie temp.powietrza...i jak tu ubrac małą na wyjście?
W murach to co innego a co innego wyjsc na dwór...coś pewnie wymyślę.
Luna...zlota kobieta z Ciebie:)ze też jeszcze teścia nie "zamordowalas" to podziwiam...jak my uwielbiamy te wszystkie dobre rady...
ale przyznaję ze sie śmiałam podczas odczytu tak,ze aż rana mnie bolała.
Aby wytrwać tylko do jego wyjazdu:)
Mam nadzieję.ze zamelduje sie poniej z domu...
Jak ja nie lubię szpitali...nawet widok na zatokę nie pomaga;)

Dzień zapowiada się super, aż chce się coś robić, tylko siły brak :(

Ja w końcu spakowana, tylko muszę dorzucić kilka drobiazgów.
No i pozostaje mieć nadzieję, że tydzień wytrzymam i dokończymy remont :)

Miłego dnia wszystkim :)