Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *26*

Rozpakowane:

*MARZEC*
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena (1450g) i Julka (1800g) - Zaspa - CC

*KWIECIEŃ*
15.04 (01.05) magda30 - Synek Oskarek (3360g, 54cm) - Zaspa - CC
23.04 (01.05) katelajda - Synek Fabianek (3880g, 56cm) - Zaspa - SN
29.04 (04.05) devil83 - Córeczka Zuzanka (3520g, 55cm) - Zaspa - SN

*MAJ*
02.05 (05.05) trzydziestka - Córeczka Lenka (3360g, 54cm) - Redłowo - SN
09.05 (06.05) enjoy - Synek Mikołaj (3775g, 49cm) - SN
10.05 (18.05) Hope - córeczka Pola Anna (3535g, 55cm) - Kliniczna - SN
11.05 (07.05) asia87 - Synek Kacperek - Wojewódzki
13.05 (31.05) aśku_85 - córeczka Jagoda (2760g, 50cm) - Swissmed - CC
15.05 (06.05) moonika - synek Mareczek (4300g, 57cm) - Redłowo - SN
15.05 (16.05) Ola - synek - (3980g, 57cm) - Wejherowo - SN
19.05 (24.06) GosiekG - córeczka Zosia (2880g) - Wejherowo - CC
23.05 (31.05) Witch_B - synek Mateusz (3950g, 57cm) - Wojewódzki - CC
23.05 (02.06) Luna - Synek Jasiu (3370g, 54cm) - Zaspa - SN
26.05 (26.05) Graszka - córeczka Aleksandra (4290g, 58cm) -Wejherowo - CC
27.05 (24.05) ja3 - synek (3400g, 59 cm)
31.05 (18.05) Usiaa - Synek Borys (4270g, 59cm) - Zaspa - CC

*CZERWIEC*
03.06 (27.05) ewwa - Córeczka Amelka (3500g, 55cm) - Zaspa - SN
08.06 (11.06) Kasia - Córeczka Lena (4550g, 59cm) - Puck - CC
09.06 (07.06) justyna1 - synek Fabian (4010g, 59cm) - Wejherowo - SN
10.06 (26.06) styczniówka - Synek Franek (3100g, 53cm) - Zaspa - SN
10.06 (18.06) aniax - synek Pawełek (3730g, 53cm) - Kliniczna - SN
10.06 (12.06) mamma - synek (2940g, 54cm) - Redłowo - SN
11.06 (13.06) Adrienne - Córeczka (3500g, 53cm) - Zaspa - SN
13.06 (07.06) czerwcowa2014 (3810g, 59cm) - córeczka - Wejherowo - SN
15.06 (08.06) monica88 - Córeczka Martynka (3560g, 56cm) - Redłowo - SN
17.06 (21.06) Laguna_m - synek Franek (3820g, 57cm) - Kliniczna
19.06 (19.06) kamiku - synek Hubert (3770g, 57cm) - Kliniczna - SN
20.06 (20.06) nusia85 - synek Szymon (3600g, 53cm) - Kliniczna - SN
21.06 (22.06) kalitta - córeczka Zuzia (3225g, 52cm) - Kliniczna - SN
22.06 (24.06) adg2014- synek Rysiu (3000g, 50cm) - Swissmed - CC
24.06 (13.06) mimmossa - synek Staś (3450g, 55cm) - Zaspa- CC

Dwupaki:

*MAJ*
02.05 mila
08.05 Andjaaa
17.05 gaskaa - Synek
26.05 Aga - Swissmed/Redłowo
30.05 Pocahontas - córeczka

*CZERWIEC*
12.06 Beata
14.06 funny007 - córeczka
20.06 pirat - Córeczka - Wejherowo
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
25.06 kkasita - córeczka - Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
27.06 Bozena19 -Synek - Wejherowo
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-25-t547352,1,130.html#npu1
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *26*

O luna, to Podpytaj proszę...ile można fridowac i co ewentualnie zakrapiac.

Ja mam białe i zielone pompki i rzeczywiście, zielone odlozylismy bo Jagunia maleńka i te białe są mniejsze, lepiej pasują

mam wrażenie że te dodatkowe 5 kilo to moje piersi ;)
ale chiałamym tak doo 75-ciu zejść... a nawet przy 80 będę szczęsliwa,
nie stetem przyzwyczajona do takich swoich rozmiarów...

musialam sobie kupic spodnie, żeby nie chodzic cały czas w jednych legginsach i niestety czarna rozpacz bo dopiero w 46 wlazłam i to takie jeansy elastyczne, ehehe......
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witch spróbój chusteczki Huggies zielone natural care - ja jestem z nich super zadowolona.

No to witch - od porodu Ci zeszło 13 kg to uważam, że super wynik!

Ja przytyłam 20kg, w pasie miałam 122 cm :P
Zaraz poporodzie mi zeszło 5kg (jak wróciłam do domu), potem przez pierwsze 2tygodnie ok 4kg, teraz mam -11kg w stosunku do wagi porodowej i raczej tak stoi w miejscu.
czytałam gdzieś, że przy karmieniu piersią waga stanie na +5kg minimum w stosunku do wagi sprzed ciąży. i powinno sie spozywac 3400 kcal dziennie, ale nie liczę.

Jaś się też czasem siłuje przy cycu, ale nie zawsze, coraz częściej sscie ładnei 5 minut i wtedy siłowanki dopeiro.

u mnie też nosem zajmuje się mąż, ale trzeba mu 100 razy przypominać, a on już focha strzela ... Mateusza niestety muszę trzymać i to na spiaco odciagać, bo sie tak wierci.

Pampki mieliśmy białe 1-ki od początku (w szpitalu tylko rossmanowe 1 paczkę) i na tych się tylek odparzył, a chusteczki najpierw pampersa sensitive, a potem zaczelam uzywać Dada biedronkowe i się zaczela historiia z tyłkiem. Chustek teraz nie używam wcale, ale jak sie wyleczy całkiem to nie wykluczam, że co ktorąś zmianę pieluch będe te pampersowe używac, bo lepiej oczyszczają z mazideł niż woda i wacik.

W ciąży przytyłam okolo 18 kilo, ale w dniu rozwiązania ważyłam 100kg (przy moim wzroście 180cm) w pasie to nie wiem ile miałam bo siie centymetry kończyły... ;) nie pamiętam ile mi babki zmierzyły. Teraz waga stoi mi miagicznie na 87kg i ani rusz. Wkurza mnie to. Ale fakt, slodycze jem zamiast normalnego jedzenia, bo ani zakupów porządnych nie mam zrobionych, ani czasu żeby sobie normalne sniadanie zrobic.... no ale chyba będe musiała jakoś się z tym uporać, bo lato w pełni a ja jak ten baleron. A ćwiczyc jeszcze nie idzie po cesarce, kondyche mam do kitu, serce wyskakuje z gardła przy dłuższym spacerze pod górkę.

Co do smoczków to mam 1 smoczek dosłownie - NUK - miałam go nie podawać, ale chyba bym oszalała od wrzasku. Tez podaję często do uspokojenia, albo na noc jak nie idzie Mateusza uspić. On sie nie da utulic, ani pobujac, ani nic nie działa. Cyc musi byc inaczej jest wycie. Ale jak widzę że juz ulewa i za przeproszeniem 3 razy pociumka i śpi, a po odstawieniu od cyca jest nadal wrzask, to mnie trafia i daję smoczek. Ale to tez jest tak że nie od razu chwyta, czasem trzeba ten smoczek 20 razy włozyć, żeby zaciągnął ;) a czasami to też nie pomaga.

Aktualnie na tapecie chyba będa szczepienia, bo w 6-7 tygodniu jakos? ja się miotam jeszcze wiem czy brać te podstawowe sanepidowskie czy te 6 w 1, bo dodatkowych raczej nie będę szczepic.

I tak sie chialam podpytać, czy wasze maluchy też się tak prężą i szarpią podczas ssania piersi? Mateusz bardzo często sie wije jak wąż, odrywa sie od sutka, pręży, rzuca i rusza nóżkami, czasami się uspokoi, ale często się tak szarpie przez 10 minut, odstawiam, odbekuję, przewijam i daje drugą pierś. I to we wszystkich pozycjach karmienia, a przystawiam prawidlowo.

moja mała też z miesiąc była wysypana, pediatra powiedziała, że to trądzik i mam nie robić żadnej diety. po miesiacu juz praktycznie nie ma śladu po krostkach - tak wiec chyba trzeba to przeczekać

witch ja tez słabo chudnę - dlatego od jakiegos czasu licze kalorie (nawet nie spodziewałam się ile tego sie zbiera - tu ciasteczko tam cukiereczek i nagle wychodziło, ze w ciągu dnia 1000 kalorii w samych słodkościach się uzbierało) i teraz mam to pod kontrolą - poza tym wzielam sie ostro za cwiczenia - aerobik, jogging i intensywne spacerki z małą. na razie efekt marny - 2 kg w 10 dni, ale wierze ze teraz ruszę z kopyta :)

A jeśli chdozi o katar to Jasiowi też charczy. Dzisiaj mamy położną to mam już listę pytań do niej.
Ogólnie zakrapiamy NoseFrida i ściąga mąż - ja to się nie potrafię zaciągnąć. Ale nie wiem czy to raz dziennie można robić, czy można wiecej? Nie chciałabym mu noska uszkodzić.

Gosiek - nie wiem czy są niezaburzające wg instrukcji, ale jeśli chodzi o jego ssanie piersi to nie zauważyłam żadnej różnicy na minus, tylko on smoka to sobi ciumka cimka i wypluwa zazwyczaj, jeszcze się nie zdarzyło, by się obudził ze smoczkiem :)
Daję mu go wtedy jak ciumka ciumka cyca, dla samego ciumkania (nie łyka już), albo jak się męczy z zaśnięciem dłużej, albo jak np jesteśmy gdzieś, w domu będziemy za 15 minut, a on już jest głodny, to 15 minut go idzie oszukać około ;)

Jaś innego smoka chwycić na razie nie chce - mamy Avent, Nuk, Chicco
Avent raz udało mu się chwycić, ale na chwilke i nie chciał więcej (chyba jest za duży - niby 0-6, ale jest większy niż MAM- MAM mamy 0-2)

(ja kupowałam na allegro, ale w gemini też widziałam, że były i są dalej te w rozmiarze 0-2)

Adrienne - a masz białe czy zielone? Białe są pampki wg mnie trochę mniejsze niż zielone, poza tym są też Pampersy białe rozmiar 0, o takie:
http://www.rossnet.pl/Produkt/Pampers-Premium-Care-pieluszki-dla-niemowlat-rozmiar-0-do-2-5-kg-31-szt,326556

belli nie używałam, miałam 2 próbki dada to były wg mnie więsze niż 1 zielone.

Witch - dobrze, że z pupką doszliście do siebie - a jakie miałaś chusteczki?
Ile przytyłaś w ciąży?
Na jakie pieluchy przeszłaś?
WG mnie białe są lepsze niż zielone,a le używamy wymiennie :)
Tj na początku tylko białe, a teraz różnie.

Dzień dobry:) tzn słabo dobry bo mała znowu w nocy słabo spała:/ ostatnio budzi się co max 2 godz:/ a ja jestem już na wykończeniu, bo między karmieniami udaje mi się przymknąć oko na może godzinę:/
Poza tym je ok 8-9 razy na dobę, gdzie Barti w tym wieku jadł 7. Fakt, że 2 razy miał MM ale mniej go karmiłam. Co się z resztą przekłada na wagę. Mała ostatnio ważyła niecałe 5 kg, czyli na równi z Bartim, ale ten w wieku 3 mies miał niecałe 6, a Zuzka już teraz ma dobrze ponad 5.
No i też ma buzię całą wysypaną:( i to już jakiś miesiąc trwa (czasem ma mniej czasem więcej) także całkiem sensowna może być teoria z trądzikiem.

No ja też chciałam kupić smoczka MAM ale naprawdę nigdzie nie znalazłam od 0:/ ale może teraz jeszcze spróbuję, bo mamy aventa, ale słabo go chce:/

Kasitta, Bożena, gratulejszyn :-)

Kurcze moja Jagunia ewidentnie ma katar, wiecie co można takiemu maluchowi podać?oprócz maści majerankowej?
Charczy jej w tym Nosku, a frida ściągam przezroczyste glutki.

Za tydzień mamy szczepienie i zastanawiam się czy nas zaszczepia

Dzięki. Muszę się przejść do Rossmanna :)

Adrienne, pieluszek belli nie znam, ale z rossmanna "1" są dość małe i mignęły mi dziś pieluchy newborn z oznaczeniem "0" tez w rossmanie

hejka :) w końcu znalazlam chwilkę żeby doczytać forum, no zarobiiona jestem ;) Mateusz strasznie absorbujący jest, karmię podobnie jak Luna - co 2,5 - 3 godziny po 15-max 20 minut, ale zdarzają się dni gdzie je po 5 minut co godzinę i wydaje mi się że non stop tylko karmię, odbekuję, odkladam, przewijam.. i tak wkoło.... na szczęście od poniedzałku jest jakby lepiej bo juz przesypia po kilka godzin w łóżeczku, albo u mnie w łóżku... bo cały bity miesiąc w nocy były stękania i wrzaski i zasypianie na mamusi po 10 minutek :P

mąż wyniósł się na sofę i tam sobie z zatyczkami do uszu spi w najlepsze ;)

Co do Mateuszowego odparzonego tyłka - to pomogło dopiero jak całkowicie odstawilam chusteczki nawilżające i przeszliśmy na waciki namaczane w wodzie, spryskiwanie octaniseptem i robioną maść pośladkowaą (gęsta żółta) i sudocrem. Odstawiłam także zielone pampersy, które slabo wchłanialy kupki. Także chusteczki to ZŁO! ;)
teraz zaczerwienienie zeszło całkiem, ale zaleczają się czerwone kropki i stosuję na zmianę sudocrem i bepanthen i maść posladkowa.
I zmiana pieluchy max co 2 godziny.

Jedno sie poprawiło, za to na buźce wylazły krostki, normalnie cała twarzyczka, uszka i w wloskach pełno krostek, pediatra powiedziała ze to trądzik dzieciecy - hormonalny, że sam przejdzie, a druga lekarka zaleciła mi dietę - z odstawieniem nabialu i uczulających rzeczy....
młody nadal wygląda jak pryszczata truskawka, a ja jem suche bułki i zagryzam rosołem ;)

po cc brzuch nadal trochę rypie i z kondycja nie najlepiej, ale jakośtam się turlam

z chudnieciem jest lipa... od wyjścia ze szpitala zeszło ze mnie może 2,5 kilo TYLKO :( :( i dalej jakos nie chce :(

to tak w skrócie ;) ;) łączę się w bólu cycków i pozdrawiam :) :)

Czy któraś z was używała pieluszek bella rozmiar 0? Do 2 kg? Chodzi mi o wielkość, bo moja mała mimo, że urodziła się prawie 3500 to przesikuje pampersy 1. Są na nią za duże i za luźne. Chodzi mi o porównanie czy te belli są dużo mniejsze?

GosiekG wierze ze uda Ci sie z ta laktacja, ale wiadomo ze to ciężka robota ja co 2,5 h w nocy wstawiłam i jechałam z laktatorem. Dzieki temu udało mi sie, walczyłam naprawdę długo, ale efekt przyszedł i karmiłam córkę do ponad 10 miesięcy.

Devil są smoczki z mam od 0 my tez ich używamy. I przy córce tez ich używałam.

Luna jeszcze tez w tym dużym sklepie z zabawkami toys... koło oszołoma jest cała seria MAM.

A to widzisz to ja ani stacjonarnie ani w gemini na stronce nie widzialam.

Devil na stronie widzę ze są
http://www.mambaby.com/pl/produkty/smoczki/miesiace-0-2/

Tylko jeśli chodzi o smoczki MAM to patrzyłam na nie przed porodem i nie znalazłam takiego z przedziałem wiekowym od 0. Najmniejszy był od 2 miesięcy. I nie wiem skąd to się bierze, dlaczego nie robią od 0. Czy faktycznie te smoczki są już nieco większe? Czy to zwykła propaganda w stylu "nie podawać dziecku smoczka wcześniej, bo to zaburzy ssanie cyca"...

U mnie mój gin myślał za mnie. ;) jak zapytał jaka metodę antykoncepcji wybraliśmy zdebialam i powiedziałam zgodnie z prawda ze w ogóle o tym nie pomyśleliśmy przez zmęczenie i brak czasu. Ale idę niedługo znów do niego to juz wtedy sie zastanowimy zwłaszcza ze ten tydzien to ostatni tydzien pologu :)
Luna czy smoczki Mam są niezaburzajace odruchu ssania?

Enjoy jem mięso ale nie smażone i grilowana - póki co ;)
Ja rownież jestem za spotkaniem :))

Styczniowka - bardzo staram sie w to wierzyć :))

ten dylemat i przede mną :/ już co prawda po połogu jestem, ale do lekarza idę w poniedziałek dopiero i muszę się nastawić na rozmowę co dalej z tym fantem... posłuchać argumentów za i przeciw i takie tam :P

Usiaa - my na grillu byliśmy nad jeziorem i akurat grilla robili faceci, kobietki były obsługiwane ;)

styczniówka - super, że piszesz- jutro się może przejdziemy na spacerek i zakupię zapasowy :) (ja dziś byłam w akpolu- w nadziei, że tam znajdę - ledwo weszłam tam z fotelikiem, a tej firmy brak :P myślałam, że zejdę z wysiłku ;)

Za spotkaniem jestem jak najbardziej!

trzydziestka -
Moja kumpela dostała @ dokładnie miesiąc po skończeniu połogu mimo, że karmiła tylko piersią
A ze mną na patologii leżała dziewczyna, która @ nie miała, karmiła wyłącznie piersią, brała jednoskładnikowe i.... zaszła w ciążę :P

A dwuskłądnikowych nie można przyjmować jak się karmi piersią bo któryś hormon przenika do pokarmu...

Mi się zbliża koniec połogu... i też się zastanawiam co zrobić z tym fantem :P