Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *28*

Rozpakowane:

*MARZEC*
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena (1450g) i Julka (1800g) - Zaspa - CC

*KWIECIEŃ*
15.04 (01.05) magda30 - Synek Oskarek (3360g, 54cm) - Zaspa - CC
23.04 (01.05) katelajda - Synek Fabianek (3880g, 56cm) - Zaspa - SN
24.04 (17.05) gaskaa - Synek Igorek (4250g, 58cm) - Wejherowo - CC
29.04 (04.05) devil83 - Córeczka Zuzanka (3520g, 55cm) - Zaspa - SN

*MAJ*
02.05 (05.05) trzydziestka - Córeczka Lenka (3360g, 54cm) - Redłowo - SN
09.05 (06.05) enjoy - Synek Mikołaj (3775g, 49cm) - SN
10.05 (18.05) Hope - córeczka Pola Anna (3535g, 55cm) - Kliniczna - SN
11.05 (07.05) asia87 - Synek Kacperek - Wojewódzki
13.05 (31.05) aśku_85 - córeczka Jagoda (2760g, 50cm) - Swissmed - CC
15.05 (06.05) moonika - synek Mareczek (4300g, 57cm) - Redłowo - SN
15.05 (16.05) Ola - synek - (3980g, 57cm) - Wejherowo - SN
19.05 (24.06) GosiekG - córeczka Zosia (2880g) - Wejherowo - CC
23.05 (31.05) Witch_B - synek Mateusz (3950g, 57cm) - Wojewódzki - CC
23.05 (02.06) Luna - synek Jasiu (3370g, 54cm) - Zaspa - SN
26.05 (26.05) Graszka - córeczka Aleksandra (4290g, 58cm) -Wejherowo - CC
27.05 (24.05) ja3 - synek Tymon (3400g, 59 cm)
31.05 (18.05) Usiaa - synek Borys (4270g, 59cm) - Zaspa - CC

*CZERWIEC*
03.06 (27.05) ewwa - córeczka Amelka (3500g, 55cm) - Zaspa - SN
08.06 (11.06) Kasia - córeczka Lena (4550g, 59cm) - Puck - CC
09.06 (07.06) justyna1 - synek Fabian (4010g, 59cm) - Wejherowo - SN
10.06 (26.06) styczniówka - synek Franek (3100g, 53cm) - Zaspa - SN
10.06 (18.06) aniax - synek Pawełek (3730g, 53cm) - Kliniczna - SN
10.06 (12.06) mamma - synek Ksawery (2940g, 54cm) - Redłowo - SN
11.06 (13.06) Adrienne - córeczka Weronika (3500g, 53cm) - Zaspa - SN
13.06 (07.06) czerwcowa2014 - córeczka Alicja (3810g, 59cm) - Wejherowo - SN
15.06 (08.06) monica88 - córeczka Martynka (3560g, 56cm) - Redłowo - SN
17.06 (21.06) Laguna_m - synek Franek (3820g, 57cm) - Kliniczna - SN
19.06 (19.06) kamiku - synek Hubert (3770g, 57cm) - Kliniczna - SN
20.06 (20.06) nusia85 - synek Szymon (3600g, 53cm) - Kliniczna - SN
21.06 (22.06) kalitta - córeczka Zuzia (3225g, 52cm) - Kliniczna - SN
21.06 (28.06) marketa - córeczka (3800g, 59cm) - CC
22.06 (24.06) adg2014- synek Rysiu (3000g, 50cm) - Swissmed - CC
23.06 (27.06) Bozena19 - synek (3400g, 57cm) - Wejherowo - SN
24.06 (13.06) mimmossa - synek Staś (3450g, 55cm) - Zaspa- CC
24.06 (25.06) kkasita - córeczka Alicja (3890g, 57cm) - Zaspa
25.06 (14.06) funny007 - córeczka Lilianka (3600g, 56cm) - Kliniczna - SN
27.06 (25.06) Mar-chew - synek Gabriel (3700g) - SN
28.06 (22.06) Rija666 - córeczka Joanna (3300g, 55cm) - Kliniczna - SN
28.06 (20.06) pirat - córeczka (3200g) - Wejherowo - SN

*LIPIEC*
02.07 (29.06) Eljotka- córeczka Oleńka - Zaspa

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-27-t550902,1,130.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *28*

no czas zalozyc nowy watek - teraz spojrzalam, ze ma juz ponad 300 wpisów!

Usiaa na "urlopie" to pewnie nie będzie miała czasu ;)

Dziewczyny a kiedy nastepne spotkanie? bo ja bym Was z checia spotkała!
podjechalabym do Was nawet nad ten Wasz stawik, ale... dzisiaj mi sie zaczela palic jakas dziwna kontrolka w aucie :( jeszcze awarii auta mi teraz brakuje...

swoja droga - juz mnie cos strzela moja tesciowa to ma pory na dzwonienie! - wlasnie teraz dzwoni. powiedzcie czy to ja jestem jakas nienormalna? dla mnie do ludzi z malym dzieckiem NIE dzowni sie o 23.30, ani nie przyjezdza sie do nich w odwiedziny o 19.10 kiedy sie wie, ze 19.30 kapia dziecko....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie noo Luna chrzciny wypas, nie mam pytań :))))))))))))

Lusia to kto kopiuje?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

kkasita - a moze to przez te upaly? mi Jaś dzisiaj tez wisial zdecydowanie czesciej i dluzej ;)

kinham - chcę drugie danie na półmiskach z takich powodów
1. by każdy miał wybór co chce zjeść (mam sporo niejadków, jeden nie lubi ryby, inny mięsa...)
2. jeden zje mniej drugi więcej - nie chcę narzucać wielkości porcji
3. u mnie w rodzinie na wszelkich imprezach zawsze tak było, że dania nie są serwowane na talerzach, tylko kazdy je to na co ma ochotę w ilości w jakiej ma ochotę, a dodatkowo z jedzeniem u mnie zawsze czekało się, aż wszyscy będa przy stole a u męża aż każdy będzie miał danie na talerzu podane (u męża zawsze każdy dostaje taką samą porcję na talerzu) i dopiero wtedy zaczyna się jedzenie (= szybciej kelnerzy rozstawią kilka półmisków niż każdemu podadzą danie na talerzu - to tak w kwesti "wydawania")

Na weselu także mieliśmy na półmiskach i wszystko było sprawnie rozstawione i cieplutkie (jeszcze nie bylam nigdy na weselu czy chrzcinach na ktorych obiad bylby serwowany na talerzu, zawsze byly polmiski)

My będziemy miec tak
zupa
danie główne na półmiskach 4 rodzaje do wyboru (chyba wezmiemy 3 miesa i jedna rybe), ziemniaczki, frytki kluska slaska lub ryz, bukiet sałat, surowki i na cieplo albo buraczki albo warzywa na parze

deser lodowy

zakąski (w ofercie mamy na razie schab ze sliwka, karkowke pieczona, poledwiczki wieprzowe faszerowane grzybkami, polmiski z miesami pieczystymi, losos wedzony faszerowany, ryba w galarecie, calatki cesarska, gracka, capresee)
do zakąsek chce podac tez ciasta i może owoce
wiec jak ktos bedzie chcial jeszcze podejsc to sobie podje, a jak bedzie chcial juz tylko na slodko kawkowac, to tez bedzie mial "do czego" ;)

no i nie wiem kiedy tort :P moze zamiast deseru, a moze po nim - musze się podpytac menagerki restauracji.

dziewczyny (kinham Lusia) - wystarczy, ze zalozymy nowy watek - jak "obecny" ma ponad 300 wpisow i ciezkos ie go przewija na telefonie to ktoras z nas (dowolna) zaklada nowy watek z najswiezszymi danymi :)
daletgo najlepiej to skopiujcie najswiezsza liste i dopiszcie siebie z Waszymi danymi, zeby nie było błędów :)
Lusia jesli chcesz doalczyc do nas na fb (mamy tajną grupę :) ) to napisz do mnie swojego maila w prywatnej wiadomosci :)

a ja chyba za bardzo wychwaliłam moje dziecię...w nocy budziło się ze 3 razy (jak na nią to dużo) i caly dzień z jedną tylko godzinna drzemką..tak to caly dzień na rękach i na cycku....ale znalażł się winowajca..znowu ten kryzys laktacyjny:/ cos przy 2 dziecku słabo ztym moim mlekiem....odzywiam się normalnie, herbatki laktacyjne piję a mleka tylko na styk:/dalam jej teraz butlę na noc i od razu inne dziecię.

Lusia to musi zrobić moderator watku czyli Usiaa ja też czekam na dodanie

a jak mogę dopisać się do listy? :)

Luna dlaczego chcesz drugie danie na półmiskach? jak to ma wyglądać jeżeli chodzi o tzw wydawanie? przecież to zaraz wystygnie,

ja proponuje taki zestaw na chrzciny (pracuje 12 lat w hotelarstwie, obsługiwałam chrzciny, komunie, wesela)
zupa
danie główne +piwo/wino
tort + kawa/ herbata
przystawki/przekąski w stół ewentualnie dodatkowe ciasto (jakaś sałatka, swojskie wędliny, koreczki) jeżeli ktoś się nie najadł tak na wszelki wypadek

Co za piękny wieczór :)

Starsze śpią, a mały zasypia. Chociaż biegam do niego co 3 minuty bo wypluwa smoka i marudzi. Mam nadzieje, ze za chwilkę zaśnie.

Szkoda, że z mężem poprztykana jestem :/

Luna tez fajny ten strój, lepszy bo z krótkim rękawkiem. Ale w tym co mi sie podoba podobno tez można zamówić z krótkim. Ten marynarsku tez fajny ;)

Lusia, szkoda, ze tak późno sie zdecydowałaś napisać. Ale lepiej późno niż wcale :)

A co do obiadu w olivce to ja zamówiłam schab z sosem żurawinowym z ziemniaczkami z wody. No i oczywiście ziemniaczki były przeleżałe. Nienawidzę czegoś takiego. Jakby na chrzcinach podali takie ziemniaki to bym sie ze wstydu spaliła :/ a mój mąż zamówił steka. I dostał 5mm poderzchwe :/ dziewczynkom wzięliśmy frytki xxl domowe, jeszcze pytałam czy sami robią faktycznie. Pan kelner powiedział, ze tak. A dostaliśmy oczywiście kupne wypełnione papką która koło ziemniaka zapewne nie leżała.. Ehh
Ja teraz czekam na ofertę z Kosa i z hotelu Qubus. Zobaczymy co tam nam zaproponują

ja3 u nas conajmniej jedno karmienie dziennie tez tak wyglada z tym ze nie wytrzymuje nawet kilku minut tylko moze max 1-2 min i ryk wkurzanie sie wypluwanie a jak probuje mu znw dawac to moze zassa ze 2 razy i histeria. Wtedy podobnie ja Luna robie mu min 5 min przerwy i probuje od nowa. Niestety nie jestem tak wytrwala i jak przeciaga sie to 40-60 min to podaje mm

kinham - u mnie mąż zostaje z małym w zasadzie wtedy kiedy jest po kąpieli - a wtedy to on ładnie śpi i się nie budzi :P
Ale docenia czasami jak Jaś bardziej marudny - mówię mu wtedy "widzisz - ja tak miałam cały dzień" :P

Laguna - widze, że mamy podobny gust trochę, ja obecnie chciałabym to:
http://www.ubrankaokazjonalne.pl/produkt.php?a=920#prettyPhoto
(zdjęcie w białej koszuli z długim rękawem i muchą)

ale fakt, allegro nie przeglądałam za dużo...

funny- trzymam za Was kciuki!
mam nadzieję, że dacie sobie świetnie radę!

pati - my na chrzciny bierzemy obiad (zupa+drugie danie na polmiskach) - deser )jakis lodowy pewnie) - zakąski
jak beda zakaski to bedziemy miec tez ciasta (swoje) i moze owoce i nie wiem tylko keidy się daje tort, chyab tez wtedy, albo może po deserze... ?
:)

ja3 - muszę Jasia wymierzyć jesli chodzi o rozmiar.
ale 62 lub 68
On na razie chodzi w 62 i ma ciut zapasu... ale co bedzie za miesiac to nie wiem... ;)

Jesli chodzi o stoje marynarskie to podobal mi sie calkiem ten:
http://ubrankadochrztu.com/WA004_Ubranko_do_chrztu___64.html

ale facet z ktorym pisalam jest jakis niekumaty.
chcialam biale portki, biala czapke i kamizelke z bialym sciagaczem
i pytam sie go o ta kamizele czy jest taka jak na fotce z granatowymi spodniami czy z bialymi, to mi odpowiada ze taka jak w opisie aukcji a o kamizelce slowa nie ma, tj tyle ze w paski, ale o kolorze sciagacza nic nie ma.
no i ogolnie tak pisal jakby tych ubranek na oczy nie widzial... :P

a jesli chodzi o jedzenie Ja3 - moze mu gorzej leci bo mleczko jest bardziej geste w drugiej fazie? ja jak nacisne to tez mam ful, ale Jas w drugiej polowie sie wkurza tez ostatnio i kreci głową (najgrsze jest to ze czasem zapomni otworzyc buziaka i kreci ta glowa z cyckiem w buzi co w polaczeniu z moimi bolacymi sutkami jest koszmarem :P)
tak czy inaczej ja robie tak, ze przerywam przy takich wyglupach karmienie, podnosze do odbicia (jak nie odbiej to trzymam w pionie do 5 minut, jak odbije to klade od razu) i dalej karmie z tej samej piersi.

Ja długo myślałam i jeszcze ostatecznej decyzji nie podjęliśmy, ale raczej zdecydujemy się na sam obiad.

Też bym chciała marynarski strój do chrztu. Luna jaki rozmiar ubranka kupujesz?

Mam maleńki problem z karmieniem. Synuś jest na cycu i generalnie ładnie je, ale ostatnio zdarzyły się dziwne sytuacje. Ładnie je przez pierwszych parę minut, a potem płacze, wypluwa pierś i się denerwuje. Po zmianie piersi sytuacja się powtarza. Ładnie je przez parę pierwszych minut, potem okropnie marudzi. Chyba nie może mu chodzić o smak mleka, bo najpierw je ładnie. Nasuwa się, że potem mu gorzej leci, ale jak sobie sprawdzałam, to miałam mnóstwo pokarmu. Położna też mówiła, że wszystko ok.
A karmienie wcześniejsze i późniejsze były już bez komplikacji :) Macie pomysł, o co może mu chodzić?

O Zabusi tez slyszalam, ze jest fajnie.

Pod Olivka mozna miec swoj tort ( my wlasnie bedziemy mieli) tylko trzeba miec ze soba dowod zakupu od producenta, zeby wiedzieli co serwuja w swoim lokalu.

My bierzemy przystawke, zupe, drugie i deser, do tego bedzie tort. Do wieczora i kolacji watpie, zebysmy tam siedzieli, bo wiadomo male dzieci to trzeba bedzie konczyc wczesniej. Zastanawiamy sie jeszcze czy nie wziasc jakis przystawek zeby staly dodatkowo na jakis paterach na stole, zeby nie bylo tak lyso pomiedzy daniami.

Dziewczyny czy tylko zupę drugie danie i ciasto bierzecie jeśli chodzi o menu czy jakąś małą kolację też?

Laguna napisz proszę co faktycznie z tym jedzeniem w olivce, ja tam chrzciny też chciałabym zrobić, czy przesolone czy nieświeże , w zeszłym roku przyjaciółka była tam na komunii i jej smakowało.
Ja zastanawiał się jeszcze nad żabusią na żabiance i tenisową na zaspie ale tam nie jest tak ładnie chodzi o otoczenie na zewnątrz, i jeszcze muszę dopytać czy mogę swój tort przynieść bo często restauracje proponują z najdroższych cukierni np. Deker

My byliśmy na obiedzie pod oliwka żeby sprawdzić czy dobre. Wiec roslol słaby, żurek super. Ja jadłam rybę była super, maż kotleta devolay, ale tak naprawdę to był Szwajcar, bo miał ser w środku, ktory był niesmaczny, ale po wyjęciu ze środka sera mięso było ok.
Ciasta jak dla mnie duży minus ze wszystkie lukrowane na gorze, a ja nie lubię lukru. Ale samo miejsce fajne zwłaszcza na zewnątrz jak jest ładna pogoda.

Witaj Lusia z:)

Witam nowa mame! Lusia, dopisz sie do listy.

Luna, ja tez sobie wymyslilam jakis marynarski komplecik na chrzest, ale nic takiego fajnego nie znalazlam. Jak znajdziesz to daj znac. Ja ostatecznie naloze garniturek po starszaku.

Laguna, to jestem zaskoczona, ze sie tak pod Olivka jedzenie zepsulo. My rzeczywiscie teraz nie jestesmy na miejscu, wiec tam nie bywamy, kiedys zawsze mi smakowalo. Mogl w sumie chocby kucharz sie zmienic i stad ta zmiana. Ale my juz mamy tam zarezerwowane, wiec nie bedziemy zmieniali.

dziewczyny ja polecam stronę zaczarowane-sny.pl , tam kupowałam ubranie na chrzest dla starszego synka. Mają naprawdę duży wybór
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja3 - nasza corcia tez jest dosc marudna i bardzo lubi od razu informowac placzem ze cos ja wkurza. Placze dosc czesto... Jezeli chodzi o szyne to dzisiaj jest ostatni dzien przyzwyczajania i od jutra ma w niej byc 20h na dobe. Wtedy zobacze jak to bedzie i napisze... Teraz jak ja ma to troche sie wkurza. Czasami jest ryk jak nie wiem ale pozniej raczej sie uspokajala... Nawet kilka tazy zasnela ale nie wiem czy ze zmeczenia czy sie po prostu poddala. Napisze za kilka dni jak to znosimy. Ty sie nie przejmuj bo jak lekarz zalecic cwiczenia to one na 100% pomoga. Zobaczysz!!
Swoja droga Sieliwonczyk mowil ze doryczy to ok 5 % dzieci a co komu powiem ze mala to ma to kazdy mowi ze ze u nieho tez ktos to mial. Nie jest to wiec takie rzadkie...

Hejka

Luna pisałaś,że poszukujesz ubranka na chrzciny. Ja właśnie tym tematem sie zajęłam i oglądałam sobie na Allegro co jest. I jest tam mnóstwo pięknych ubranek. Patrzalaś?

Ja jestem zakochana w tym :)
http://allegro.pl/komplet-garnitur-ubranko-do-chrztu-chrzest-r68-i4420549291.html
Jest tam tego naprawdę sporo i myślę, że można coś wybrać