Mamusie majowo - czerwcowe 2014 *3*

Dziewczyny, tworzę nowy wątek, bo tamten jest dłuuuugi.

*MAJ*

29.04 klara83
01.05 magda30
01.05 katelajda
02.05 mila
04.05 devil83
05.05 trzydziestka
06.05 enjoy
06.05 monika
07.05 asia87
16.05 Ola
18.05 hope
24.05 ja3
26.05 graszka
27.05 ewwa
30.05 justyna1

*CZERWIEC*

08.06 Luna-
08.06 monica88
12.06 mamma
17.06 Takaja_84
18.06 aniax
22.06 kalitta
25.06 kkasita
25.06 Mar-chew

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-2-t501828,1,130.html#npu1
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2014 *3*

Ja póki co nie mam problemu, ale wypijam sporo wody i zjadam 1 - 2 jabłka dziennie. Do tego w codziennej diecie mam też inne owoce (ostatnio zjadam pełno mandarynek :P)
Spróbuj też więcej błonnika jeść (może owsianka na śniadanie?). Śliwki suszone na przykład.
Unikaj słodyczy (zwłaszcza czekolady).

Justyna trzymam kciuki! Będzie dobrze.

Luna ja chodzę do dr Papińskiej Stachowiak. Bardzo fajna babka. Miła, odpowiada na wszystkie pytania. Zleca wszystkie badania, nie lekceważy nic. Ja jej ufam :) A i ona chyba pracuje w wojewódzkim.
Zapytam ją dziś bo wybieram się na wizytę podejrzeć maluszka. Już się nie mogę doczekać :)

Dziewczyny pytanie z innej beczki. Jak sobie radzicie z zaparciami? Ja mam wieczorami mega wzdęty brzuch i czuje się jak balon. Masakra. Kupiłam dziś siemię lniane bo wyczytałam, że pomaga ale coś mi się wydaje że smaczne to to nie będzie :p

U nas było 1,8 ale badania z krwi i tak zrobiłam ( na NFZ) w przychodni Dąbrowa-Dąbrówka wynik po 7 dniach. Z krwi wyszło jeszcze mniejsze ryzyko niż z samego USG
Ale i tak pewności nie mam ze wszystko ok. koleżanka miała 1,9 żadnych wskazań do amniopunkcji a urodziła córkę z ZD.
Mi gin która robiła USG chciała dać skierowanie na amniopunkcje tylko z/w na wiek ( 34 lata) ale nie chciałam. Co ma być to będzie. Ale trzeba być dobrej myśli.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Justyna, a myślałaś o tym, by iść jeszcze do innego lekarza zrobić USG?
Ja bym tak zrobiła, bo przezierność nie wyszła wielka jakaś.
U kogo byłaś?

Znalazłam takie parametry:
Pomiar NT jest najbardziej miarodajny między 11. a 14. tygodniem ciąży. Norma NT, określona dla danej populacji, obejmuje wartości do 95 percentyla i jest uzależniona od wymiaru ciemieniowo-siedzeniowego (CRL); w praktyce NT nie powinno przekraczać 2,5 mm. NT jest wprost proporcjonalne do ryzyka wystąpienia trisomii u płodu:

NT = 3 mm wiąże się z 3× wzrostem ryzyka
NT = 4 mm wiąże się z 18× wzrostem ryzyka
NT = 5 mm wiąże się z 28× wzrostem ryzyka
NT > 5 mm wiąże się z 36× wzrostem ryzyka

Justyna, wyniki w Gamecie są po 5 dniach

justyna nie martw się :) na pewno jest wszystko dobrze!
u nas wynik był 2,1, nosek widoczny, gin mówił że to w porządeczku.

Będzie dobrze. Trzeba wierzyć.
Koniecznie daj znać jutro...

kość nosowa dodatnia. Jutro jadę zobaczymy. Dzięki dziewczyny za wsparcie

Luna, nie byłam u tej papińskiej.
Ja się wybieram do Swiss. Właśnie Matkowski powiedział mi ostatnio, że spoko, mogę tam rodzić, bo tam pracuje ekipa z Zaspy. Powiedział, że są doświadczeni.
Więc jeśli tylko kasa sie znajdzie, to jadę tam.
W sumie boję sie iść do szpitala państwowego... Nie wiem czemu, bo ja z Zaspy nie mam złych wspomnień.
Justyna, tak jak piszą dziewczyny. To wszystko to jest prawdopodobieństwo... Trzymam kciuki za dobre wyniki.

U mojego dzieciatka przeziernosc karkowa wynosi 2,0 ie ma sie czym stresowac

Ja kiedys czytalam w necie o przypadku ze byla przeziernosc prawie trzy i dzieciatko urodzilo sie zdrowe.
A jak tam z koscia nosowa, byla widoczna? Bedzie wszystko dobrze:)

justyna - u nas NT wyszło 1,29

Na wyniki z krwi czeka się 2-3tygodnie.

Co do Twoich wyników - nie stresuj się na zapas.

Mojej siostry przyjaciólka miała 2,84
Prawdopodobieństwo z testu pappa jej wyszło chyba 1:120 czy jakoś tak (ogólnie dużo wyższe niż powinno być - wskazania do amniopunkcji)
a ma zdrową dziewczynkę.
Ponoć badania z krwi są obciążone dużym błędem, a z USG to 70% czy jakoś tak....

A jak kość nosowa? (NB)

Jestem po USg i przezierności karkowej która wynosi 2,5 czyli 0,25mm i jesto za dużo dostałam skierowanie na USG i test papa ale mam tydzień na wykonanie oczywiście na skierowanie się nie dostałam więc ide prywatnie koszt 450 zł ale co tam ważne żeby było o.k ile u was wynosiło? co o tym myślicie ?boję sie jak nic zapisałam się na czwartek i juz sie stesuje tym bardziej ponoć długo czeka sie na wyniki z krwi

ewwa a byłaś u tej doroty papińska stachowiak?

bo opinie na necie ma spoko całkiem i jeszcze nad nią się zastanawiam.

Nad Matkowskim też myślałam, tylko jak staraliśmy się o malucha, to przepisał mi leki, po których wg lekarza z gamety (do którego sam matkowski mnie zresztą wysłał ;) ) nie mogłam zajść w ciążę jeśli nie było monitoringu cyklu dokłądnego, i faktycznie po ich odstawieniu w pierwszym cyklu się nam udało. Ale zobaczę... :)

Fajnie że mówisz o położnych - nie wiedziałam, że tak można z wizytami :)

co do porodu to jeszcze nie myślałam, po głowie chodzi mi swiss (tylko ta cena.... ;) ) Publiczne zniechęcają mnie coraz bardziej...

Kumpla żona rodziła teraz na zaspie.
Nie dali jej znieczulenia mimo, że chciała, bo nei było anestezjologa....
a dodatkowo tak ją zszyli, że zrobił się jej krwiak, kilak godzin nikt nie przychodził, w końcu mąż zrobił awanturę to się nią zajeli - okazało się, że krwiak jest wielki, trzeba go usunąć na stole i musieli jej krew przetaczać... no i maluch ich dostał zakażenia jakąs bakterią teraz. nie wiem czy to kwestia szpitala czy nie, ale jakoś nie brzmi to zachęcająco...

Luna idź do Matkowskiego w Medicoverze. Pozostali są dziwni jak dla mnie... Tylko idź tam sama do położnej i się zapisz.
On na grudzień nie ma jeszcze grafiku, ale ja jestem wpisana na listę rezerwową i połozna do mnie zadzwoni.
Generalnie w Medi jest problem z terminami, ale jak jesteś w ciąży, to problemu nie ma. Spróbuj. Chodź chociażby po to, aby badania były bezpłatne.
Dodatkowo jeśli chcesz rodzić na Zaspie, to on na Zaspie pracuje jak Sztramski :)

hehe jeżeli szykuje mi się "drugi Bartek" to ja dziękuję ;p on też był mega ruchliwy w brzuchu. Też go szybko poczułam, bo wewnątrz w 17 tyg a na zewnątrz było go czuć w 19 (jak na pierwszą ciążę to jest dosyć szybko). I potem już dzień w dzień do końca ciąży mi brykał (na szczęście bezboleśnie) i każdy mi mówił, że jak się urodzi to dalej tak będzie i się sprawdziło ;p wszędzie go pełno :D
także jeśli córa odziedziczy również taką ruchliwość to chyba oszaleję :P

ja dziś po wizycie u mojego lekarza...
troche się wkurzyłam/podłamałam/zasmuciłam...

okazało się ze rozwiązał umowę z medicoverem gdzie mam pakiet i był dziś ostatni dzień :( o czym nie wiedziałam wcześniej ;(

no i teraz nie wiem.... czy zmieniać lekarza teraz na innego z medicovera (chyba masakra z terminami, bo wolne na przyszły miesiąc ma tylko baba u któej raz byłam i więcej nie pojde - bardzo nieprzyjemna w odbiorze...), czy chodzić do niego prywatnie, i robić wszystkie badania prywatnie (bez sensu uważam, tj zbyt kosztownie), czy chodzić do 2 lekarzy - do niego, a do medicover do jakiegokolwiek po skierowania na badania....

eh :(
ogólnie wiem, że tu piszecie, że prowadzicie ciąże u lekarzy i im ufacie, większości z Was to już druga ciąża.

Mi ten lekarz bardzo "leży", ale nie to , żebym z nim była nie wiaodmo jak związana, co nie zmienai ejdnak faktu, że byłam bardzo zadowolona z wizyt u niego....

Trochę się tym zasmuciłam...

Ale za to mam odstawić d*phaston (dokończyć opakowanie zmniejszając dawkę) i powiedział, żeby jednak zamienić kwas foliowy na witaminy.

Devil, to chyba energiczne dziecko Ci sie szykuje :-)

A ja Wam powiem, ze w perwszej ciazy nie mialam takich typowych kopniakow, mlody wiercil sie baaardzo i szybko tez zaczal, ale to zawsze byly takie przewroty, wypinanie sie, wyginanie. Ogolnie przyjemne, nie bolesne.

no ja już takie ewidentne kopniaki dostaję :) wczoraj to wręcz miałam wrażenie, że poczułam je na zewnątrz ;) tzn miałam rękę na brzuchu położoną i czułam kopniaczka na ręce :D aż miło sobie przypomnieć jakie to uczucie :D

Inne tematy z forum

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

nnt. doradca kredytowy - warto czy nie? (21 odpowiedzi)

Zastanawiamy się z mężem nad kupnem własnego M i w sumie nie wiem od czego zacząć. Czy warto iść...

alergolog swissmed lub luxmed (15 odpowiedzi)

Dziewczyny mozecie polecić lekarza z ww placowek.