Mamusie majowo- czerwcowe 2015 (3)

Zakładam nowy wątek:

Mariolka 03.05.2015
Anja 04.05.2015
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015
Nuska83 10.05.2015, synek
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015
Dwupak - 01.06.205
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Moni - 09.06.2015
Szminka21 15.06.2015
misia-27.06.2015
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo- czerwcowe 2015 (3)

Michas 04.06.2015

założyłam nowy wątek:)

http://forum.trojmiasto.pl/mamusie-majowo-czerwcowe-2015-4-t585923,1,160.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mariolka 03.05.2015
Anja 04.05.2015
Efik 08.05.2015
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015
Dwupak - 01.06.205
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Moni - 09.06.2015
Szminka21 15.06.2015
Agawera 25.06.2015
misia-27.06.2015

Ja chodzę do doktora Wąsewicza w swissmedzie w Gdyni, On mi od początku powtarza, że lepszej jakości sprzęt jest w polmedzie czy luxmedzie (bo tam też przyjmuje)... No ale nie miałam porównania, jak dla mnie jakość narazie jest ok, ale jestem przed połówkowym. Pierwsze dokładniejsze robił mi w 13 tyg, badał mózg, narządy wewnętrznę, przegrodę nosową...

Dziewczyny- śpiewacie już do swoich brzuszków ?:) Jeśli tak, to jaką melodię, bo ja nie mam pomysłu...

Znalazłam szkołę rodzenia dofinansowywaną z nfz w Wejherowie, koszt 25 zł + 75 zł za partnera :) Także się wybieram :)

Jestem za nowym wątkiem, ten długo się przewija:) Dopisuje siebie:

MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015
Anja 04.05.2015
Efik 08.05.2015
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015
Dwupak - 01.06.205
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Moni - 09.06.2015
Szminka21 15.06.2015
Amelia83 20.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
misia-27.06.2015

Witaj Blanka - to wiele nas łączy - wspólny ginekolog, ten sam wiek, dzielnica i też pierwsza ciąża :)
Za usg w I trymestrze też placilam 180 zl, drugie - dobrze, ze sie zapytałam - ma wynosic 250zl.
Może powoli pomyslimy, żeby stworzyć nowy watek, bo ten już dlugi sie robi, co o tym myślicie?
Poprosze wtedy nowe dziewczyny o kopiowanie listy u gory i dodawanie swoich danych :)

Cześć dziewczyny:)
czytam Was od początku, ale piszę pierwszy raz-chciałabym dołączyć:)

To moja pierwsza ciąża, Jestem w 16 tc, termin na 23.06, mam 30 lat, jestem z Gdańska Moreny.

Obecne prowadzę ciążę u dr Matkowskiego (w Swissmedzie). Z dr Augustyniakiem miałam styczność raz, polecił mi go dr Matkowski na usg genetyczne. Twierdzi, że ma dobry sprzęt i jakieś tam arkusze kalkulacyjne, których on nie ma. Wrażenia mam podobne do tych o których pisały dziewczyny wcześniej. Do tego widać, że bardzo mu zależy by wizyta szybko przebiegła-bardzo to czuć. Zapłaciłam za genetyczne 180 zł. Możliwe, że to dobry fachowiec, ale rzeczywiście specyficzny.

Wstępnie lekarz zasugerował chłopca:)

Pozdrawiam

Ojej tyle napisałyście, że już zapomniałam co komu chciałam odpisać. Powiem tylko, że aż wstyd że dopiero od was dowiaduje się na czym polega usg połòwkowe. W polsce chodziła do evimedu do dr Katarzyny Podsiadło, która szczerze polecam!z waszego opisu wynika, że na każdym usg czułam się jak na połówkowym. Każde trwało dość długo i było bardzo dokładne. W dodatku nawet mojemu mężowi pani doktor tłumaczyła cierpliwie co i jak widać na usg. Tutaj jestem załamana. Nawet prywatnie w polskiej przychodni za kupę kasy usg trwało 5 min.

Co do twardniejącego brzucha to moja koleżanka brała nospę tzn lekarz jej tak kazał bo to oznaczało chyba że macica twardnieje z powodu skurczy.

Na szczęście tutaj mogę kupić staniki w rozsądnej cenie. Pamiętam ze nawet w polsce zamawialam na ebayu i teściowa mi przywoziła. Mi już urosły dwa rozmiary i też właśnie obwód pod biustem się zwiększył mimo iż nie przytyłam więc nie wiem jak to się dzieje :P

My ostatnio też głowilismy się nad imionami bo musimy wybrać takie z którym tu nie będzie problemu. Córcia jest Olivia przez v i dzięki temu nie musimy wiecznie wydzwaniac po urzędach itp ze coś się nie zgadza i przez to problemy jak np moje imię ciągle piszą przez x i juz nawet raz karę finansową dostałam, że czegoś nie zapłaciłam...jakby tak trudno było się domyślić ze skoro nazwisko jest poprawne to może ktoś się z jedną głupia literka pomylił. Więc zadanie nie łatwe bo chcemy imię które również funkcjonuje w polsce:)

No i nie wiem co dalej chciałam napisać.

Pozdrowionka i miłego weekendu

Przez te 6 lat mogło się coś zmienić, pamiętaj. ;) Byłam pacjentką w swissmedzie przez całą ciążę. Moje usg połówkowe trwało może ze 20 minut, lekarz bardzo pobieżnie wszystko sprawdził (skupił się na sercu i płci - w tym najdłużej na płci). Jakość zdjęć (wydruku) i filmu taka sobie. Nie wiele różniła się od normalnego usg. (W sumie nawet nie wiem, czy czymkolwiek się różniła). Opis z badania też był dość zwięzły - lekarz prowadzący ciążę, który robił wszystkie moje pozostałe usg opisywał wszystko o wiele dokładniej niż ten, który robił połówkowe.
Moja koleżanka prowadziła dwie ciąże w Swissmedzie w Gdańsku - i różnica jak dla mnie ogromna. Super wyraźne zdjęcia, było widać wszystko naprawdę szczegółowo. Zdecydowanie w Gdańsku mają lepszy sprzęt. No a że koleżanka była tam umówiona na cc, to nie muszę mówić, jak nad nią skakali. ;)

Ja skuszona opiniami wybrałam Wejherowo. Efekt był taki, że w ostatnich tygodniach lekarz prowadzący ze Swissmedu stwierdził, że już mu się nie opłaca prowadzić mojej ciąży, a lekarze w Wejherowie olali mnie, bo przecież jak mi coś nie pasuje to mogę pójść do Swissmedu.

Szminka21- ja chodze od poczatku ciazy do swissmedu w Gdyni,ale zmartwil mnie Twoj post. Co oznacza ze jakosc usg nie byla powalajaca?

Dwupak - mi ochoty nie narobiłaś. Wręcz przeciwnie, hehe. Ja dalej tylko warzywa i owoce... ;) Na obiad królują sałatki i ewentualnie zupy z masą warzyw. Moja córka chyba będzie wegetarianką, hehe. ;)

Ja robię połówkowe w Gamecie (tak polecił mi mój lekarz mówiąc, że w Gdyni tam robią najdokładniejsze badania - zobaczymy, na początku lutego mam wizytę ;).

Chcę zabrać syna (6 lat) na wizytę za tydzień - będzie usg i będzie mógł zobaczyć siostrzyczkę, bo ciągle mnie męczy pytaniami o nią. ;) Biedaczek, nie może się już doczekać. USG będzie przez powłoki brzuszne, więc lekarz nie powinien robić problemu.

Na połówkowe wolę pójść tylko z mężem. ;) To długie badanie i nie wiem, na ile starczyłoby mu cierpliwości, hehe. Jest grzeczny, ale nie chcę, żeby się zraził. ;) Będziemy mieli film, więc syn będzie mógł sobie obejrzeć w domu, na spokojnie. Zresztą, nie omieszkam pochwalić się całej rodzinie, hehe ;)))

W pierwszej ciąży wszystkie badania robiłam w Swissmedzie i jakość usg połówkowego nie była powalająca...

agawera- myślę że możesz wziąć chyba nie powinien lekarz protestować :) Ja miałam zamiar wziąć swojego 4 latka ale zrezygnowałam bo nie wytrzymał by tak długiego usg- wezmę go na kolejne takie rutynowe, krótsze :)

ja byłam również u Augustyniaka, najlepsze jest to, że byłam zapisana na zwykłe usg 3d, bez filmu itd i za wizytę miałam zapłacić 100zł... ale lekarz chyba się zakręcił i zagrał mi płytkę po czym przy płatności w recepcji babeczka patrzy na tą kartę do zapłaty, potem na mnie i poszła do lekarza chyba się zapytać co ma zrobić i w koncu skasowali mnie 150 za badanie 3d z filmem i pełnym opisem usg, lekarz również wszystko sprawdzał mierzył itd.
Też wydał mi się gburowaty, bo właśnie mowił do mnie na Ty, podczas badania nic nie komentował tylko klikał w tą i z powrotem, aż w końcu zapytałam się co robi, to potem jakby od niechcenia mówił i wyjaśniał. Ogółem uważam, że jest fachowiec dobry, ale taki zmanierowany, że sama wizyta jak dla mnie nie była przyjemna.

ps: pewnie narobię wam ochoty, ale zaraz jadę do mamy lepić kopytka... mmmm i na obiadek kopytka z zasmażką i skwarkami... ślinka cieknie :)

nuska co sadzisz aby wziąć na badanie 6-latkę

agawera- ja byłam zadowolona z usg u dr Augustyniaka, jest specyficzny trochę prostacki i mówi do pacjentek na Ty, ale mi to zupełnie nie przeszkadzało. Na początku też w milczeniu robił mi usg ale jak z mężem zaczęlismy grzecznie dopytywać i żartować to się rozkręcił i opowiadał o wszystkim co robi. w Starmedzie ma też spore obsuwki czasowe ostatnio czekałam ok 1 godz na swoją kolej pomimo ze byłam punktualnie.

ja bym chciała pójsc na wizyte z córką pokazać jej "ktosia " ale nie wiem czy to dobry pomysł

koleżanka poleciła mi
http://www.pro-femina.com

agawera- to fajnie, że się zdecydowałaś i zapisałaś :)
Na moim usg w I trymestrze na początku był milczący, tylko sam obserwował- dlatego też zabrałam męża, żeby w razie czego go zagadywał ;)
Od razu też wyraził zgodę na obecność męża podczas badaniu, bo weszłam na początku sama.
Potem się rozkręcił i zaczął wszystko omawiać i jednocześnie pokazywać na usg. Uspokoił mnie też wyjaśniając różnice między ryzykiem podstawowym, a skorygowanym w przypadku trisomii. Wydało m się, że jest kompetentny w tym co robi, a to chyba najważniejsze!

no to zapisałam sie do Augustyniaka na 18 lutego cena 250 z nagraniem , bez nagrania 200 , super bo w gdyni przyjmuje wiec nie bede musiała daleko jedzić

czy byłyscie zadowolone po wizycie u tego lekarza czy tam opinie i nie koniecznie fajne sa

W Starmedzie/ Gabinetach przy Piecewskiej u Augustyniaka jak się pytałam to chyba 250 zł podali- ale to nuska pewnie jeszcze potwierdzi.

a jak wyglada to cenowo ?

Inne tematy z forum

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy? (15 odpowiedzi)

drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z...

krzywe ząbki (27 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...