Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (4)

No to ja założę nowy:)

Mariolka 03.05.2015
Anja 04.05.2015
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015 - chłopiec Wojtuś?
Nuska83 10.05.2015, synek
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015
Dwupak - 01.06.205
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Moni - 09.06.2015
Szminka21 15.06.2015
Agawera 25.06.2015
misia-27.06.2015

i link do poprzedniego:)
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-3-t579837,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (4)

No naprawde ludzie nie przestana zaskakwiac:)

Dziewczyny, te,ktore beda mamusiami po raz kolejny, pamietacie jak przybieralyscie na wadze w Ii i III trymestrze? W tym trzecim ponoc najwiecej sie tyje?:) ja w I przytylam moze 0,5-1 kg, za to teraz przytylqm 1 kg w ciagu tygodnia!!! Masakra:) i 3 kg mam juz na plusie... nie widze tego, bo wszystko w cyckach i brzuszku,ale sam fakt ;)

Ja zazwyczaj jeżdżę autem, ale jak dziś pamiętam pojechałam w I ciąży bardzo zaawansowanej tramwajem akurat byłam już w takim stanie, że wolałam stać niż siedzieć, ale stanęłam z premedytacją naprzeciw pana siedzącego w średnim wieku i uśmiałam się jak nigdy jak probował wywrócić oczy na tył głowy udając że mnie nie widzi:)))

Agata88, współczuję dojazdów. Ja również dojeżdżam do pracy z przesiadką i również zauważyłam, że w Trójmieście nie ustępuje się ciężarnym. Ludzie potrafią nawet patrzeć się bezczelnie w brzuch i dalej siedzieć (zazwyczaj w tramwajach jest tak gorąco, że zdejmuję i kurtkę i szal, więc brzuch doskonale widać). Najśmieszniejsze jest to, że osoby starsze też często stoją, bo miejsca siedzące zajmuje bardzo umęczona młodzież licealna. Z zazdrością słuchałam opowieści znajomej z Krakowa, która opowiadała, że w jak była w ciąży to ludzie wręcz się prześcigali w komunikacji, kto pierwszy wstanie i ustąpi miejsca...

Hej dziewczyny. Byłam dzis u gina, waga +4,5kg:) No i ja przy agawera również jak wieloryb:P z dzidzią ok póki jest w brzuszku.
Co do ubranek t nie pamiętam ile szt miałam, ale wiem że sobie w trakcie dokupowałam:) parę trzeba mieć i zawsze można kupić jak już napewno znamy rozm:) Ja miałąm pajacyki, śpioszki, body dopiero póżniej odważyłam się ubrać, ale jak już zaczęłam to nie mogłam zdjąć. Bluzeczek, kaftaników itp nie ubierałam,bo dla mnie niepraktyczne były(podwijają się w trakcie noszenia dzidzi).
Bąbelek na początku rzeczywiśćie może spać bez poduszki, wchodzimy w okres letni więc i pod kołderką będzie mu ciepło. Dziewczyny pamiętajcie że wszystko można w trakcie dokupić! Nie warto kupować w ciemno wszystkiego co nam sklepy podsuwają pod nos:))))

Tez mam kiepski dzień dziś dowiedziałam się że moja babcia ma problem z przyjmowaniem jedzenia od 3 tygodni wymiotuje z przerwami leki nie działają w tamtym tygodniu pogotowie zabrało ja do szpitala ale tylko na dobę bali jej kroplówkę i odwilżyli do domu dali leki które nie działają :( dziadek i moja mama zakładają najgorsze a ja ryczę :(

Dziewczyny, porody w wodzie na pewno odbywaja sie w Pucku. Czy gdzies blizej Was,blizej Gdanska- nie wiem...

Ja juz mam dosc pracy,mam kryzys .. bola mnie strasznie plecy,mimo,ze kupilam sobie taka dluga poduszke... Dojazdy do pracy mnie wykanczaja:( codziennie w jedna str 50 min skmka i 15 min autobusem:( w pociagu goraci,nikt miejsca nie ustapi... czekamy na decyzje kredytowa...i nie mige isc na zwolnienie. I MAM DOSC:( mam nadzieje,ze z poczatkiem lutego sie uda...
Przepraszam Was,musialam sobie ponarzekac, taki dzien...

Rozmawiałam dziś z koleżanką (doświadczona mama dwóch chłopców) i powiedziała mi że na początek taki duży zestaw pościeli jest zbędny. Dziecko śpi na płasko, poduszka nie jest potrzebna (chyba że ma refluks), kołderką się nie przykrywa, lepszym rozwiązaniem na początek jest kocyk bądź śpiworek (kołderka ewentualnie na zimę bądź jak dziecko będzie większe). Rożek na sezon letni raczej jest zbędny. Polecała kupienie ochraniacza na szczebelki. Co o tym myślicie? Warto zrezygnować teraz z zakupu całego zestawu pościeli i kupić tylko prześcieradło, ochraniacz i śpiworek?
Zamiast śpiworka polecała też coś takiego:
http://www.nakina.pl/beciki-rozki-womar/46-bokrycie-wielofunkcyjne-4w1-spiworek-becik-rozek-okrycie-kapielowe-kocyk.html

agawera, ta belka faktycznie trochę może przeszkadzać, ale wydaje mi się, ze jest po to aby dziecko nie spadło w nocy z łóżka. Pewnie można to w ogóle zdemontować. Ps. Masz bardzo ładny brzuszek. Ja taki miałam kilka kg temu :)

Dwupak, to też podobno ma wyjmowane szczebelki. Dobrze wiedzieć, że to przydatne rozwiązanie.

Madeline, to łóżeczko z Twojego linku jest naprawdę słodkie, no i ta haftowana pościel, piękna. Duży plus że jest jednak trochę większe, no ale też i droższe.

Agawera rzeczywiscie chudzinka jestes!
Co do porodów w wodzie nie orientuje sie niestety.
U mnie dzisiaj baardzo spokojny dzień, ale takie tez musza byc. No i pogoda piekna, wiec spacer zaliczony :)
nuska dużo zdrowia dla was!!

jaki zgrabny brzusio Agawera- ja to wyglądam jak prawdziwa ciężarówka :)

Nie mam pojęcia czy gdzieś w Trójmieście jest poród w wodzie ale też się chętnie dowiem :)

Na targi z chęcią bym się wybrała :)

A tak w ogóle to starszy synio nadal ze mną w domu, byliśmy dziś u lekarza i nadal przeziębiony, zielony katar, kaszel i jeszcze piecze go przy siusianiu wiec podejrzenie zapalenia cewki moczowej :/- kolejny tydzień chorowania.Kiedy on z tego wyrosnie?????

walczę z waga każde 0,5kg to dla mnie sukces tak było przed ciążą i tak jest w ciąży
w Gdańsku będą targi wybieracie sie termin 7-8 marca
http://motherandbaby.pl/gdzie-i-kiedy/

agawera jaka Ty chudzinka jesteś :) bardzo ładnie wyglądasz :) ja to wieloryb przy Tobie jestem :P hihi

dziewczyny ponawiam pytanie, czy orientujecie się gdzie są dostępne porody w wodzie w 3mieście?

dziś zaczynam 18 tydzień , mój maly cośek
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mi też się podoba :) Nawet się nad nim zastanawiałam, ale chyba jednak zdecyduję się na 140x70 z funkcją tapczanika

SUPER ŁÓŻECZKO, ja mam po synku z szufladą i regulacją wysokości, jest bez funkcji tapczanika, ale mam wyjmowane 2 szczebelki, synek z tego korzystał bardzo długo. i tak jak mówisz cena jakl za cały komplet jest znośna.

fajne łóżeczko :) ale na jednym ze zdjęć kiedy łóżeczko jest tapczanikiem jest przy materacu belka- nie wiem jak to nazwać to mi sie nie podoba bała bym sie ze sie uderzy ale w sumie super dodatki

Cześć dziewczyny :)

Kolejna majowa mama dopisuje się do listy :) Podczytywałam Was z doskoku, ale w końcu mam zamiar zagościć tu na dłużej. Termin mam na 23 maja, będzie Marysia :D

ja z kolei zachorowałam na to łóżeczko- białe z misiem. Ważne, ze ma szufladę dolną, 3 stopnie regulacji i można je złożyć na tapczanik. Cena tez wydaje się znośna, zwłaszcza że materacyk pościel i inne gadżety dają w zestawie
http://allegro.pl/22-el-lozeczko-z-szuflada-tapczanik-gryka-posciel-i4888150207.html

i do tego ta moskitiera:
http://arus.pl/moskitiera-z-szyfonu-160-480-cm.html

Kurcze, o tej porze chyba nie powinnam pisać. ;)

Napisałam dokładnie na odwrót niż było - miałam tylko pajacyki, bo śpioszki i kaftaniki mi się nie podobają i źle się je zakładało. ;)))

Jeśli chodzi o ciuszki, to ja miałam 5 szt. body i śpioszków w rozmiarze 56 i ok. 10 sztuk body i śpioszków w rozmiarze 62. Lekarz "straszył mnie" dużym dzieckiem, więc nie robiłam sobie zapasów najmniejszych ciuszków ;) Syn miał 4050g i 57 cm w dniu urodzenia i po około 1-2 tygodniach odkładałam pierwsze za małe ciuszki.

Do tego doszło po kilka sztuk koszulek, spodni i innych w rozmiarze 62. Nie miałam kaftaników i pajacyków, bo raz, że kompletnie mi się nie podobają ;) a dwa, że źle się je zakładało (dostałam 1 taki komplet od teściów, masakra ;).

Pieluszek tetrowych miałam 15 sztuk i wystarczyło. Teraz też nie będę kupować więcej + kilka sztuk pieluszek flanelowych.

Syn urodził się pod koniec listopada, więc wszystko było "ciepłe".

Teraz mam zamiar kupić 10 sztuk body, 3-4 śpioszki, 5-6 koszulek i coś w rodzaju leginsów + rajstopki w rozmiarze 62. Plus symbolicznie po kilka sztuk w rozmiarze 56 (najwyżej dokupię większą ilość przed porodem albo tuż po, gdy będę miała większą pewność co do wagi i wzrostu Małej).
Do tego dojdzie to, co kupią "goście", którzy przyjdą zobaczyć małą.
Nie liczę sweterków, sukienek i innych ;) bo to zależy od tego, co wpadnie mi w oko, hehe.

Do tego 1 ciepły kocyk + 2 lżejsze.

A ja "zachorowałam" na to łóżeczko: http://poscieldladzieci.pl/mamo-tato-17-el-lozeczko-tapczanik-70x140-cm-materac-posciel-haftowana-z-moskitiera-s.html ale nie ma szuflady i ten materac mi nie odpowiada. Już pisałam do nich i nie ma możliwości zmian, można je kupić tylko w tym zestawie :-(

Inne tematy z forum

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...