Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (4)

No to ja założę nowy:)

Mariolka 03.05.2015
Anja 04.05.2015
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015 - chłopiec Wojtuś?
Nuska83 10.05.2015, synek
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015
Dwupak - 01.06.205
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Moni - 09.06.2015
Szminka21 15.06.2015
Agawera 25.06.2015
misia-27.06.2015

i link do poprzedniego:)
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-3-t579837,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie majowo-czerwcowe 2015 (4)

Nuska - gratuluję zakupów!
Ja też zaczęłam myśleć o pieluszkach wielorazowych, ale raczej na początek pójdą jednorazowe - otrzymaliśmy juz w prezencie 3 paczki pampersow, więc na początek będzie.
Ja dzisiaj pierwszy dzień na zwolnieniu i czuję się wspaniale - wyspana, wypoczeta, mimo, że nie przelezalam całego dnia :)

Witam wtorkowo :)

dzięki Magda za odpowiedź :)

Ja po cc miałam pokarm, a miałam można powiedzieć 'umówione' cięcie tzn kazali mi przyjść do szpitala w 40stym tygodniu. Niestety karmiłam tylko 2,5 msc bo mała miała nietolerancje laktozy i żadne kropelki nie pomagały wiec musiałam przejść na mm 0 lac. Od razu inne dziecko zero boli brzucha, płaczu itp gdybym wiedziała szybciej bym zrezygnowała.

co do zaspy to moje dwie koleżanki miały tam cc i wypowiadaly się pozytywnie, za to inna która miała drugie cc na klinicznej dowiedziała się, że przy pierwszym cieciu paskudnie ją zszyli i miała okropne zrosty i lekarze mieli problem dlatego odradzala nam zaspe. Moim zdaniem dużo zależy od personelu na jaki się trafi.

Wiece co jest ciekawe? Że w polsce mój neurolog mi zdecydowanie zabrania SN a tutaj mnie wręcz namawiają i nie wiem jak mam to rozumieć. Boje się, że zrobię jakąś głupotę. Widać tutaj maja zupełnie inne podejście, jeśli urodzi się rano można w ten sam dzień wyjść ze szpitala a jak nie to i tak na drugi się wychodzi. Ciążę prowadzi położna I jest jedno usg w 20 tygodniu. Ja miałam co prawda również w 12 stym ale to przez moje problemy zdrowotne. Ciekawa jestem jak to wszystko wyjdzie. Do czerwca trochę czasu jeszcze.

Aha, I moje koleżanki które rodziły 2 lata temu na Zaspie nie musiały wstawać po 4 h i dostawały ostre środki przeciwbólowe, nie to co ja w Redłowie..paracetamol.

tez się zastanawiam nad pieluszkami wielorazowymi ale nawet nie wiem jakie tutaj są i jakie ceny.

To wszystko napisałam parę godzin temu, ale trójmiasto nie chciało mi się załadować. ..

Miami byc otulacze tetro

W teorii kieszonki jest tak że wymieniasz wkładkę ale praktyka pokazuje że u niemowląt papierki do kupy różnie łapią nieczystości, poza tym te tańsze lapi wilgoć na polarku i tak cała jest do wymiany. Ja mam otulacze retro i mogłabym pieluchowac od urodzenia ale zobaczymy jak to będzie, do szpitala pojadę z dadami :)

nuska masz zamiar pieluszkować od samego poczatku czy np po mieciacu
bo na 1 ze stron widze pieluszki od 4 kg

wg filmików teoretycznie mozna na wkład od strony skórki położyć papierek fajny sposób jak bedzie kupka

http://pieluszkarnia.pl/product-pol-251-Wkladki-jednorazowe-200-szt-.html

ale z tego co patrze to otulacze sa tańsze zainteresował mnie temat

tylko że kieszonka jest cała do prania po jednym użyciu, a otulacz jest praktyczniejszy bo wymieniasz tylko wkład który jest na wierzchu :)

podobaja mi sie pieluszki z kieszonkami

milovia i smartolve babyetta, nappime na stronach producenta, close parent uzywane na forum pieluszkowym a tańsze na allegro, swiatpieluch.pl, czy naturalnamama.pl

hej efik,
co do karmienia po cc-ja oboje karmilam ponad 1,5 roku i dzieciom mleczka nie brakowalo. po drugiej cc rzeczywsicie w pierwszej dobie mialam troche malo pokarmu, wiec polozne (Zaspa)pomagaly pobudzic laktacje-w 3 dobie musialam juz walczyc z nadmiarem:), a dokarmiac pozwalaly nie z butelki, ale po palcu, aby nie zaburzyc odruchu ssania. Obie cc byly poprzedzone rozpoczeta juz akcja porodowa-to tez moze miec wplyw. Ale moja bratowa miala umawiane cc na konkretny termin-tzw "na zimno", i tez nie miala problemow z karmieniem-karmila ponad rok.

gdzie kupujesz internet czy jakiś sklep konkretny

aa i close parent- fajne praktyczne ale drogie- na razie zakupiłam 3 szt :)

na razie mam 5 kieszonek i 5 otulaczy, oraz 7 formowanek, planuję miec finalnie ok 10 kieszonek, 10 otulaczy- jesli chodzi o wkłady do srodka to do otulaczy formowanki, wkłady bambusowo-węglowe, mikrofibra ok 15 szt, oraz tetra, a także podobno fajnie sprawdzają się ręczniczki z ikea :)

nie zamierzam prac codziennie ale co drugi :) poza tym dziec będzie wiosenno-letni wiec będzie schło szybko :)

przy starszym miałam dla próby 2 kieszonki jak go odpieluchowywałam i powiem że super się sprawdziły. co do firm to milovia, smartlove,babyetta, nappime ale też tańsze jak happy flute czy bambams :)

ogladałam filmik o pieluszkach z kieszonkami i jakiej firmy kupiłaś pieluszki i ile na pierwszy raz bedzie potrzebne ? zaciekawiło mnie

https://www.youtube.com/watch?v=4DA2UVZQu_0

mam tak samo jestem leniuch i wole jednorazowe i sa dla mnie za drogie bede zamawiac http://www.pieluchy.net

Nuska, podziwiam, ze chce cie sie bawic w te pieluszki. Ja jestem zdecydowanie zbyt wygodna i leniwa, hehe ;-)

Po moim cc synka nakarmilam 1 raz po okolo godzinie i ku zdumieniu wszystkich mialam bardzo duzo pokarmu.

Polozna, ktora pomagala mi w tym pierwszym karmieniu (bo przeciez musialam lezec, znieczulenie nie zeszlo) byla w szoku ;-)

Z tym, ze ja siare mialam juz od 16tc. W ostatnim miesciacu ciazy musialam odciagac sobie troche tej siary, bo jesli tego nie robilam, to mialam bolesne i twarde piersi... Takze to moglo mi pomoc w laktacji po cc.

Co prawda, pokarm zanikl z dnia na dzien, gdy syn mial chyba okolo 2 miesiecy, ale tu powodem byly zaburzenia hormonalne... Ale dluzej i tak karmic bym nie mogla. Wtedy urlop macierzynski byl znacznie krotszy.

Dziewczyny, maz mnie dzis dobil... Okazalo sie, ze bedzie musial zrobic polroczny kurs i znowu bede sama. :( nie wiemy tylko, czy rozpocznie sie wiosna czy jesienia... Kurcze, mam juz serdecznie dosc tego wojska... Przy pierwszym dziecku tez 2 tygodnie przed porodem wyslali go na kurs i zostalam sama... Miala nadzieje, ze teaz bedzie normalnie, a tu... Ech.

czyli zecydowałas sie na codzienne pranie ? czyli tetra czy cos innego

ile takich pieluszek kupiłaś?

hej Mamusie :)

ja też wybieram się na poród na Zaspę (bo mieszkam tuż obok, bo mają sprzęt najlepszy, bo... nie znam w Trójmieście żadnych szpitali bo mieszkam tu od niedawna- pierwszy poród w warszawie w szpitalu który ma różne opinie tak jak Zaspa a ja akurat mam super wspomnienia- wszystko zależy na jaki personel się trafi)

Ja po sn karmiłam 1,5 roku, moja kumpela po cc też tyle- wiec mamusie po cc nie jesteście wcale skazane na brak pokarmu :)- tak naprawdę wszystko zależy od nas, naszej głowy, chęci i upierdliwego częstego przystawiania dziecka( co na początku wiąże się z bólem) oraz umiejętnościami ssania dzieciątka ( bo są maluszki które sobie z tym nie radzą i nie jest to niczyja wina)

Ja zaszalałami od kilku dni wydaje majątek na wyprawkę pieluszkową ( wilorazowe) - zakochałam się w nich

pozdrawiam

ja pokarmu miałam mardzo mało moja sasiadka karmiła przez rok

Inne tematy z forum

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (25 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)