Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (4)

No to ja założę nowy:)

Mariolka 03.05.2015
Anja 04.05.2015
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015 - chłopiec Wojtuś?
Nuska83 10.05.2015, synek
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015
Dwupak - 01.06.205
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Moni - 09.06.2015
Szminka21 15.06.2015
Agawera 25.06.2015
misia-27.06.2015

i link do poprzedniego:)
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-3-t579837,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie majowo-czerwcowe 2015 (4)

Dokładnie wszystko zależy od szpitala i od lekarza. Ja mimo wszystkich przeciwwskazań bardzo bym chciała urodzić SN. Mimo iż ostatnio polski lekarz się popukał w głowę, że w moim przypadku to głupota ale ja się tak boje drugiej cesarki, że nie wiem :(

Magda, fajnie wiedzieć, że jest tu mama po dwóch cesarkach, ile czasu minęło między jedną a drugą? I jeśli można wiedzieć, jaki był powód tej drugiej? Tzn podjęłaś próbę SN?

Agawera, właśnie! szkoła rodzenia, tez muszę o tym pomyśleć.

moj ginekolog mowi ze czy cc czy sn zalezec bedzie od lekarza który mnie przyjmie w szpitalu wiec chce pojsc do szkoły rodzenia najlepiej było by jakbym znalazla bezpłatna dziś dzwoniłam ale nikt nie odbierał :( wiec nie wiem czy numer aktualny i istnieje

http://www.supermama.edu.pl/

hej efik,
nie wiem czy pytanie aktualne, ale ja dosc czesto mam problemy ze spojowkami- i jesli to bakteryjne-to wtedy najepszy floxal, karmiac uzywalam, i w ciazy rowniez- i to niedlugo przed porodem, ale najlepiej jak lekarz zobaczy Twoje oczy

hej dziewczeta,
sledze czasami Wasze wpisy, ale rzadko mam czas cos napisac.
Justicia gratuluje-u mnie tez bedzie dziecwczynka, a ze Zosie juz mamy (zastanow sie-bo to rzeczywscie straszne SAMOSIE:)), to teraz moze Maria, ale jeszcze nie postanowione.
Do dzieczyyn, ktore mialy jedna cc, i mimo bralu wskazan chca koniecznie druga cc..oj zastanowcie sie kobietki drogie. To ze po pierwszej cc doszlyscie szybko do siebie (ja tez), to nie znaczy ze tak bedzie po drugiej! Ja mialam dwie cc (niestety), i dochodzenie po drugiej, kiedy wdarla sie jeszcze infekcja po operacji trwalo dluzej. Teraz czeka mnie 3 ciecie i wiem ze lzej nie bedzie-zwlaszca ze u mnie to juz 5 operacja wiec zrostow bedzie mnostwo. A 1 cc nie jest wskazaniem do drugiego cc (jesli od poprzedniej minelo juz troche czasu), a nie ma innych wskazan medycznych. Tak wiec nawet jesli macie traume po 1 probie porodu sn, to moze warto dac szanse na taki porod? No chyba ze wiecie ze na pewno nie ma mozliwosci porodu sn.

Jestem właśnie po wizycie - wszystko w jak najlepszym porządku, dzidziuś rośnie. No i potwierdziło się, że będzie Zosia.

Od jutra jestem też na zwolnieniu, więc lekarz doradził dużo odpoczynku.
No i w pracy spotkała mnie w ostatni dzień miła niespidzianka - pozostali pracownicy złożyli się na małą wyprawkę :) tym oto sposobem pojawiły się pierwsze rzeczy dla córeczki :)

Doktor potiwerdzil tez, za mimo zwolnienia spacery zalecane, a nawet weekendowy wyjazd dla zmiany otoczenia- ale wiadomo, spokój najważniejszy.

Ja bym chciała przyleciec do polski ale to zależy od dzidzi no i od tego ile będę czekała na paszport, bo musze to załatwić w ambasadzie. A tak to pewnie zostaną mi parki i place zabaw, żeby starsza się wyszalala.

Co do zusu to ja nie mam zielonego pojęcia w tym temacie, także nie pomogę.

Z przepisow wynika, ze na zwolnieniu chodzacym mozesz zrobic zakupy, ale tylko wtedy gdy mieszkasz sama i nie ma kto zrobic ich za ciebie itd. Z ciekawosci chcialam zadzwonic do ZUS i spytac, jak to wyglada, ale oczywiscie nie mozna sie dodzwonic... ;-)

Dziękuję za wasze odpowiedzi.
Tak właśnie się zastanawiam, że skoro mam zwolnienie chodzące, to zasadniczo mam prawo wyjść na spacer, czy na zakupy... Z drugiej strony.. spacer ciężko udokumentować i tutaj ZUS musi wierzyć na słowo, więc po co takie kontrole. No nic, zobaczymy, jak będzie. To moje pierwsze zwolnienie, więc stąd tyle pytań.

Witajcie dziewczyny :)

Wróciłam właśnie z badania glukozy- fujjjj obrzydlistwo, ale na szczęście tym razem obyło się bez zawrotów głowy i wymiotów.

Ja też chciałabym rodzic na Zaspie :)

Co do wakacji to w sierpniu chciałam pojechać do moich rodziców na mazowsze mają sporą działkę i a mój starszy synek uwielbia spędzać czas z dziadkiem na działce a teraz widuje go raz na kilka mc. poza tym zobaczymy jak nasze maleństwo po urodzeniu będzie się rozwijac, bo jak będzie tak jak ze starszym, który nie miał kolek, jadł z piersi i spał do 3 mc non stop to pewnie się gdzieś na weekend wybierzemy w lipcu :)

jestem na l4 i za każdym razem sama wożę zwolnienie bo dzięki temu mogę się spotkac z ludźmi z pracy :)

ZUS lubi kontrolowac l4. Takze jak ktoras z Was jest czy bedzie na zwolnieniu to nie powinna wyjezdzac. W koncu to nie urlop. ;-) Generalnie w przypadku gdy nie ma nas w domu, a Zus nas skontrolowal, to trzeba udokumentowac nasza nieobecnosc, wyjasnic, dlaczego nas nie bylo itd.

Z drugiej strony jestem ciekawa, jakie podejscie ma do tego Zus, jesli np. Lekarz dal mi zwolnienie chodzace i zalecil spacery.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja zanoszę osobiście,ale mam niedaleko. Mnie ZUs spr w I ciąży. Nie było mnie, kazali pisemnie odp dlaczego mnie nie zastali, odpisałam że byłam na spacerze i to wystarczyło:) ale jest to stresujące.
Ja po porodzie chciałabym gdzieś wyjechać z bąblami ale raczej gdzieś nad jezioro, ale zobaczymy jeszcze.
A ja sobie nie wyobrażam cc:) rodziłam sn i wiem co mnie czeka, a tu wielka niewiadoma. Mam nadz że będę jednak mogła rodzić sn.

wg mnie nie powinno sie wyjedzac bo jestes na zwolnieniu lekarskim , bywały przypadki ze zus sprawdza ja zwolnienie wysyłam poczta bo nie chce mi sie jeżdzic co chwile na morene
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Witam i ja!
MMM90- ja raczej nie nastawiam się na wyjazdy, najwyżej jakiś weekend poza domem, ale zobaczymy, jak wyjdzie.
agawera- ja zamierzam rodzić na Zaspie.

A właśnie do dziewczyn zorientowanych- jak jest się na L4 to może osobiście dostarczyć zwolnienie do zakładu pracy? To jest zwolnienie chodzące, czy mogę przykładowo wyjechać sobie gdzieś na weekend, czy powinnam być na miejscu?

ja jestem na l4 wiec nie moge nigdzie jechać zostaje spacer nad morze 30 min i jestem na plaży w Gdynii Gł :)

Kto bezie rodzić w Redłowie ?

Witam się w nowym wątku-baardzo duży ruch tutaj ;) fajnie
Szminka -u mnie w czerwcu też minie 6 lat od cesarki,i strasznie się boję że będe musiała rodzić sn,bardzo bym chciala cesarkę,już wiem jak się przechodzi ten "ból" i boję się nieznanego ehh niewiem jak zmienić myślenie a też nie mam narazie żadnych wskazan do kolejnej cc :(

Dziewczyny tak z innej troszkę beczki-bedziemy miały maluszki akurat na wakacje,wybieracie się gdzieś w tym okresie?(plaża,jezioro,wczasy)
niewiem jak się na ten okres nastawiać...

No to nieźle Cię przetrzymywali:/ ja przyszłam w poniedziałek do szpitala, lekarka która mnie przyjmowała stwierdziła, że i tak to ordynator zdecyduje czy będę mieć cc czy nie. Moja mama tak się zdenerwowała, że nieźle ją nastraszyla, że jeśli mi coś spartolą to już ona ich załatwi hehe. Wyraźnie neurolog stwierdził, że po SN może mi sparaliżować nogi. W każdym razie powiedzieli mi później żebym nic nie jadla i od 20 nie piła bo jutro mogę mieć cc, po czym do 10 w dzień nikt do mnie nawet nie przyszedł bo okazało się , że wezwali tez swojego neurologa. On o 11 mnie zbadał, zobaczyl moje wyniki i potwierdził diagnozę, po czym nagle kazali mi się szykować. O 11:10 leżałam na stole przed cewnikowaniem to przyszedł lekarz, że jednak jeszcze nie teraz i mnie odeslali haha. O 12:20 mnie wzięli znów i o 12:45 urodziła się Oli:) ogólnie Redłowa nie wspominam źle. Lekarz, który mnie ciął był po prostu rewelacyjny a o ordynatorze się po prostu nie wypowiem. ...

Hehe to witaj w klubie Szminka ja tak samo mam super wzrok i cudowny kręgosłup już o problemach z krążeniem w ciąży nie wspomnę. Z Olivcia musiałam od 30 tc brać zastrzyki w brzucho no i do tego mam niedoczynność tarczycy. Także istny ideał ze mnie; )

Aha i pamiętaj żeby nie dać sobie wcisnąć wywoływania porodu bo to właśnie mocno zwiększa ryzyko pęknięcia macicy. Tutaj dali mi 3 kartki a4 na temat VBAC(vaginal birth after cesarean) czyli rodzenia SN po cc i żadne statystyki itp nie są mi obce;)

Witam.
Pilnie odkupię Luteinę podjęzykową. Może któraś z Was stosowała i już nie potrzebuje? Byłabym bardzo wdzięczna.

Ja mialam cc we wspanialym Wejherowie ;-) Przyjechalam do nic w 42 tc z saczacymi sie wodami. Tylko. Nie mialam, skurczy, rozwarcia, nic. 3 dni lezalam na patologii, codziennie slyszalam "moze jutro zrobimy ciecie, zbaczymy rano" i tylko faszerowali mnie antybiotykami. Tego trzeciego dnia, po uruchomieniu znajomosci, laskawie ordynator poslal mnie na cc. Oczywiscie, gdy robili cc wody juz byly zielone... O tyle dobrze, ze syn byl jakos tak ulozony, ze buzke mial w resztce normalnych wod i nic mu sie nie stalo.
Ale oczywiscie, przez te 2 dni na polozniczym skakal nademna nawet ordynator... ;-)
Boje sie powtorki z rozrywki. Zwlaszcza, ze moj lekarz powiedzial, ze jest duze prawdopodobienstwo, ze teraz tez moj organizm odmowi wspolpracy. Takze najwyzej bede sie w Redlowie wyklocac o cesarke, hehe.

Mam bardzo niski prog bolu. Nie wyobrazam sobie sn... Nie mowiac juz o moich problemach ze wzrokiem, kregoslupem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Aha, no ja miałam wskazania od neurologa i nadal je mam bo przecież mój kręgosłup w cudowny sposób się nie naprawił do tego mam przepukline okolopepkową po 1 ciąży (ale tu są zdania pół na pół czy można rodzićwiczyć SN czy nie) w każdym razie tutaj zgłosiłam chęć do podjęcia próby SN. Zobaczymy co lekarze zdecydują. Po prostu strasznie się boję drugiej cesarki. Dali mi znieczulenie ogólne po którym zabroniono mi 3 dni jeść a tutaj dzidzia czeka, wiadomo kobieta jest osłabiona... po 7 h pielęgniarka kazała mi wstać. Wstalam i czarno przed oczami, mówiłam jej ze nic nie widzę a ta i tak mnie zaprowadziła pod prysznic i sobie poszła ...a ja bam zemdlalam i jeszcze walnelam się w głowe. Po prostu cudownie, wyszłam na żądanie po 3 dniach a powinnam być 4 ale już psychicznie nie wyrabiałam. Maż był dopiero w drodze i po cc nie było go przy mnie. Teraz w Redłowie podobno może w sali pooperacyjnej cały czas być mąż, wiec o tyle lepiej:)
jedyne czego się boję to pęknięcia macicy, bardzo rzadko się tak zdarza ale na poprzednim forum była dziewczyna, która chciała rodzic SN po cc i była po terminie i właśnie macica jej pękła. Myślała ze to wody jej odeszły ..na szczęście była w szpitalu wiec szybko interweniowali i na drugie cc ją wzięli.
No właśnie ja też odczuwam bóle w miejscu blizny ale polozna mi powiedziała, że to normalne...

to ja mam przeciwnie boje sie sn

Inne tematy z forum

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

krzywe ząbki (24 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...