Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (6)

Nasza lista:

Maj:
Fotolama 01.05.2015 - córka Sabina
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015- Synek
Anja 04.05.2015
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015
Nuska83 10.05.2015, synek
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
ema- 23.05.2015- córeczka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015/ 06.06.2015 - Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.2015
Justyna90 - 04.06.2015 - córka
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Basia 13.06.2015 synek Oliwier:)
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-5-t591525,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (6)

To jakoś czas temu skopiowałam ze stronki opisującej trojmiejskie szpitale :
Do szpitala Zaspa :
dla siebie :
koszula nocna 
szlafrok
bielizna 
kapcie
klapki pod prysznic
przybory toaletowe
ręcznik duży i mały
komórka i ładowarka
woda.. dużo wody ponieważ na salach jest bardzo gorąco
Jeśli chodzi o laktator na sali są dostępne 2 elektryczne na cały oddział - jak i przy pierwszej tak przy drugiej nie było problemu ze skorzystania - nie każdy karmi o tej samej godz, a pokarm ewentualnie możesz odciągnąć wcześniej.
Nie musisz mieć swoich podkładów, podpasek itp.

dla dziecka:
pieluszki, pieluchy tetrowe, ubranka, kocyk, rożek...

Co do wyprawki to mam już chyba wszystko a kosmetyki zamówiłam z Gemini. Co do pieluch mam 2 op. Mała paczkę 2-5kg i dużą 3-6kg.

Nuska czy krótko po Twojej akcji skurczowej miałaś kontrolę lekarza np szyjki? Bo wizytę to ja mam dopiero w następny pt

Ja chcę mieć wszystko gotowe do końca maja, więc gdzieś tak do 38tc. - pokój itd. Raczej nie sądzę, by coś wcześniej miało się ruszyć. ;)

Dwupak - dzięki za opinię o tym termometrze. Chyba właśnie go kupię.
Co do pieluch - ja mam 2 duże opakowania pampersów 1 i jedno opakowanie Dada - wszystkie dostałam, ale jestem ciekawa, czy je zużyję, czy może mała za szybko nie wyrośnie. Zobaczymy.
Nuska- ja jakiś czas temu też poszukiwałam listy rzeczy do zabrania na Zaspę i niestety nic nie znalazłam.
Co do porodu- myślałam, że będę panikowała, a tymczasem jestem całkiem spokojna. Chyba szkoła rodzenia ma w tym swoją zasługę. Albo po prostu niewiadoma, jak to naprawdę będzie... ;)

ja mam 1 op newbornów i myslę że to wystarczy :) bo potem będą 2 a jak odpadnie pępek to wskakujemy w wielopieluchy :)

mariolkka chyba jesteśmy na tym samym etapie- ja miałam takie skurcze w zeszłym tyg i też miałam stresa ale na szczęście przeszły. Dlatego dokańczam w tym tyg wyprawkę, i całą resztę dla synka. Wie może któraś z was czy jest lista rzeczy do szpitala na Zaspie? co wziąc ze sobą?

Co do pieluch, ja 1 tylko zabieram co dostałam w spadku i próbki. Pierwszy synek ur sie 4kg i drugi również nie zanosi się na mniejszego, więc raczej odrazu w 2 będziemy wchodzić

hEJ dziewczyny, no ja też już porodem żyję, również głupie myśli i każde ukłucie to już "poród":P do tego strasznie mnie bolą nogi i stopa mnie strasznie piecze:( Zaczęłam przygotowania do pakowania, narazie zbieram co trzeba spakować.
Termometr mam bezdotykowy i dotykowy, zdecydowanie dotykowy jest lepszy (dokładniejszy). Tamten przekłamuje strasznie.
Jadę do apteki po odbiór zapasu podkładów itp:) I skurcze coraz boleśniejsze i coraz częściej.

mariolkka - ponoć w takiej sytuacji najlepiej popić 1 nospe 1.5l wody. Jak przejdą skurcze to znaczy, że to tylko przepowiadające. Zawsze to lepiej niż łykać ileś tam nosp, chociaż nie wiem na ile to skuteczne :) Będzie dobrze, to chyba na tym etapie ciąży normalne. Nie stresuj się tylko odpoczywaj :)

mariolkka dlatego ja bym chciała miec wszystko kupione mniej wiecej do 30 tygodnia by nie miec stresu tylko nie wiem ile paczek pieluch zamówić czy 1 newborn(2-4kg) a reszte rozmiar mini (3-6kg)

dziewczyny ja mialam dzis w nocy podwojnego stresa. Skurcze co 7min ,6min trwajace 30-40s. Po 3 nospie dopiero sie uspokoily. A juz mielismy jechac do szpita;a. Zasnelam jakos nad ranem bo juz switalo. Dzis wrzucam ostatni etap prania i chyba czas zaczac sie pakowac do szpitala. Choc chcialaby jeszcze dotrzymac choc te 2-3tyg

ja polecam Microlife nc 100 o taki http://www.ceneo.pl/4551354 dostaliśmy go od mamy w prezencie po urodzinach synka i sprawdza się rewelacyjnie, jest dokłądny, łatwy w użyciu i szybko daje wynik, można nim też sprawdzać temp np mleka w butelce :)
NUSKA- ja też obawiam się porodu- i to właśnie dlatego że to mój drugi i wiem co mnie czeka. Mam też ostatnio bardzo głupie sny, aż boję się na głos mówić, ale śni mi się codziennie śmierć dziecka, albo, że gdzieś się nam syn zgubił, albo moja śmierć, jakiś tragiczny wypadek ze mną w roli głównej... :( nie wiem co takie sny oznaczają, ale w pierwszej ciąży też tak miałam. Może za dużo myślę poprostu o bezpieczenstwie dziecka nie wiem sama.

Dziewczyny, nie wiem czy któraś jest zainteresowana, ale teraz w sklepie smyk online jest promocja na laktator Medela Swing i do tego jak wrzucicie go do koszyka to pojawia się informacja, że producenci na M promocja -15% (czyli Medela Swing kosztuje 374zł co jest bardzo korzystną ceną). No i tak samo wyroby firmy Motherhood są przecenione :)
Moje samopoczucie bardzo dobrze, ale ja mam do porodu jeszcze sporo czasu (chyba) ;) Pokoik gotowy, meble poskładane, czekają aż zabiorę się za pranie, prasowanie i układanie. Myślę, że po Świętach (ok 30tc) zabiorę się za to (czy to za wcześnie? ....).

Agawera trzymam kciuki i zdrówka dla córy.

Dziewczyny jak Wasze samopoczucie? ja już czuję powoli stresa przed zbliżającym się porodem, mimo że to mój drugi.

Ja mam termometr firmy mescomp bezdotykowy ale nie polecam bo nasz nie pokazuje prawidłowej temperatury, ma przekłamania, dlatego używamy elektronicznego.

Agawera - dobrze, że z córką już lepiej!
Ja myślałam właśnie też o zakupie microlife - zastanawiam się tylko czym różnią się modele nc100 i nc150? Bo słyszałam, że nc100 jest bardzo trafiony.
Co do rotawirusow nie mam pojęcia czy szczepić. Będzie to moje pierwsze dziecko, więc jak przyjdzie ten czas będę pewnie dopytywala się pediatry.

Przerabialam juz różne termometry i jak dla mnie te bezdotykowe są kiepskie. Bardziej ufam elektronicznym.
Sprawdzałam i na sobie i na synku i te bezdotykowe często pokazywały wyniki dużo odbiegające od tego co wskazywał elektroniczny i jak ją się czułam (zdrowa itd.)... Bezdotykowy Miałam Braun i chyba baby ono.
Co do długości mierzenia, to mój mierzy w ciągu 20 sekund, więc to chyba nie jest długo. Przynajmniej dla mnie ;)

Agawera, dobrze, że z córką juz lepiej.

Ja nie szczepie na rotawirusy. Raz, że szczepionka chroni tylko przed kilkoma rodzajami, a dwa, że (cytując mojego pediatre) nie mieszkamy w Afryce ;) Syn nie był szczepiony i biegunkę miał raz w życiu, choć w jego przedszkolu rotawirusy często się pojawiają.

Ja mam bezdotykowy o taki: http://m.ceneo.pl/16793043#tab=reviews
Ma dluzszą gwarancję niż inne i poza temperaturą ciała mierzy też temp. otoczenia i obiektu czyli np. wody w wanience czy mleka w butelce:-)
Co do dousznych to mój brat miał i nie był zadowolony- chyba nie był precyzyjny

dlatego nie mam pojecia ale chyba nie zaszczepie chyba ze jest szczepionka przeciwko wymiotom

Szczepionka na rotawirusy w 100% nie uchroni przed infekcją, ma przede wszystkim łagodzić objawy. To jest trochę tak jak ze szczepionką na grypę, są różne typy i zazwyczaj szczepionka w 100% chroni przed typem który był najpopularniejszy w poprzednim sezonie. Tutaj znalazłam fajne zestawienie przedstawiajace zachorowalność u dzieci które dostały szczepionke i w grupie placebo http://ptwakc.org.pl/?aid=42562 .
Ja chyba nie będę szczepić na rota.
Dużo zdrowia dla Twojej córeczki! I mniej nerwów dla Ciebie ;)

A co do prasowania ubrań - to jest to metoda sterylizacji. Ale ja tak serdecznie niecierpie prasowania, że jeżeli nie jestem do tego zmuszona to unikam jak ognia ;)

tez zastanawiam sie nad termometrem my w domu mama rteciowy i elektryczny ale troche go trzeda trzymac wiec jak maluch chory to niemam cierpliwości
zastanawiałam sie nad tym
http://www.aptekagemini.pl/termometr-microlife-nc-150-b-kontakt-1szt.html

dziś było o dużo lepiej jak dla mnie super :) wy miot tylko raz o 7 po wodzie później już jaka i wsuwała chleb, bułki pół zupy marchewkowej z ryżem i żadnych wymiotów

mam do was pytanie czy bedziecie albo myslicie o szczepieniu na rotawirusy ?
dziś lekarka powiedziała do kobiety co jej dziecko ma rotowirusa i jest zaszczepione na rotowirusa ,że szczepionka jest na określony szczep a nie na każdy wiec po takim czymś bym była głupia szczepić czy nie szczepić na rotowirusy

Inne tematy z forum

Dobry ortodonta (39 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

pomóżcie-pomysł na własny biznes (108 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...