Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (7)

Nowy wątek :)

Maj:
Fotolama 01.05.2015 - córka Sabina
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015- Synek
Anja 04.05.2015 - córeczka Julia / Zaspa
Nuska83 04.05.2015, synek Antoni/Zaspa
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015 /Wojtuś/ wojewódzki
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
ema- 23.05.2015- córeczka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015/ 06.06.2015 - Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.2015 syn-Tomek, szpital Wojewódzki
Justyna90 - 04.06.2015 - córka
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Basia 13.06.2015 synek Oliwier:)
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015

link do starego: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-6-t595459,1,16.html#npu1
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (7)

Mi lekarze mówili, że jeśli właśnie od początku jest jakaś różnica w datowaniu ciąży to albo w ciążę zaszlo się później, albo dziecko jest po prostu małe. Gorzej jak np. w połowie czy pod koniec ciąży dziecko, które wcześniej mniej więcej odpowiadało parametrom z daty OM wydaje się młodsze niż powinno bo to może świadczyć o hipotrofii, problemach z lozyskiem, przeplywami itd.

Moja szwagierka urodziła syna w terminie z wagą niecałych 3kg i od początku ciąży na każdym usg wychodziło ze jest o 2 tygodnie za mały .

Skoro pierwszą córkę urodzilas malutka to druga tez pewnie będzie o podobnej wadze ;)

Jakby nie było, bo badaniach w szpitalu będziesz spokojniejsz. Na pewno wszystko jest w porządku. :)

ale u mnie od poczatku było 1-2 tygodnie do tyłu i dla świetego spokoju lekarz zaproponował mi konsultacje w szpitalu

jest jeszcze szansa że po prortu jest mniejsza bo weronika miała 2750gi wzrost 53 cm

Ja w ciążę zaszłam tydzień później niż wynikało z daty miesiączki. Owulacje miałam dziwnie późno. cykl wcześniej miałam tzw. ciążę biochemiczna i to pewnie z tego powodu owulacje w kolejnym cyklu się przesunęła.

Do 20 tc mała była na każdym usg o tydzień młodsza.Od 20 tc wszystkie usg, wymiarowo i terminowo ;) pokrywają się z om.

przez cały czas było 1-2 tygodnia do tyłu , na połówkowym u innego lekarza o 1 tydzień u mojego wyszło o 2 tygodnie

Pewnie potrzymaja cie kilka dni na patologii, żeby wszystko dobrze sprawdzić. Chyba, że na izbie przyjęć waga i wiek ciąży pokryją im się z tymi z datą według om. ;)
A na usg polowkowym Zosia tez była o 2 tygodnie młodsza? Bo jeśli dobrze pamiętam, to nie robiłaś tego badania u lekarza prowadzącego? Chyba że coś mi się myli. ;)

że zrobią mi badania , a gdy dzwoniłam na oddział to powiedzieli od lekarza przyjmującego i badań

Agawera, ja pewnie coś bym ze sobą wzięła na wszelki wypadek. Chyba, że mąż bez problemu będzie mógł ci w każdej chwili dowieźć przygotowane rzeczy.
A lekarz nie powiedział co ile jak?

Agus, ja kołyskę zamówię pewnie w maju, bo wcześniej czyli przed remontem nie potrzebny mi kolejny karton. ;) Prasować tez będę później. Mam jakieś 2 miesiące do porodu wiec mam czas ;)

melduje się po wizycie i po szkole rodzenia w szkole rodzenia nic ciekawego no chyba dla pierworódek przewijanie, kapanie maluch :) dostałam kilka próbek i ulotek

co do wizyty to dostałam kolejna dawkę na leku na śluz , badanie ginekologiczne w sumie ok poza bakterią , szyjka zamknięta
w usg Zosia 1047g z usg 27tc z miesiączki 29tc i tak przez cała ciąże
wiec wspólnie z lekarzem postanowiliśmy że da mi skierowanie do szpitala żeby to sprawdzić dla świętego spokoju mojego i swojego i sam stwierdził że ma kiepskie usg i wolał by się z lekarzem ze szpitala skonsultować . liczę ze nie będę musiała położyć się na patologi tylko sprawdza to na izbie przyjęć i wrócę do domu
podpowiedzcie mi czy w takim razie wziąć podstawowe rzeczy do szpitala dla siebie ?

A ja tam jestem jeszcze totalnie w proszku... bez wózka, łóżeczka i innych akcesoriów, nie wspominając o praniu i prasowaniu...nie ma co się spinać:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mi jeszcze została do kupienia niania elektroniczna (jeśli się na nią zdecyduje), wszystkie rzeczy kosmetyczne i do szpitala. No i do wykończenia pokój małego :)

noc miała gorsza od 2 dni budzę się o 4 wszystko przez ta grypę :( wieczorem miałam nawet stan przed gorączkowy 37,5 mam nadzieje ze ginekolog da mi coś jakiś syrop albo coś na grypę

co do wyprawki zostało mi do kupienia kilka rzeczy z apteki - dla Zosi i rzeczy do szpitala. łóżeczko no i pieluszki (chce kupić w czerwcu ) i
czy zastanawiam się czy jest sens kupowania termometru na podczerwień który jest łatwy w użyciu ale czy pokazuje prawidłową temperaturę to już nikt mi tego nie powie

znacie coś dobrego na kolki ? weronikę wychowałam na wodzie koperkowej

Ja tez wybieram polozna ze szkoly rodzenia;) a jestem z Ujesciska:)
Doslownie przed chwileczka mialam kontrole z Zusu.
Czy jestem w domu czy moze pracuje i naciagam Zus.
Hehe smiesznie. Ale Pani bardzo mila.

Witam po małej przerwie!
Wczoraj też miałam gorszy dzień, strasznie leniwy.
Mamaleone - ja decyduje się na położna że szkoły rodzenia. Nie słyszałam o żadnej dobrej z Moreny, więc niech będzie ta, która chociaż trochę kojarzę.
Wczoraj miałam sen, że byłam na ktg i okazało się, że mam urodzić dokładnie za 1,5 tygodnia - mhmm.. Trochę szybko ;)
Ale przynajmniej przygotowuje już dzisiaj torbę do szpitala :)

Cześć dziewczyny. Na szczęście już po świętach, hehe. ;)

Jeśli chodzi o szpitale i warunki w nim panujące, to 6 lat temu w Wejherowie było pod tym względem naprawdę fajnie. Ale i tak bym tam nie wróciła m.in. ze względu na ordynatora i jego zastepce. ;) Fakt, nie zwiedzilam sali porodowej, bo miałam cesarke, ale reszta była w porządku. Tylko trochę wstyd, że są kobiety - poloznice , które zachowują się jak jakieś prosiaki - patrząc na to, jaki syf zostawialy po sobie w łazience. Ja rozumiem, że polog, krwawienie itd. Ale bez przesady. Ciekawe, czy takie babki w domu też zostawialy za sobą krwawe ślady, hehe.

Zamówiłam koszule do szpitala, torbę do wózka. Zostały już tylko rzeczy z apteki, higieniczne no i trochę ubranek. Laktator wczoraj dostarczył kurier. Nie wiem, na który podgrzewacz się zdecydować - Tommee Tippee czy Avent...

Jutro mam usg w Gamecie u dr Chmielewskiego. Syn odmówił pójścia, ale koniecznie mam przynieść mu film i zdjęcia ;)

Amelia83 - w Wejherowie są sale porodowe z łazienkami :)

Ostatnio w szkole rodzenia dziewczyna, która rodziła dwa tygodnie temu zachwalała Tens. Ja biorę, bo akurat mam w domu, ale czy to pomoże, nie wiem.
Czy dobrze pamiętam Justicia85 -Ty jesteś z moreny?
Masz jakąś poleconą położną z tych okolic? Czy zostajesz przy tej ze szkoły rodzenia z Hynka?

Wow, to jestem w szoku że takie warunki mogą panować w szpitalach. No ale cóż, nie to jest najważniejsze a ja na szczęście nie należę do osób które przykładają uwagę do takich rzeczy (najważniejsze, żeby opieka była dobra no i żeby było czysto!).
Ja o TENS słyszałam tylko tyle że jest pomocny tylko na początku i nie działa u wszystkich. Więc ja nawet nie biorę go pod uwagę.

Dziewczyny a będziecie korzystać z TENSa podczas porodu? Można wypożyczyć w Mama i ja lub kupić u nich bądź w gemini. Zastanawiam się nad kupnem.

Amellia ja rodziłam w 2010 w warszawie, w szpitalu który nie jest jakimś super fajnym ale sale porodową miałam tylko dla siebie i męża i była łazienka tylko dla nas z prysznicem i wanną. także są takie szpitale :) i nic za to nie płaciłam.

Inne tematy z forum

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Imię dla chłopca: Borys, Igor, Bruno, Miłosz? (34 odpowiedzi)

Wiem że wybór imienia to kwestia gustu i zadanie dla rodziców, ale może wyrazicie swoje zdanie?...