Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (8)

Nowy wątek!

Maj:
Fotolama 01.05.2015 - córka Sabina
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015- Synek
Anja 04.05.2015 - córeczka Julia / Zaspa
Nuska83 04.05.2015, synek Antoni/Zaspa
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015 /Wojtuś/ wojewódzki
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
ema- 23.05.2015- córeczka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015- Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.2015 syn-Tomek, szpital Wojewódzki
Justyna90 - 04.06.2015 - córka
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Basia 13.06.2015 synek Oliwier:)
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Aagus - 20.06.2015, córka
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015

Link do poprzedniego: http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=600421&c=1&k=16#post10463286
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (8)

Ja też z przed 5 lat mam swoją kartę ciąży i nawet dr Matkowski zerkal na nia na początku tej ciąży.

Hela, bo na tycie w ciąży nie ma reguły. Jak ktoś tyje więcej niż przewidują "widełki "ale wie, że jego dieta to nie tylko słodycze, pizza i fast food to nie ma co się martwić. ;) gorzej, jak kobieta się obzera byle czym a ciąża to wymówka na jedzenie wszystkiego "bezkarnie ".

Ja się martwilam, że ciągle tylko chudne ;) ale po kolejnych wizytach u lekarza, wadze córki itd widzę, że jest dobrze. Mała waży tyle ile powinna. Jest więc szansa, że nie będzie 4kg klopsikiem jak jej starszy brat hehe.

Grunt to nie swirowac w żadną stronę ;)

Ja swojej nadwagi dorobilam się kilka lat po porodzie. Bo tuż po nim ważyłam mniej więcej tyle co przed ciążą. Tylko brzuch był nie ten co wcześniej ;)

Mi w Wejherowie powiedziano, że karta ciąży zostaje u nich. I tyle. Nic więcej się nie dowiedziałam. ;) Może przez 6 lat coś się zmieniło, nie mam pojęcia ;)

"Tycie po 20 czy 30 kg nie jest ani zdrowe ani mądr, jedzenie wszystkiego jak leci tym bardziej.Fakt, tu dochodzą tez geny i to, że niektóre kobiety mimo rozsądnego odżywiania tyja więcej niż powinny. "

Ja przytyłam już ponad 15 kilo, jeszcze miesiąc przede mną, a mały ma póki co wagę "średnią krajową". W sumie nie mam pojęcia, gdzie te wszystkie kilogramy siedzą. Przed ciążą miałam wagę prawidłową, tyć zaczęłam właściwie już tydzień po zapłodnieniu (mówią, że brzuszek wiać od 4 miesiąca - u mnie było widać w 4 tygodniu ;)). Z ubrań ciążowych noszę rozmiar S lub M (przed ciążą moim standardowym rozmiarem było L). Widzę, że trochę przytyłam w rękach i na buzi, ale brzuch mam raczej standardowy, więc naprawdę nie mam pojęcia, gdzie się te 15 kg "upchnęło". Patrząc na inne ciężarne (w szkole rodzenia czy na ulicach), to mogę powiedzieć, że jestem bardzo zgrabna, a wręcz szczupła (pomijając brzuch oczywiście).

Często te, które w ciąży mało przytyły zostają już do końca życia z wagą ciążową, a te, które przytyły po 30kg zrzucają wszystko bez odchudzania w pół roku. Nie ma co stresować się wagą na zapas, ani tym bardziej obwiniać się o zbyt małą/dużą wagę przy w miarę rozsądnym jedzeniu. Ważne, żeby dziecko było zdrowe i miało właściwą masę urodzeniową.

hmm. to czemu moja siostra ma obie karty ciąży w domu? tą z przed 4 lat i ta z przed roku... muszę się jej dopytać.

Z tą kartą to się nie zgodzę. Może zapomnieli oddać albo zależy od szpitala? Bo siostra mi ostatnio pokazywała swoją...

Dzisiaj przyszło nasze łóżeczko więc mąż będzie miał zajęcie na wieczór;-) A ja, korzystając z ładnej pogody, w końcu mogłam się wziąć za pranie ciuszków i pierwsza pralka już schnie. Tylko zastanawiam się czy da radę czymś wyprać stare plamy?

Kartę zapierają w rejestracji

Ja przed ciążą miałam wagę normalną, nie miałam ani niedowagi ani nadwagi.

Też staram się uważać na to co jem, ale mi łatwiej bo nie mam żadnych zachcianek, nie ciągnie mnie do słodyczy (albo raczej zupełnie je odstawiłam bo nie mam ochoty, po za lodami oczywiście). Wogóle wydaje mi się, że nie jem więcej niż jadłam przed ciążą albo i jem mniej (co wynika z ciągłego braku apetytu niestety), ale jem bardziej różnorodne jedzenie i więcej owoców/warzyw.
Mój lekarz jakoś specjalnie nie zwraca uwagi na wagę, tzn przy każdej wizycie mnie waży, ale jakoś nie komentuje tego specjalnie. A jak dopytywałam co mam jeść albo czego nie jeść, to stwierdził że organizm zazwyczaj sam nam podpowie co potrzebuje (oczywiście w granicach rozsądku ;)) więc zbyt wylewny w tej tematyce to nie jest ;)

A karetę cięży zabierają w szpitalu? Czy można sobie zachować "na pamiątkę"?

Amelia, jeśli przed ciążą Twoja waga była prawidłowa, to możesz przybrać około 11-12 kg w sumie, oczywiście jak będzie mniej, to w sumie lepiej dla ciebie . Jeśli miałaś niedowage, możesz więcej. Jeśli nadwagę to chyba maks 5 a najlepiej chudnąć.

Żałuję, że nie zrobiłam ksera swojej karty ciąży przy synku ;) wtedy przytyłam głównie w dwóch pierwszych trymestrach a pod koniec ciąży to już tylko w gramach tylam ;) A wagę przed miałam prawidlowa.

Tycie po 20 czy 30 kg nie jest ani zdrowe ani mądr, jedzenie wszystkiego jak leci tym bardziej.Fakt, tu dochodzą tez geny i to, że niektóre kobiety mimo rozsądnego odżywiania tyja więcej niż powinny.

Mój lekarz bardzo duża uwagę zwraca na przyrost wagi w ciąży, na pierwszej wizycie słuchałam całego wykładu na temat tego jak powinna wyglądać dieta kobiety w ciąży itd. No i lekarz jest ze mnie dumny, że tak dobrze sobie radzę a ciąży nie uznaje jako wymówki do jedzenia Wszystkiego na co tylko mam ochotę. ;) Jak na razie wygląda na to, że dzięki ciąży pozbede się tylu kg ile miałam nadwagi, więc nie będę musiała odchudzać się po ciąży, hehe.

Teraz zwiedzam kliniczna. Jestem po badaniu gina ale nie ma miejsca wiec czekam na decyzje lekarza co dalej
Co do ktg to jak byłam u dr. Matkowskiego tez wyszła katygardia

szminka21 - no Ty jesteś wyjątkiem chyba! :)

Nuska - mam nadzieję, że u nas będzie tak samo!!

agawera - jakieś wieści?

Agawera, może twoje zdenerwowanie udzieliło się córeczce?

Amelia, jaki przyrost wagi...? ;) Ja chudne przez całą ciążę, a mała przybiera ksiazkowo. Wszystko, odpukać, jest dobrze. Jeśli dziecko rośnie, afi dobre itd. to nie ma co się przejmować.

W pierwszej ciąży przytyłam 7 kg i to bynajmniej nie pod koniec ciąży, a też wszystko było dobrze. :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dalsze informacje na razie czekam na wyniki badań krwi i między czasie dzwonie do szpitali czy są wolne miejsca narazić nie ma
Dokładnie nie wiem tętno było wysokie 190 kilka razy

Amelia ja miałam tak jak ty do 35 tyg +6 kg a teraz zaczynam 39 i jest +10.
Agawera trzymaj się będzie ok

agawera - tzn tachykardia? Czyli przyspieszona akcja serca, ale to chyba nie zawsze jest równoznaczne z tym, że coś jest nie tak - Twoje zdenerwowanie też się udziela małej i może to stąd?

Dziewczyny - podpytam jeszcze raz - jak u Was z przyrostem wagi w 3 trymestrze? Mi spadło 1.5kg i teraz waga od 3tyg bodajże się utrzymuje i nic nie rośnie... Trochę mnie to martwi :( Oznacza to, że w 32tc przybrałam jedynie 6.5kg... Nie mam biegunek ani wymiotów, mały przybrał tyle co powinien, ale jakoś mnie to martwi...

Agawera- a co to oznacza bo przyznam że nie za bardzo się orientuję

Szybkie wieści ktg Wyszła katygardia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Widzisz Basiu, u mnie sytuacja przeciwna. Ginekolog nakazała mi : " skupić się na leżeniu i piciu :) " Brzmi jak istna sielanka.
To normalne że mocz jest ciemniejszy, mniej płynu- większe zagęszczenie.

Agawera- wszystko będzie dobrze. Daj znać po powrocie.

agawera- trzymaj sie. Wszystko bedzie dobrze. Jestesmy z Toba😊

Inne tematy z forum

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

dom czy mieszkanie??? (429 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...