Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (9)

Nowy wątek!

Maj:
Fotolama 01.05.2015 - córka Sabina
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015- Synek
Anja 04.05.2015 - córeczka Julia / Zaspa
Nuska83 04.05.2015, synek Antoni/Zaspa
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015 /Wojtuś/ wojewódzki
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
ema- 23.05.2015- córeczka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015- Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.2015 syn-Tomek, szpital Wojewódzki
Justyna90 - 04.06.2015 - córka
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Basia 13.06.2015 synek Oliwier:)
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Aagus - 20.06.2015, córka
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015

Rozpakowane:
Nuska83 - 26.04, Szpital Zaspa, Antoś, 56 cm i 3750 wagi, SN
Efik - 27.04, Szpital Wojewódzki, Wojtuś, SN
Fotolama - 2.05, szpital Wojewodzki, córka 60 cm 3,76 kg, CC

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-8-t604376,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (9)

Ja mam koniec 38 tygodnia i moja mała waży 3400 g. Szyjka skrócona, ale rozwarcia póki co brak. Lekarz polecił drażnienie sutków i seks ;) Jeżeli po 41 tygodniu nic się nie zmieni to dostanę skierowanie do szpitala...

czesc, jak tam dziewczyny po terminie ruszylo cos ? ja mam dzis 2 dzien 42 tyg. od wczoraj w szpitalu. wczoraj nic nie robili. dzis test oksy i wyszlo ze dopiero w niedz jak sie nie ruszy to zaloza balonik :( a ja myslalam ze odrazu po przyjeciu dadza cos i na porodowke a tu mnie dluzszy pobyt czeka. moze mamy po wywolaniu cos sie wypowiedza ? ja leze w wojewodzkim.

ja zelazo tez dostaje na anemie ale lekarz nic nie mowil zebym odstawila witaminy czy cos...wiec biore i to i to . Wczoraj bylam na wizycie mala wazy 3100 a do terminu zostal tydzien. Narazie nic nie zapowiada zeby zblizal sie poród bo szyjka sie nie skraca ani nic sie nie dzieje , teraz mam przyjsc 22.05 czyli w dniu terminu i w razie czego mam jeszcze wizyte 28.05. hmmm, chcialam zeby mala z tydzien jeszcze posiedziala ale czy 2 tygodnie wytrzymam to nie wiem , chociaz czasem szybko sie rozwija i nie jest powiedziaane ze przenosze. Ciesze sie ze jest mniejsza, bo wczesniej lekarz straszyl ze ma byc wieksza niz synek a on mial 4 kg i generalnie strasznie popekalam wiec przy mniejszej wadze licze na mniej szwów:) zobaczymy a ile Wasze maluchy waza na koncu. Po czesci sie ciesze a z 2 strony zastanawiam czy to nie za malo;/

Ja biorę tylko 14mg żelaza. Usłyszałam od osoby związanej z branżą medyczną, ze to stanowczo za mało, ze powinnam brać 60mg (tyle też mają niektóre preparaty dla ciężarnych). Spróbowałam więc przez kilka dni brać po 2 tabletki (czyli 28mg), jednak zaczęły się właśnie ciemne stolce i zaparcia, więc wróciłam do dawki 14mg. Widocznie dla mnie jest ona optymalna do zlikwidowania niedoboru, resztę najwyraźniej przyswajam z pokarmu. Każda z nas jest inna i każdej pasuje co innego, trzeba wsłuchać się w swój organizm.

chyba tak odstawię witaminy

Nie powinnaś nic brać bez konsultacji z lekarzem...

lekarz zalecił zelazo i czopki na grzybka a ja nie pytałam o witaminy

A lekarz nic nie mówił?

właśnie tez się zastanawiam czy nie odstawić witamin do czasu jak nie przestanę brac szelazo jeszcze do tego od 2 dni wieczorami boli mnie głowa

Agawera a to nie za dużo żelaza? Mi lekarz zalecił brać co drugi dzień żelazo (szelazo) na zmianę z witaminami (Femibion). Teraz biorę tylko żelazo (mam zapisane tabletki na receptę) i tylko dha bez witamin.
Wszystko według zaleceń gin żebym nie narobiła sobie czegoś ;)

Ja żelazo kiepsko znoszę. Czasami mnie mdli ale to i tak pikuś przy ciągłych zaparciach... :/

wracajac do zelaza biore witaminy prenatal jest tam 60mg iszelazo 2x 28mg dziś pierwszy raz po nich zwymiotowałam ale nie wiem dokońca czy na pewno po nichi cały czas mnie mdli

Ja obecnie mam kuchnie z Ikea i jestem bardzo zadowolona. Nie wydaliśmy dużo, mamy kuchnię dokładnie taką jak chcielilśmy a gwarancji na 25 lat nie da mi żaden stolarz (a wiemy od znajomych, że ta gwarnacja super "działa" - jak trzeba wymienić zepsuty front, to wymieniają wszystkie żeby pasowały ;)).

No... Nasz stolarz będzie miał nauczkę, bo ja nie mam zamiaru tak długo czekać (meble według plany powinny już u nas być) wiec gość zostanie z meblami a my szukamy czegoś w sklepach stacjonarnych.
Nie mogę pozwolić sobie na to, by przywieźć noworodka do domu pełnego kartonow gdzie miałby spać chyba na podłodze, bo nic nie gotowe... :/

Efik super wiadomosc;) Wszystko napewno sie ustatkuje i bedzie ok:)

A ja od jutra odstawiam witaminy...mozliee ze po prostu przedawkowalam mimo ze badania mam dobre, poprostu organizm nie przyjmuje juz zelaza i innych witamin.
Jutro mam tez wizyte u ginekologa takze pogadam z nim.

Właściwie racja. Ze stolarzami jakoś tak jest.... Jak zamawialiśmy drzwi to naszemu stolarzowi zajęło zrobienie ich 6 miesięcy!! Dobrze, że nam się remont przesunął bo bym chyba go....

Efik - bardzo bardzo bardzo się cieszę! Super, że niedługo będziecie już cały czas razem :) Wojtuś to mały wojownik!

Cześć dziewczyny,

Z doświadczenia zawodowego wiem, że niestety ze stolarzami to tak jest, opóźnienia mają wpisane w swój zawód:)

Z synkiem coraz lepiej:D Odłączony od respiratora, powolutku ma podawane mleczko i lek czekają na reakcje org bo do tej pory miał tylko kroplówki. Na dniach przenoszą go na normalną salę gdzie już ja z nim będę cały czas ( muszę zamieszkać w szpitalu), ale jak dobrze pójdzie na dzień dziecka mamy być w domku:D
Jeszcze raz dziękuję dziewczyny za kciukasy, dobre słowo i modlitwy:))

Co do grzania..Ja również nieznoszę gorąca, teraz jak leżałam trafiłam całe szczęscie na dziewczynę lubiącą wietrzyć:D choć potem nas przenieśli do dziewczyny która notorycznie zamykała okno, ale jakoś jedną dobę wytrzymałam, po cichu skręciłam grzejnik na min:))

Przedawkowanie, albo po prostu w formie w której je przyjmujesz nie jest przyswajane.

Co do tych kąpieli.... Dziewczyny, nie oszukujmy się. Jest wiele osób, które nie dbają o higienę i nie kąpią się codziennie. Ja mam z tym duży problem jak prowadzę zajęcia - małe sale, a w na 16 osób 6 takich, że nie da się podejść żeby im pomóc coś zrobić. I to niestety jest często normą... :/

Szminka21 - z remontami tak jest zawsze :/ Strasznie współczuję i trzymam kciuki, żeby wszystko udało się ogarnać przed urodzeniem!!

Efik - udało się odłączyć respirator? My cały czas ściskamy kciuki!!

Basia, tak właśnie wygląda "przedawkowanie" żelaza. Spróbuj znaleźć preparat z mniejszą ilością żelaza. Tzn jeśli Ci to przeszkadza, bo takie "przedawkowanie" w zasadzie niczym poza zaparciami i czarnymi stolcami nie grozi.

w witaminach, ktore przyjmuje jest zelazo.
Na poczatku bralam falvit mama a teraz biore feminovit +dha z zelazem ellementarnym Ferronyl.

Basia, przyjmujesz żelazo?

Inne tematy z forum

Pediatra przychodnia morena (8 odpowiedzi)

Możecie polecić jakiegoś pediatre z przychodni Morena? Długo się czeka na wizytę w gabinecie...

Jak mieszka się w Wejherowie? (34 odpowiedzi)

Być może będziemy musieli wyprowadzić się z Gdańska w okolice Wejherowa, bo mąż dostał dobrą...

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...