Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (2)

Nasza lista :) Brakujące i nowe Mamusie proszę o dopisanie się do listy :)

dzianinka 1.05.2016
kararinah 03.05.2016
Mięta 05.05.2016
Sylwa 11.05.2016
Aga_Kr 15.05.2016
Chmurka 16.05.2016
Pegisu 17.05.2016
Dysia 21.05.2016
Queen 26.05.2016
Karoluś 28.05.2016

Zapatrzona 5.06.2016
Amo 11.06.2016
User 27.06.2016
Sierpniowa 29.06.2016
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (2)

Cześć dziewczyny!

Wszystkim Wam bardzo gratuluje! Jestem z lipcówek, ale u nas mały ruch na forum więc uderzam do Was z dwoma pytaniami:

Czy badanie prenetalne robicie samo USG czy także test PAPP-A?

I drugie czy Was też łapała biegunka? Bo zaparcia to narmalka w ciąży. Tylko, że mnie na zmiane ostatnio łapią - raz zaparcia raz biegunka. Któraś to miała?

Trzymajcie się ciepło :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć dziewczyny, strasznie dziś zimno! Jak na ten czas to wiem, że nie ma co narzekać, ale ja raczej jestem ciepłolubna :) Bardzo mnie to do wszystkiego zniechęca... najchętniej położyłabym się spać.

Jak mija wam dzień ?

Ja byłam dzisiaj w Gdyni na badaniu prenatalym USG. Jest się z czego cieszyć bo z Maleństwem wszystko w najlepszym porządku. Za to u mnie wykryto zaburzenia rytmu serca - miał ktoś ? Także czeka mnie jeszcze wizyta u kardiologa i ekg.

Samym badaniem nie jestem zachwycona, maluszek jak na złość słodko sobie spał, i nie pokazał nam żadnych fikołków - a szkoda, bo mąż niestety nie mógł pojechać ze mną (nigdy nie był ze mną na żadnym usg) a wszystko było nagrywane na płytkę.

Dr Zielińska, która wykonywała to badanie również nie wywarla na mnie zbyt dobrego wrażenia, nie jest zbyt sympatyczna a całe badanie trwało tylko 9 min, i zbyt rozmowna przy tym nie była. Widać, że robiła to " od niechcenia ". Płci nie chciało jej się sprawdzać, na poczekaniu tylko wymyśliła ze "nic nie widać".

Także nie polecam tej Pani.

A teraz doskwiera mi ból żołądka ... macie jakieś sprawdzone sposoby zeby się go pozbyć ?

Co do prezentów to ja prawie nic nie mam. A u mnie w rodzinie kupa osób do obdarowana ... mam dosyć jak co roku zastanawiania się co i dla kogo ... strasznie tego nie lubię... Także trochę latania mnie jeszcze czeka.

Ja mam wszystkie prawie prezenty kupione dla rodziny. Tyle się tego nazbierało.. I wzięłam się za pakowanie. Już mi się w oczach troi od tego papieru i taśmy :-)

Czesc dziewczyny, mnie tez dlugo nie bylo, znowu w rozjazdach a poza tym net tylko na telefonie...

dziewczyny, ja w ogole nie wiem co to bezsennnosc ;) Moglabym spac 24h na dobe, no chyba ze sie czyms martwie albo denerwuje.. U mnie dopiero 12sty tydzien, mam nadzieje ze to przejdzie! Poza tym zadnych objawow brak.

Wyprawka - nawet jeszcze nie mysle I nie mam jakos ciagot do dzieciowych zakupow, bardziej sie martiwe co ja tu do pracy ubiore za kilka tygodni... no I remontem, wiec to bez zmian.

Mieszkanie - my kupilismy dom dokladnie rok temu, teraz remont plus dobudowa drugiej lazienki I duzej kuchni z wyjsciem na ogrod. Kasy leci jak grochu!!!

Imiona - mam pare na oku ;)

Jak tam swiateczne zakupy?

xx

Hej dziewczyny,

U mnie też bezsenność. O 3 siku i do 5 nic! wstaje o 6.30 więc chodzę zmęczona, w ciągu dnia czasem uda się zdrzemnąć. Siedzę teraz w domu bo mnie przeziębienie dopadło. razem z synkiem. Trzeba to przeżyć. Dużo różnych wirusów krąży.
Ja też cały czas problem z kręgosłupem ale chodzę do masażystki i jakoś lepiej, przynajmniej chodzę. Święta za pasem a ja połamana :P

Cieszę się że wasze bobasy zdrowe :D to nastawia pozytywnie.
Sama już nie mogę się doczekać kiedy pójdę do ginekologa bo ciekawa jestem jak tam mój szkrab :)
Co do imienia to też mamy problem. Tzn jeśli chłopak to Tomasz albo Dawid. Z dziewczynką jest gorzej bo mężowi żadne imię się nie podoba a ja chciałam Malwinkę :)

Cześć Dziewczyny!
Fajnie, że nam maluszki zdrowo rosną, oby tak dalej!
Ja też byłam wczoraj u mojego ginekologa - Piotruś zdrowo rośnie, po raz kolejny wystawił się tak, że widać było, że to chłop :) Uśmialiśmy się z doktorem, bo akurat jak robił na USG zdjęcie to mały wystawił kciuk do góry - będę miała super pamiątkę :) Doktor się śmiał, że mały pokazuje, że u niego wszystko ok.
Poza tym szykuję się na imprezowy weekend, bo mąż i synek wyprawiają urodzinki. Trochę przeraża mnie stanie przy garach w piątek, bo chcę trochę rzeczy przygotować... A plecy bolą od stania w miejscu jak nie wiem co... Coś muszę na to wykombinować :)

Ja tez liczę, ze na prenatalne mi się tam uda dostać. Będę próbowała. Obie będziemy już w na tyle fajnej sytuacji, że to będzie początek roku, więc może i o miejsca nie trzeba się będzie bić. Daj znać jak po badaniach będziesz.

Hej dziewczyny :-)
Cieszę się, że znowu niektóre z Was są po badaniach i wszystko ok :-) zmęczenie, ból pleców, bezsenność... To wszystko też odczuwam.
Powiem Wam, że dopiero teraz od paru dni tak naprawdę poczułam, że to dzieje się wszystko chyba naprawdę... Jakoś tak któregoś dnia w lustrze spojrzałam na brzuch i wiem, że tam jest mały człowieczek :-) Chociaż z niecierpliwością czekam na pierwsze ruchy i takie solidne kopniaki od maluszka. Czasami wieczorem jak leżę w łóżku spokojnie to jakbym czuła, że tam sobie pływa. Coś zupełnie inaczej niż takie " przelewanie w brzuchu po jedzeniu" :-) ale sama nie wiem czy dobrze czuję czy po prostu chcę czuć. To pierwsza ciąża więc nie mam zielonego pojęcia czego mam się spodziewać. Ale jak już kopnie tak porządnie to będę pewna. To 17 tydzień więc jeszcze ma czas :-)
Dobrej nocki.

Miałam skierowanie na to badanie, że względu na jakieś zmiany w macicy, ale na nfz nie było już miejsc w żadnej poradni ; / dlatego wolę zrobić na własną rękę dla świętego spokoju :)
Może uda mi sie z tym skierowaniem zapisać na prenatalne, to w 20 tc.

Na PAPPA nie dam się namówić jeżeli wszystko będzie ok, a jeżeli nie.. to i tak będę musiała się poważnie zastanowić :)

Ale źeby na amniopunkcje namawiać.. to już przegięcie ...

Dziękuję AMO za informacje :)

Były też zdjęcia z opisem. Czyli Ty za to badanie zapłacisz? No, ja miałam już na nfz, bo stara jestem ;-)
Lekarz pewnie będzie Ci chciał 'wcisnac' ten test PAPPA, bo to dodatkowa kasa dla kliniki, później jeszcze spotkanie z genetykiem - dr Limon tam przyjmuje, jest bardzo dobry.
Na tym usg jest fajna sprawa, chodzi mi o wyniki. W INVICTA - osobno było usg bez wykresów i osobno test PAPPA - robiłam przy drugiej córce. Genetykiem mnie nastraszyl, proponował amniopunkcje, że wiek juz słuszny i w ogóle... Wady genetyczne. Ja się nie zgodziłam. Mała urodziła się śliczna i bez wad. Tu w Gamecie - Zielińska zrobi Ci opis usg z wykresem genetycznym - statystyka wad W Twoim wieku, a z boku - poprawka poczyniona dzięki usg. U nas ta poprawka wyszła bardzo korzystnie.

Dziękuję AMO.

Ta babkę poleciła mi lekarz w szpitalu na Klinicznej w Gdańsku (raz musiałam się stawić na diagnostykę), podobno tam też wykonuje USG, no i niby jest bardzo dobra w tym.

Co do testu PAPPA to nie planuję go robić. Zobaczymy jeszcze co powie USG, ale na pewno będzie wszystko dobrze! :)

Czy dokładny opis i zdjęcia również dostałaś ?

Dziękuję AMO.

Ta babkę poleciła mi lekarz w szpitalu na Klinicznej w Gdańsku (raz musiałam się stawić na diagnostykę), podobno tam też wykonuje USG, no i niby jest bardzo dobra w tym.

Co do testu PAPPA to nie planuję go robić. Zobaczymy jeszcze co powie USG, ale na pewno będzie wszystko dobrze! :)

Czy dokładny opis i zdjęcia również dostałaś ?

Adelajdo, ja miałam u Zielińskiej w Gamecie usg tzw.prenatalne. Pierwszy raz mi się zdarzyło, żeby je robić przez brzuch juz a nie dopochwowo. Wiec... Nóg golić nie musisz ;-) się nie martw, że mocno naciska - bardzo mnie brzuch po tym badaniu bolał. Daj znać - jak będziesz juz PO. Śmiało możesz wejść z Mężem. O kobiecie mało można wyczytać w necie, widać... Nie jest popularna ;-) Babka nagrywa tez film, wiec będziesz mieć ładna pamiątkę. Robisz tam test PAPPA?
Mają tam dobre usg, być może kobieta określi Ci płeć, jeśli Maleństwo dobrze się ustawi. Powodzenia!

~AMO masz rację, lepiej się cieszmy i odpoczywajmy ile się da. Za pół roku dopiero się zacznie :)

Ja tez ok. 4 budzę się na siku, i wtedy przez godzinę nie mogę zasnąć, bóle pleców również mnie męczą, wiec chyba wszystkie mamy podobnie :)

Miałam dziś wizytę, i wygląda na to ze wszystko jest w porzadku. :) Prawdopodobnie będzie synek, ale to jeszcze do potwierdzenia.
Marzy mi się Filipek (ostatnimi czasy chyba wiele osób wybiera to imię) ale mężowi się nie podoba, tak jak u ~chmurki, trudno nam się dogadać w tej kwestii. Ale dla dziewczynki tez wstępnie miała być Kaja.

Jutro w gamecie w Gdynii (u dr Zielińskiej - miał ktoś do czynienia?) mam badanie prenatalne USG. Zobaczymy co ona mi powie :)

Wspaniale jest móc podejrzeć na USG swoje maleństwo, jak się wierci, odbija od ścian, macha rączkami i nóżkami. Dziś po raz pierwszy słyszałam bicie serduszka. Strasznie się wzruszyłam. Coś wspaniałego :)

Dziewczyny! Budzimy się w nocy, bo organizm przyzwyczaja się już do nocnego wstawania żeby dzieciaków cyca dać. Pobudka co 2,3 godz. Wiec na razie i tak nie jest źle.

AMO - po 4 porodach to ma doświadczenie ;)
też myślę, że wszystko zależy od zmiany, nastrojów i podejścia personelu.
Co, do bezsenności to ja mam to samo... każdej nocy budzę się pomiędzy 3 a 3:30 na siku i potem już dramat :(
przed ciążą nie miałam większych dolegliwości bólowych a teraz bardzo często boli mnie głowa no i plecy, czasem ciężko mi się podnieść, nie mówiąc już o staniu przy garnkach :/

Dziewczyny ja też mam problemy ze snem, mój bobas ma prawie rok i 3 miesiące i jak śpi w ciągu dnia nie ma opcji, że ja zasne (choć czasem nie śpi w ogóle) a w nocy budzi się po kilka razy, 2x w nocy pije mleko także mam wesoło :) mam nadzieje, że do maja choć troszkę się polepszy :P no a jak nie to na dwie ręce :P

Sierpiowa u mnie to samo. Zasypiam przed 22. Potem pobudla 3-4 i dalej nici ze spania. W dzień glowa boli az trudno mi czasem wytrzymać. Kicha :-(

i jeszcze rwa kulszowa mnie dopadła. Mam ucisk na jakiś nerw. Wesolo nie jest. Ale nic nie poradze. Mam koleżankę masażystke wiec muszę się do niej uśmiechnąć

Czesc dziewczyny po mikolajkowym weekendzie. Ale mielismy fajne dwa dni poświęcone synkowi. Mlody zadowolony to i mama szczęśliwa :-D

Mala cieszę się, że pani doktor Ci się spodobala :-D Ja również ja lubie a co najważniejsze mam do niej zaufanie. Dobrze ze widzi rozne rzeczy bo lepiej szybciej cos wychwycić. W takim razie dawaj znać 14.12

Co do mieszkania to mamy wlasne (mieszka jeszcze z nami moja mama). Ale ze mam umowe tylko do czasu porodu to niestety kredyt odpada. Juz bylam w banku i niestety. Dlatego na ta chwile będziemy musieli wynajac to nasze dołożyć troszke i wynajmować wieksze. Moze w przyszłości cos się wyklaruje

amo fajnie wykombinowaliscie z mieszkaniem :-D

Co do imion to u nas nie będzie tak łatwo bo podoba się nam zupełnie co innego dlatego doszliśmy do wniosku ze będziemy wybierać jak będziemywwiedzieli kto mieszka w moim brzuchu. Tak baaaardzo wstępnie to Szymon lub Kaja. Ale pewnie zmieni sie to 1000 razy