Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (2)

Nasza lista :) Brakujące i nowe Mamusie proszę o dopisanie się do listy :)

dzianinka 1.05.2016
kararinah 03.05.2016
Mięta 05.05.2016
Sylwa 11.05.2016
Aga_Kr 15.05.2016
Chmurka 16.05.2016
Pegisu 17.05.2016
Dysia 21.05.2016
Queen 26.05.2016
Karoluś 28.05.2016

Zapatrzona 5.06.2016
Amo 11.06.2016
User 27.06.2016
Sierpniowa 29.06.2016
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (2)

Gin zlecił mi to razem z całym pakietem innych badań, w tym zwykłym toxo. To zwykłe wyszło ok. Nie wiem skąd wpadł na pomysł bym to drugie też robiła, bo nie miałam nigdy problemów z toxoplazmozą... No i mam zagłostkę czy warto brać się w ogóle za robienie tego badania...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zapatrzona ja nawet nie wiedziałam, że takie badanie istnieje. Ale ze zwykłego badania Toxo wyszło Ci coś nie tak, czy to tak profilaktycznie?

AMO, musi być dobrze, trzymam mocno kciuki!

Wózek mam po córce, Teutonia, kolor na szczęście neutralny (beżowy), więc i dla chłopca się nada. Przy drugim dziecku wyprawka nie jest już na szczęście takim dużym wydatkiem.

AMO, ja też wierzę, że tym razem będzie dobrze! Grunt to wiedzieć co robić, a czego nie - dbać o siebie. Więcej i tak nie zrobisz, więc nie ma co się zamartwiać na zapas...
Co do wózków to nasz Jedo sprawdził się bardzo przy synku, więc drugie dziecko będzie miało ten sam :) Także na szczęście ten temat mamy z głowy :)

Dziewczyny, czy Wy robiłyście w tym pierwszym większym pakiecie badań krwi test na Toksoplazmoza / Toxoplasmosis - IgG test awidności? Chodzi mi konkretnie o test awidności. Bo zwykłą Toksoplazmoza IgM / Toxoplasmosis IgM zrobiłam i widzę, że jest ok. A mój gin wystawił mi też skierowanie na ten test awidności. Nie robiłam tego w poprzedniej ciąży. A dowiedziałam się, że mój pakiet w LuxMedzie tego badania nie obejmuje i kosztuje tam przeszło 100 zł... Więc nie zrobiłam narazie...

Nie ma problem :)
Termin porodu mam z internetowego kalkulatora - termin ostatniej miesiaczki 21szy wrzesnia, ale owu pozno (w 18stym dniu cyklu).

USG jeszcze nie mialam, mam dopiero w 13stym tyg., u nas inaczej prowadzi sie ciaze, bez lekarza, bez comiesiecznych wizyt etc.

Czesc dziewczyny. Przepraszam że się wcinam w wątek ale mam pytanie do user. Możesz mi powiedzieć czy termin porodu masz wyliczony z usg czy może z tych kalkulatorów? Pytam bo mi wychodzi podobna data z usg a z kalkulatora dopiero na 8 lipca. Nie dopytalam sie lekarza bo byl bardzo niemiły a kolejna wizyte mam dopiero 3 grudnia. Jesli możesz to napisz kiedy miałaś pierwszy dzień ostatniej miesiączki. Z góry dziekuje.

AMO ja rowniez trzymam kciuki!

Wozek - nawet jeszcze nie mysle haha. Mamy remont w domu, juz 6ty miesiac bez kuchni, bez wiekszosci mebli, wiec na razie wozek I inne dzieciowe akcesoria na koncu listy zakupow (tylko zeby jeszcze w to Lotto wygrac... :). Wczoraj bylismy wieczorem w Ikei.

A jutro znowu w podroz sluzbowa, do Barcelony na 3 dni. Zobaczymy jak zniose, co prawda moja czwarta podroz sluzbowa w ciazy, ale tutaj dosc intensywny rozklad zajec wiec zobaczymy.

Milego dnia.

AMO, trzymam kciuki i wierzę, że się wszystko dobrze skończy.

Dysia, ja w pierwszej ciąży kupowałam wózek w Mama i ja. W danym sklepie istnieje możliwość targowania. Ja dostałam wózek w takiej cenie jaka była na allegro. Dodatkowo umówiłam się, że wózek z magazynu odbiorę i zapłacę za niego po urodzeniu dziecka. Mieliśmy pozostać w kontakcie. Dodatkowo mają serwis na miejscu. Ja gorąco polecam ten sklep i drugi wózek u nich też na pewno kupię.

AMO właśnie jutro chciałam się wybrać tam :-) może coś więcej mi ktoś podpowie i słyszałam, że super wybór tam mają.
Co do Twojego maluszka to gorąco wierzę, że będziesz go tulila za parę miesięcy :-) jak każda z nas :-)

Hej Baby! ;-)
Co do wózków - jest taki fajny sklep z wózkami na Lostowickiej w Gdańsku - BOBO RAJ. Polecam!
Co do endokrynologa - mam od lat sprawdzona endokrynolog -ginekolog p.Izabele Turek - Muczynska i polecam. Dzięki niej zaszłam w ciążę -17lat leczenia!! Właśnie od niej wracam. No, niezbyt dobre wieści... Ale dużo by pisać. Zapisała mnie do innego endokrynologa tym razem internisty na kolejne konsultacje. Powiedziała, że nie chce brać odpowiedzialności ew.w razie podania leków, skoro jestem w ciąży. Musi mieć podparcie. No. Wiec czekam do czwartku...
Zrobiłam kolejne nadania krwi. I staram się myśleć pozytywnie. Choć jest ciężko...
Oglądała tez wyniki sekcji zwłok mojej drugiej córki. Co fachowiec, to fachowiec... Nikt mi tyle nie powiedział, co ona. Teraz wiem na co zwrócić uwagę. Jeśli oczywiście to trzecie dziecko od nas na pięcie się nie odwróci...

Sylwa- dziękuję bardzo :-) mam również nadzieję, że dowiesz się co nosisz pod serduszkiem :-)
Zapatrzona- czekam niecierpliwie na tę.środę i wierzę, że Zuzia tylko mi zrobiła taki psikus i wszystko z nią ok :-) napiszę Wam napewno po wizycie.
Ja dziś rozglądałam się z mężem trochę za wózkami.byliśmy w Mama i Ja i jeszcze w Akpolu. No i wyszłam jeszcze bardziej zamotana niż byłam. Tyle tego i ceny tak różne, że człowiek głupieje :-) na szczęście.jest jeszcze mnóstwo czasu to się doedukuje w temacie :-)

Ja w pierwszej ciazy tez duzo cwiczylam. Fitness do prawie fo 7 miesiąca.A teraz sasamopoczucie mi nie pozwala. Ale moze za jakis czas jsk będzie lepiej to pocwicze choc z komputerem

user podziwiam :-D

Ja cwicze sporo, glownie biegam ( w ciazy ograniczylam trening), przed ciaza maratony I mnostwo innych wyscigow, sportow - surfing, narty, inne wariactwa :) Teraz max 4 - 5 razy w tygodniu, na narty oczywiscie nie jade :(

Ale zasypiam tez o 20ste, za to wstaje o 5:30, lycra, wlosy z kitke I wybiegam :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

User podziwiam Cię, że dajesz radę na spinningu w ciązy.
Ja przed ciążą ćwiczyłam codziennie skalpel Chodakowskiej.
Ale jak dowiedziałam się, że jestem w ciąży, to dałam sobie spokój.
Nawet nie miałabym na to siły wieczorami (a tylko wtedy mam czas), zasypiam po 20. Poza tym dostaję zadyszki na schodach. No i samopoczucie mam fatalne. Zakładam, że to wszystko minie po sylwestrze i będę mogła jakąś gimnastykę rozpocząć, żeby totalnie nie skapcieć...

Witam sie w poniedzialek. Napisalam wczoraj dlugasnego posta I calego mi wcielo.. :(

Troche Monday blues po weekendzie, ale zawsze tak mam, potem jak sie tydzien rozkreci to nie jest tak zle :)

Bylam rano na spinning I musialam powiedziec mojej instrktorce ze jestem w ciazy - ale sie przejela, haha, chyba bardziej niz ja (generalnie widze ze wiele osib jest bardziej przejetych niz ja...). A teraz herbata I mam wlasnie cotygodniowe spotkanie z moim zespolem...
Milego dnia dziewczyny.

Dysia, dobrze, że umówiłaś się do lekarza - będziesz spokojniejsza. Choć ja też myślę, że to efekt stresu i nic złego się nie dzieje... Ale daj proszę znać jak po wizycie :*
Ja chodziłam do szkoły rodzenia w Rumi, ogólnie polecam. Zarówno tę konkretną przychodnię jak i ogólnie szkoły rodzenia. Ja się dużo dowiedziałam i nauczyłam. Nie potrafiłabym sama wielu rzeczy przy noworodku zrobić, bo to było dla mnie nowe doświadczenie - SR mi pomogła bardzo.

Chmurka, fajnie z tym kalendarzem :) My wczoraj wybraliśmy zdjęcia, jakoś w tygodniu pewnie zasiądę do zamówienia :D

AMO a do jakiego endokrynologa chodzisz? Ja też jestem pod stałą kontrolą endokrynologa i na pewno będzie dobrze:) Ze swojego doświadczenia nie polecam Anny Klasy. Za to jak dla mnie dobrymi endokrynologami są: dr n. med. Sharma Vijay Kumar; dr n. med. Tomasz Buss oraz Dr n. med. Orzechowska-Pawiłojć Anna.

Dysia, gratuluję córeczki. Ja mam wizytę w czwartek i mam nadzieje, że się też dowiem, kto tam mieszka.
Co do szkoły rodzenia to w pierwszej ciąży uczęszczałam do szkoły Dobry Początek http://dobrypoczatek.wix.com/dpgda . Wybrałam ją między innymi, dlatego bo miałam zamiar rodzić w Wojewódzkim, ale wybór był naprawdę trafny i gorąco polecam.

U mnie lekkie przeziębienie, ale jakoś daję radę najgorsze, czego się obawiam to, że jutro muszę porobić badania i pewnie przez tą infekcję trochę słabo wyjdą :/

A jak u Was zdrówko? U Mnie zaczyna pojawiać się już leciutki brzuszek i te delikatne ruchy, więc już trochę przestaję panikować i coraz bardziej wierzę, że będzie dobrze :)

Zapatrzona kalendarz zrobiony i zamówiony :) Dzięki :)

Ja chodziłam do szkoły rodzenia w Gdańsku (przychodnia Eter-Med). Bardzo polecam przy I ciąży. Można dowiedzieć się dużo fajnych rzeczy a potem czuć się pewniej przy opiece nad bąblem. Teraz to pewnie sobie daruję, choć może pójdę na zajęcia z oddychania żeby przypomnieć sobie co i jak

Hej,
Ja coprawda z mamusiek marcowo-kwietniowych ale czasami czytam co tam u Was dziewczyny :) apropo szkoly rodzenia. Serdecznie polecam szkole rodzenia Bociek prowadzona przez Estere Chejde. Ja osobiscie korzystam z zajec indywidualnych prowadzonych u nas w domku. Rewelacja! Jestem po pierwszym spotkaniu, poki co zachwycona. Poczytaj sobie na stronie www, tam masz wiecej szczegolow:)
http://www.bociek.org/index.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy któraś z Was uczęszczała lub będzie uczęszczać do szkoły rodzenia?
Jaką polecicie?

Inne tematy z forum

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (69 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...