Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (2)

Nasza lista :) Brakujące i nowe Mamusie proszę o dopisanie się do listy :)

dzianinka 1.05.2016
kararinah 03.05.2016
Mięta 05.05.2016
Sylwa 11.05.2016
Aga_Kr 15.05.2016
Chmurka 16.05.2016
Pegisu 17.05.2016
Dysia 21.05.2016
Queen 26.05.2016
Karoluś 28.05.2016

Zapatrzona 5.06.2016
Amo 11.06.2016
User 27.06.2016
Sierpniowa 29.06.2016
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (2)

O tak Gaviscon moim przyjacielem jest:) ale ja wolę tabletki bo syrop ma dla mnie smak nie do zaakceptowania.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ta dawka prądu jest spokojna - nie robi żadnej krzywdy.
Jak kobieta rodzi to myśli tyko o tym, żeby urodzić, a nie obkladac się czy obklejac diodami. Łapiemy się wszystkiego i wszystkich przy sobie, żeby w ostatniej fazie pomógł nam docisnac parcie do końca... Dlatego ten tens to dla mnie bez sensu ;-) poza tym - trzeba go regularnie nosić juz wcześniej...
Niektóre kobiety stosują tez wcześniej taki balonik, który regularnie napompowuja, żeby otwór rodnych sobie uplastycznic. Nie pamiętam nazwy... To z kolei jest wydaje mi się niebezpieczne...
Nam na szkole rodzenia kobieta zalecana smarować krocze olejkiem migdałowym. Niby więzadła miały być bardziej sprężyste. Trudno powiedzieć, bo lekarz mówiła, że powinnam córkę urodzić bez cięcia, a okazało się, że mnie nacinali -10 szwów zrobili. Założyli wewnętrzne i zewnętrzne. Ale to w Klinicznym. Mała miała 3650g. Druga córka w Wojewódzkim -2600g i tylko jeden szew zewnętrzny. Tam w Wojewódzkim to wszystko starają się robić naturalnie. To szpital, który jest w ścisłej czołówce w Polsce ze względu na naturalność. Dlatego - nie zszywaja i nie dają znieczulenia ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzięki za ten Gaviscon. Wypróbuje bo już mnie trafia coś... Gardło mi wypali :-)
Inne dolegliwości narazie mnie nie łapią. Zobaczymy co dalej :-)
To urządzenie o którym mówisz właśnie widziałam w Mama i Ja ostatnio. Tak czytałam sobie o tym i jak dla mnie to ściema. Chociaż faktycznie może nieco uspokoić może mentalnie. Zastanawiam się tylko czy te diody i te "prądy" nie szkodzą dziecku. Ja bym się na to nie porwała. Po drugie jeśli już przed porodem dowiem się jaki to ból to będę świrować pewnie, że jak już się zacznie na serio (do tego nerwy) to nie dam rady. Po co mi myśleć o.bólu jeszcze przed... :-) wiadomo nastawić się psychicznie ok... Ale żeby tak namacalnie.. O nie :-)
Urządzenie do tętna jak najbardziej bym sobie kupiła. Fajny pomysł.

GAVISCON jest najlepszy na zgage i polecany dla kobiet w ciąży. Można go kupić w płynie - polecam! Ale jest mniej wydajny i w tabletkach. Ok.30zł kosztuje.
A zatwierdzenia jeszcze nie macie??
Jak sobie przypomnę o tych wszystkich atrakcjach ciążowych, to aż brrr... Żyć się chce ;-)
Z ciekawostek to jeszcze Wam podsune do przeczytania informacje o TENS. Ja w to nie wierzę, ale niektóre kobiety bardzo sobie chwalily. Urządzenie ma kilka diod, podłącza się to sudo od 37tyg.ciąży i zwiększa napięcie. Działa psychologicznie ;-) Jak trafiasz na porodowke, masz już napięcie podłączone na maksa, wiec Twój mózg nie skupia się na bólu porodowce, tylko na tym na plecach. Takie cudo można wypożyczyć z MAMA I JA przy Grunwaldzkiej.
Mnie z kolei bardziej interesuje urządzenie do mierzenia tętna Maluszka. Pewnie takie zakupimy.
Pamiętajcie babki, żeby skupić uwagę na sprawdzaniu tzw.przepływów po 30 tyg.ciąży. Okazuje się, że straciłam moja córkę przez to, że w drugiej ciąży to zaniedbal lekarz. Musi być odpowiednie usg z Dopplerem. Po 30tyg zasadniczo powinno być to sprawdzane co 2,3 tyg.

A ma ktoś sposób na zgagę?
Zamęczy mnie to....

Chmurka ja dziś cały dzień zielona chodziłam. Ledwo powstrzymałam rano wymioty. Też jestem zdziwiona że mdłości powróciły bo już wszystko było ok :( Mam nadzieję, że te szybko przejdą...

Sylwa po prostu tak dużo ich jadłam dziennie ze chyba nadkwasoty się nabawilam a była masakra ale ty nie musisz tak mieć. Ale jak ograniczylam się do kilograma dziennie to było spoko.
Jak mi termin będzie pasował to też się pisze na spotkanie :-)
Niestety nie zawsze zaglądam bo po pracy przy dwójce moich utworów to czasami brak chwili wolnego.

Witam, mari. i Adelajla!

AMO ja też raz w miesiącu muszę robić te same badania - do przeżycia.

Bardzo chętnie piszę się na spotkanie, fajnie by było się poznać.

Wczoraj byłam na badaniach. Dziecko zdrowe termin porodu wyświetlił się na 02.05., ale lekarz nie zmieniał terminu i nadal jest ten na 11.05. Wczoraj z mężem chcieliśmy podejrzeć maluszka i w pierwszym momencie usłyszeliśmy, że będzie dziewczyna, więc się ucieszyłam, że będzie Tosia, ale jednak po chwili lekarz zaczął się wycofywać z dziewczynki, ponieważ zauważył jak dla niego moszną. Zostawił tą kwestie do wyjaśnienia na wizycie 21.12. Więc nadal nie wiem, kto tam mieszka.

Dziś źle się czuję nie mogę wyleczyć się z tego przeziębienia gardło boli aż miło.

Co do mięty też ją piję, bo po niej przechodzi mi zgaga, która coraz częściej mnie nawiedza.

Ja też ratowałam się miętą i rumiankiem jak miałam bóle żołądka. Z tego co wiem to nie można pić herbaty z liśćmi z malin

AMO szkoda że nie wiedziałam tego wcześniej, bo ja dosyć dużo piłam mięty i może od tego te okropne mdłości

Co do bóli głowy to u mnie również są, szczególnie wieczorem, nawet mocno boli, muszę się wtedy położyć. Ach...taki urok

Mięty na początku.ciąży się nie pije ;-) bo wzmaga kwasy trawienne, które są odpowiedzialne za wymioty. Wiec nie pije się dlatego, że szkodzi Matce nie dziecku.
Hej Adelajdo! Witaj w grupie.

Mięty pić nie można? pierwsze słyszę. Gdyby to miała być prawda to lipa bo mi mięta życie teraz ratuje, mdłości są ale dużo mniej niż na początku. Za to doszły bóle głowy, trwają już kilka dni.Nie są silne ale uciążliwe. Cóż hormony :)

Dziękujemy :-)
Tak robiłam to badanie jakiś czas temu i podobno to dziewczynka :-) ale tak na 100% się nie nastawiam bo to nigdy nie wiadomo. Poczekam na kolejne usg 17 grudnia i zobaczymy czy lekarz potwierdzi :-)

-Dysia- bardzo Ci dziękuję, Wam również życzę dużo zdrówka!

Nam się na pewno przyda, ostatnio trochę nas lekarze straszą, ale staram się nie martwić na zapas. W 13 tc wybieram się na badanie prenatalne, wtedy będzie wiadomo czy będę mogła spać spokojnie. :)

Czy Ty robiłaś to badanie ?
Znasz już płeć swojego maluszka?

Witam nowe przyszle mamy :)

Co kraj to obyczaj, u nas duza wage przyklada sie do zalecen na temat niejezdenia serow z mleka niestaryzowanego, malzy, ostryg, tatara.. ale za to mozna sobie pozwolic od czasu do czasu na male piwko.. Moja mama gzdies wyczytala ze nie mozna miety pic, wiec ostatnio w sklepie obejzalam dokladnie wszystkie opakowania miety, ale nic nie bylo napisane, wiec pije dalej ;)

Dzis wieczorem bede juz w domu, fajnie, oby lot nie byl opozniony... Milego weekend dziewczyny x

Witaj Adelajla :-)
No to teraz jest ktoś młodszy ode mnie :-)
Życzę Tobie i maluszkowi dużo zdrówka.

Witam wszystkie mamusie, obecne i te przyszłe :)
Chociaż myślę, że już wszystkie możemy nazywać się mamusiami :)
Właśnie natrafiłam na ten wątek i postanowiłam do was dołączyć :)

dzianinka 1.05.2016
kararinah 03.05.2016
Mięta 05.05.2016
Sylwa 11.05.2016
Aga_Kr 15.05.2016
Chmurka 16.05.2016
Pegisu 17.05.2016
Dysia 21.05.2016
Queen 26.05.2016
Karoluś 28.05.2016

Zapatrzona 5.06.2016
arnika 09.06.2016
Amo 11.06.2016
Adelajla 20.06.2016
User 27.06.2016
Sierpniowa 29.06.2016

Mam 23 lata (z tego co widzę, to chyba tu najmłodsza), to moja pierwsza, upragniona ciąża, 11 tydzień :) Termin wyliczony z OM, na razie przez żadnego lekarza nie potwierdzony. Póki co czuje się swietnie, poza zmęczeniem, zadyszką, bólami podbrzusza i piersi nic mi juz nie dolega :) Pierwsze tygodnie były paskudne, nudności, wymioty, wstręt do jedzenia, nawet do mojej ulubionej kawy, której potrafiłam wypijac kilka kubków dziennie :) Poza tym 2x zapalenie spojowki (choć nigdy wcześniej nie miałam) i grypa żołądkowa ... Także było ciężko ale wszystko wróciło do normy :)

Miło mi Was poznać :)

Ja oczywiście też piszę się na spotkanie :)

Kurcze dziewczyny, mega mdłości mi dziś wróciły, nie wiem o co chodzi, przecież to już 15 tc, a dziś czuje się fatalnie. Może to jednodniowe, mam taką nadzieję, bo już tak fajnie zaczynało się robić. Ach...

Cześć baby :)

Witam nowe mamuśki :D

Pomysł na spotkanie fajny :)
Ja jestem spod Pruszcza Gd
Jeśli chodzi o cc to pierwszy poród tak się właśnie zakończył i teraz ze względu na kręgosłup też pewnie tak zakończy się moja ciąża. Muszę skonsultować to z neurochirurgiem i dostarczyć zaświadczenie do gina bo się upomniał ostatnio

Ja dziś miałam do Obi jechać i zasnęłam, pociesza mnie fakt że nie jestem w tym osamotniona ;)

Pomysł o spotkaniu super :-)

Witaj Mari.!
Jestem po konsultacji endokrynologa, uffff... Mogę spać spokojnie. Tylko trzeba te wszystkie ft3, ft4 i tsh monitorować.
Co do spania dziewczyny, to norma. Teraz będą noce nieprzespana, zobaczycie... Tu kręgosłup boli. Tam dziecko w brzuchu kopie. Norma... A później wstawanie po porodzie na nocne karmienie. Wiec... Wyspimy się ze jakieś dwa lata może ;-) jak dzieci już się przyzwyczaja do spania w osobnym pokoju.
My tak fajnie rodzimy, że można by pomyśleć o jakimś spotkaniu po porodzie w sierpniu, we wrześniu na świeżym powietrzu jak juz dzieciaki będą większe. Gdzieś w połowie drogi. Sopot najlepszy ;-)

Inne tematy z forum

krem nawilżający do twarzy (44 odpowiedzi)

Jaki krem jest dobry bo nie wiem jaki kupić używałam garniera ale mi nie służy i teraz mam taka...

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...