Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (2)

Nasza lista :) Brakujące i nowe Mamusie proszę o dopisanie się do listy :)

dzianinka 1.05.2016
kararinah 03.05.2016
Mięta 05.05.2016
Sylwa 11.05.2016
Aga_Kr 15.05.2016
Chmurka 16.05.2016
Pegisu 17.05.2016
Dysia 21.05.2016
Queen 26.05.2016
Karoluś 28.05.2016

Zapatrzona 5.06.2016
Amo 11.06.2016
User 27.06.2016
Sierpniowa 29.06.2016
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (2)

To już nas trochę więcej ;)

Powiedzcie dziewczyny jak z waszym jedzeniem? Ja niestety nie mam za dużej ochoty na zdrowe jedzenie tzn staram się jeść te dobre produkty tym bardziej że nabiału i glutenu nie mogę ale nie jest łatwo :D

Za to mam ciągoty na przekąski typu chipsy :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja tez 33 choc niedlugo 34. Pierwsza ciaza.

Chmurka, tak badanie genetyczne i przesiewowe to to samo. :)
Tylko różnie się je nazywa...

Ja też czasem zapominam, że w ciąży jestem. Normalnie mogę już jeść, pić kawusię itd. Tylko męczę się szybko co przy moim dwulatku wcale nie jest trudne... ;)

O już się bałam że ja najstarsza jestem ;) też mam 33 lata a tu patrze i same 29 się pojawiają :)
Dla mnie przesiewowe i genetyczne to jest to samo (mogę się mylić )

Cześć dziewczyny

Ciesze się, że z naszymi maluszkami wszystko dobrze. Oby tak dalej! Gratuluję nam wszystkim

dziewczyny sorry może głupie pytanie, badanie genetyczne i przesiewowe to to samo? Ja zawsze mówię przesiewowe (czyli te ok 12 tc). Ja płaciłam 120 zł. 3 d nawet nie chciałam, bo wydaje mi sie jeszcze za wcześnie

Co do znieczulenia to moje 3 znajome dostały w Wojewódzkim i jedna na Klinicznej. Na Zaspie na pewno nie dają. Ale znając moje szczęście nie załapie się na znieczulenie choć nie ukrywam chciałabym bardzo je dostać

Porodem nie chce straszyć ani Was ani siebie :) Ja po pierwszym żyję :) I choć dość późno zdecydowaliśmy się na drugie to jednak się zdecydowaliśmy :) My baby jesteśmy silne i damy radę jakby nie było :)

Ja mam 33 lata :) choć jakoś tego nie czuję

Ja czasem też zapominam, że jestem w ciąży, choć moje samopoczucie co chwile mi to przypomina :( II trymestr się zaczął, mdłości mniejsze, dużo mniejsze, ale jeszcze są. Ale i tak kolosalna różnica. Mogę jeść i nawet kawkę wypiję :) Czekoladkę zjem, więc szczęśliwa jestem

Dysia, super! Dzięki za dobre wieści :)

Zgadzam się z Agą co do tych opisów porodów. Każdy poród jest inny, znam przypadki, że były szybkie i dziewczyny szybko dochodziły do siebie i znam też trudniejsze. Nie ma co się teraz nad tym zastanawiać - bo teraz i tak odwrotu nie ma :D

Witaj Mała757! Ja robię USG genetyczne jutro w Evi Medzie w Gdyni. Kosztuje tam 240 zł. O wrażeniach mogę napisać w piątek jeśli chcesz.

Ja mam 29 lat ;)

Mała, dopisuję Cię do naszej listy :)

dzianinka 1.05.2016
kararinah 03.05.2016
Mięta 05.05.2016
Sylwa 11.05.2016
Aga_Kr 15.05.2016
Chmurka 16.05.2016
Pegisu 17.05.2016
Dysia 21.05.2016
Queen 26.05.2016
Karoluś 28.05.2016

Zapatrzona 5.06.2016
Amo 11.06.2016
Mała757 23.06.2016
User 27.06.2016
Sierpniowa 29.06.2016

Również mam 29 lat, a poród bez przesady każdywie ze to nic pprzyjemnego ale nie ma co robić scen, nagroda jest wielka a potem i tak się zapomina:P

Ja mam 29 lat. Porodem straszyć nie zamierzam ;)
Trzeba to przejść i tyle.

Z maluchem wszystko ok :-) wracamy właśnie od lekarza. i na odstresowanie do kina :-)

Aga_Kr super że dzidziuś zdrowy :)

A co do straszenia, to nie wydaje mi się żeby ktoś tu czymś straszył. Nikt o szczegółach porodu nie opowiada, to raczej kwestia obserwacji ;)

Ja też zaczynam drugi trymestr a poprawy jakoś brak, nie no, mam mniej mdłości ale śpiąca jak byłam tak jestem :)

Hejka,
ja mam 29 lat :P jeszcze młoda d*pa :P

Dziewczyny, które już rodziły - każda z nam ma za sobą doświadczenia związane z porodem, ale myśle, że nie ma co straszyć pierworódek. Mnie na poprzednim forum wręcz irytowały przyszłe mamy, które usilnie chciały nas wystraszyć, może nawet nie do końca świadomie. Dlatego ja staram sie nie opowiadać pierworódkom, bo po co :P odwrotu nie ma, każda z nas urodzi ślicznego różowego bobaska, a czy boli ? Boleć będzie wiadomo, ale każdy ma inny próg bólu, mój próg bólu jest na poziomie zerowym (a może dlatego że miałam 10 h oxy :P ) ale żyje i mimo, że przez pierwsze kilka mcy mowiłam nigdy więcej, jak moj syn miał 7 zaczęłam myśleć o rodzeństwie dla niego, na jego roczek jak byłam w ciąży. Dziewczyny uszy do góry! AMO Każdy poród jest inny, każda ciąża jest inna, tym razem wszystko pójdzie dobrze! Inaczej być nie może

U mnie zaczął się 2 trymestr i od kilku tyg zaczęłam wymiotować, także tego .. regułą nic nie jest. W 1c czułam się o niebo lepiej

Ja już po prenatalnych, z bobasem ok, ryzyko zespołów małe, choć dwa razy większe niż w 1c, pewnie ze względu na wiek, w końcu dobijam 30stki :P

Miłego dnia mamuśki
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

26 lat :-) też czasami się zapominam. Póki dziecko nie wierci się w brzuchu to pewnie tak będę jeszcze się czuła czasami :-)

Lo matko jakie horrory o porodach, ja sie na razie nie nakrecam, w ogole nie mysle o porodzie na razie... wydaje mi sie to baaaaardzo odlegle.

W ogole bardzo czesto zapominam ze jestem w ciazy, wy tez tak macie?

Poza tym dziewczyny, ile macie lat? :)

He, he... Znieczulenie? To bajka dla naiwnych. Anastezjolog musi zejść z innego oddziału, żeby je zaaplikowac i być przy porodzie przez te 3,4godz. nim nie przestanie działać. A czasem poród trwa np.20h i boli cały czas... A dają je tylko raz.
Jak rodziłam martwa córkę, myślałam, że w Wojewódzkim dostane coś ma znieczulenie. Nic, nawet po porodzie i traumie mi nic nie dali, żeby mniej serce i dusza bolała. Wpisując lekarz zaleci VALERIN FORTE :-P
Ponoć dla kobiet, które decydują się na znieczulenie - Maja w Wojewódzkim kilka dni przed porodem spotkanie w tej sprawie. Nasza znajoma miała, a i tak później rodziła BEZ :-P
Przypomina mi się pierwszy poród na Klinicznej, człowiek rozciety, nogi szeroko, krwi jak po swiniobiciu, a praktykantka zszywa i zastanawia się jak supelki robić... Mówię jej, że zastrzyk na znieczulenie mięśni juz przestał działać - dostałam jedna porcję podzielona na dwa pośladki - a lekarz mi mówi, żebym się cieszyła, bo jest prawie listopad. Nfz kasy nie ma i powinnam być mu wdzięczna, że zrobił mi jeden, bo więcej nie ma. O dzięki najwyższy!!! Gdyby nie jego łaska, zszywali by mnie na żywca.

Witaj i gratuluję :-) ja wykonywałam w Gamecie w Gdyni badanie. Placilam 250 zł. Dostałam dokładny opis, zdjęcia i płytkę. Badanie nie było 3d. Myślę, że taką opcję trzeba zgłosić wcześniej i chyba jest nieco droższe. Ale uważam, że 3 lub 4D lepiej wykonać później kiedy maleństwo ma już wyrazniejsze rysy twarzy. Pamiątka niezapomniana napewno. Sama planuję takie wykonać.
Badanie wykonywała Pani dr Ewa Letkiewicz. Wszystko dokładnie objaśnia podczas badania. Widzisz na osobnym ekranie swojego maluszka. Mąż również może być przy badaniu. Polecam :-)
Ps. Nawet w końcówce 11 tygodnia kiedy nie do końca wiadomo jeszcze o płci bo nie ma wytworzonych do konca narządów płciowych to Pani doktor powiedziała nam na podstawie ulozenia jednej kosci co prawdopodobnie będziemy mieli. I okazało się że miała rację bo właśnie 2 dni temu mój lekarz prowadzący to potwierdził :-) będzie dziewczynka :-)

witam dziewczyny :-)
Mam termin na 23 czerwca co dzisiaj zostało potwierdzone więc witam oficjalnie :-)
Mam do was pytanko.
Czy też musiałyście płacić za badanie tzw.genetycznie czyli przezierność karku itp?
Jeżeli tak to gdzie robiłyście i ile płaciłyście?
Dzięki za odpowiedz

A tak na marginesie to jak czekałam na lekarza w Wojewódzkim, babeczka przyszła rodzić Pytała o znieczulenie to jej taki sam kit wcisnęli co mi że jak będzie anestezjolog to dostanie. Ja ostatecznie zdecydowałam się rodzić gdzie indziej, ale widzę że mimo dostępu do znieczulenia to dalej wierzy się w poród z bólem. Na ścianie przy recepcji wisi certyfikat "Rodzić po ludzku" czy jakoś tak :D

Cześć dziewczyny, nie było mnie parę dni :)

Ostatnie parę dni było stresujących bo w piątek byłam w szpitalu. Zadzwoniłam do mojego gina żeby dopytać czy to co czuję w podbrzuszu to ruchy dziecka i stwierdził że za wcześnie. Doszedł ból brzucha i kazał przyjechać. Wszystko jest ok ale przy bólach mam brać nospę a to uczucie w podbrzuszu to nie wie od czego. Dodatkowo przeziębiłam się więc czosnek poszedł w ruch :p
To USG przesiewowe nie należało do najdelikatniejszych bo mocno mi wierciła i pewnie stąd te dolegliwości.
Ja robiłam badanie toxo plazma i toxo-taroza na Igg i Igm zarówno przy pierwszym dziecku jak i drugim, dodatkowo cytomegalia też Igg i Igm.Sporo innych badań ale już nie pamiętam.

Wózka jeszcze nie szukam, pierwszy oddałam. Wiem jednak że będę szukać dwa w jednym i dodatkowo żeby pasował fotelik samochodowy z atestami. No i musi być dość lekki przy moich plecach :)

Ja robiłam badanie na awidnosc toxo po tym jak wyszedł mi pozytywny wynik zwykłego badania. Musiałam zbadać czy zakażenie jest świeże czy sprzed ciąży i po prostu jeszcze mój organizm tego nie zwalczyl do końca. Robiłam to badanie w 8 tygodniu chyba i wyszło, że zarazilam się conajmniej 4 miesiące wcześniej więc dziecko jest bezpieczne.
Co do wózków... Jestem jeszcze glupsza niż wczoraj. Odwiedziłam w sumie 4 sklepy Mama i Ja, Bobo Raj, Bobo wózki i Akpol. I w każdym coś innego doradzają. Fakt, że mam już jako takie rozeznanie i wiem co mi się podoba, co nie, co jest wygodniejsze dla dziecka i praktyczne ale pewnie i tak jeszcze 10 razy tam pójdę zanim coś kupię. Bo też chcę zostawić sobie ten wózek już dla następnego dziecka bo ile Bóg da to nie chcę, żeby Zuzia była jedynaczka :-)
Kararinah czekam na wieści od Ciebie jutro :-) ja też idę zobaczyć co z moją małą jutro rano :-)

hej dziewczyny,
AMO trzymam kciuki, dobrze że trafiłaś do takiego endokrynologa i pokierował Cię dalej i wiele wyjaśnił
Zapatrzona ja tez chodzę do LUX MEDU i nic takiego nie miałam zleconego, nawet nie wiedziałam że jest. dostałam taką kartę gdzie jest napisane co i kiedy trzeba badac i tam tego też nie ma
Byłam dzisiaj na kontroli u mojego endokrynologa, nadal mam dawkę 50 eutyroxu, ale czuję się bardzo dobrze, ale powiedział że przy następnej chyba znowu zwiększy, ciekawe czy po ciaży też będę musiała dalej brać :(
Jutro za to idę podejrzeć maluszka, mam cichą nadzieję że dowiem się kto tam mieszka, taki prezent imieninowy mi się marzy, a że to już 18 tydzień leci, to może, może :)
Ruchy czuję już dobre dwa tygodnie i w szoku jestem jak czasami potrafi kopnąć, z córeczką tak nie miałam, ale patrząc na to że wypadało większe o ponad tydzień to się w sumie nie dziwie :)

Inne tematy z forum

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

Wrzucanie fotek - ktok po kroku ver.2.0 (47 odpowiedzi)

Jako, że imageshack się zepsuło, wersja z innym hostingiem: 1. Wchodzimy na fotoo.pl...