Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (4)

Zapraszam do nowego wątku :)
Link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2016-3-t646575,1,160.html#npu1

zianinka 1.05.2016
kararinah 03.05.2016
Mięta 05.05.2016
Mała mi 09-10.05.2016
Sylwa 11.05.2016
Aga_Kr 15.05.2016
Chmurka 16.05.2016
Pegisu 17.05.2016
weronikaz 19.05.2016
Dysia 21.05.2016
Aga M. 24.05, Julka, jak sie uda Redłowo
Queen 26.05.2016
Karoluś 28.05.2016
Groszkowa11 31.05.2016
Kmina 31.05.2016

Zapatrzona 5.06.2016
arnika 09.06.2016
Amo 11.06.2016
KasiaQ 13.06.2016
Marcelinka 17.06.2016
Adelajla 20.06.2016
Pyska 24.06.2016
bosa1 25.06.2016
Sierpniowa 29.06.2016
Buba 30.06.2016
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (4)

Adelajla ja też jestem w 21. tygodniu ciąży. Ruchy czuję od około 18. tygodnia. Ale to moja druga ciąża, a ruchy na razie są delikatne, nie czuć ich na zewnątrz brzucha. ja odczuwam je w dole brzucha, tak jakby mały skakał mi po pęcherzu ;) no i przez to ciągle biegam do toalety.
Tak więc bądź spokojna, jesteśmy z końca listy, także jeszcze troszkę poczekamy na solidne kopniaczki.

Adelajla, jestem obecnie w 20 tygodniu i 5 dniu ciąży i też mam łożysko na przedniej ścianie, niestety jeszcze nie odczuwam żadnych kopniaków maleństwa ani wyraźnych ruchów. (To moja pierwsza ciąża)
Wczoraj miałam usg i z synkiem wszystko w porządku więc najwyraźniej musimy uzbroić się w cierpliwość i czekać na szaleństwa naszych maluszków w brzuchu :D

Adelajla, zgadzam się z Mięta co do ruchów maleństwa. Ja od jakiś dwóch tygodni czuję porządne fikołki, wcześniej czułam kopniaki i czkawkę małego. Teraz widać nawet jak mi brzuch czasem faluje przy akrobacjach małego :) A w pierwszej ciąży było widać dopiero koło 30 tygodnia. Więc nie ma się co stresować - i na fikołki w Twoim brzuchu przyjdzie niebawem czas :)

Zauważyłam wczoraj na liście Karoluś, ale zapomniałam napisać :) Nie tylko pieluszki Happy mają wycięcie na kikut pępowinowy - my trafiliśmy przypadkiem na Rossmannowe pieluchy przy naszym starszaku, ja je BARDZO polecam. Chodzi dokładnie o te http://www.rossmann.pl/Produkt/babydream-pieluszki-dla-dzieci-New-Born-1-2-5-kg-28-szt,104851,1666,6744, bo są też inne Rossmannowe jedyneczki, ale bez tego wycięcia na pępek. Mnie to bardzo ułatwiało przebieranie. Jako świeżo upieczona mama nie chciałam się bawić w zawijanie pieluszki itd. Jak pępek się zagoił, przeszliśmy na dwójeczki. Także polecam. Od wczoraj w Rossmannie są też w promocji majtki poporodowe - gdyby któraś chciała :) http://www.rossmann.pl/produkt/Canpol-babies-wielorazowe-majtki-poporodowe-siateczkowe-rozmiar-S-M-2-szt,340428,6547,6379

Adelajla nie przejmuj sie, po pierwsze przepraszam ale nie pamiętam to Twoja pierwsza czy druga ciąża? Ja w pierwszej dopiero po 20 tyg zaczęłam czuć cokolwiek. Pamiętaj że na tym forum między niektórymi z nas jest 2 miesiące różnicy w "wieku ciążowym" to wbrew pozorom naprawdę dużo... jeszcze się doczekasz. No i zawsze pozostaje ten ostatni argument każdy z naszych dzieciaczków jest inny:)

Aha, mam jeszcze jedno pytanko: Piszecie często, jak wasze Maleństwa szaleją w brzuszkach, jakby urządzały sobie dyskotekę ;) Kompletnie nie wiem co to znaczy...
Ruchy czuje od końca 18 tc, ale cały czas są to tylko delikatne 'pukniecia', i występują bardzo rzadko. Najlepiej je odczuwam kiedy leżę, i to na plecach.. kiedy jestem na nogach, są praktycznie niewyczuwalne ...
Mam łożysko umiejscowione na przedniej ścianie, czy to może dlatego tak delikatnie je odczuwam ?

Dziękuję Dysia. :)

Co do ciuszków to fakt, trochę wydatków odejdzie, a i bez tego kupę kasy idzie, mimo, że cały czas po trochu coś kupuje, nie za dużo, to i tak nie mogę się zawsze nadziwić, co tyle kosztowało ;)

Fajnie, że masz dziś wizytę w Gamecie, zazdroszczę Ci, że będziesz mogła popatrzeć na swoją córeczkę. :)
Moje ostatnie badanie trwało chyba z 40 minut, a czułam jakby minęło tylko 5. Szkoda, że nie ma domowych Usg, chociaż wtedy chyba chodziłoby non stop ...

Dodałam do listy imię Twojego synka :-)
Nie przejmuj się tak tymi ciuszkami i tak wyjdzie dużo w praniu :-) najważniejsze, że dostałaś tego trochę i masz mniej wydatków na głowie :-)
Co do imion to akurat u nas nie wiem czemu, ale od początku czuliśmy, że to będzie dziewczynka i jednogłośnie padło na Zuzię. Zobaczymy jak będzie kiedyś tam przy drugim ;-)
Fajnie, że jesteś zadowolona z wizyty i z maluchem wszystko dobrze. Ja właśnie dziś na 12 mam wizytę w Gamecie u mojego dr Śliwińskiego (którego chyba nigdy nie przestanę chwalić ;-) )
Trzymajcie się ciepło.

Dzianinka 1.05.2016
kararinah 03.05.2016
Mięta 05.05.2016
Mała mi 09-10.05.2016
Sylwa 11.05.2016
Aga_Kr 15.05.2016 Agata, Kliniczna
Chmurka 16.05.2016 Szymon, Wojewódzki
Pegisu 17.05.2016
weronikaz 19.05.2016
Dysia 21.05.2016 Zuzia, Kliniczna
Aga M. 24.05 Julka, Redłowo
Queen 26.05.2016
Karoluś 28.05.2016 Zuzia, Redłowo
Groszkowa11 31.05.2016 Franek, Zaspa
Kmina 31.05.2016

Zapatrzona 5.06.2016 Piotruś, Wejherowo
arnika 09.06.2016
Amo 11.06.2016 Renatka, Wojewódzki
KasiaQ 13.06.2016
Marcelinka 17.06.2016
Adelajla 20.06.2016 Filipek
Pyska 24.06.2016
bosa1 25.06.2016
Jusia 26.06.2016
Sierpniowa 29.06.2016
Buba 30.06.2016

Cześć dziewczyny :)
Tak dawno mnie tu nie było, że nawet nie próbuje cofać się i nadrabiać zaległości, eh. Najwyżej w razie jakichs moich wątpliwości, będziecie musiały się powtórzyć. Sorry ;)
Dzięki za listę potrzebnych rzeczy, uzupełniłam swoją- jak się okazało było na niej wiele braków. Zapewne, jedno się przyda, drugie nie , ale ja dla świętego spokoju wole mieć wszystko.

Przeglądałam ostatnio kartony z ciuchami, które podostawalam od rodziny i znajomych, chciałam to jakoś posegregowac, rozmiarami. Ale przerosło mnie to, miałam ochotę usiąść i płakać :D Za nic w świecie nie wiem jak się za to zabrać.
Co firma to inna rozmiarówka, nie ma co się tym sugerować, wiec przykładałam ciuszki do siebie i porównywałam, ale jedne są dłuższe, inne szersze, szersze w szyi albo mają dłuższe rękawy. Poddalam się, myślałam że coś mnie trafi ...

Co do warsztatów to ja się dziś wybieram :) Do zobaczenia :)

A poza tym to ostatnio byłam w Gdyni w Gamecie na badaniu połowkowym, tylko ze tym razem wybrałam innego lekarza - dr Chmielewskiego. Polecam z czystym sumieniem! Wychodziłam z gabinetu z bananem na twarzy, wspaniały człowiek, z ogromnym poczuciem humoru. Jeszcze na takiego lekarza nie trafiłam :) No i potwierdziło się, że w moim brzuchu grasuje Synek. Tak więc będzie Filipek :) Mąż nie jest zachwycony, ale postawiłam na swoim i nie ma nic do gadania ;) Za to uparł się, że jakby była dziewczynka to Alicja.
U Was też taj było , że to wy wybierałyście imię dla chlopca a tata dla dziewczynki? :)

Co do szpitala to ja dalej nie wiem, myślałam, że przewaga waszych głosów pomoże mi podjąć decyzję, ale widzę, że póki co każda myśli o innym.

Jutro wybieram się na glukoze, i wiecie co? Wcale się nie boję ;) Nie wierze, ze jakiekolwiek słodkie może ze mną wygrać :) ale jak będzie na prawdę to się okaze.

Miłego dnia Mamusie!

Dziewczyny super lista ! octanisept bym dopisała :)

my dziś po wizycie u gineksa, bobas waży ponad 1kg, ma się dobrze, cały czas główkę ma u góry póki co, ale pewnie fika :) ja pozamykana szczelnie, szyjka twarda i zamknieta, ilość wód w porządku, dostałam skierowanie na USG 28-32 tc, lekarz zaleca aby je wykonać 30-33t

mam zielone światło na vbac, będę chciała spróbować

Ja pamiętam jak w Wojewódzkim położna się zdziwiła, że karmię, bo mam niby za małe sutki i była zdziwiona, że mały ssał. Powiedziała, żebym na wszelki wypadek kupiła te nakładki. I rzeczywiście miała racje, nakładki uratowały nam karmienie, o wiele łatwiej było małemu chwycić, nie denerwował się

Co to maści na sutki to mi pomagał Bepathen

A jak patrzę na tą listę to stresik mnie ogarnia, niby ma trochę rzeczy po synku ale i tak to mało

Ja bym jeszcze dopisała miekką szczotkę do włosków, fridę i obcinaczkę do paznokci, a dla mamy Tantum Rosa do szpitala (jeżeli nie było)

Ja na pewno nakladki kupie :)
Jusia:kupilismy baby design hasky :) ma sporo akcesoriow do wozka i spacerowka jest konkretna

hej, dziewczyny rodziłam w lipcu 2015:) i zostało mi jeszcze sporo słodkich ubranek letnich dla małej dziewczynki, jakby któraś była zainteresowana, to zapraszam:) sprzedaję za grosze:) mój e-mail: nonnota@wp.pl

Co do nakładek na sutki, to mi uratowały życie już w szpitalu. Moja mała nie potrafiła chwycić brodawki, dopiero w nakładce jej się udało. rzeczywiście położne nie pochwalały stosowania nakładek, ale po długich próbach bez nakładek machnęły ręką. Poza tym to matka decyduje, a nie położna, więc nie dajmy się.
Z nakładkami karmiłam dobre trzy tygodnie, zanim mała nauczyła się ssać prawidłowo.

~queen - pochwal się na jaki wózek się zdecydowaliście :)

Co do poranionych sutków po karmieniu to ja polecam Maltan. U mnie sprawdził się rewelacyjnie i jest niegroźny dla dziecka, więc nie trzeba zmywać go z piersi przed karmieniem - mnie dawał dużą ulgę.
Ja też nie wybieram się na warsztaty - za daleko jak dla mnie...

Ja się nie wybieram na warsztaty.
Wczoraj w końcu kupiłam wózek, bo swój poprzedni oddałam. Miałam dość szukania i czytania opinii :P Byłam tylko w dwóch sklepach a wróciłam do domu zmęczona jakbym po górach chodziła :) Został mi jeszcze fotelik. Planuje jeszcze kupić takie łóżeczko dostawne do łóżka bo z poprzednim dzieckiem mi tego brakowało :)
Dziś do ginekologa idę, mam nadzieję że wszystko jest ok. Zaczęło mnie boleć krocze i boję się że będę miała powtórkę z rozrywki. W poprzedniej ciąży od 7 miesiąca miałam pesser.

Myślę, że jak kobieta ma poranione sutki i karmienie sprawia ból a maluchowi nie do końca wychodzi ssanie to wtedy ma za przeproszeniem głęboko gdzieś czy położna patrzy krzywo ;-)
Warto wziąć te nakładki - z doświadczenia znajomych naprawdę warto.

Zdaje sobie sprawę z tego, że lista nie jest idealna ale wierzę że wspólnymi siłami możemy ją zmodyfikować :)
Pieluchy tetrowe były na liście razem z flanelowymi w ilości 10-15 sztuk. Tyle chyba wystarczy na poczatek? :)
Kumpela rodziła na zaspie i mówiła, że tam położne trochę krzywo patrzyły na te nakładki na sutki :/

Inne tematy z forum

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

wierszyk na dzień babci i dziadka (24 odpowiedzi)

potrzebuję ładnego wierszyka na DZIEŃ BABCI, DZIADKA może Wasze dzieci uczą się czegoś fajnego...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...