Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (5)

link do poprzedniego wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2016-4-t653114,1,130.html

Ja już po połówkowym i dopisuję się do listy :)
Dzianinka 1.05.2016
kararinah 03.05.2016
Mięta 05.05.2016
Mała mi 09-10.05.2016
Sylwa 11.05.2016
Aga_Kr 15.05.2016 Agata, Kliniczna
Chmurka 16.05.2016 Szymon, Wojewódzki
Pegisu 17.05.2016
weronikaz 19.05.2016
Dysia 21.05.2016 Zuzia, Kliniczna
Aga M. 24.05 Julka, Redłowo
Queen 26.05.2016
Karoluś 28.05.2016 Zuzia, Redłowo
Groszkowa11 31.05.2016 Franek, Zaspa
Kmina 31.05.2016

Zapatrzona 5.06.2016 Piotruś, Wejherowo
arnika 09.06.2016
Amo 11.06.2016 Renatka, Wojewódzki
KasiaQ 13.06.2016
Marcelinka 17.06.2016
Adelajla 20.06.2016 Filipek
Pyska 24.06.2016
bosa1 25.06.2016 Martynka, Redłowo
Jusia 26.06.2016
Sierpniowa 29.06.2016
Buba 30.06.2016
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (5)

Paulina, fajny ten przelicznik :) Daje nadzieje he he he
Ja w poprzedniej ciąży przytyłam 18 kg, z tego 12 kg straciłam po porodzie. Więc nie jest tak źle jak waga teraz może Wam Dziewczyny wskazywać ;) Ja co prawda przytyłam narazie tylko 4 kg, ale coś czuję, że jeszcze wszystko przede mną, choć staram się pilnować - szczególnie ze słodyczami. Dziś upiekliśmy z moim dwulatkiem ciasteczka żeby sztucznych słodyczy nie zjadać tyle :) W razie co służę przepisem - bardzo dobre i proste w wykonaniu ciasteczka orzechowe ;)

Dziewczyny,
dla pocieszenia znalazłam coś takiego:
płód - ok 3,5 kg
macica - ok 1 kg
łożysko - ok 0,8 kg
płyn owodniowy - ok 1,2 kg
piersi -ok 0,5 kg
woda zatrzymana w organizmie - ok 1,5 kg
zwiększona ilość osocza krwi - ok 1,5 kg

Razem ok 10 kg

:)))

Ja w poniedziałek się dowiem ile mam na plusie. Ale dziewczyny glowa do gory. Co m byc to będzie. Czasem na niektóre rzeczy wplywu nie mamy :-D

Cieszmy sie z pieknej pogody. Ja zaraz ude z Bartkiem na spacer. Trzeba troche słońcem humor sobie poprawić

Maksimum optymizmu od Ciebie biorę w takim razie :-)

hej dziewczyny :)
Dysia ja z wagą podobnie, ale przestałam się przejmować, będziemy pięknie karmić piersią i ani się obejrzymy po kg nie będzie śladu, tej wersji się będę trzymała, tobie też radzę :)

No właśnie cisza cisza :-)
Ja byłam wczoraj u lekarza. Mała waży już 1650 g.główka na dole, przepływy ok więc się cieszę bardzo.
Ale za to ja mam 13 kg na plusie. W 31 tygodniu :-(
Przecież to jakaś masakra. Lekarz mi mówi, że być może dlatego, że za mało leżę i za dużo spacerów czasami. Podobno tak jest, że jak kobieta w ciąży jest w ruchu to wody się gromadzą więcej... Jakoś tak opacznie mi to brzmi, ale nie znam się więc nie wiem czy dobrze czy źle mówi. Kazał w każdym razie jak najwięcej odpoczywać. Ale no ile można.
Przeraża mnie ta moja waga. Brzuch serio mam spory jak na ten tydzień. A jak jeszcze urośnie taki wielki bębenek? A jak mi zostanie potem po urodzeniu opona wielka? Ale mam doła po tym ważeniu wczorajszym :-/

Właśnie chciałam się zapytać, czy tak cicho, bo rodzicie? ;-)

A co tu tak cicho? Spicie? :p

No mnie też boli brzuch jak na miesiączkę i pocieszające jest to że nie jestem jedyna. Poza tym, pewnie sobie wkręcam ale mam wrażenie jakby mi brzuch zmalał. Małego czuję, więc aż tak się nie denerwuję no i mam to przenośne ktg więc go podsłuchuje.

A ja powiem szczerze nie wiem jak mój bąbel jest ułożony. Wydaje mi się, że główką do dołu, ale potwierdzi się to na usg za tydzień w poniedziałek

Ja żadnych takich bóli nie mam o jakich piszecie, hmmmm.... dziwne

Mnie też często boli brzuch tak jak na okres - ale tak jak ktoś już wspominał - jak szyjka jest ok to nie ma się co stresować - tak bynajmniej twierdzi mój gin ;)
Mój Piotruś też jest jeszcze ułożony głową do góry, czuję go mocno w żebrach czasami, teraz też sobie dyskotekę w brzuchu zrobił ;) Ale wierzę, że jeszcze się spokojnie obróci.

AMO dzięki za radę :-) ja wczoraj już jak tam chodziłam to byłam w strachu. Doszło do mnie, że niedługo i ja tu będę. Dzieci płakały dookoła. Jakiś tatuś w fartuchy przejęty biegał po korytarzu...

Karoluś jutro mam wizytę to wspomnę lekarzowi o tych bólach też.

Dysia, ja też ciągle mam. Jak byłam teraz u swojego lekarza to wspomniałam o tym. Trzeba było przede wszystkim sprawdzić stan szyjki, czy nic się nie dzieje. U mnie się nie skraca, nie ma żadnych niepokojących objawów więc najprawdopodobniej taka moja uroda, że mnie boli. W celu złagodzenia objawów (bo był dzień, że myślałam, że to Już) dostałam luteine i buscopan. Może być też no spe ale ta na mnie nie działa.

Dysia, takie bóle, o których piszesz, tylko mocniejsze - to mieć będziesz przy porodzie, wiec... Organizm Ci się przygotowuje do porodu.
My dziś z autem załatwiamy formalności, wiec... Się cieszymy ;-)
Co do łazienek - jak rodziłam na Klinicznej, to miałam dale z łazienką, z prysznicem. Z bólu walilam w kafelki. Jezu, jak sobie przypomnę... Nie walcie tam!! Ścianka to prowizorka, ja mało co jej nie zburzylam...

Hej dziewczyny. Byłam wczoraj zobaczyć porodówkę w na Klinicznej. Powiem szczerze, że sale porodowe na prawdę są fajne. Takie przytulne bym powiedziała nawet.
Wiem, że poporodowe sale są o wiele wiele mniej zachęcające... No i te prysznice ehhh.... Ale co poradzić. Może akurat trafię na dzień kiedy będą wolne te płatne z łazienkami sale. Chociaż wątpię. Ale to w sumie tylko 3 dni.
Poza tym planuje jeszcze pojechać do Wojewódzkiego żeby to szkolenie ze znieczulenia przejść w razie gdybym tam trafiła.

I jeszcze pytanie do Was- macie czasami takie bóle jak na okres jeszcze? Mi się właśnie zdarza i nie wiem czy tak powinno być.

Dobrze, że trwają remonty! Tylko ja bym się w remont z porodem nie pchala...
U mnie. Mimo podzerania wieczorem -6kg na plusie.
Dzieciaczki mają czas, żeby się jeszcze odwrócić. Czasem odkrecaja się na dwa tyg przed porodem. Każde dziecko inne...
Poprzednia córka się odwrócić nie chciała, bałam się, że posladkowo rodzic będę, albo... Cesarka. Nie warto się martwić - i tak na to nie mamy wpływu. Przekręcila się i urodziła prawidłowo. Tylko martwa. Wiec...
Cesarka czy poród posladkowy przy tym to blahostka.
Od wtorku ruszają zapisy do przedszkoli miejskich w Gdańsku, zajrzyjcie Mamy Starszakow na stronę miasta Gdańsk - warto skorzystać.
Jutro jadę z mechanikiem auto kupować. Stare, ale... Dla nas nowe. Mamy po wstępnej selekcji jedno na myśli. Zobaczymy jak będzie...Szukam czegoś z bagażniki, dwa wózki. Rowerki. pitoly... Trzeba będzie powiększyć przestrzeń.

Ja mam 5,5 kg do przodu. Moja gin się śmieje, że każdy kg jest okupiony ciężka pracą bo w 3 tyg ledwo 0,5 kg przytyłam a jem a raczej pochlaniam ogromne ilości wszystkiego i i każdej porze :) Zuzia też głową u góry, do tego jakoś pośladki ma ułożone jakoś niestandardowe i ostatnio sama dr mówiła, że bardzo się zastanawia czy się odwróci więc możliwe, że moja córka sama zdecyduje o cesarce.
Dziewczynki, te które na Zaspe się szykują, widzialyscie na trojmiesto.pl info, że zaczynają się remontować? :) w końcu te porodowki będą ładniejsze ;)

U mnie główką do dołu od kilku tygodni już. I chyba nie ma zamiaru się przekręcić. Mało miejsca już w sumie. Ale wszystko możliwe :-)

Queen u mnie ostatnio dzidzia była ułożona poprzecznie, ale teraz czuję, że często mnie kopie po pęcherzu więc jeszcze się kręci. Z tym, że ja mam termin na 25.06 więc jeszcze sporo czasu żeby się dobrze ułożyła. W tym tyg mam wizytę, ale nie liczę na usg bo moja ginka robi tylko te obowiązkowe :/
Zdrówka dla wszystkich! Trzymajcie się, w końcu zima już się kończy :)

A jak wasze maleństwa?
Ułożone już główkowo?
Mój synek jest jeszcze główką do góry i czuje to na pęcherzu bardzo często. To znaczy kopie mnie tam często i muszę lecieć do toalety bo wydaje mi się że zaraz mi coś po nogach poleci :)

Inne tematy z forum

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...