Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (7)

Z okazji pierwszych narodzin na naszym wątku :-) !!!

1+1 :-)

Kararinah 19.04.2016 Aleksander 4.150g 55 cm, SN Kliniczna

2w1 :-)

Dzianinka 1.05.2016
Mięta 05.05.2016
Mała mi 09-10.05.2016
Sylwa 11.05.2016 Nikodem, Wojewódzki
Aga_Kr 15.05.2016 Agata, Zaspa
Chmurka 16.05.2016 Szymon, Wojewódzki
Pegisu 17.5.2016
Pietrucha_ 18.05.2016
weronikaz 19.05.2016 Michał, Redłowo
Dysia 21.05.2016 Zuzia, Kliniczna
paulina_kn 22.05.2016
Aga M. 24.05 Julka, Redłowo
Queen 26.05.2016 Tomasz, Wojewodzki?
Karoluś 28.05.2016 Zuzia, Redłowo
Groszkowa11 31.05.2016 Franek, Zaspa
Kmina 31.05.2016

Zapatrzona 5.06.2016 Piotruś, Wejherowo
arnika 09.06.2016
Amo 11.06.2016 Renatka, Wojewódzki
KasiaQ 13.06.2016
Marcelinka 17.06.2016
Adelajla 20.06.2016 Filipek, Zaspa
Mała757 23.06.2016 Kliniczna
Pyska 24.06.2016
bosa1 25.06.2016 Martynka, Redłowo
Jusia 26.06.2016
Sierpniowa 29.06.2016
Buba 30.06.2016 Wojewódzki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (7)

Bosa ;-)
Wybacz... Słownik...

Nosa, trochę wcześnie. Ja będę w 36 tyg -10 mają na wizycie, to się pewno dopiero z Natora na wymaz umowie.

Weronika, koniecznie idź do stomatologa, bo ropiejący ząb to również zagrożenie dla maluszka! Lekarz powinien to zrozumieć.

Ja też jeszcze nie miałam KTG, w przyszłym tyg mam wizytę, to się dowiem od kiedy będą mi robić, bo u mnie w przychodni robią. Będę w 34tc i się zastanawiam czy zrobią mi już badanie na paciorkowca. Chyba, że to jeszcze za wcześnie?

Ja miałam od 32tyg, ale... Co poradnia K to inne zasady.
Dysia - idź, kwalifikujesz sie-37tydz. Posłuchasz serca, sprawdza Ci czestoskurcz - trwa to ok.20-30 min. Przed samym porodem tez robią.
Ja mam zalecenie lekarza - po 35 tyg.ktg 2 x w tygodniu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na moim KTG znikało tętno dziecka, pewnie zle położna przyłożyła sondę. Dodatkowo lekarz twierdził ze jest za mało wód płodowych i skierował mnie do szpitala. A ze skierowanie było to mnie zatrzymali na obserwacji mimo, ze w szpitalu wszystko wyszło bardzo ok. Teraz w dalszym ciagu z ciaza wszystko ok. Praktycznie nie ma co obserwować :)

U nas robia KTG od 37 tc, wczesniej tylko na zlecenie lekarza

Oby z zebolem nic poważnego. Ktg robią zwykle od 37 tyg. Czasem od 34 zależy jaki lekarz i przychodnia

Umówię się jutro w takim razie na to KTG. Dla swojego spokoju.

Karolus, to hormony... Zobaczysz jak będziesz teraz wszystko przeżywać... I o byle co płakać.
Masuj Groszkowa, może Ci się uda. Ja z pierwszego porodu najgorzej wspominam właśnie szwy na kroczu. Zazwyczaj robi je praktykant - gdzieś musi się uczyć... U mnie - praktykantka flirtowala z lekarzem - opiekunem jej stażu. Trwało to latami... Tak mnie zszyla, że położna później nie mogła się nadziwić - straszne kowalstwo artystyczne jej wyszło. Drugi poród, przy dziecku 2500g - tylko jeden szew zewnętrzny.
Dołączam się o pytanie o ktg - co wyszło źle?
Dysia, ktg sprawdza m.in.skurcze, jak wychodzi 'plasko' zaczyna się poród. I mierzy miarowosc tętna płodu.

Ja po kolejnej wizycie KTG super (to sie akurat cieszę bo w pierwszej ciąży zawsze wychodziło wątpliwe i też z tej okazji leżałam na patologii ciąży) 2 palce rozwarcia ale dalej nie rodzę.
Jeśli chodzi o ktg to jeśli wszystko jest w pożądku to konieczne jest dopiero w 40 tyg, jednak większość ginekologów robi je wcześniej.
Weronikaz współczuję- przecież to nawet p/bólowych leków nie można brać, z reszta jak urodzisz i będziesz karmić to dalej będzie problem, trzymaj się ciepło

Weronikaz, trzymaj sie! A jakbyś zagadala z lekarzem to może puścili by Cie chociaż do tego dentysty?
Czy mogłabyś też szerzej powiedzieć co było nie tak z ktg, że Cię zostawili?

Nam na szkole rodzenia też mówili, że masowanie od 36-37 tygodnia także masować ;)
Dysia, co do ktg to chyba "co kraj to obyczaj" bo ja np tydzień temu miałam ostatnia wizyta i od 11.05 mam co tydzień jeździć na ktg do szpitala, z czego przy pierwszym będzie moja dr i mam jej jeszcze pokazać ostatnie wyniki, które mam zrobić w poniedziałek. U mnie jest takie rozwiązanie dlatego, że w przychodni nie mają ktg.
Ale dziś miałam głupi dzień. Niby power, upieklam mężowi 3 ciasta do pracy na jutrzejsze urodziny a po jego powrocie ryczalam jak bobr. Mąż zdezorientowany, nie wiedział co się stało i powiem Wam, że ja też nie wiem o co chodziło :p

Tak, AMO tylko zeby to nie był ropiejacy ząb bo wtedy bedzie ciezko wytrzymać nawet 3 dni. A jesli pobyt sie wydłuży ze wzgledu na ZUM jak to było przy moim pierwszym bąblu albo na żółtaczkę, to juz w ogole słabo. W takiej sytuacji wole wyjsc ze szpitala z wypisem nawet na dzien czy pol i wrocic juz moge normalnie na porodowke po wizycie u stomatologa :)

W tej chwili tak boli ze rozsadza mi cała głowę i zastanawiam sie co gorsze, porod czy ten nieszczęsny ząb. Wole nie sprawdzać

WeronikaZ - oby poszło jak najszybciej, ten ząb to Pikuś przy porodzie. Trzy dni polezysz i do dentysty. Będzie dobrze. A tak się nameczysz kochana, nasluchasz, namyslisz...
Bądź dobrej myśli!

U mnie poki co skurcze występują sporadycznie, tj, co kilka minut przez jakies 2 godziny, a potem całkiem odpuszcza. Pewnie mały jeszcze w brzuszku posiedzi. No cóż, jesli tak ma byc to chciałabym wyjsc np jutro zeby zdazyc przed porodem do stomatologa, bo strasznie boli mnie ząb, cała prawa strona czaszki, boli w uchu, boli nos i drętwieje język, a przeciwbólowe slabo działają.

Ja słyszałam ze KTG jesli nic nie dolega to wystarczy jedno zrobic w ciazy w przychodni, po 37 tc.

Co do masowania krocza- ja nie masowałem w 1c z czystego lenistwa, podczas porodu Polozna kasowała i to był okropny dyskomfort bo prócz samego bolu skurczy krzyżowych, prócz bolu krocza, jeszcze to rozciąganie tkanek krocza... Ostatecznie miałam nacinane, szew ktory potem i tak puścił i 3 miesiace gojenia :/ warto popróbować z masowaniem nawet jesli tylko tydzien czy dwa

Tak sobie słucham tych dzidziusiow i z jednej strony jeszcze nie chce (ząb), a z drugiej nawet dzis w nocy wszystko moze samo ruszyc jak z bicza strzelił :)

Kurcze to kicha z tym masowaniem krocza :/ jak zacznę dzisiaj to może choć troszkę pomoże...

Dysia, koniecznie zrób. Powinnaś się o ktg dopomniec u położnej podczas wizyty u ginekologa.
Pamiętam, że malowana od 30 tyg, dlatego się dziwię. Przylozylam się do tego, Zwłaszcza, że dr Sudara powiedziała -3lata temu, że powinno się obyć bez naciec... Niestety. Przy drugim porodzie był tylko jeden szew. Zobaczymy jak wyjdzie przy trzecim....

W szkole rodzenia mówili żeby zacząć masować krocze kolo 36 tygodnia - tak konkretnie do momentu odczuwania bólu. Tak mam zapisane :(

Dysia - jeśli chodzi o KTG to ja byłam przed majówką w szkole rodzenia naszej. Raz miałam zlecone przez.gina jak nie czulam ruchow malego i robione w Invikcie i tam płaciłam 30 zł. A teraz byłam w Mama i ja i mamy w ramach opieki polozniczej i nic nie płacimy. Ja stwierdziłam że będę chodzić co 2 tygodnie żeby sprawdzić czy juz może jakieś skurcze się zaczynają i jak serduszko pracuje.
A dziś tam dzwoniłam żeby się umówić na przyszły tydzień i babeczka mi powiedziała żebym dzwoniła w poniedziałek bo jeszcze nie ma grafiku położnych.

Ja też poproszę info o tej herbatce z malin. Chętnie będę piła jeśli ma to pomóc :-)

Odnośnie KTG też mam pytanie. Bo ja ani razu nie miałam. I nie wiem czy tak właśnie w końcówce powinnam zrobić? Ginekolog nic mi nie wspomina o tym.

Weronikaz trzymam kciuki za Ciebie. Domyślam się, że jak już słyszysz te maluchy za ścianą to chciałabyś swoje tulić. Może akurat coś tam ruszy :-)

Groszkowa, nie wiem czy na masowanie krocza juz nie jest za późno? Zaczyna się ok.2x dziennie przy 30tyg.
A na sok z liści malin, to chyba spokojnie możesz brać -38 tydzień, może wywoła Ci poród w 40? Trzymam kciuki!

WeronikaZ trzymaj się i daj znać jak sytuacja przebiega, trzymam kciuki. Boli Cie??