Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *19

Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Paulinka
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek (chyba Filipek)
07.06 - stokrotka84
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka- Córeczka Milenka
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - Córeczka
12.07 - nilkaa
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00
22.07 - iwonka_ika
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta

Zapraszam do nowego wątku :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *19

wybieracie sie??

http://forum.trojmiasto.pl/Jestes-w-ciazy-Zapraszamy-na-bezplatne-warsztaty-z-atrakcyjnymi-prezentami-t313273,1,16.html

Ja sie zapisałam ;)

ja kosza na pieluchy nie kupowałam i nie widzę potrzeby teraz kupować, ale paklanki jak najbardziej, dla mnie one co prawda trochę za mocno perfumowane są no ale żeby nie śmierdziało to pewnie muszą tak pachnieć :)

ja wizyty mam dość często ale ze względu na różne przypadłości teraz mam znów po 2 tygodniach np.
aa Nulka ostatnio miałam wizytę na 16.05 o 16 weszłam do przychodni a 20po już wyszłam nie było w ogóle ludzi:)a nastawiałam się że o 18 wyjdę :)

ooo osłonki na piersi tak zdecydowanie:) ja tylko na nich karmiłam, Dawid nie umiał złapać piersi bez niej, za szeroko buzie otwierał, a przez osłonki ciągnął że hoho ;)

my kosmetyków mieliśmy mało, płyn do kąpania jonsona i to wszystko właściwie, małego po kąpieli parafiną smarowaliśmy i do pupy sudocrem miał i to wszystko.

ja też na euthyroxie 150 i do tego jod, więc tarczyca bardzo ważna jest w ciąży.

ja bardzo chciałam monitor oddechu jak z Dawidem byłam w ciąży, miałam jakąś schizę na tym punkcie, później trochę i przeszło a jak mały się urodził to całkiem o tym zapomniałam, jakoś niebyło wskazań by go używać i daliśmy sobie radę bez.

moja mała też o tydzień za mała jest, gin mówi żeby się nie martwić więc staram się myśleć pozytywnie, i też mam 3 kg na plusie hehe :)

ja nie korzystałam ze stelaża kąpalismy na stole i teraz też będziemy ;)

kate ja też mam takie łożysko, na razie mam czekać bo moze się podnieść w każdej chwili więc czekam :)

to teraz ja się rozpisałam:P byłam dziś na glukozie, nie było źle, słodkie bo słodkie ale dało się wypić, mi bardziej doskwierało siedzenie na tyłku 2h no i to że byłam głodna i jeść mi się chciało :)

Ja te myślałam o zakupie takiego monitora oddechu chociaż nie miałam go przy małej i też dałam rade jednak teraz mam dalej do pokoiku niż miałam jak Gabrysia się urodziła.
Wtedy słyszałam jej każde jęknięcie więc spoko było a teraz może być gorzej ale jak już to chyba na sam koniec coś takiego kupimy o ile nam finanse pozwolą :-)

ja też myślałam, że się nie będę budzić a budziłam się co chwilę i naprawdę kilka pierwszych nocy w domu bardziej czuwałam niż spałam ...więc ten instynkt jednak działa :)

a co do monitora oddechu to też chciałabym zakupić, bo naprawdę razem z tatuśkiem to mamy taki sen że może się palić i walić a my dalej śpimy....
Heh wyżej wspomniana koleżanka też miała monitor i znowu go przeklinała :D Tzn ze np jak w nocy podnosiła małą np do karmienia i zapomniała go wyłączyć to zaczął pikać i budził i męża i rozbudzał mała :D
Stwierdziła, ze to nie potrzebne bo już instynktowanie się budziła do małej, ale kurcze ja tam temu mojemu instynktowi nie wierzę :P

hej mamuśki i witam nowe :-)

Ale się rozpisałyście :-)
Ja ostatnio strasznie zmęczona jestem :-/
Mały strasznie szaleje w ostatnich dniach i to też mnie niestety męczy ale fajnie go tak odczuwać :-) wydaje mi się że się przekręcił i teraz już ma nogi pod żebrami i daje mi popalić :-/ :-)

myśmy kupili foczkę i ... ani razu nie użyliśmy - tzn raz próbowaliśmy ale zupełnie się nie sprawdziła - cały czas leży na szafie :)

Z kolei nie mieliśmy monitora oddechu - a teraz myślę aby kupić, bo szczerze mówiąc ja się na początku co chwilę budziłam aby sprawdzić czy malutka oddycha, co pół godziny zaglądałam do pokoju itd. Dlatego tym razem wolę mieć jeszcze takie urządzenie - bardziej dla swojego spokoju ...

Najczęściej spotykane wskazania do cięcia cesarskiego to:

1. wskazania ze strony matki a więc sytuacje gdy ze względu na narastające wyczerpanie rodzącej lub istniejące schorzenia wywoływanie lub dalsze przedłużanie skurczów porodowych jest niebezpieczne dla jej zdrowia i/lub życia. W tej grupie są wskazania okulistyczne i kardiologiczne do cięcia.
2. wskazania ze strony miednicy czyli wady miednicy zniekształcające ją tak, że poród jest niemożliwy.
3. wskazania ze strony pochwy a więc przegroda pochwy lub stany po operacjach pochwy.
4. wskazania ze strony macicy. Tu można zaliczyć stany po zabiegach na macicy jak usunięcie mięśniaka lub stan po klasycznym cięciu cesarskim oraz wady macicy.
5. wskazania ze strony łożyska: łożysko przodujące lub przedwczesne oddzielenie łożyska prawidłowo usadowionego
6. wskazania ze strony płodu: położenie poprzeczne, położenie miednicowe płodu u pierwiastki, ciąże mnogie (w zależności od ilości płodów i ich położenia), noworodek o dużej masie ciała, stany zagrożenia płodu.

Ja mam wadę macicy.

Ja właśnie wysłałam męża po...tort...bo umrę jak nie zjem :)

a dziewczyny macie jakieś straszne zachcianki czasem? :D
Ja dziś faceta wysłałam do sklepu po wszystko co potrzebne na szaszłyki z grila, karkówkę i sałatkę :D i w piekarniku się mięsko właśnie robi :D

Jejku ale ja tu strasznie chaotycznie piszę.... o wszystkim i o niczym. Eh mam nadzieję, że mi wybaczycie :)

Jonka6 no własnie 2 miesiace przed to u mnie już całkiem nie długo:)

Nie wiem jakie są wskazania.... Kiedyś obiło mi się o uszy że takie wskazanie nawet od okulisty można dostać :| Ale niestety nie wiem czy jest w tym choć odrobina prawdy...
U mnie wskazaniem póki co jest łożysko które od dłuższego czasu jest centralnie przodujące, babeczka mówiła, żę to wcześnie i może jeszcze podskoczyć do góry, ale póki co stoi w miejscu :)

my mamy 2-pokojowe mieszkanie, wiec maleństwo będzie z nami w sypialni i tam planujemy zrobić taki dziecięcy kącik :) Tzn łóżeczko mamy wybrane i własnie komodę do kompletu (na komodzie przewijak), i myślę, ze tak w kwietniu zakupimy, pomalujemy pokoik, tak dla odświeżenia i przygotujemy kącik :) Już się doczekać nie mogę :D

my mamy taka sama wanienke co Jonka. A zeby sie Malutek nie slizgal to mozna polozyc pieluche tetrowa i wtedy pewniej dziecko lezy na tym plastiku i nie zeslizguje sie mimo roznych Oilatow i innych dolewanych do wody do kapieli.

Też mam pytanko moze ktoś coś wie ;)

Jakie są wskazania do CC ?? mówie o takich na papierku ;) bo takie jak ułożenie dziecka no na to sie wpływu nie ma a i sprawdzić szybko można.

Rok temu kupowaliśmy znajomym wanienkę i dokupiliśmy do niej właśnie taki fotelik, młodzi rodzice jak i maluszek byli zadowoleni z niego. W sklepie nam to doradzono. Gąbkę faktycznie trzeba często wymieniać, bo bakterie w niej zostają.
Co do stojaczka to ten co patrzyliśmy wydawał się stabilny, ale chyba sobie go odpuścimy.

Kosmetyki J&J bardzo się zmieniły, kiedyś były bardzo dobre teraz lipa, wiem po sobie.
Co do samopoczucia to ja dzisiaj nerwowa jestem po wczorajszej wizycie u endo.

Jeszcze odnośnie zakrętactwa, poszłam spacerkiem do apteki po euthyrox, tylko zapomniałam zabrać ze sobą to co najważniejsze- receptę :P Kto nie ma w głowie to ma w nogach.

Oglądałam dziś na youtube różne filmiki o pielęgnacji maluchów (Paweł Zawitkowski- Mamo Tato co Ty na to) i aż nie mogę się napatrzeć jak ten facet wszystko sprawnie robi :) Aczkolwiek takie wygibasy jak on z maleństwem w wanience wyprawia to mnie przerażają :D

1) stelaże może i wygodne nie wiem, nie używałam, mam taka wanienkę

http://allegro.pl/wanienka-anatomiczna-komfort-tega-najtaniej-i2158777955.html

Jest super, choć na początku miałam FP z takim leżaczkiem i kiedy byłam sama to było mi mega wygodnie a jak był mąż to czasem mył ją pod kranem ;)
Są jeszcze wiaderka, ale jak dla mnie to bzdura bo jako świeżo upieczona mama bałabym sie to raz a dwa ze jak dziecko jest troszkę wieksze to w wanience ma miejsce do zabawy co np moje dziecko uwielbia

2) o spacerówkach z wkładkami dla noworodków sie nie wypowiem bo nie wiem nic na ten temat

3) łózeczko mialam nowe i nie wietrzyłam choć stało otowe 2 miesiace przed porodem

A jeśli chodzi o torbę to byłam gotowa 2 miesiące przed porodem bo wtedy straciłam czop ;) ale jak nic sie nie dzieje to po co sie stresowac pakowaniem :P

my chcemy lozeczko, wozek i takie tam rozne inne kupic na miesiac wczesniej zeby sie wywietrzylo i wypralo to co wyprac mozna. Komoda na ciuszki dzieciece juz zostala wywietrzona i umyta dlatego juz w niej poukladalam to co wypralam i wyprasowalam.
My wczoraj na pierwszych zajeciach z SR mielismy temat co zabrac do szpitala. Powili wiec moge sobie kompletowac :-)

a ja Ci zazdroszczę że to już 30 tydz :P Fajnie :) Szybciej maluszka zobaczysz, eh.. :)

Oj tak pakowanie torby też mnie przeraża (praktycznie jeszcze nic nie mam, ale mam trochę więcej czasu:) ) Bynajmniej jak tak sobie zrobiłam listę co trzeba wziąć dla dzidzi i dla siebie i w jakich ilościach (na razie mam szykować się na cesarkę, a wtedy leży się troszkę dłużej) to stwierdziłam że chyba z 3 torby mi wyjdą:D A tatusiek jak zobaczył listę to stwierdził, ze mnie na porodówkę nie wpuszczą z taką ilością bagażu :D

Inne tematy z forum

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (22 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

malejące piersi po porodzie? :) heh... (55 odpowiedzi)

hej dziewczęta... Temat może i banalny, ale dla mnie taki se :) Pytam z ciekawości-czy...