Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *19

Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Paulinka
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek (chyba Filipek)
07.06 - stokrotka84
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka- Córeczka Milenka
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - Córeczka
12.07 - nilkaa
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00
22.07 - iwonka_ika
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta

Zapraszam do nowego wątku :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *19

Hejka, odnosnie SR Cud Narodzin, to jak 2 tyg temu bylam w Wojewodzkim z okropnym bolem brzucha (nieszczesny stan zapalny wyrostka) to na Izbie Przyjęć akurat siedziala ta pani z prawej:):
http://www.cudnarodzin.ehost.pl/O_Nas/O_Nas.html

przy Hashimoto - jeśli nie jest się w ciąży - jodu nie można brać ...po nim pogarsza się samopoczucie.

Ciotka mojego męża jest neonatologiem i odnośnie odparzeń polecała na zmianę Linomag zielony i Bepanthen (ten sam do do brodawek) - u nas się sprawdziło, z Sudocremem bywa różnie - czasami wysusza. Myśmy takich prawdziwych odparzeń nigdy nie mieli - najwyżej zaczerwienioną skórę - tylko w takich przypadkach kremowałam i szybko zaczerwienienia znikały.

Hejka,
Nieska, ja wybieram się do Cudu Narodzin tj. przy szpitalu kolejowym. Dowiedziałam się, że zajęcia są we wtorki(ćwiczenia) i środy(teoria), w ramach kursu dwie wycieczki: do wojewódzkiegi i do sklepu Emmaljunga. Koszt 350 zł od pary. Mam jeszcze potwierdzić przed 25 tyg., czyli w ciągu dwóch tyg.

Moja koleżanka, która rodziła rok temu w woj. mówiła, że właśnie te kobitki prowadzące poznały ją ze SR i bardzo pomagały przy Maluchu - generalnie bardzo polecała.

Ja powiem od siebie, że jeszcze się waham bo za 350 zł to wolałabym coś Niuni kupić... a sama pójść gdzieś w ramach NFZ. A TY Sylwiaagnieszka kiedy się wybierasz do Mama i ja i wiesz może jak się to tam odbywa?

A propos hormonów tarczycy to niestety niewiele mogę doradzić, ale mam koleżankę z chorobą Hashimoto - i on właśnie często ma wyniki na granicy normy...dlatego co jakiś czas lekarz całkowicie każe jej odstawić leki i stosować tylko dietę wysokojodową - podobno Ustronianka z jodem bardzo dobrze się sprawdza.

a na odparzenia stosować krem PRZECIW odparzeniom. Np. Sudokrem jest świetny ale już na istniejące odparzenia.

Wczoraj w SR położna mówiła żeby stosować wszystkie kosmetyki do pielęgnacji dziecka jednego producenta. W przypadku używania różnych firm w razie uczulenia nie będzie wiadomo które uczulają i trzeba będzie odstawić wszystkie.

A tak w ogóle to już są dwie rozpakowane w mamusiach marcowo-kwietniowych :)

Przez 3 dni dawka 25, następnie przez 3 dni 50, przez tydzień na zmianę jeden dzień 50 drugi dzień 100. OK to jednak wybiorę się do apteki, jod tak czy siak biorę. Dzięki za odp:)

ja jestem w takiej samej sytuacji co nilkaa, i uważam ze Euthyrox ie zaszkodzi, teraz też biorę dawka 100 i do tego jod

Nie jestem lekarzem, więc na to pytanie nie mogę odpowiedzieć, ale wydaje mi się że skoro masz wysoki TSH oraz wykryte przeciwciała to raczej branie Euthyroxu nie jest bezpodstawne.

Euthyrox to po prostu hormon jaki produkuje tarczyca.

Jaką dawkę dostałaś - 25 czy więcej?

Może uda Ci się znaleźć gdzieś szybszy termin?

TSH jest na pewno za wysokie ( powinno być koło 1w ciąży), FT4 sprawdzę w domu - ale chyba jest w miarę ok

A co do leku to lepiej później niż w ogóle.
Poza ryzykiem wielu chorób wrodzonych jest także ryzyko że dziecko że dziecko będzie miało niedoczynność tarczycy (wrodzoną), dopytaj także endokrynologa czy powinnaś brać jod.

Mam niedoczynność tarczycy, Hashimoto i wiem jak ważne jest leczenie, szczególnie w czasie ciąży, więc tego nie wolno bagatelizować.

Hmmm to może od innej strony: czy branie euthyroxu (być może bezpodstawnie) może zaszkodzić dziecku? Wizytę u innego gin.endo. mam dopiero 13 marca.

Jeśli dobrze pamiętam to Pq wybiera się do SR do szpitala kolejowego Cud narodzin i tam chyba, podkreślam CHYBA, zajęcia prowadzone są przez położne z wojewódzkiego.

Kurde tylko jeśli mam tą chorobę Hashimoto to 21tydz. to nie za późno na włączenie leku?

TSH mam 2,1890 μIU/ml, FT4 0,92 ng/dl

a co do Euthyroxu - to nie branie go Tobie nie zagraża ale w przypadku jeśli rzeczywiście masz Hashimoto może być bardzo niebezpieczne dla dziecka

sylwiaagnieszka:
a jakie masz TSH, FT4?
Bo normy wpisane przy wynikach nie zawsze się pokrywają z tymi dla ciężarnych ...

Witam w ten wietrzny dzień!

Ulżyło mi jak przeczytałam, że nie tylko ja mam problemy z pamięcią podczas ciąży. Wcześniej raczej mi się to nie zdarzało, a teraz ciągle o czymś zapominam :-)

A na mamo nadchodzę wybieram się 24.03.

Czy któraś z Was (oprócz Sylwiaagnieszka-jak dobrze pamiętam to wy do tej w Mama i ja?) wybiera się to jednej z SR prowadzonych przez położne z Wojewódzkiego? Jeśli tak to do której?

Dziewczyny mam ogromny dylemat. Za ok tydzień wybieram się na połówkowe. Nie wiem czy iść do Olszewskiej, czy do Invicty do Puzio. Różnica w cenie 30 zł 250/280. Kto ma lepszy sprzęt,kto się lepiej zna. Pomóżcie, proszę.

smoczki najlepsze to MUM ...
Odnośnie szamponów - moja od urodzenia miała dużo i długie włoski i szampon Hipp się zdecydowanie nie sprawdził - włosy po nim bardzo trudno było rozczesać, za to super sprawdził się szampon Medeli - szczerze polecam - droższy ale bardzo wydajny ....Innych nie próbowałam.

A co płynu - to na początek Oilatum - a teraz używamy Johnsona, Oilatum (albo Balneum) na początek też bardzo polecam bo jednak na taką noworodkową skórę najlepiej działają kosmetyki z oliwką - nie wysuszają skóry.

Samej oliwki jako takiej nie używaliśmy - miałam chyba Hippa ale może kilka razy użyłam.

Poza tym polecam Octanisept - przyda się do pielęgnacji pępka.

ja licze ze w SR dadza nam troche probek i stosujac je bede mogla stwierdzic co dziecku lezy i co kupic w wiekszym opakowaniu.

Ja do Mamo nadchodze ide w sobote.

sylwiaagnieszka- jaaaaa - tyle powiem w temacie lekarki - zmień ją szybko - coby się nie stresować !!!

co do kosmetyków - wszystko zależy od dziecka - moja mała miała właściwie od poczatku uczulenie prawie na wszystko- w końcu zdjagnozowano jej azs - skóa jej pękała do krwi prawie- jechałysmy tylko i wy łącznie na oillatum
teraz jest juz mnóstwo firm produkujących kosmetyki dla atopików kiedyś był tylko oillatum
z mojego doświadczenia- po pierwszych kąpielach jeszcze w spzitalu - mała była myta w Jonson&jonson (czy jak to tam się pisze) i juz wtedy zareagowała bardzo źle .. i jej do dziś pozostało że po produktach tej firmy wygląda jakby ją ktos czerwoną kredką wymalował ;((

ale się rozpisałam jaaa
prawda jest taka że każda z nas jest inna, dzieci są różne - nie ma jednej uniwersalnej metody, kosmetyku itd.
z doświadczenia powiem ze nie warto przed narodzinami gromadzić zapasów - czegokolwiek , nawet pieluch bo maluch może źle reagowac na daną markę i co wtedy?? szkoda kasy ...

Moi znajomi płynu do kąpieli i oliwki używają hippa i są zadowoleni.
Ja dodam jeszcze jedno pytanie o echo serduszka: robicie jeśli wg USG poł. wszystko jest ok?

Krew pępowinowa-komórki macierzyste- co o tym myślicie?

Mi po wczorajszym spacerku strasznie się spać chciało, ale nie miałam kiedy, ostatecznie poszłam spać dużo później niż standardowo ;)

Roztargnienie to teraz moje drugie imię, muszę wszystko sobie zapisywać.

Wczoraj się wkurzyłam na moją gin.endo zobaczyła mnie i od razu stwierdziła, że za dużo przytyłam. Pokazałam jej wyniki TSH i FT4, były w normie ale ona stwierdziła, że są kiepskie i mam brać euthyrox, odstawić d*phaston (zaleciła go gin prowadząca), powiedziała że mam chorobę Hashimoto (USG tarczycy i hormony są ok tylko mam jakieś przeciwciała) oraz stwierdziła, że na pewno będę mieć cukrzycę ciążową z takimi wynikami wrrrrr.... to jest już koniec, więcej mnie u siebie nie zobaczy!
Dodam, że byłam u niej już nie raz podczas ciąży a ona ciągle wyskakuje z nowymi chorobami, wadami płodu itp.
Postanowiłam skonsultować to z innym gin.endo, na razie nie biorę tego leku, chyba nie umrę.

Inne tematy z forum

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (116 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...