Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *20

Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Paulinka
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek (chyba Filipek)
07.06 - stokrotka84
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka- Córeczka Milenka
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - Córeczka
10.07 - kate88 -wojewódzki
12.07 - nilkaa
12.07 - Joann4
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00
22.07 - iwonka_ika
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-19-t312369,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *20

Witam niedzielnie :)
U nas co prawda nie pierwsze maleństwo (dopiero trzecie) ale pierwszy wnuk/prawnuk, narazie wszystko kupujemy sami ale stopniowo. Jak wybieram się na zakupy odzieżowe to zazwyczaj wracam z 3-4 ubrankami, ale to kropla w morzu potrzeb.
Nulka to mnie teraz podłamałaś bo my też myśleliśmy o Jedo z fotelikiem maxi cosi citi :(

I ja sie witam weekendowo :)

Są plusy i minusy pierwszego dziecka, bo niby nic nie dostajesz po kimś, ja dostalam siatke ciuszków od kolezanki... ale za to babcie i prababcie młodej szaleją, bo to pierwsza wnusia/prawnusia wiec nie jest źle ;) aż czasem mi głupio i czasem stopuje, szczególnie moją mame która nakupowała by wszystkiego, bo gdzies czytala,ze to sie przyda i tamto... ;)
Wczoraj bylam w Mama i Ja kolejny raz poogladac co tam słychać ;) jale po drodze, jadac na urodzonowe ciasto do babci i kurcze pan powiedział, ze czesto jest problem z adapterami z maxi cosi do Jedo.. strasznie ciężko sie wyciąga fotelik z wózka :/ i pan polecił recaro, ale nie mógł pokazać, bo nie bylo tych adapterów... i kolejna rzecz do myslenia... a juz bylismy zdecydowani...
No i mają spory wybór biustonoszy do karmienia Alles, w cenach podobnych do allegro.

Hej,
podzielam Twoje załamanie Mikulka...to też moje pierwsze dziecko, w rodzinie nie ma żadnego...więc wszystko muszę kupić od podstaw. I też musiałam potężnie zredukować moją listę zakupów. Najgorsze jest to, że wszyscy radzą żeby kupować rzeczy z najwyższej półki...bo co dziecku żałujesz....ale kurcze niestety w pewnych kwestiach musi wygrać zdrowy rozsądek, bo po prostu nie damy rady...a przecież wyprawka to dopiero początek wydatków...

my na szczęście żadnych wydatków nie mamy, wszystko będzie po Elizce :), fajnie jak różnica wieku jest na tyle mała że wszystko się jeszcze gromadzi

No ale po drugim będę już wszystko sprzedawała/rozdawała - nie pomieszczę w domu tylu rzeczy - już teraz coraz mniej miejsca jest.

no ja osbie już dawno spisałam co muszę kupić i jestem załamana....
tyle kasy, że bania mała a i tak zrezygnowałam z połowy.
dzisaj przyjaciółko powiedział, że kupi nam leżaczek bujaczek, więc ten punkt odpadł....

ja też bym chętnie nakupowała jakiś rzeczy dla małego ale muszę poczekać co dostane żeby nie okazało się że będę miała tego tonę :-/

Miłej nocki życzę :-)

no właśnie mężowie w domu hehehe ;)

Ja dziś zrobiłam sobie liste co muszę kupić, niby kilka sztuk tego i tamtego i robi sie sporo, ale najważniejsze że mam akcesoria laktator sterylizator itp.

Dziś nie wytrzymałam i kupiłam 2 maleńkie koszule dla młodego ;)

no cisza cisza :)
wszyscy aktywnie spędzają sobotę :)

no i pewnie mężowie w domu :)

a co tu taka cisza, wszystkie wywiało ;))

jakbyście pamiętały to przypomnijcie o tych wszystkich spotkaniach bo ja się zapisałam,ale coś czuję że mi to z głowy wyleci ;)

ja też się strasznie denerwowałam jak czekałam na to echo serca a okazało się że wszystko jest ok i nie potrzebne były takie nerwy
teraz nie mam zamiaru tego powtarzać o ile nie będzie trzeba oczywiscie

Ja właśnie byłam na połówkowym w Gdyni na Dąbrowie, pani dr powiedziała, że wszystko ok i nie ma potrzeby robić echa serduszka, tak samo powiedziała moja gin prowadząca. Postanowiłam, nie robię tego badania, bo to kolejny stres i ganianie po lekarzach.

ja w ciąży nie robiłam echa serca, ale po porodzie mówili żebyśmy do kardiologa podeszli bo właśnie jakieś szmery mały ma,ale wszystko było ok i nie musimy mieć więcej wizyt.

w porzedniej ciąży w czasie badania połówkowego lekarka stwierdziła że przez moment nie była pewna czy jest zrośnięta przegroda przedsionkowa...Mówiła że tylko przez chwilę jej się tak wydawało ale lepiej nie ryzykować i umówić się na echo serca.

Od razu też się przestraszyłam, ale zadzwoniłam do swojej siostry - jest lekarką, i ona mi powiedziała że nawet jakby coś było to na razie nie ma czym się przejmować bo dzieciom w takiej fazie jeszcze wszystko się zrasta.

Na echo serca (mimo że chodziłam prywatnie) dostałam normalne skierowanie na badanie NFZ - i w Gdyni w przychodni Dąbrówka przynajmniej raz na miesiąc robią takie badania, uspokojona siostry zapewnieniem że to nic nie znaczy poczekałam dwa tygodnie na wizytę, jak się okazało żadnego problemu z serduszkiem nie było.
Ale przede mną dziewczyna wybiegła z płaczem po tym badaniu, więc różnie bywa :(.

Myśmy po urodzeniu Elizki zrobili jej echo serca mimo że żadnych szmerów nie było, tak na wszelki wypadek, na szczęście wynik był także pozytywny.

W tej ciąży nie zamierzam robić echa serca, jeśli nie będzie żadnych wskazań medycznych.

Nulka niestety duszności są normalne :/
Ja też coś takiego mam i czasami mam wrażenie że ktoś mi ściska płuca tak że oddychać się nie da ale niestety trzeba to przeżyć tylko u mnie nie objawia się to po jedzeniu tylko poprostu zależy jak się mały ułoży.

Jeżeli chodzi o echo serduszka to ja z Gabrysią w ciąży byłam bo lekarce nie podobało się coś (chyba było podejrzenie że jedna komora ma dziurkę czy coś takiego a że mój mąż(były) miał taką wadę jako dziecko to musiałam wykluczyć to u małej ale na szczęście okazało się że wszystko jest super ok ale robiłam to normalnie na NFZ ale chyba w Invicie

Kate, gratuluje zdrowego synka !! :)))

Co do echa, u mnie wszystko jest ok wiec napewno nie bede robic, ale caly czas sie zastanawiam, czy moja dr zleci to prywatne badanie miedzy 30-32 tygodniem, bo to jest własnie dopler, spr sie przepływy, stan łożyska, rozmiary dziecka itp no i wtedy maluch powinien byc juz głową w dół, ale teoretycznie do 36tc jeszcze może sie przekrecic...

Moja mała od 20 tygodnia jest głową w dół, najpierw na USG w szpitalu,potem u dr Zabula a teraz dr Puzio potwierdził...nie wiem czy zmienia pozycje czy nie ale ciągle czuje ją w podobnych miejsach wiec niec juz tak zostanie do konca ;)

Kurde jakos od tygodnia nie caly czas, ale mam problemy z oddychaniem, jakby mi coś na żołądku lezało albo jakbym sie mega najadła i ciężko mi sie oddycha :/ masakra, bo po najmniejszym posiłku to sie nasila wiec ostatnio caly dzien bylam na 2 kromkach chleba i płatkach z mlekiem, bo sie balam ze sie normalnie udusze :/

Hejka dziewczynki
Jak mogłam sobie dzisiaj w końcu pospać ale oczywiście o 7 się obudziłam i tylko leżałam w łóżku

Jeżeli chodzi o ciśnienie to ja mam raczej niskie bo około 113/58 ale ja zawsze mam niskie ciśnienie czy to w ciąży czy nie, położna się zawsze ze mnie śmieje czy ja w ogóle posiadam ciśnienie :-)

Moje kochanie jak pierwszy raz zobaczyło dzidzie na USG to mało nie oszalał mimo że nie za bardzo widział co gdzie jest ale sam fakt zobaczenia USG było da niego wielkim wydarzeniem a jak już zobaczył wyraźnie dzidziusia to szalał jak dziki i tak samo jak pierwszy raz poczuł kopniaki :-)

Jeżeli chodzi o wózek to my też mamy mętlik w głowie :-/
Ale chyba będziemy dopiero w maju kupowali bo za szybko nie chcemy kupować ale ja chce być jeszcze na siłach żeby pochodzić po sklepach pooglądać coś :-)

Miłego weekendu

kate 88 gratuluję synka:) Wiecie myślę, że dla facetów to jak kobieta chodzi w ciąży to oni bardzo się starają ale nie czują tego co my i jest to dla nich abstrakcja. Niby coś w tym brzuszku jest ale póki nie zobaczą to tak jest ale czy na pewno??:) Ale jak już zobaczą to dzikie szaleństwo i radość i wogle :):)fajnie, że ta technika poszła na tyle do przodu i że są już takie możliwości podglądania maluszków:)

Kate88, gratulacje!:))

A odnosnie samych szmerow w serduszku, to pamietam po porodzie Mai w wojewodzkim, ze wszystkim maluchom osluchiwano serducho i ze mamie, z ktora dzielilam pokoj w wojewodzkim powiedziano, ze u Jej dziecka slychac szmery, ale zeby sie nie denerwowac, bo wielu dzieciom slychac te szmery w pierwszej dobie zycia, bo komory sie jeszcze zamykaja, czy jakos tak. W kazdym razie dziecku zrobili badania 2 doby pozniej i wszystko bylo ok:)) Ale jesli czasami slychac te szmery jeszcze w pierwszej dobie zycia, to jak lekarz moze stwierdzic, ze cos jest nie tak na podstawie zaslyszanych szmerow w ciazy..?!! Oj, strasza nas niepotrzebnie!:) Spijcie dobrze:)

sylwiaagnieszka, powiem Ci na przykładzie mojej siostry dlaczego ja na przykład nie będę tego badania robić.
Moja siostra chodziła do pewnej Pani Ginekolog, która staż pracy ma już nie mały wraz z doświadczeniem.
Sprzęt też niczego sobie, co mówię na własnym przykładzie, bo raz u tej Pani byłam na badaniu i nie mogę powiedzieć, że jakiś przestarzały, bo wręcz przeciwnie :)
Pani podczas badania mojej siostry powiedziała, że słyszy szmery w serduszku Dziecka i to może być jakaś poważna wada. Moja siostra zalana łzami, i w tym momencie Ona wyciąga wizytówkę do Pana Doktora, który zajmuje się wykonywaniem tego typu badań. Oczywiście wizyta droga i czeka się w nie małej kolejce, ale czego się nie zrobi dla dobra Dziecka. Siostra poszła, Pan przebadał i okazało się, że serce bije jak dzwon!
Jak dla mnie to co spotkało moją siostrę to zwykłe naciągactwo.
Środowisko lekarskie się doskonale zna, jeden poleca drugiego, a kasa się kręci :)
Zapewne nie jest tak w każdym przypadku, bo nie wątpię, że zdarzają się sytuacje, że jest to naprawdę konieczne.
A jak coś to przecież takiego Małego Człowieka po porodzie też badają, więc jak coś to jak ma być jakaś choroba serduszka to będzie i nic na to nie poradzimy, niestety.
U mnie póki co serduszko Małej pracuje prawidłowo, budowę ma prawidłową, więc nie przewiduje tego typu badania :)

Hey Sylwia,
nie, mój lekarz nigdy nie robił echo serca, ogląda serduszko, ale dopplera nie włącza ...może jeszcze za wcześnie, czasem jak czekam i widzę babeczki bardziej zaawansowane to potem słychać bicie więc im robi.
My jutro jedziemy do invicty na filmik, już się nie moge doczekać zobaczyć buziulki mojego Synka :)

Inne tematy z forum

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (35 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...