Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *35

ROZPAKOWANE:
Kwiecień:

25.04 (10.05) Akamara -córeczka Aurelia 2920 g, 49 cm, Kliniczna SN
27.04 (11.05) - Kasia i Tomuś - Synek Arek 3550 g, 56 cm, Zaspa CC

Maj:

05.05 (01.05) - pomelo - córeczka Agatka 3460 g, 53 cm, Redłowo SN

2 w 1
Majowe:
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9 - Synek - Kliniczna
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
28.05 - Sylwia (sylpiw) - Lena - Wojewódzki (cc)
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
04.06 - bastrzel - Córeczka - Zaspa
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
11.06 - aneczka27- córeczka Lenka
13.06 - Alicja11 - Synek Alex
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka Julka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
20.06 - agusia85 - Synek Kacperek Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
24.06 - jeremka - Synek Jeremi
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - Córka Eliza
10.07 - kate88 -wojewódzki, Kacperek
12.07 - nilkaa - synek - Redłowo
12.07 - Joann4
13.07 - Dori30
14.07 - Nieska - Synek - Wojewódzki
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
26.07 - Irongirl88- Córka - Zaspa
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, ostatnie bądź też ważne USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki), ręcznik, skarpetki,woda niegazowana,jedzenie suche typu biszkopty, ew. drożdżówka, czekolada (słodkie nie dla cukrzyków) nie kanapki ,kapcie, szlafrok, coś do czytania lub słuchania ( przyda się przy długim porodzie)
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia rozpinane z przodu ,sztućce,kubek,talerzyk, codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali leży sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) ) paper i ręcznik papierowy ( w szpitalu najtańszy śmierdzący - położna nie poleca ), podkłady można dowieźć, bo w pierwszej dobie szpital daje swoje jałowe, laktator, wkładki laktacyjne.
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypisie :)

Lista rzeczy do Wojewódzkiego:
http://imageshack.us/photo/my-images/840/skanowanie0001xn.jpg/

Lista rzeczy na Kliniczną:
DOKUMENTY:
Karta ciąży, dowód osobisty, rumua, grupa krwi, p/ciała i ostatnie usg i wszelkie wazne konsultacje nie tylko ginekologiczne,
DLA MAMY:
Rzeczy osobiste typu: szlafrok, 2 koszule, kapcie + klapki pod prysznic, recznik, skarpetki, termometr, wkładki poporodowe, papier toaletowy, maszynka jednorazowa, enema (jeżeli ktos chce mieć wykonaną), wkładki laktacyjne, laktator, biustonosz do karmienia, majtki jednorazowe, cos do jedzenia, woda najlepiej z dziubkiem, kosmetyki, sztucce, kubek, talerzyk.
DLA DZIECKA :
Ciuszki, niedrapki, czapeczka, rozek, kock (do zawiniecia zaraz po porodzie) co kto woli, generalnie szpital ma swoje i można z nich skorzystac, pieluszki jednorazowe ( z tego co pamiętam to 7 szt na dobe szpital zapewnia), mokre chusteczki, pieluszki tetrowe, szczoteczka do włosków,
DLA OSOBY TOWARZYSZĄCEJ:
Najlepiej wcześniej zakupic w automacie szpitalnym byty jednorazowe i okrycie wierzchnie.

poprzedni:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=381071&c=1&k=16
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *35

Anavaw mój w 32t. 1 dniu ważył 2534g, owszem z tych większych jest ale gin jakoś się o to nie martwi.

Pq jeśli Azura może teraz TAM różne rzeczy działać to jednak ten masaż działa :> Jak ucho i gardło, obyło się bez antybiotyku?

Ajjj coś mi się dzisiaj brzuch spina :/

Pomelo im bardziej Ty się stresujesz że nie ma pokarmu to tym mniej jest jego mniej. Wrzuć sobie na luz, z resztą nie ma jakiegoś przymusu by dziecko było karmione cycem. Jeśli ktoś Ci wmawia inaczej to niech się ..., to Twoje dziecko i Ty najlepiej wiesz co jest dla niego lepsze. To nie są moje słowa ale babeczki z SR, która też jest doradcą laktacyjnym. Owszem nie powinno się tego olewać, ale nic na siłę pod presją się nie zdziała.

Umówiłam się do fryzjerki, trzeba zacząć się ogarniać, poza tym nie odwiedzałam jej już 3 m-ce.

hej dziewczyny, ja dzisaj nie w formie, w nocy spałam od 23 do 24 i później od 5 do 6, później niestetty 100 spraw do załatwienia i teraz ledwo żyję, no pospałam 4h w dzień,
mam nadzieję, że mi mimo wszystko w nocy uda się coś pospać.....
oj, i jeszcze szkoła rodzenia dzisaj a nie wiem czy mam siłę, ale masaż jest więc możę się zwlekę

spadek formy ewidentnie notuję dzisiaj :(

Azura, nulka a gdzie Wy widzialyscie zdjecia Malej IronGirl?
Trzyletni siostrzeniec mnie wypompowal w godzine i teraz leze praktycznie bez zycia. Musze sie jednak troche zregenerowac, bo pozniej Maz zabiera mnie na randke :)
Pochwale sie jeszcze, ze bedac prawie w 39tc dzis po raz pierwszy poczulam czkawke mojej Dziewczynki :-)

macie zdjecie małej Iron? bo jak wchodze na jej profil na fb to nie ma tam zdjec :(

Iron super że z wami wszystko ok ;)

Pomelo czemu masz takie ciśnienie na karmienie piersia? nie to ze sie czepiam ale psychicznie idzie sie wykonczyć.
Moja sis byla taka "mądra" ze chciala odstawić leki ktore dostawała na ciśnienie zeby karmić mała bo kiedy je brała to zanikał jej pokarm, no ale jak dostała drgawek to sie ogarneła. Ja tez chcialam koniecznie karmic tylko cyckiem i skonczylo sie tym ze dziecko miało niedowage ;/

a u mnie nic nowego "moge rodzic w kazdej chwili" a co smieszne młody ponoć wazy ok 2500g wiec to wina usg ze taka roznica albo maly rosnie jak szalony ;)

A co do masażu to położna ze SR mówiła dokładnie to co Twój lekarz, że to raczej nie ma większego sensu...ale pewnie co osoba to teoria.

Anavaw, moja na początku 32 ważyła 1600g, ale ona jest raczej z tych maleńkich.

ojj, anavaw ja bym tak tego masażu nie zbagatelizowała, masuje się już przeszło 2 tyg. Na początku odczuwałam nawet lekki dyskomfort, a teraz nie powiem co tam mogę zrobić ;) także na pewno jakiś efekt to przyniesie. Ja tam nie liczę że obejdzie się bez nacięcia, ale może ono być zdecydowanie mniejsze, a to zawsze coś !

nulka, ja bym jechała, skoro zalało Ci spodnie to na pewno nie był czop, a za mała ilość nie jest korzystna, niech Cię przebadają

Iron, Amelcia wcale nie wygląda na taką kruszynke ! twarda z niej sztuka :))
A co z Tobą ? Jak sie czujesz? Jak opieka ?

Śliczna ta Amelka :) wcale nie wygląda na taką malutką :)

Ja dziś tylko pomagałam Mamci w myciu u mnie okien i ledwo żyję :/

anavaw, moja mała jakos w tym tygodniu wazyla podobnie, lekko ponad 1900 a teraz zwolnila i wazy lekko ponad 3kg- podobno ;)
A główką sie nie martw, moze rośnie swoim tempem albo po prostu któreś z Was ma lekko wiekszą głowe i to idzie w genach ;)

Ja czekam na meża, zjemy obiad i chyba pojedziemy... na Zaspe sie nie dodzwoniłam, ale do swojej położnej tak i niestety moja dr nigdzie dzis nie jest dostępna wiec mam śmignąć do szpitala.... najgorsze, ze powiedziala, ze jezezli to beda wody to napewno mnie zostawią w szpitalu :((( ale tez powiedziala, ze to moze być czop, chociaz skoro jest przezroczysty to raczej nie...

Hej dziewczyny :)
Irongil ciesze się bardzo , że wszystko dobrze, pewnie mama to mama, czuje Cię :) aż mi się łza kręci :)

Ja dziś po lekarzu moja mała waży 1900 g, doktro mówi , że jest duża jak to u Was było o tym czasie.
No i jeszcze jedno mówi , że mała ma dużą głowę, ale nie mam się co martwić, bo poprostu taki jej urok, a ja się denerwuję:(

Zapytałam się też dziś o masaż krocza i wiecie co mi powiedział, że to nie potrzebne , że to nie pomoże, bo podał przykład jak bym się go tydzień przed maratonem zapytała czy mam zacząć cwiczyć :) Mówi , że krocze jest uwarunkowane już, i że o to dbałam całe życie czy jest rozciągliwe czy nie, i teraz tego nie zmienie. Ja już kupiłam wczoraj ten olejek i nie wiem co robić, może ze dwa tygodnie przed terminem zaczne ?

Irongirl to super wiadomości. Super, że z Małą dochodzicie do siebie, że humorek Ci wrócił. I nic dziwnego, że Cie poznaje...w końcu jesteś dla niej najważniejszą osobą na świecie!!!! A wiesz już jak długo będą Was trzymać w szpitalu? Cały czas trzymam za Was kciuki.

Pisalam rano ale cos usunelo mój post. Wiec... Wlasnie wracam od malej:) jest cudna:) moglam jej dotknac!! Poplakalabym sie gdyby nie fakt ze bola mnie miesnie brzucha:p i moze nie uwierzycie, ale poznala mnie! Jak moja mama do niech chodzila i mowila to tylko lezala a przy mnie wiercila sie i machala lapkami i tak ziewala slicznie:) jest zdrowa:) wazyla dokładnie 1225g i ma 43cm:) teraz bede walczyc o mleko. Wazna kazda kropla:)

Tym co zamierzaja sie rozpakowac zycze powodzenia:)

A tak na marginesie: fajna stronka: http://mlekomamy.pl/

A tu do Guciowej:
Porady Laktacyjne
Szkoła Rodzenia "Macierzyństwo"
ul. Poziomkowa 19a/4
Iwona Guć,
Międzynarodowy Konsultant Laktacyjny (IBCLC)
kom.: 0602 122 672
http://www.macierzynstwo.info

A co do Guciowej, o której mówi Nilka, to ona też jest ponoć super. Prowadziła 2 lata temu moją siostrę, zupełnie nie potrafiła skutecznie przystawić małego. Po 1 wizycie problem był rozwiązany.

Pomelo, dzwoń do Pani Bogusi z Klinicznej. Bardzo pomogła moim dwóm koleżankom, sama też będę ją pewnie nękać. Ma nawet doktorat z laktacji ;) Nie wiem czy to dobry numer, bo mam z netu, w razie czego pracuje na Klinicznej

Porady Laktacyjne
SPSK Nr 1 ACK AMG, O. Położniczy
ul. Kliniczna 1a
Bogumiła Kiełbratowska
Międzynarodowy Konsultant Laktacyjny (IBCLC)
kom.: 0501 965 533

pomelo:
ja bym takie małe dziecko jednak wybudzała - jak skończy 2-3 tygodnie to już spoko, ale póki co lepiej niech częściej je - szczególnie jeśli Ty jeszcze nie masz uregulowanej laktacji

A odnośnie rad - najwięcej informacji i najlepiej tu pytać:
http://forum.gazeta.pl/forum/f,570,Karmienie_piersia.html

Mi tam pomogli gdy sobie nie radziłam :), na wszystkie pytania odpowiedzieli :)

No i najlepiej zważyć, gdy będziesz miała pewność że przybiera na wadze to przestaniesz się stresować.
We wtorki na spotkaniach u guciowej w mojej przychodni zawsze też jest waga dla niemowląt, więc w razie czego co wtorek możesz także na Karwiny jeździć aby weryfikować wagę :)

Właśnie Zawadzka na TVNStyle mówi jak unikać konfliktów i zazdrości u rodzeństwa

Inne tematy z forum

Czy ktoś korzystał z pomocy psychoterapeuty? (63 odpowiedzi)

Czy ktoś korzystał z takiej pomocy i może polecić? Ja próbowałam dwa razy, u dwóch różnych osób,...

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...