Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *37

ROZPAKOWANE:
Kwiecień:

25.04 (10.05) Akamara -córeczka Aurelia 2920 g, 49 cm, Kliniczna SN
27.04 (11.05) - Kasia i Tomuś - Synek Arek 3550 g, 56 cm, Zaspa CC

Maj:

05.05 (01.05) - pomelo - córeczka Agatka 3460 g, 53 cm, Redłowo SN
14.05 (01.05) - jantarka - córeczka Marta 3400g, 56cm, Redłowo SN
15.05 (26.07) - Irongirl88- córeczka Amelia 1200 g, 43 cm, Zaspa CC
17.05 (10.06) - Bożenka83- Córeczka Amelia 2470 g, 51cm, Wejherowo SN

2 w 1
Majowe:
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9 - Synek - Kliniczna
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
28.05 - Sylwia (sylpiw) - Lena - Wojewódzki (cc)
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
04.06 - bastrzel - Córeczka - Zaspa
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
11.06 - aneczka27- córeczka Lenka
13.06 - Alicja11 - Synek Alex
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka Julka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka Julka - Redłowo
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
18.06 - sylwiaagnieszka - Synek Maciej- wojewódzki (cc)
20.06 - agusia85 - Synek Kacperek Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
24.06 - jeremka - Synek Jeremi
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
07.07 - oooll - Córka Eliza
10.07 - kate88 -wojewódzki, Kacperek
12.07 - nilkaa - synek - Redłowo
12.07 - Joann4
13.07 - Dori30
14.07 - Nieska - Synek - Wojewódzki
14.07 - monika848 - Synek - Redłowo
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki
27.07 - arletka1991 - córeczka Lena - Redłowo

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, ostatnie bądź też ważne USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki), ręcznik, skarpetki,woda niegazowana,jedzenie suche typu biszkopty, ew. drożdżówka, czekolada (słodkie nie dla cukrzyków) nie kanapki ,kapcie, szlafrok, coś do czytania lub słuchania ( przyda się przy długim porodzie)
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia rozpinane z przodu ,sztućce,kubek,talerzyk, codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali leży sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) ) paper i ręcznik papierowy ( w szpitalu najtańszy śmierdzący - położna nie poleca ), podkłady można dowieźć, bo w pierwszej dobie szpital daje swoje jałowe, laktator, wkładki laktacyjne.
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypisie :)

Lista rzeczy do Wojewódzkiego:
http://imageshack.us/photo/my-images/840/skanowanie0001xn.jpg/

Lista rzeczy na Kliniczną:
DOKUMENTY:
Karta ciąży, dowód osobisty, rumua, grupa krwi, p/ciała i ostatnie usg i wszelkie wazne konsultacje nie tylko ginekologiczne,
DLA MAMY:
Rzeczy osobiste typu: szlafrok, 2 koszule, kapcie + klapki pod prysznic, recznik, skarpetki, termometr, wkładki poporodowe, papier toaletowy, maszynka jednorazowa, enema (jeżeli ktos chce mieć wykonaną), wkładki laktacyjne, laktator, biustonosz do karmienia, majtki jednorazowe, cos do jedzenia, woda najlepiej z dziubkiem, kosmetyki, sztucce, kubek, talerzyk.
DLA DZIECKA :
Ciuszki, niedrapki, czapeczka, rozek, kock (do zawiniecia zaraz po porodzie) co kto woli, generalnie szpital ma swoje i można z nich skorzystac, pieluszki jednorazowe ( z tego co pamiętam to 7 szt na dobe szpital zapewnia), mokre chusteczki, pieluszki tetrowe, szczoteczka do włosków,
DLA OSOBY TOWARZYSZĄCEJ:
Najlepiej wcześniej zakupic w automacie szpitalnym byty jednorazowe i okrycie wierzchnie.

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-36-t382546,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *37

Hej dziewczynki.
Bożenka zazdroszcze Ci pokarmu.... ja cały czas dokarmiam i moja mala po dwoch cycusiach zjada jeszcze prawie 90 ml:( także niestety pod tym względem ciężko... ale sie nie przejmuje...probowałam...ale nie wyczaruję pokarmu.
Nulka gratuluje serdecznie coreczki:):)
Ale dzisiaj upał:) współczuje wam ciężarówki...chodzic z tymi brzuchami w taki upal.. milego dnia lece korzystac z pogody z moja kruszynka:)

jak rozmawialam z kilkoma lekarzami w tym temacie to kazdy chcial mi wcisnac tabletki, a ja nie chce truc dziecka szczegolnie na koniec. Moj gin o wszystkim wie, widzial wyniki i powiedzial ze mam sie tym zajac po porodzie i tak wlasnie chcialabym zrobic. Chodzilam prywatnie i na NFZ do neurologow ale wtedy nie bylam jeszcze w ciazy. Boje sie tych wszystkich tabletek bo sa cholernie silne. Mam kolezanke ktora pracuje w szpitalu miejskim ktora ma padaczke, i za kazdym razem kiedy zachodzila w ciaze to miala ja usuwana przez lekarza bo dziecko urodziloby sie z jakas wada wrodzona. Oczywiscie jak trafie na porodowke to o wszystkim dowiedza sie lekarze bo mam zamiar wziac ze soba wszystkie wyniki badan neurlogiczych

kabor, w lidlu maja tuniki dla ciężarówek :)

oglądam te "wariatki", aż się niedobrze robi, szczególnie ta paląca...koszmar !!!!

hej dziefffczyny:)
oglądam TLC i fakt... debilizm, albo niwiedza bo to stany przecież:)

sylwiaagnieszka ja tam do tych wrażeń tak nie tęsknię :))))

słuchajcie - z tym tętniakiem to znalazłam w interku np. takie coś:

Annulka: Czy ciąża zwiększa ryzyko pęknięcia tętniaka mózgu?
Witam mam 29 lat i ... 3 lata temu dowiedziałam się że mam małego tętniaka w mózgu na tętnicy łączącej przedniej (o rozmiarach około 4 mmm) .Z powodu niewielkich rozmiarów tętniak ten jest tylko pod obserwacją co poł roku lub co rok mam badania... Chciałam zapytac czy mogę zajśc w ciąze i miec dziecko? Ponieważ wiem ze w ciąży zmienia sie objętośc krwi... Jakie jest ryzyko pęknięcia tego tętniaka normalnie a jakie w ciąży?

ODPOWIEDŹ: 30 sty 23:48
lek. Krystian Truszkiewicz: Witam! Decyzję co do zajścia w ciążę najlepiej żeby podejmowała Pani w porozumieniu z lekarzem, który zajmuje się Panią w kontekście tętniaka. Ma Pani rację, w ciąży zwiększa się objętość krążącej krwi ale ciśnienie krwi generalnie wzrasta u około 5-25 proc ciężarnych (i to na ogół dotkniętych innymi schorzeniami tj. cukrzyca, nadciśnienie przed ciążą itd.). Największe ryzyko oczywiście istnieje podczas porodu, ale tutaj po konsultacjach prawdopodobnie wskazano by cięcie cesarskie jako metodę rozwiązania ciąży. Tak jak mówię, proszę porozmawiać z lekarzem prowadzącym.

W kilku miejscach piszą o konsultacji i wskazaniach! Sytuacja nie jest jakaś bardzo zła, ale trzeba to mieć pod kontrolą.

w lidlu będzie cała kolekcja dla ciężarówek:)

Nulka Gratulacje!!! Ale Ci zazdroszczę :))

Jeny jak ciepło już jest a ja nie mam w czym chodzić:/ Nie wiecie może gdzie kupie tanio jakąś tunikę?!

właczcie sobie na TLC leci program niesforne przyszle mamy. Dziewczyna w ciazy pali paczke fajek dziennie! przeciez to jakies kompletne kretynstwo!

Dzięki Makuszka, uspokoiłaś mnie, bo bałam się, że to cukrzyca...:(

A jeśli chodzi o pepco to zakupiłam tam super super koszulę do porodu, mega szerokie klapki, majtasy na moją niemałą d...., i jeszcze sukienkę na upały...więc polecam, oczywiście wydałam grosze...

sylwiaagnieszka, ja mam japonki z pepko za 4,99,
są mięciutkie, szerokie..... no boskie na te upały :)

tylko zanim ja sie dostane... to tez troche potrwa, a boe sie ze jestem juz na ostatnich nogach

Dziewczyny, oglądam właśnie pytanie na śniadanie i był temat ochraniaczy do łóżeczek. Ostrzegają że takie "podusie" są niebezpieczne i najbezpieczniej do roku życia dziecka nic nie było w łóżeczku. Spanie całkiem na płasko i w śpiworku, w zimie kołderka zawinięta pod materac.

ja oczywiście dostałam takiego bordera, ale miałam go zamiar zainstalować dopiero na jesień, bo jest bardzo gruby , tak samo pościel...też jest mega gruba..ehh

Martuchowata ja dla własnego spokoju poszłabym na konsultację przed porodem! Wszystkie forumki co się wypowiedziały na ten temat są do tego zgodne.

Mieszkanie odkurzone, wieczorem będzie mycie podłóg, co by nie robić wszystkiego na raz.
Teraz prysznic i też ruszam na zakupy, do pepco na Orunię G. chcę podjechać, jakieś ciuchy muszę sobie kupić takie po domu, wielkie klapki by się też przydały bo wczoraj (aż głupio się przyznać) rozwaliłam jedne z moich japonek, nie wytrzymały naporu :/
Wizytę w biedronie też mam w planie, ale po kocie galaretki, bo tam najtaniej (prawie 1zł w porównaniu z tesco czy nawet 1,30zł ze sklepem zoologicznym, przy cenie ok. 3zł/szt to robi różnicę).
Sylpiw nie mogę doczekać się Twojej relacji z wojewódzkiego!

Nulka superr gatulujemy Oleńki ;]

to jakby co może niech bauaganiarka się zajmie kontaktami ja aż tak zaawansowana nie jestem i takich cudów nie umiem robić :P lista w excelu to jeszcze jeszcze ;]

bauaganiarka daj znać co i jak :)

ale gorąco - mam jakieś takie szczęście że już drugą ciążę przechodzę w najgorszym upale ...
Za godzinę lecę na spotkanie do Guciowej a teraz tylko trzeba sprzątać dalej ...

Nulka - gratulacje, super że tak szybko poszło :)

Co do cukru to bym zbadała na czczo jeszcze.

To i ja się witam z samego rańca.

Jolaa - widzisz jak trafiłaś z informacją o tej loveli. A ja się od rana dziś zastanawiałam w jakiej gazetce promocyjnej widziałam ten proszek i za nic nie mogłam sobie przypomnieć.

Nulka - to te życzenia przed-urodzinowe chyba tak na Ciebie podziałały! GRATULACJE!!! Powoli zaczynam zazdrościć. No ale to jeszcze raptem u mnie 5 dni, więc niech się maleńka wstrzyma co by było planowo :)

majlazz25a, obyś miała rację z tym zrzucaniem kilogramów :) no i podziwiam samodzielne malowanie paznokci u stóp, ja już dawno je oddałam w ręce specjalisty :)

ehh, przed nami kolejny upalny dzień :/

dużo cienia wam Dziewczynki życzę :)

Dziewczyny byłam w Biedronce, jakoś się doturlałam, ale upalnie już teraz:) Jak któraś nie ma, albo chce na zapas to w Biedronce jest Lovella 2,8 kg za coś około 22 zł. Więc myślę, że się opłaca, bo w Rossmanie w promocji kupiłam za 19 zł, ale 1,8kg. Są też produkty Hipp

Nulka GRATULACJE ! :-)))
pq - ja mialam glukoze w moczu - gin mi tlumaczyl ze nie jest to nic strasznego. Profilaktycznie mozesz zbadac sobie glukoze na czczo we krwi. A glukoza w moczu moze swiadczyc o:
- brudnym pojemniku
- mega czyms slodkim zjedzonym w duzej ilosci na noc
- zmeczonych ciaza nerkach ktore czasem robia se labe i filtruja slabiej

Inne tematy z forum

Pomysł na wieczór panieński ? (17 odpowiedzi)

Przyjaciółka poprosiła mnie żebym została świadkową na jej ślubie. Zgodziłam się i wiąże się z...

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...