Mamusie marcowe 2014 (2)

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowe-2014-t480030,1,16.html

Mamusie marcowe 2014r:

1. termin: 01.03.2014r. Ania32 (Pruszcz Gdański)
2. termin: 05.03.2014r. fendika (Gdańsk)
3. termin: 08.03.2014r. Evelcia (Gdańsk Kowale)
4. termin: 11.03.2014r. MartaR (Gdańsk Jasień)
5. termin: 12.03.2014r. BWN (Gdańsk Ujeścisko)
6. termin: 16.03.2014r. asiula (Gdańsk Morena)
7. termin: 17.03.2014r. gosia24 (Rumia)
8. termin: 20.03.2014r. okraglinek (Pruszcz Gdański)
9. termin: 27.03.2014r. yenna (Gdańsk)
10. termin:? malgocha
11. termin:? Kejt
12. termin:? kiave
13. termin:? Magdula
14. termin:? AgaMalaCzarna
15. termin:? Martyna.89
16. termin:? Patunga
17. termin:? Morelka
18. termin:? Luciolla (Pruszcz Gdański)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe 2014 (2)

Cześć,

Fajna lista wyprawkowa. Myślę, że każda się przyda i z każdej można coś uzupełnić. Ciężko w pozycji siedzącej 8h mi wysiedzieć.

Czułam się dobrze do dzisiaj rana, kiedy to obudziłam się z bólem gardła. Masakra !!!! Mam nadzieję, że przejdzie szybko, bo już pod koniec września przez to przechodziłam i 10 dni zwolnienia było. A teraz mróz, suche powietrze i że jestem podatna to rach ciach i mnie wzięło :(((. Boję się, żeby na oskrzela się nie przeniosło, bo ostatnio tak trochę miałam, stąd zwolnienie i leżenie w łóżku.Porażka.

Dzisiaj byłam z rana na badaniu glukozy. Z połową cytryny wypiłam na 1 duży łyk za radą 2 koleżanek, które też były na tym badaniu i to ich kolejne ciąże, więc mi doradziły, żeby na raz wypić. Cóż stwierdziłam, że próbuję. Nie powiem rewelacyjne to nie było, ale da się. Bałam się, że to coś gorszego, a widzę, że kobiety lubią panikować. Gorsze dla mnie było chyba to, że rano nie mogłam nic zjeść niż to wypicie 1 małego plastikowego kubeczka z glukozą. Musiałam czekać do 10, żeby wciągnąć kanapkę, którą oczywiście dobrze, że wzięłam ze sobą. Bo mnie już tak ssało, że... hoho. W pracy o 10 to już jestem po 2 śniadaniu.

Teraz czekam na wyniki, ciekawe co wyjdzie... trochę się boję. W tym tygodniu czeka mnie wizyta u okulisty, ciekawe co mi powie, oczy jakoś mi się teraz szybko męczą i czasem pieką. Za tydzień kontrola u gina. Ciekawe jak tam maleństwo się rozwija. Jak patrzę na tabele to z 500g i 22cm może nawet już mieć. Jak to się tam mieści...

Macie jakieś fajne ciążowe lektury ? Ja pożyczyłam książkę "w oczekiwaniu na dziecko" o narodzinach itd, ale kompletnie nie mam zapału do czytania, kiepsko mi się ją czyta, druk mały, 2 kolumny i mnóstwo dziwnych rzeczy opisanych, nudno napisana. Słyszałam wiele opinii o niej, że to super pozycja, ale jakoś chyba jej nie przetrawię. Szukam czegoś przystępniejszego..

Kobietki z Gdańska macie już szkoły rodzenia wybrane ? Bo u mnie masakra z tym, nie wiem czy szukac jakiejś zastępczej, jak z Kliniczną nie wyjdzie w styczniu.Supermama aż 10tyg trwa i w styczniu to nie wiem czy to nie za późno będzie, a na grudniowe się nie wpisałam.Sama już nie wiem... czy szukać jeszcze czegoś...

Dzisiaj byłam w hm w Alfa Centrum i było sporo ciuchów ciążowych poprzecenianych, więcej niż w Galerii, bo były prócz spodni jeansowych (rozmiar tylko 34) thirty, jakieś inne spodnie a'la dresowe, jakieś sukienki, tuniki...

Hej Dziewczyny :)

Zostały mi po porodzie:
-Tantum rosa (10 saszetek) - 20zł
-Enema - 6zł
-majtki jednorazowe BabyOno rozmiar XL (3 szt.) - 3zł
-podkładki na wc (4 opakowania po 5 szt.) - 5zł

I jeszcze pieluchy Pampers Premium Care 1 (47 szt.) za 15 zł

Może któraś z Was by coś chciała? :)

Odbiór Gdynia Dąbrowa albo na trasie Gdańsk-Reda

no to jesteśmy umówione :) czwartek 12, w Macu na Morenie tak?

moze ktos jeszcze się przyłączy?

Mi 12 tez odpowiada:)

Gosia najważniejsze, że tak się skończyło i że jesteś w domku! Masz bliskich, którzy Cię wspierają więc głowa do góry :)

Dla mnie 12:00 jest ok. :)

Gosia powodzenia i wytrwałości w leżeniu. Moge sie tylko domyslac jak Ci cieżko ale napewno dasz radę, mamuśki wiele zniosą dla swych dzieciaczków. A im dluzej polezysz tym lepiej dla maluszka.
Tez niestety oswajam sie z mysla że od lutego mogę być zmuszona do leżenia bo z bliźniakami ryzyko wczesniejszego porodu jest wieksze.

No teraz to nie popuszcze ;) bede choćby grad, pioruny waliły :)

to co 12?

mnie czwartek cały, az do 19 bo mam gimnastyke :) ale nie ukrywam ze teraz przy tej pogodzie i wczesnym ściemnianiu sie wczesniejsze godziny sa przyjemniejsze

Dzięki dziewczyny jest bardzo ciężko być mamą w pozycji leżącej ale mam u boku najukochańszego męża i rodzina przejęła obowiązki mi tylko serce pęka, że nic nie mogę zrobić :-( niestety mojego koszmaru nic nie zapowiadało czułam się super a niecały tydz przed tym badaniem byłam u gin i wszystko było w porządku a nawet super! dziś bardzo dziękuję mojemu lekarzowi, że umknęło mu wcześniej padanie połówkowe i miałam w późniejszym terminie bo tak to niewiem nawet nie dopuszczam myśli co mogło się stać :-( zdałam sobie sprawę z powagi sytuacji jak koleżanka leżąca obok mnie na patologii miała ten zabieg 2 dni wcześniej wypisali ja w środę niestety wróciła następnego dnia bo poród się zaczął niestety nie zatrzymali miała cesarkę dziecko waży 800g na szczęście żyję

Asiula to jak coś podpowiedzą więcej to pisz :) Ja też wolę wcześniej wiedzieć, co szykować, kupować, nawet po to żeby zaplanować. Dowiedziałabym się dopiero w styczniu, ale poszłam na wykład z wcześniejszą grupą w listopadzie i zaczęłam od takiego tematu :) Mam jeszcze pakowanie do porodu jakbyście chciały :)

Ciesze się, że może być czwartek :) Ja się dostosuję, jak Wam pasuje???

dla mnie tez może być czwartek:)a godz która?
Gosia24 trzymaj się i bądź dobrej myśli na pewno wszystko dobrze się skończy..ja tez myslalam ze zaczely mi się wody saczyc w czwartek i bylam na izbie przyjęć i jeżeli okazaloby się ze tak faktycznie jest zostawiliby mnie w szpitalu i to prawdopodobnie do końca ciąży..na szczęście fałszywy sygnal..

byłam dzis w manhattanie, ale w tamtejszym hm wszystko promocyjne poszlo:).

trzeba uwazac bo nie wszedzie sypia piaskiem i sola, a z odsniezaniem nie docieraja w kazda uliczke

moze być czwartek,
dzieki mikka za wyprawke, własnie o taka mi chodzilo, byc moze u mnie na szkole rodzenia tez to bedzie ale jakos jestem niecierpliwa i juz powoli chcialabym zaczac to gromadzic

WYPRAWKA
taka podstawowa :)
1. Do pielęgnacji maluszka:
- mydełko + oliwka lub płyn z oliwką lub płyn emolientowy
- maść do pośladków
- gaziki sterylne i niesterylne
- sól fizjologiczna oczu
- octanisept do pępka
- szczoteczka do włosków
- nożyczki
- gruszka lub coś innego do noska
- chusteczki

2. Ubranka na początek (pani radziła, że może być rozmiar na 62cm, bo szybko i tak urośnie, jakby były za duże, a nam niewprawionym mamom będzie łatwiej ubrać), no i podobno lepiej mieć też rozmiar 68cm już gotowy..
- kaftaniki/ body na długi/krótki rękaw 12szt.
- śpioszki 3-4 szt.
- pajacyki 2 kpl.
- sweterek i bluza z kapturem
- czapeczka min. 2 szt.
- skarpetki (najlepiej bez ściągaczy)
- rękawiczki niedrapki
- skafander
- śpiworek do wózka

3. Reszta:
- łóżeczko
- pościel
- prześcieradło min. 2szt.
- ochraniacz do łóżeczka
- wanienka
- wózek
- fotelik
- rożek min. 2szt.
- ręcznik 2szt.
- kocyk
- pieluchy tetrowe i bawełniane

Gosia24 bądź dobrej myśli, nie denerwuj się. Życzę cierpliwości! Po części wiem, co przeżywasz :(
Mnie też zima dała popalić.. o mały włos nie spadłam ze schodów, bo jeden schodek nie był do końca odśnieżony! Tak mnie wygięło do tyłu, że aż mnie brzuch zabolał :( ale ile potem miałam czarnych myśli, co mogłoby się stać!
Dziewczyny a nie możemy w czwartek? Nie pasuje Wam??Chętnie bym się z Wami zobaczyła, a mam badania i jak przeczytałam, co mam przygotować i jak to się odbywa to raczej nie zdążę :(

Gosiu zycze duzo zdrowka dla Ciebie i malenstwa, trzymam kciuki zeby sie wszystko dobrze zakończyło :)

Tak zostanmy przy wtorku ;) kupilam spodnie z promocji :D to moje pierwsze ciazowe wiec wielka ulga, wreszcie nic nie uciska :) poluje na jeszcze jedne z allegro.
A na dworze ziąb, a planowałam wieczorny spacer :(

Gosia24 zycze cierpliwosci i wytrwalosci :)

Dziewczyny i co z tym spotkaniem? Pozostaje wtorek?

Gosia ale miałaś jakieś obiawy typu stawiająca się macica, ból brzucha czy fakt że szyjka się otworzyła wyszedł na zwykłej kontrolnej wizycie?Jeśli założyli Ci szew to będzie dobrze- leżenie plackiem to najlepsza metoda, żeby zapobiec przedwczesnemu porodowi- 3mam kciuki- mam dwie koleżaki, które leżą mniej więcej od połowy bo miały rozwarcie (choć szwu im nie zakładali) i jedna jest już w 36 a druga w 33 tyg. więc jak widać leżenie może zdziałać bardzo dużo. Powodzenia Gosia!

Witam dawno mnie tu nie było niestety ponad tydzień przeleżałam w szpitalu groził mi przedwczzesny poród bo okazało się na wizycie połówkowej, że moja szyjka otworzyła się do porodu i było wielkie zagrożenie Dzięki Bogu stało się tak jak się stało i na czas zostało to wykrytę miałam zabieg pod pełną narkozą mam założony szef nie chcę pamiętać tego co działo się po dostałam skurczy ale zatrzymali wszystko Od pt jestem w domu leże plackiem i tak do końca aby dziecko jak najpóźniej się urodziło bo to dopiero 25 tydz i niuniek ma 750g
Nikomu tego nie życzę moje życie to teraz koszmar mogę wstać tylko do wc i szybki prysznic czuje się jak na tykającej bombie, która nie wiadomo kiedy wybuchnie :-( a najgorsze jest to, że mam 2 letniego synka w domku i serce mi pęka bo nic nie mogę przy nim zrobić na szczęście to bardzo mądry i kochany dwulatek, który więcej rozumie niż myślałam...
Zazdroszczę Wam bezproblemowych ciąż dla mnie jest to ciężki czas :-(
Pozdrawiamy

Inne tematy z forum

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (25 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...