Mamusie marcowe 2014 (2)

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowe-2014-t480030,1,16.html

Mamusie marcowe 2014r:

1. termin: 01.03.2014r. Ania32 (Pruszcz Gdański)
2. termin: 05.03.2014r. fendika (Gdańsk)
3. termin: 08.03.2014r. Evelcia (Gdańsk Kowale)
4. termin: 11.03.2014r. MartaR (Gdańsk Jasień)
5. termin: 12.03.2014r. BWN (Gdańsk Ujeścisko)
6. termin: 16.03.2014r. asiula (Gdańsk Morena)
7. termin: 17.03.2014r. gosia24 (Rumia)
8. termin: 20.03.2014r. okraglinek (Pruszcz Gdański)
9. termin: 27.03.2014r. yenna (Gdańsk)
10. termin:? malgocha
11. termin:? Kejt
12. termin:? kiave
13. termin:? Magdula
14. termin:? AgaMalaCzarna
15. termin:? Martyna.89
16. termin:? Patunga
17. termin:? Morelka
18. termin:? Luciolla (Pruszcz Gdański)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe 2014 (2)

Dziewczyny w dzisiejszych czasach strach zachorować i mieć kiepskie wyniki! W życiu tyle nie dzwoniłam jak wczoraj żeby gdzieś mnie przyjęto na nfz! Dodzwonić się graniczy z cudem, nie wspominając już o terminach - jak mówiłam że jestem w ciąży to najbliższy termin na wciśnięcie w kolejkę to marzec - kwiecień. Przychodnia na morenie pobiła rekord - próbowałam zarejestrować się internetowo i zaproponowano mi termin za... 4 lata !! :D
ale cuda się zdarzają - wysłałam swoją przyjaciółkę do szpitala na zaspę bo tam w ogóle się nie da dodzwonić i zapisali mnie na 23 grudnia do endokrynologa ginekologa. Teraz tylko muszę zdobyć skierowanie, ale tu chyba już nie będzie problemu jak pójdę do rodzinnego, prawda?
w końcu trzeba walczyć o swoje bo nie może być tak że wszędzie tylko prywatnie, a nfz ma nas gdzieś.

To jest temat przy ktorym zawsze sie wnerwiam. Zabieraja kase co miesiąc z pensji a jak przyjdziesz to ci pokażą środkowy palec. Ja musze mojego m. do kardiologa umowić ciekawe jaki mi termin dadzą...

Niestety tak jest z nfz.. ja mam podobną sytuację, tylko z hematologiem. Mam problemy z krwią, które w trakcie ciąży muszę kontrolować, także i badania i wizyty.. ale oczywiście odpłatnie - wtedy jest możliwość "wcisnąć" kobietę w ciąży poza kolejnością..inaczej czas oczekiwania na koniec roku, gdy pytałam w wakacje..dodatkowo mało jest hematologów prywatnie przyjmujących w Gdańsku, więc wizyta nie jest tania..dobrze, że w ogóle mam możliwość, bo nawet prywatnie już w październiku nie ma miejsc do końca roku! Dlatego tak jak mówisz monika0305 nie wyobrażam sobie jak ludzie w trudnej sytuacji materialnej mają sobie poradzić i dbać o dziecko, na które czekają!
A co do ciuszków również się zgadzam, mały wybór, drogie.. tak jak na ślub i wesela..ciężko znaleźć nawet bluzkę z długim rękawem zwykłą czy ciepłe getry, oczywiście za rozsądną cenę.

Ja kupilam w koncu te workowata kurtke z HM, jedyna s-ke w Trojmiescie dorwalam chyba.. nie wiem o co chodzi z ta rozmiarowka. Nic nie ma, a jak juz jest cos to kolosoalnie drogiego. Bulwersuje mnie fakt ten (wczesniej mnie nie dotyczyl, wiec nie zwracalam uwagi) ze tak malo jest np. sieciowek z linia ciazowa, a HM - strasznie ubogi, ciezko jest kupic sobie cos ladnego i niedrogiego..
Na razie wygladam w mojej kurtce jak w worku na kartofle, jak mowicie:D ale sie nie przejmuje bo mi cieplo no i wiem ze moge rosnac haha chcialam kupic inna, normalna, ale uznalam ze nie bede kupowac kolejnej gdyby mi tak brzuch bardziej urosl, a do porodu zamierzam na uczelnie jezdzic, wiec w cos trzeba sie ubrac.. ;))

Evelcia: Na nfz raczej sie nie zarejestruje, co dla mnie jest bardzo dziwne, bo podobno kobiecie w ciazy przysluguje opieka medyczna. Ja mam ogolem niedoczynnosc tarczycy, wiec caly czas biore leki, a w ciazy wiadomo troche sie zmienia, raz na lepsze, raz gorsze, co jakies poltora miesiaca do endokrynologa, oczywiscie odplatnie wizyta+badania, pytaalam w mojej przychodni czy mnie przyjmie ktos (niekoniecznie mi zalezy na zmianie lekarza, ale troche boli mnie kieszen no i w koncu prawo do opieki medycznej niby jest), to mi w sierpniu powiedziano zeby w pazdzierniku dzwonic i moze na styczen... A w styczniu to mogloby byc po ptkach ze tak bowiem... Sam ginekolog sie dziwil, ze nie chodze normalnie na nfz, ale koniec koncow i tak stwierdzil ze nie maja gdzie nas wcisnac, nikt tym lekarzom nie zaplaci... Nie wyobrazam sobie jak ludzie w trudnych sytuacjach finansowych maja sobie poradzic.

A ja kupiłam kurtkę w Tesco, kosztowala mnie 120 zeta a teraz jest jeszcze taniej chyba. ma pasek z gumką więc fajnie się dopasowuje do sylwetki.

Co ważne w tej kurtce nie wygląda się właśnie jak w worku na kartofle:)

A ja kupiłam całkiem fajną kurtkę w PEPCO za 50 zł:)Naprawdę fajna- ma dwa rzędy guzików na zatrzaski teraz zapinam się na ten dalszy rząd a jak zapnę na ten drugi to spokojnie do 9 m-ca powinno wystarczyć choć kurtka jest w moim rozmiarze sprzed ciąży czyli S:)Naprawdę polecam są 3 czy 4 kolory ja mam granatową.

moja Mama w zeszlym roku stwierdzila, ze zmarzne, bo nie ubieram sie zimowo:P wiec mi kupila kurtke sztormiakowa:) 2 rozmiary za duza:) tak niby przypadkiem, wiec spokojnie powinnam sie w niej miescic, ale wiem, ze tu maja obniżki

http://www.happymum.pl/sklep3/0,outlet.html

http://www.happymum.pl/sklep3/0,promocja_tygodnia.html

dziewczyny powiedzcie gdzie można kupic kurtke ciazowa?oczywiscie w przestępnej cenie..bylam w H&M ale sa tylko 2 rodzaje kurtek..jedna jak worek druga jak na ryby..bylam tez na hali targowej ale tam ceny po 400 zl..jak dla mnie to za drogo na 3 miesiące poza tym nic specjalnego nie widziałam:/ a niestety już ledwo zapinam się w swojej starej kurtce:/

mja gin tez mowila ze raczej do końca ciąży bierze się te tabletki..ale Evelcia jak masz za mało tego hormonu to już nie wiem czy i jakie tabletki się bierze..a twoja gin nie wiedziała?wydaje mi się ze jak prowadzi ciaze to powinna w takich rzeczach być zorientowana..no ale podzwon po przychodniach i się zorientuj jak ztymi endykrologami jest..i daj oczywiście znac:)

Marta wiem, ze ta norma to przedciazowa:) w przyszlym tygodniu robie glukoze to tsh dla wlasnej ciekawosci zrobie. pewnie nas czeka ten eurothyx podczas calej ciazy- koleżanka tak brała i jak czytam forum to raczej lekarz przy tym zostaje.

Aga M mi pierwsze tsh wyszło 3.93 a norma jak piszesz 4.2, ale to jest norma dla kobiet nie będących w ciąży dla kobiety w ciąży jest norma 2.500. Mi też przepisał dawkę 50tkę. Robiłam po miesiącu znowu tsh wyszło 2.350 dalej kazał brać 50tkę i teraz w listopadzie robiłam wynik wyszedł 1.600 dalej mam brać 50tkę .I tak pewnie do końca ciąży będę łykać ten euthyrox . W pierwszej ciąży miałam nadciśnienie od czwartego miesiąca łykałam dopegyt a teraz ten euthyrox.

Evelcia jak będziesz dzwonić mów od razu, że jesteś w ciąży, może Cię gdzieś wcisną :/ Niestety nie znam nikogo...
Ft4 ja mam teraz 11,9 (normę mam podaną od 12.. hmm), ale podobno w ciąży może być trochę niższe.. ale z tsh nie wiem, sama idę jutro do gina z wynikami i zobaczę co mi powie..
ale nie ma co się denerwować na zapas! ja przestałam póki lekarz specjalista się nie wypowie (chodzę też do hematologa i na początku strasznie przeżywałam każdy wynik i odchylenie od normy a w ciąży to jednak mogą się dziać różne różności), zatem Evelcia nie stresuj, a dla Twojego spokoju, skonsultuj się ze specjalistą :)
Hehe a Maleństwo do końca trzyma Cię w napięciu i chce zrobić niespodziankę mamusi :D
Pola333 witamy :) i gratuluję Dziewczynki :)
Chyba każda z nas ma jakieś obawy. Ja też spodziewam się dziewczynki, ale to moje pierwsze dzieciątko i obawiam się i porodu i tego czy dam sobie radę z takim maleństwem na początku..

Hej dziewczyny jestem tu nowa. Fajny wątek prowadzicie więc postanowiłam dołączyć. Ja spodziewam się drugiego dziecka ( konkretnie dziewczynki) 25.03. Jestem przeszczęśliwa bo mamy już synka który obecnie ma rok i prawie 10 miesięcy to teraz do kompletu trafiła nam się mała księżniczka:) Ja też mam tarczycę podwyższoną 3,6 i też biorę Euthyrox i teraz właśnie będę robiła badanie powtórne czy się trochę obniżyło. Pamiętam że w pierwszej ciąży też miałam wyżej niż powinnam ale coś w granicach 2,9 wtedy też brałam Euthyrox ale mniejszą dawkę, potem wszystko wróciło do normy. Co do kg to mam 4 kg do przodu póki co może już więcej bo ostatnie ważnie miałam jakieś 2 i poł tyg temu. W pierwszej ciąży przytyłam 20kg. I mam nadzieję że teraz tyle nie przytyję bo sporo mi zostało z poprzedniej ciąży. Co dziennie się zastanawiam jak to będzie mieć brzdąca który będzie miał chwile ponad 2 latka i drugiego brzdąca maluteńkiego. Czy podołam? Jak będzie odbierał siostrę starszy dzieciaczek? Mam nadzieję żę będę mogła synkowi poświęcać na tyle czasu żeby nie czuł się odtrącony tego też się boję z jednej strony. No póki co to tyle na pierwszy wpis. Życzę Wam miłych kopniaczków w brzuszku na wieczorek, bo u mnie już mała puka jak szalona:)

ja przed ciążą tez nie mialam problemów z tarczyca, ale pierwsze tsh wyszlo 4,26, a norma to 4,2. najpierw brałam 50 tke i spadło do 2,92, potem zaczelam brac przemiennie 50 i 75 i spadło do 2,26. teraz bioere 75 i moja dr mowi, ze jest ok, jak spadnie ponizej 2 to bedzie super. badanie pewnie w przyszlym tyg przed zrobie razem z glukozą.

mi powiedziała że mam za niski poziom. wyniki: hormon tyreotropowy (TSH)1.549, a wolna tyroksyna (fT4) 10.25 (norma od 9.01). nic mi nie przepisała. kazała to skonsultować tylko bo wcześniej miałam TSH 0.127 a fT4 14.96 (badanie robione w lipcu).

Evelcia a powiedz jaki masz wynik tarczycy? bo ja 2 tyg temu tez zrobiłam i niby w normie ale moja gin powiedziała ze jak na ciaze to za wysokie i powinno być w granicy 2,5..dzwonila przy nas do koleżanki endykrolog i pytala czy przy tym wyniku a mam 3,5 daje tabletki i ona potwierdzila wiec ja je biore na obinzenie a ponoc hormon tarczycy wpływa na rozzwoj psychofizyczny dziecka..na twoim miejscu podeszłabym do niej jeszcze raz żeby przepisala te tabletki bo one niestety ale tylko na receptę sa..

No ja też mam podwyższoną tarczycę teraz w ciąży, bo przed ciążą nie miałam, ale lekarz gin przepisał euthyrox i kazał brać, ale nie kazał konsultować z endokrynologiem.Co wizyta robię wynik na tarczycę na razie wszytko ok.A Tobie kazała brać jakiś lek?

Dziecko widać wstydliwe:) i lubi juz teraz byc kinder niespodzianką:)

Inne tematy z forum

pomóżcie-pomysł na własny biznes (103 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (71 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...