Mamusie marcowe 2014 (5)

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowe-2014-4-t517970,1,16.html

Mamusie marcowe:
1. termin: 01.03.2014r. Ania32 (Pruszcz Gdański)
2. termin: 04.03.2014r. monika0305 (Gdynia)
3. termin: 05.03.2014r. fendika (Gdańsk)
4. termin: 06.03.2014r. mikkka (Gdańsk Morena)
5. termin: 08.03.2014r. Evelcia (Gdańsk Kowale)
6. termin: 08.03.2014r. kiave
7. termin: 08.03.2014r. niria (okolice Pruszcza Gd.)
8. termin: 11.03.2014r. MartaR (Gdańsk Jasień)
9. termin: 12.03.2014r. BWN (Gdańsk Ujeścisko)
10. termin: 16.03.2014r. asiula (Gdańsk Morena)
11. termin: 17.03.2014r. gosia24 (Rumia)
12. termin: 20.03.2014r. okraglinek (Pruszcz Gdański)
13. termin: 24.03.2014r. elfik5555/ Kamila (Gdynia)
14. termin: 24.03.2014r. Patunga (Gdańsk)
15. termin: 27.03.2014r. yenna (Gdańsk)
16. termin: 30.03.2014r. kasieńkas (okolice Pruszcza)
17. termin:? malgocha
18. termin:? Kejt
19. termin:? Magdula
20. termin:? AgaMalaCzarna
21. termin:? Martyna.89
22. termin:? Morelka

Mamusie kwietniowe:

1. termin: 07.04.2014r. Luciolla (Pruszcz Gdański)
2. termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda)

Skopiowałam listę ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe 2014 (5)

Dzieki Aga :) wiem, że muszę być stanowcza, tym bardziej że jestem od niecałego roku mężatką i do mojej mamy chyba jeszcze nie do końca dotarło, że teraz mąż jest ważniejszy niż ona ;) doradziłam się też kuzynki która postawiła takie warunki jak rodziła i bardzo sobie chwali ten czas tylko w 3, może mamę będzie łatwiej przekonać

Asiu u mnie tez Mama chciala od razu, ale wytlumaczylam jej ze mojemy Mężowi tez sie nalezy miejsca i powinien miec czas, zeby sie odnalezc. jak urodze to bierze te dwa dni porodowe, a potem dwa tygodnie, Mama przyleci jakis tydzien po porodzie. Mamie trzeba powiedziec, ze bedzie, ale na Waszych warunkach i nie ma w tym nic zlego, moze pomoc, przygladac sie, ale krytyka na nic nikomu sie nie przyda.

hej dziewczyny czy Wam będzie pomagał ktoś od razu po porodzie? Mama czy teściowa mieszkająca na miejscu czy ktoś przyjezdny (i będzie 24h) ?
Do mnie miała przyjechać mama na 2 pierwsze tygodnie jak wyjdę ze szpitala i bardzo się z tego cieszyłam bo to zawsze doświadczona pomoc. Ale mąż kilka dni temu wspomniał, że może wziąłby jednak tacierzyński od razu i spędzilibyśmy pierwsze 2 tygodnie tylko sami we 3, żeby się córką nacieszyć i oswoić z nową sytuacją a mama przyjechałaby później....i w sumie mimo mojego przerażenia ze sobie nie poradzimy to z drugiej strony podoba mi się ten pomysł żebyśmy pobyli sami, żeby nikt mi się do niczego nie wtrącał, żeby mąż naprawdę poczuł się jak ojciec i mi pomagał. Myślę, że bardzo by nas to do siebie zbliżyło i łatwiej byłoby przyzwyczajać się do nowej sytuacji :) a i jestem pewna ze z mama w końcu bym się pokłóciła

Tylko jak to przekazać babci żeby jej nie urazić :/ a z moja mamą będzie ciężko bo jest uparta...

nasze maluchy chyba jakos wyczuwaja to ze chcemy je nagrac albo pokazac komus ich ruchy. Ja gdy czasem siedze i mocno mi fika - plywa moj delfinek ;) to tez chce to nagrac czy wolam meza zeby zobaczyl i w tym momencie przestaje sie w ogole ruszac, wstydziocha mala :)
a to takie swietne uczucie ze sie czlowiek sam do siebie usmiecha i chcialby innym pokazac a tu sie nie da :)

Jeden dzien nie zagladania tutaj i tyyyyle wpisow. Tematy troche podgrzaly atmosfere. Jedyny wniosek: kazdy ma swoj poglad na zycie i zmiany nas czekajace.Oby tylko wszystko ulozylo sie tak jak chcemy! :)
Wczoraj byla przepiekna popogoda. Gdy wyszlam na spacer spotykalam po drodze same mamusie z wozkami. Jednak byl to troche smutny widok, bo wszystkie chodzily same, w ogole nie kontaktowaly sie z innymi mamami. Mam nadzieje ze ja na swoim osiedlu poznam jakas mame. No i ze my pozniej bedziemy sie z naszymi malenstwami widywaly!

Szkoda ze dzisiaj juz pada... Bez kawki sie u mnie nie obedzie :)

Moja mala w brzuchu tez szaleje. Ale o filmie nie ma mowy. Ja jak tylko spojrze sie na brzuch to jest cisza :)

W niedziele zrobilismy sobie sesje brzuszkowa. Maz musi tylko podrasowac zdjecia i bedzie bomba. Ciesze sie ze udalo nam sie ja zrobic. A i sporo kasy zaoszczedzone bo siostra robila fotki, lustrzanka pozyczona :) no i plusem duzym dla mnie bylo to ze nie czulam sie skrepowana w bieliznie bo wokol tylko sami swoi.

Hej z rana ale dziś pogoda deszczowa dopiero wstałam a spać się chcę :-) Mi od wczoraj mleczko w piersiach się pojawiło ale się ucieszyłam jak bym w totka wygrała haha mąż się śmiał i chyba dopiero naprawdę doszło do mnie, że znowu w naszym domku będzie noworodek i to już tak niedługo!samo szczęście i cud :-) napewno będzie wesoło dwulatek i noworodek mieszanka wybuchowa haha ale się już nie mogę doczekać!
Mi do dziś trudno się rozstawać z synkiem choć od 10 m-ca wróciłam do pracy i synkiem zajmowali się na zmianę dziadkowie mój mały szybko się przyzwyczaił szybciej niż ja :-) ale na noc jakoś nie mogę się przełamać, żeby go zostawić jak trafiłam naglę do szpitala i tydzień go nie widziałam to były najtrudniejsze momenty w moim życiu :-)nie mogę pępowiny odciąć haha może dlatego, że tyle przeszliśmy żeby go mieć 5 długich ciężkich lat...

Jak ten czas zleciał od dziś równy miesiąc mi został ;) nie mogę się doczekać, ale i jednocześnie się boję :) ale dam radę :D. Ciekawe jak tym razem się poród zacznie? czy przyjmą na Zaspie? czy trzeba będzie wrócić do Wojewódzkiego :D

Aga wlasciwie to masz już ciaze donoszona:)czyli wszystko już tuz tuz:)
Ja wczoraj bylam u lekarza i wszystko jest dobrze, nie mam jeszcze zadnych rozwarc, nic się nie pbniza, Pawelek już miejsca prawie nie ma i wazy 2800 to tyle jak Julcia wychodzila ze szpitala:)

z lidlem trzeba bylo mowic, bylam na otwarciu, bo zalezalo nam na kupieniu wiertel w netto i poszlam rano, bo lidl obok.

Jeśłi dojdzie do niedotlenienia albo osłabnie krążenie to najpierw sinieją palce i paznokcie. na morenie byly same babcie szukajace pizam i troche przebierajace w kolorkach rajstop.

Kurcze ja już poluje kupę czasu z aparatem żeby nagrać brzuszek (u mnie jak oba się rozkręca to nawet przez druby sweter widze) ale jak tylko wciskam REC.... cisza :P

kasienkas nie wiem z jakiej dzielnicy jesteś ale w Brzeznie jest lidl gdzie zawsze "cos zostaje" nieraz wyhaczylam tam promocje z rzeczami gdzie na morenie już dawno rozchwycono..
BWn butelka o której wspominałam to jest firmy Medela butelka Habermana:)

A to ciekawostka z tymi paznokciami, pierwsze słyszę.

Ohh.. golenie "bikini" to tylko po omacku, nic już nie widzę, ciężko mi dosięgnąć i ogólnie jestem po takim goleniu wręcz zmęczona ;/ Prosiłam męża ale powiedział, że się boi. :?

Dla mnie wystarczającym SPA po porodzie będzie możliwość poSPAnia do południa. W OGÓLE możliwość pospania i to jeszcze na brzuchu :D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Każda sama ocenia co jest w stanie zrobić dla meża, co jest w stanie zrobić dla siebie czy dla dziecka. Nikogo do niczego nie zamierzam przekonywać, wiem tylko, że świadomość pewnych rzeczy ułatwia życie. Jeśli mogę tak to nazwać, to jestem kobitą po lekkich zawirowaniach życiowych i wiem co piszę, możecie się z tym zgadzać lub nie.

Kto tu pisze o czystej eleganckiej kiecce i paradowaniu w szpilkach i pełnym makijażu jak również o solarce i siłce czy pięknym wyglądzie? Ja nic takiego nie napisałam...

Jestem osobą, która stawia na wygodę i w życiu bym nie pomyślała, żeby po domu przy dziecku śmigać w eleganckiej kiecce czy na szpilkach...! Kobieta może fajnie wyglądać w jeansach i zwykłym t-shircie i wygodnych butach, buzia nie musi być cała usmarowana od podkładów, pudrów, różów albo nie musi być zjarana po solarium itp.

Wystarczy delikatnie podkreślone oko czasem same rzęsy wystarczą wymalowane lub delikatna kreska czy 1 cień na oku.Mi to przynajmniej starcza. Ale co tu się rozpisywać każda z Was sam ocenia czym jest dla niej zgrabna sylwetka, makijaż i co oznacza zadbanie o siebie. Jak któraś z Was powyżej napisała - O gustach się nie dyskutuje, więc ...

Kolejna kwestia to organizacja ! z czasem po porodzie będzie coraz lepsza, bo się nabiera wprawy, i tu zależy wiele od ludzi. Czy są np w stanie zostawić dziadkom dziecko czy znajomym? Czy łatwiej jest siedzieć w domu i narzekać, że nigdzie przez dziecko nie możemy wyjść? Może i moje podejście po porodzie się zmieni i za jakiś czas będę się śmiała z moich obecnych poglądów, ale uważam, że jak jest dobra organizacja, to wiele można zdziałać.I tu wcale nie trzeba mieć dziecka, bo znam pary, które żyją bez dzieci, a nie mają jakoś sposobu na fajne życie wspólne, a narzekają że nudne to życie jest.
I na dobrą organizację i na jej braki też znam z życia wiele przykładów, więc... Życzę Wam i sobie dobrej organizacji :)

Teraz trendy są porody rodzinne. Ale ile facetów idzie na poród rodzinny i w 100% są pewni, że tego chcą - przypuszczam, że idą, bo żona chce, albo kazała (takie opinie też słyszałam), ale dla siebie, dla dziecka? Ilu facetów dobrowolnie pójdzie na poród ? Sądzę, że chyba więcej będzie przeciwników. Ale to tylko moje zdanie. Każdy ma swoją wytrzymałość i nie każdemu takie widoki muszą się podobać, czy nie każdy musi to akceptować, oglądać, więc nie powinno się nakłaniać do tego.Facetów nie wolno zmuszać do przebywania podczas porodu, jeśli facet nie jest do tego przekonany, te dziewczyny co chodzą na warsztaty o tym już wiedzą. To tak samo jak zmuszanie kobiety do karmienia.

Mikka - dobrze podsumowałaś !! życie się zmieni, świadomość tego jest ważna, ale każdy kowalem swojego losu...

Kończąc drażliwy temat karmienia itp - Życzę Wam tylko, żebyście wszystkie czuły się spełnione w roli mam, żeby Wasze dzieci nie przysporzyły Wam zbyt wiele problemów, by Wasi mężowie kochali Was, takimi jakie jesteście i żebyście były szczęśliwe w swoich rodzinkach mniejszych czy większych.

Tak na marginesie - polecam Wam do poczytania książki Lwa-Starowicza (O kobiecie, o mężczyżnie, o rozkoszy i o miłości). Ciekawie napisane o relacjach damsko-męskich.

Jakie wózki w końcu wybrałyście? Jak wrażenia po zakupie? Zadowolone jesteście?

Mała dzisiaj mi tak fika, że szok, jeszcze takiej gimnastyki to nie było. Pręży sie cały dzień. Jak wróciłam po pracy do domu,to aż nakręciłam filmik z ruszającym brzuchem, bo takich akrobacji jeszcze nie widziałam. Polecam Wam, może być z tego niezła pamiątka.

Też słyszałam, że pomalowane paznokcie podczas porodu są niewskazane, bo nie widać czy palce nie sinieją podobnie z tipsami, mojej kumpeli położna kazała piłować na Zaspie = masakra...

Też byłam dzisiaj w Lidlu, ale o 16 już puchy były, masakra.Chyba trzeba by było iść na otwarcie, jak rzucą towar a nie po pracy :(. Niestety nie kupiłam bluzeczek, które chciałam kupić w 3 pakach bawełniane. Macie jakieś info może z innych Lidlów, czy jeszcze coś takowego jest? Chodziło mi o różowe i beżowe zapinane na napki.

czas spać, dobrej nocki :)

co do paznokci u rak to nam polozna mowila ze nie mozna miec pomalowanych i czasem jak nie zdarzy sie zmyc to daja zmywacz w szpitalu...wlasnie o jakies sinienie chodzi zeby bylo je widac pod paznokciami

Super! relaksik po takim wysiłku w spa wymarzony :-) ja też tak sobie zażyczyłam :-) najpierw spa w Wejherowie na porodówce ;-) a później w jakimś fajnym miejscu ja byłam w Faltomie w Rumi

gosia ja akurat w wyznaczonym terminie porodu mam urodziny i już zazyczylam od meza masaze ale podsunelas mi teraz pomysl by zafundowal mi ralaksujacy pakiet w SPA:)

luciolla ja tez "sprzedaje" Julcie jak mamy okazje bo chcemy gdzies wyjść pojechać itp..w czerwcu została nawet na tydzień u dziadkow bo my chcieliśmy pojechać w "podróż poslubna" której po slubie niestety nie odbylismy;) także nie mowie ze dziecko przyslania caly swiat ale na początku na pewno..poza tym ja nie jestem typowa "Matka_Polka" która siedzi w domu sprząta pierze gotuje zajmuje się dziecmi itp..ja po 7 miesiącach wrocilam do pracy i znowu mala rewolucja bo wstawanie w nocy po pracy ogarniecie chaty itp..i nie powiem bo jak chciałam znalazłam i czas na ćwiczenia przed wakacjami ale oczywiście w domu nie na siłowni bo i tak bylam już zmeczona całym dniem... ale mowie nie jest tak jak przed narodzinami i nie robi się tego co do tej pory.. zdecydowaliśmy się na drugie dziecko bo chcieliśmy dwojke ale wiem i boje się ze będzie ciężko i nie wiem jak sobie poradzimy bo ja jestem bardziej z tych nerwowych:/ hmm. ale chyba jakos to będzie;)

rozmawialam z polozna. jesli chodzi o stopy to nie ma problemu. na rekach moga byc tipsy, ale jeden musi byc zdjety. ja nie maluje paznokci u rąk- najwyzej bezbarwnym, wiec problem odpada.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chyba właśnie u nóg można mieć pomalowane a u rąk nie bo po paznokciach oni jakoś stan mogą ocenić tak mi się obiło o uszy więc będę miała pomalowane stópki a przy depilacji dołu ;-) bardzo przydatne jest lusterko :-)mi mężuś po porodzie zafundował masaż w spa ale było fajnie teraz też zamierzam skorzystać z takiego relaksu :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

U rąk to może być problem, chodzi chyba o podłączenie do palca tego urządzenia które mierzy puls. Coś mi kiedyś koleżanka pielęgniarka mówiła. Na pewno nie można mieć sztucznych paznokci ale czy tyczy się to zwykłego lakieru?
Można wziąć zmywacz :D

Inne tematy z forum

POMYSŁY NA PRZYJĘCIE TYPU BABY SHOWER - tak na szybko (5 odpowiedzi)

Dziewczyny brała któraś z Was w takiej imprezce? dziś pod wpływem chwili zaprosiłam sąsiadkę...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (108 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...