Mamusie marcowe 2014 (5)

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowe-2014-4-t517970,1,16.html

Mamusie marcowe:
1. termin: 01.03.2014r. Ania32 (Pruszcz Gdański)
2. termin: 04.03.2014r. monika0305 (Gdynia)
3. termin: 05.03.2014r. fendika (Gdańsk)
4. termin: 06.03.2014r. mikkka (Gdańsk Morena)
5. termin: 08.03.2014r. Evelcia (Gdańsk Kowale)
6. termin: 08.03.2014r. kiave
7. termin: 08.03.2014r. niria (okolice Pruszcza Gd.)
8. termin: 11.03.2014r. MartaR (Gdańsk Jasień)
9. termin: 12.03.2014r. BWN (Gdańsk Ujeścisko)
10. termin: 16.03.2014r. asiula (Gdańsk Morena)
11. termin: 17.03.2014r. gosia24 (Rumia)
12. termin: 20.03.2014r. okraglinek (Pruszcz Gdański)
13. termin: 24.03.2014r. elfik5555/ Kamila (Gdynia)
14. termin: 24.03.2014r. Patunga (Gdańsk)
15. termin: 27.03.2014r. yenna (Gdańsk)
16. termin: 30.03.2014r. kasieńkas (okolice Pruszcza)
17. termin:? malgocha
18. termin:? Kejt
19. termin:? Magdula
20. termin:? AgaMalaCzarna
21. termin:? Martyna.89
22. termin:? Morelka

Mamusie kwietniowe:

1. termin: 07.04.2014r. Luciolla (Pruszcz Gdański)
2. termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda)

Skopiowałam listę ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe 2014 (5)

Hejka, my odebraliśmy dziś wózek ale póki co zapakowany w kartonie stoi na strychu u teściów bo u nas trzeba zrobić najpierw na niego miejsce :) na weekend byli moi rodzice, mama przywiozła fajną paczuszkę z wyprawką...więc jutro kolejne pranie i prasowanie ;)

tak się rozpisałyście o tym karmieniu piersią i wyglądzie piersi po, ja z tym problemu nie mam bo moje zawsze były małe wiec się przyzwyczaiłam ze nie są idealne a jeśli urosną tak jak niektóre z was piszą to tylko będę się cieszyć ;)

Fendika a może coś Ci zaszkodziło ? Oby to jeszcze nie było to, bo faktycznie 1,5 tyg dużo daje.

Dziewczyny pomocy :)
Gdzie można kupić staniki do karmienia w rozmiarze hmm... 70/75 E w przyzwoitej cenie ? dzisiaj obleciałam gildię, ETC, alfę, galerię przymorze i real, no i nic nie znalazłam! nie chcę kupować staników za 100 zł bo i tak rozmiar zmieni się dosyć szybko w czasie karmienia. ja już nie mam siły jeździć i szukać :(

Jeszcze pytanie do doświadczonych mam odnośnie śpiochów do szpitala. Nigdzie w dobrej cenie nie mogę znaleźć śpiochów w rozm 56 rozpinanych w kroku. pomyślałam że może wystarczą półśpiochy. Które są praktyczniejsze, wygodniejsze do zakładania/zdejmowania z takiego maleństwa?

maz tez mowi ze czysci przed porodem ale mam nadzieje ze jeszcze nie bo chciałabym dotrwać do tego 38 tyg a jeszcze z 1,5 mi zostało.. jutro wizyta u lekarza wiec zobaczymy czy cos się już dzieje:)

Fendika a może to już nadszedł ten czas :P
Ja tez już spakowana, muszę porównać z tym, co napisałyście :)

Nie wiem czy stoperan można, ale napewno można pić napar z owocu borówki czernicy oraz jakiś probiotyk brać powinno pomóc

Ja tam wole miec swoje niż prosić położne zwłaszcza waciki bałabym sie użyć szpitalnych- w końcu w szpitalu pełno bakterii jest
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

sol fizjologiczna, waciki i octanisept chyba maja w szpitalu tak przynajmniej było na klinicznej, mydlo antybakteryjne tez na sali było wiec ja tego nie biore .. a tak mam spakowane prawie wszystko co Wy:)
Dziewczyny wiecie może czy można brac stoperan w ciąży? cos mnie zaczelo czyscic :/ a wczoraj rano wymioty:/

Evelcia dzięki za listę o kilku rzeczach mi przypomniałaś- ja jeszcze spakowałam dodatkowo ochronne wkładki laktacyjne i taki żel antybakteryjny do rąk oraz talerz, kubek plus sztućce, a dla małej 3-4 kapsułki soli fizjologicznej do przemycia oczków lub nawilżenia noska, waciki, oliwkę i octenisept

U mnie dopiero 33 tydzien sie zaczyna ale w kilka dni tak masakrycznie spadla mi kondycja ze nie wiem czy dam rade dotrwac chocby do 38 tyg.

nam jutro mija 37 tydzien:), Mała juz 3 kilo, jeszcze by fajnie, gdyby te 3,5, ale najwyzej dokarmimy:) moja lezy stopkami po prawej stronie o co jakis czas wypycha piętkę , ja łaskoczę i chowa, i tak sie bawimy, ale siłę ma sporą, wiec czasem skora boli. na zebrch siedziala jak glowka byla o góry i wtedy siedzialam z polową rolki recznika papierowego - duzo wygodniej:)

Ja już sie coraz mniej martwie- za 13 dni skonczy sie 37 tydz. i bede miala ciaze donoszona i moge juz rodzić, Szczerze to nawet chciałabym urodzić jeszcze w lutym tzn, w ostatnim tygodniu lutego- bedzie 38 tydz mała powinna dobic do 3 kg

Evelcia tez tak mialam przeszlo po kilku dniach to od pokopania najprawdopodobniej

mikka ja dostalam takie skarpetki od kumpelek i są sliczne- zamówily u babki, ktora je robi wlasnie na zamowienie. wozek odebralismy wczoraj , poskladalismy, duzo tego, ale sie wietrzy:)

z karmieniem to indywidualna sprawa , trzeba miec wzglad na dziecko, ale jak sie czlowiek zmusza to nic dobrego z tego nie wyjdzie. niektorzy od razu wiedza, z enie i polozna powiedziala, zeby szczerze powiedziec o tym w szpitalu- po prostu i ona powieddza jak wyciszyc laktacje.

A i jeszcze jedno. Moja maleńka upatrzyła sobie jedno miejsce do kopania mnie - żebra, żołądek po lewej stronie i od jakiegoś czasu strasznie boli mnie to miejsce nawet jak nie kopie. Czasami aż piecze i parzy - nie jestem pewna czy sama skóra czy pod nią też. Zaczyna mnie to niepokoić. Czy może też tak macie?
Chyba już naprawdę panikuję ;) jak nie depresja, burza hormonów to przemyślenia czy wszystko jest w porządku. Można zwariować ;)

jutro zaczynam 37 tc i jeszcze się do końca nie spakowałam! zaczynam panikować. W ogóle nie wiem jak ja to zmieszczę wszystko - już wzięłam większą torbę i dalej kiepsko to widzę. Tak jak pisałam wcześniej planuję raczej w jedną się zmieścić, bo dla dziecka i tak tego dużo nie jest.

Dziewczyny zrobiłam taką ostateczną listę rzeczy do spakowania torby szpitalnej - jeszcze nie wiem gdzie będę rodzić - Zaspa albo Kliniczna. Proszę o jakieś sugestie jeżeli czegoś brakuje lub jest niepotrzebne:
Mama:
-teczka z wynikami
-karta ciąży
-dowód osobisty
-notes z długopisem
-psikacz z roztworem tantum rosa
-szlafrok
-kapcie
-klapki pod prysznic
-skarpetki
-ręcznik papierowy
-majtki jednorazowe
-podkłady higieniczne
-płyn do higieny intymnej
-żel pod prysznic
-szampon
-butelka wody
-herbatka na laktację
-maść na brodawki
-koszula do karmienia x 2
-koszula do porodu
-szczoteczka i pasta do zębów
-grzebień
-ręcznik do ciała + ręcznik do krocza
-dezodorant
-pomadka do ust
-telefon komórkowy + ładowarka

Maluch:
-pampersy (ok 30 szt)
-pieluszki tetrowe (ok 5 szt)
-pieluszki flanelowe
-chusteczki nawilżane
-pokłady do przewijania
-smoczek
-niedrapki
-skarpetki
-czapeczka bawełniana
-rożek
-ciuszki - 3 komplety + 1 po porodzie
- ręcznik

no niestety decydując się na dziecko czegos zawsze się wyrzeczamy..piersi nie zieniaja się tylko po karmieniu ale i po samej ciąży.. w czasie ciąży zwiekszaja się do nawet 2-3 rozmiary a po ciąży nawet jak nie karmimy powracając do swojego rozmiaru bądź przybliżonego to już jest skora rozciagnieta i powracająca do pierwotnego wiec nie wiem czy już po tym nie będą takie super jedrne jak przed.. kasienkas piszesz ze decydując się na dziecko to masz swiadomosc poniesionych kosztów itp. to tak samo jak ze zmeiniajacym się cialem po ciąży.. jeżeli ktoś chce utrzymać figure, mieć super cycki to kwiestia dzieci schodzi na dalszy dalszy plan..
ja ze swoich tez ogolnie nie jestem jakos super zadowolona bo mi urosły a ja nie lubie dużych piersi.. i mysle ze po ciąży do mojego stanu nie wroce..ale to wszystko oczywiście ze swiadomoscia chcąc mieć dzieci:)

BWN wyślij maila, może takie też zrobi i może taniej :) robi różne rzeczy, np. etui na tableta, itp. :)

Ja się jakoś na razie nie martwię o piersi, chociaż trochę mi urosły, teraz mam 80E! Co ma być to będzie, potem będę dbać, smarować, ćwiczyć i zobaczymy :)

Nadzieja zawsze jest. Gorzej u mnie jak mi sie juz nie podobaja piersi po tej zmianie ciazowej, a co dopiero po karmieniu.
Zawsze istnieje opcja super stanikow :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

dom czy mieszkanie??? (429 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...