Mamusie marcowe (9)

Rozpakowane mamusie:

Luty
1. 13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
2. 17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
3. 28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
1. 01.03/06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
2. 01.03/28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
3. 01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/?/Wojewódzki
4. 04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/CC/Warszawa
5. 04.03/03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/SN/Wojewódzki
6. 05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
7. ??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
8. 08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
9. 14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/SN/Zaspa
10. 20.03/07.04/Luciolla/córka Magda 2620g i 52cm
oraz syn Wojtek 2340g i 48cm/CC/Zaspa
11. 21.03/17.03/gosia24/syn Szymon 3640g i 57 cm/SN/?
12. 23.03/27.03/Basik03/corka/ 4360g i 59 cm/CC/Wojewodzki
13. 27.03/24.03/elfik5555/corka Jagoda/3030g i 56 cm/SN/ Wejherowo
14. 28.03/30.03/Kasienkas/córka Dominika/2960 g i 52cm/CC/Kliniczna
15. 29.03/21.03/Kasiula/syn Franek/3310 g i 53 cm/SN/Redlowo
16. 31.03/24.03/Patunga/syn Franek/4850g i 62 cm/SN/Wojewódzki

Rozpakowane Mamusie kwietniowe:
1. 3.04, termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda) - córka Anna Rita, sn, 2710, 55 cm, Wejherowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe (9)

U nas nie ma problemu-kupki są bardziej zbite (te po obiadku) ale są codziennie.

U nas tylko konsystencja kupki się zmieniła i jest na odwrót tak była tylko na piersi co 3 dni a teraz jest codziennie a nawet 2-3 razy dziennie tylko taka bardziej zbita a nie wodnista

dziewczyny czy wasze maluchy tez maja problemy z kupami po wprowadzeniu obiadków i deserków? Bo u nas co 3-4 dni..a wcześnie jedna na dzień była zawsze ..

kobitki utworzyłam na fb grupe lutowo-marcowa. oczywiscie zamknieta. te, ktore mam na fb zaprosilam, jak ktos chce dolaczyc to dajcie info na prv jak Was znalezc.

Pediatrzy też mają różne opinie na temat rozszerzania diety- jedni każą testować inni nie. Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie jest gdzieś po środku i trzeba po prostu kierować się intuicją i zdrowym rozsądkiem.

bwn ja to samo stwierdziłam odnośnie tego testowania...
schemat to jedno a porady pediatry to drugie...
nie lubię takich rozbieżnych informacji :/

Gdyby tak testować każdy składnik kilka dni i robić 4 dnioe przerwy to chyba ze 2 miesiące byłyby opóźnienia w stosunku do tego schematu

Ja tak jak pisałam nie notuję ilości wypijanego mleka na dobę. Uważam, że skoro dobrze przybiera to je tyle ile potrzeba. W południe daję obiadek i deserek tyle ile da rade zjeść bez testowania (w końcu marchewka czy jabłko albo ziemniak chyba rzadko kogo uczula- bardziej testowałabym jakieś cytrusy czy inne produkty uznane za często uczulające). I tak zjada póki co obiadku i deserku mniej niż tam wskazują w tym schemacie karmienia.

Tak czytam te art w necie odnośnie karmienia i zastanawia mnie to, że nowe produkty mają być wprowadzane stopniowo, tak jak pisałyście 3 dni 1 produkt i 4 dni przerwy, jak nie będzie wysypek, biegunek itp to dalej dajemy. I tak co tydzień dawać jakiś nowy składnik a mleka raptem 4x180.

Czy z początku wprowadzania nowych składników dawałyście więcej mleka? bo co tą 2-3 czy 4 małe łyżeczki jabłuszka... i to przez 3 dni tylko a co z pozostałymi 4 dniami? uzupełniacie to mlekiem ?

Tak samo w tych schematach jest napisane, że przy 5 miesiacu podawać 4x180 mleka i zupka jarzynowa i owoce ale przecież pierw trzeba stopniowo podawać te nowe produkty...a tam jest wskazane jakby od razu podawać konkretne ilości bez testowania. Nie kumam tego...

Dobrze, że ochłodzenie przyszło..

takie coś znalazłam, może się komuś przyda..

http://www.mamazone.pl/artykuly/male-dziecko/karmienie-i-dieta/2012/model-zywienia-niemowlat-karmionych-sztucznie.aspx

http://www.mamazone.pl/artykuly/male-dziecko/karmienie-i-dieta/2011/tabela-rozszerzania-diety-niemowlaka.aspx

http://www.1000dni.pl/1000-dni-zywienia-dziecka/0-6-miesiecy/23-schemat-zywienia-dzieci-w-1-roku-zycia?gclid=CPuf6Zv67L8CFXDKtAodMloAew

Aha obiadki je już z mięsem

Ja uważam że z wyjątkiem takich owoców czy warzyw które są uznawane za często uczulające to nie trzeba aż tak kilka dni testować. Ja pojedyncze łyżeczki dawałam tylko 1 obiadek w życiu żeby zobaczyć jak mała trawi itd. Teraz jak dostaje nowy obiadek to od razu je tyle ile chce- zwykle max pół małego słoiczka. Drugie pół następnego dnia. Jak zje te pół słoiczka obiadku to odrazu daje pół słoiczka deserku. I to jej wystarcza na 2-2,5 godz.

Cześć Dziewczyny,
dawno mnie tu nie było.
Też zaczęłam przygodę z rozszerzaniem diety u Młodej. Pierwsza była marchewka teraz pasternak. Karmię teraz mieszanie, coraz więcej sztucznego mleka muszę dawać w ciągu dnia. Chciałabym też wprowadzić kaszkę na noc (kleik właściwie bo nie chcę sztucznie słodzonych kaszek) ale nie wiem kiedy i w jakiej ilości. Czy któraś z Was już wprowadziła kaszkę? Planowałam dodawać do mleka przed snem.
Młoda ładnie rośnie, wczoraj zaczęła się przewracać z plecków na brzuch:) W wózku nie lubi już jeździć, chyba za mała ta gondola już dla niej. aaa, i od tygodnia ma pierwszego ząbka. Teraz pewnie wychodzi drugi, bo nieźle marudzi.
Pozdrawiam ciepło

Aga dzięki. Mi pediatra powiedziała tylko żeby zacząć od jabłka i potem na zmianę owoc i warzywko. a sama z siebie nie wiedziałam nawet o co pytać. Czytałam w necie artykuły różne to też dziwnie napisane. Raz tak, raz siak. Zostanę przy jabłuszku w tym tygodniu, w następnym marchewka.

Dobre źródła warzyw... ciężko powiedzieć gdzie te warzywa kupować, za 1 czy 2 marchewkami nie będę latać, poza tym w lodówce jak przechowuję marchew itp to po 4-5 dniach już mam pleśń na warzywach, także nie mogę robić wielkich zapasów. Nie wiem może trzeba mrozić.. ehh..

Kasia dzięki za info o tarce.

Pytanko do mam karmiących mm...
co sądzicie o porcjowaniu mleka w 5 i 6 miesiącu?
4 porcje po 180ml, co daje tylko 720ml na dobę, w 4 miesiącu było 6x150ml=900ml. Wiadomo, że każde dziecko je różnie, ale ciekawi mnie to, tak od razu podawać 4x180 a co dalej?

Ja zostaję przy porcjach 150ml i 130ml (w zależności co ile je) i w ciągu dnia jabłuszko. Nowe składniki tj. warzywa owoce dziecko dopiero testuje i to nie jest wg mnie traktowane jako jakieś dodatkowe danie. No może pod koniec 5 miesiaca to już tak będzie można traktować, bo zje więcej bo z początku to przecież dopiero uczy się smaków i te porcje są malutkie.

Ile razy z początku podawałyście jabłuszko dziennie? Mi kumpela mówiła, że dawała synowi 3 x dziennie po 1 łyżeczce.

Czuję się jak oszołom z tym wprowadzaniem nowych produktów :(.

http://gdansk.naszemiasto.pl/artykul/otwarcie-gdanskiego-bazaru-natury-juz-w-czwartek-tu-bedzie,2262736,t,id.html

my sloiczki, bo chociaz mamy dobre zrodla warzyw to czekam az skoncza sie chemiczne nowalijki. Kasia nam pediatra radzila tak 3 dni to samo i 4 dni przerwy zeby zobaczyc czy bedzie alergia i potem nastepny skladnik,. jak bedziesz podawac codziennie co innego, a alergia wychodzi po 3 dniach to nie bedziesz wiedziala na co ja wysypie...

ja mam zamrozone wisnie z wlasnej dzialki i tylko to dostanie jako sok. we wrzesniu pewnie sok marchwiowy i jablka z sokowirowki.

dzis byla ryzowe, bezlaktozowa kaszka bananowa nestle, jutro i pojutrze tez, jablko i jablko z marchewka i jablko z gruszka juz byly 3 dniowe proby i ok.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Polecam szklaną tarkę do jabłek. :-)

no myślałam, żeby wrócić na pół etatu, ale co drugi dzień jeździć na 8h, czyli co drugi dzień bym była w domu z małą, inaczej nie opłaca mi się jeździć na 4h, szkoda czasu na dojazdy i paliwa.

Na jakiej tarce ścieracie jabłuszko? ja wczoraj na metalowej na najdrobniejszym -ale strasznie dużo się jabłka niszczy... używałyście może szklanej ?

Nasza Dominika wczoraj skończyła 4 miechy... ale ten czas leci :) rosną nam te dzieci w takim tempie...dzieci się starzeją a my ciagle piękne i młode :D hehehe

Zaczęliśmy wczoraj od jabłka.. mina była dziwna, ale jakiegoś plucia nie było.. zobaczymy dzisiaj marchewka :)

Czy mrozicie jedzenie czy szykujecie na świeżo? W czym mrozicie? Ja kupiłam opakowania canpolu 6szt po 160ml albo 180ml (nie pamietam teraz) i zamierzam robić jedzonko raz w tygodniu i mrozić małymi porcjami. Tak myślałam, że z początku będą mniejsze porcje, więc myślałam, żeby pakować jedzonko do opakowania na kostki lodu silikonowego i w woreczek i do zamrażalnki i codzinnie rozmrażać po 1 porcji owoców i warzywka.Potem ilości będę zwiększać.

Ale gdybyś wróciła na pół etatu to niania też wyjdzie Cię taniej a w żłobkach też czasem jest że jak do 5 godzin to taniej

Inne tematy z forum

Imię dla chłopca: Borys, Igor, Bruno, Miłosz? (34 odpowiedzi)

Wiem że wybór imienia to kwestia gustu i zadanie dla rodziców, ale może wyrazicie swoje zdanie?...

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

od którego tygodnia ciąży brałyście kwas foliowy (60 odpowiedzi)

Wszędzie mówią i piszą, jak ważny jest kwas foliowy w rozwoju maleństwa i aby brać go już...