Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *10*

Witam w kolejnym wątku:)

Linki do poprzednich wątków:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-marcowo-kwietniowe-20122-t263517,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-3-t275013,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-4-t280813,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-5-t287402,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-6-t291476,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-7-t294486,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-8-t298719,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-9-t302674,1,130.html

Marzec 2012r.

01 Marca - Zosiaa - synek Jaś - Szpital Wejherowo
03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka- szpital Zaspa
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
07 Marca - loca-daga - córeczka Pola:) - szpital Kliniczna/Zaspa
08 Marca - emilkaaa - córeczka Wiktoria - Szpital Zaspa
08 Marca - Lena-p córka Julcia - Szpital Zaspa
08 Marca - bluagnes - córeczka
09 Marca - malinka_pinka - córcia kalina - Redłowo/Wojewódzki
10 Marca - agnieszkaj - synek Adrian
10 Marca - anka1984 - szpital Wejherowo,synek Kacperek
11 Marca - kunegunda81- synek (chyba Mikołaj ;-)
14 Marca - pasekwkropki - synek
15 Marca - Kajaka31
21 Marca - Martyna_P_ synek Kajetan
21 Marca - MajowaMaja - córeczka Hania - Szpital Zaspa
22 Marca - crocodile - Pruszcz - synek Dominik - Szpital Zaspa
23 Marca - ega76 - synek Patryk, Szpital Kliniczna/Swissmed
24 Marca - lili - szpital Zaspa

Kwiecień 2012r.

01 Kwiecień - chilly_aga
03 Kwiecień - Marta J. - Córeczka Helenka- Bydgoszcz
05 Kwiecień - misiulina , CÓRKA ,SZPITAL ZASPA
07 Kwiecień - idaiza, córeczka, szpital Kliniczna
09 Kwiecień - emmii21- synek Ignaś
10 Kwiecień - Eta30 -synek KLINICZNA
11 kwiecień - ania1988- synek, może Mikołaj :*
12 Kwiecień - Polcia, synak Mikołaj, Szpital Swissmed lub Kliniczna
14 Kwiecien - kasia222
15 Kwiecień - wiolka8312-synek
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis, synuś Mateusz, Szpital Wejherowo
17 Kwiecień - Agniuszka-synuś Olaf :)
17 kwiecień - ilonka82
20 kwiecień - Haniulek2 , córeczka
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa - córka Alicja :-)
23 Kwiecień - AgaB - syn Antoś
25 Kwiecień - roxi - córeczka - Szpital Zaspa
27 kwiecień - lullu - córeczka Marta, Warszawa
30 kwiecień - Angel 8338- córeczka, Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *10*

zosiaa
ale ja Ci zazdrowszę, tak chciałabym już mieć wszystko, czuje duży niepokój, że tyle jeszcze mam do kupienia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja tez czuję szpilki w dole brzucha. A czy mam skurcze? To nigdy nie wiem, czy to synek sie tak rozpycha, czy to skurcz. Twardnieje mi brzuch na pewno, ale czy to dlatego ze to po prostu jego cialko,czy skurcz? Nie potrafie tego ocenic i wkurza mnie to :)

Rowniez mam te jednorazowe podklady z rossmanna. W SR bardzo nam polecali firme babydream wlasnie z rossmanna. Cenowo korzystnie i jakosciowo podobno bardzo,bardzo dobrze. Ale testy beda dopiero na dzidzi, co on zaakceptuje a co nie. Tak samo pieluszki- nie da sie podjąć decyzji wczesniej, bo to maluchy decydują :)

Cisnienie mi poszlo w goreeeee. To chyba tak wyglada koncowka ciazy. Organizm jest juz przeciazony, serducho musi pompowac tyle krwi, do tego dodatkowe kilogramy, watroba robi tez za dwoje..

I tak jakos mi smutno, bo wszystko juz dawno mamy kupione i juz dlugo nic nie doszlo,bo juz nie ma co dojsc.. a tak bym chciala jeszcze wyskoczyc do jakiejs hurtowni na zakupensyyyy. Rany, nawet gatki jednorazowe do szpitala mam. I to z nogawkami i bez :)

Polcia cały czas o tym myśle i zaczynam się bać :P:P

Katka ta kobieta jakaś niekompetentna i w sumie na niekorzyść dla firmy działa - u nas też była i jakoś sensownie gadała, ale ja się tym średnio interesowałam:P

Zapraszam do nowego wątku:)http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=308485&c=1&k=160

kurcze z tego co ja zrozumiałam to dają gwarancję co do pobranego materiału bo robią takie badania, na nie się czeka 2 tygodnie

W poprzedniej ciazy takie twardnienie brzucha zaczelo sie u mnie bardzo wczesnie ok 23 tygodnia, lekarz straszyl mie ,ze napewno wczesniej urodze. Ale naszczescie bylo wszystko OK; szyjka sie nie skracala, urodzilam w 42 tygodniu. Teraz tez juz mam te twardnienie brzucha, czasem caly dzien nic,a innego dnia czesto. Najczesciej zdaza sie to w nocy, nie boli,ale jest nieprzyjemne.
Loca w Twoim przypadku to juz normalne, tak jak pisze Polcia- skurcze przepowiadajace, po 34 tygodniu nie sa objawem niepokojacym.

Znowu sporo było do przeczytania:) Ja dzisiaj byłam u hematologa i nie zauważył, że jestem w ciąży czym mnie nieźle rozbawił;) Ja to jestem w szarym polu za Wami z tymi wszystkimi zakupami. Jak tak Was poczytałam to zaczęłam rozglądać się za ubrankami i innymi rzeczami ale póki co na spokojnie. Mam nadzieję, że z wszystkim zdążę;) Co do tej krwi to też się zastanawiamy ale u nas na SR była babka z PBKM i nie potrafiła odpowiedzieć na wiele pytań. Nawet nie dają gwarancji na to, że pobrany materiał jest prawidłowy bo nie robią takich badań. I może się okazać, że po wielu latach płacenia nie będzie można tej krwi wykorzystać i pytanie czy się nie zabezpieczają żeby tego zwrotu też nie robić.

loca-daga nie martw się jeszcze 2 tygodnie wytrzymaj, a potem to już będzie się czekało na te właściwe skurcze :)

No to ja mam dokładnie tak jak opisałaś Polcia- teraz będę nieco spokojniejsza, choć na takim etapie o spokój trudno:P:P

Polcia ja nie pomogę, bo co do pieluch, to nie przemawia do mnie ta teoria. A jeśli chodzi o materac mamy najzwyklejszy piankowy(a właściwie dwa, bo dostaliśmy i mała będzie jak królewna na ziarnku grochu:P A kołdre mamy z ikei ( nie wiem jaki skład) ale i tak na razie średnio praemawia do mnie jej używanie- z poduszki rezygnuję , a kołdta wydaje mi się taka duza i niebezpieczna.

Mi też brzuch twardnieje, skonsultowałam to z lekarzem są to skurcze braxtona-hicksa, są to naturalne ćwiczenia macicy, nie powinny występować częściej niż 4 na godzinę. Trwają zazwyczaj od kilku sekund do 20. Jeśli taki skurcz złapie należy zmienić pozycje, jeśli się leży to wastać i na odwrót. Są one bezbolesne, z czasem może im towarzyszyć podobny ból jak przed miesiączką.

co do pieluch, chciałabym kupić po prostu pampersy i mieć to wszystko z głowy, ale mam wyrzuty sumienia..... jeśli mielibyśmy dziewczynkę to może i bym sobie odpuściła, ale przy chłopcu - chodzi o to, że w takich pampersach jest utrzymywana wyższa temperatura co jest złe dla jąderek już nawet kicham na tę ekologię to znaczy na zaśmiecanie i nielegalne wyrzucanie fekalii do śmietnika.

Dziewczyny pomóżcie, jaką kołderkę kupić dziecku? Z jakim wypełnieniem?

To samo miałam z materacem czy kupić gryczano-kokosowy, czy lateksowo-kokosowy. Na pierwszy rzut oka wydawało mi się oczywiście gryczano-kokosowy, ale poczytałam i okazało się, że gryka pod wpływem wilgoci staje się niebezpieczna, gromadzą się w niej bakterie. Jeśli chodzi o podkłady (aby uniknąć namoczenia), one są podklejone ceratą, to jaki sens tej gryki skoro i tak dziecko na ceracie leży. Znalazłam też podkład fajny taki grubszy w Ikei, myślę to jest to ale czytam w składzie 50%, 50% poliester. To jak to jest? Jaki materac mam kupić?
chciałam tutaj wybrać:
-materac:
http://muzpony.pl/sklep,kategorie,kat,56-140x70_cm.html
-kołdry:
http://muzpony.pl/sklep,kategorie,kat,119-kolderki_i_poduszki.html

Katka wysłałam artykuł :)

kurcze... tych rzeczy do kupienia jest jeszcze tyle i końca nie widać ;/
Kupiliśmy już trochę ciuszków na 62cm , wystarczająco mamy już chyba bodziakjów z długim rękawkiem,kilka z krótkim (za mało) z 3 kaftaniki czyli o wiele za mało japiernicze mamy 1 dresik welurowy na 56cm i 1 body na 56 dzizasssss a gdzie jakieś spodenki na dół coś na wyjście na specer japierdykam dziś jestem tym wszystkim przerażona:(
AaaaaaAAAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaa;/ :(

Majowa ja się nie przemęczam- może od nieróbstwa też twardnieje, co :P:P ?? A właśnie mam do Ciebie pytanko - w czym Maja spała?? Tzn ja wiem, ze ona tak kruszynka była, ale w rożku czy pod kołderka a moze otulaczek lub śpiworek?? Bo już sama nie wiem:/ I jaki termometr? taki zwykły elektroniczny zda egzamin??

Loca,

my tez po pótora roku uzywanioa białych Pamów przeszlismy na rossmanowe, tylko nie te eco.

A ja miałam an myslei te Huggy premium, jak Maja sie urodziła nie było jeszcze tych jasnych, cotton czy jak im tam, wiec moze te sa fajne, nie wiem, moze ktoos wie?

To loca moze trzeba troche zwolnic jak brzuch twardnieje?

Hejka dziewczyny:):)

Mnie ostatnio boli brzuch - tzn twardnieje, a w czoraj jakoś tak się dziwnie czułam, jak przed okresem kiedyś:/ I spanikowałam - zresztą cały czas mam wrazenie, że mi mokro i że to wody odchodzą- chyba mam już pietra przed porodem, bo już tak blisko...

Paciorkowca robie albo pod koniec tego tyg albo na początku przyszłego - wtedy wynik będę miała na 38 tc czyli na ewentualny poród będzie. I robie tylko z pochwy, choć o odbycie też słyszałam, ale lekarka nic nie mówiła. Dziś robiłam powtórkę badania moczu- mam nadzieję ,że tym razem bedzie wszystko ok.

Jeśli chodzi o pieluchy, to mamy na początek huggisy z wycięciem na pępek , ale docelowo to myślę o dada - kupiliśmy dwa opakowania jak promocja była po 20 zł paczka:) Mam nadzieję,że zadkowi Poli podpasują:P Te białe pampersy to w moim odczuciu już taka górna półka, a znam mamę która z nich przeszłą na rossmannowe, więc muszą być dobre jakościowo:)

Polcia takie podkłady juz kupiłam, ale innej firmy:) mam takie: http://boboland.pl/pl,product,2497908,bella,jednorazowe,podklady,do,przewijania,panda.html i jeszcze happy: http://www.domzdrowia.pl/73838,bella-baby-happy-podklady-higieniczne-do-przewijania-60-cm-x-90-cm-10-sztuk.html i jakoś te happy wydają się fajniejsze:)

chyba tak, ja czuje dodotkwoow skurcze, od razu widac ze to skurcze bo skóra na brzuchu sie jakby bardziej opina i widac bardziej malenstwo, za chwile sie rozluznia, i tak sie powtarza, i wlasnie b. czesto w nocy, nad ranem.

Po jakims aktywnym dniu boli podbrzusze, oze brzuch bardziej ciazy, sama juz nie wiem.

Ja juz czuje sie bezpiecznie, wiem ze dostrwalam do momentu który był dla mnie minimum, wiem ze Hanka ma juz i tak klepszy star od Mai, wiec w sumie nie obraziłabym sie jakby za 2-3 tyg zaczeło sie cos dziac.

Jesli chodzi o paciorkowca, to rozbiłamw lasnie w czwartek, mama juz od niedzieli wynik, ujemny.
Miałoam robione tylko z pochwy, wiem ze jest jeszcze z okolic odbytu bo widziłam w cenniku Bruss jak sprawdzałam, w sumie nie spytałam lekarza, ale mam do niego zaufanie, tak juz keidys pisałam robi mi mase wymazów i badan, ale jak bede w nastepny czwartek to zapytam go.
Juz od za półtora tyg chce mie widziec co tydzien, nie wiem czy nie bedzie powtrzac mi pozniej tego apcirkowca, bo powinno sie robic go w sumie jak anjpozniej, ale dostatecznie wczesnie zeby ewentualnie podjac leczenie lub conajmiej znac wyniki przed porodem, a mnie jeszcze troszke czasu zostało, ale on wdraza taka procedure jakby ewentualnie mal byc poród przedwczesny, weic stad to badanie w 33 tyg.

ja pod koniec ciazy miałam takie uczucie jakby ktos szpilkę mi wkuwał w pęcherz.

Blanka tez jeszcze nie odpieluchowana, az wstyd sie przyznac, ale ona nie chce sikac do nocnika. licze na to ze ktoregos dnia sie obudzi i powie : juz mam dosc pieluszki i chce na nocnik. hahahhaha:)

tez sie juz 2 coreczki nie moge doczekac, ale wiem, ze t bedzie jazda bez trzymanki. dlatego Blanke od wrzesnia do przedszkola prowadze, by miec chwile oddechu.

Dzieewczyny czy bolą was brzuchy?? Ja często odczuwam bol w podbrzuszu zwlaszcza po calym dniu ale tez i po nocy. Jestem po wizycie u leksarza wiec ok, nie sa to jakies skurcze tylko bardziej bol bol, byc moze to sie tam wszystko rozciaga. Nie wspominam ze maly mi uciska na pecherz i moze na wszystko tam na dole. Jestem ciekawa czy tez tak macie teraz pod koniec ciazy?

Majowa ja tez mam nadzieje,ze synek bedzie bez pieluchy kiedy rodzenstwo przyjdzie na swiat,ale ciezko nam to idzie, jeszcze pare miesiecy temu lepiej mu szlo siusianie na nocnik jak teraz:(

My jak jestesmy w polsce to tylko Dada kupuje i jak dla mnie to roznicy prawie nie ma, bardzo podobne do pampersow. Ja bym kupila na poczatek i pampersy i paczke tych Dada - wtedy mozna porownac i zobaczyc jak dziecko bedzie reagowac, ale ja znam duzo mamusiek ,ktore od samego poczatku uzywaja Dada i sa zadowolone.