Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *10*

Witam w kolejnym wątku:)

Linki do poprzednich wątków:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-marcowo-kwietniowe-20122-t263517,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-3-t275013,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-4-t280813,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-5-t287402,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-6-t291476,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-7-t294486,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-8-t298719,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-9-t302674,1,130.html

Marzec 2012r.

01 Marca - Zosiaa - synek Jaś - Szpital Wejherowo
03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka- szpital Zaspa
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
07 Marca - loca-daga - córeczka Pola:) - szpital Kliniczna/Zaspa
08 Marca - emilkaaa - córeczka Wiktoria - Szpital Zaspa
08 Marca - Lena-p córka Julcia - Szpital Zaspa
08 Marca - bluagnes - córeczka
09 Marca - malinka_pinka - córcia kalina - Redłowo/Wojewódzki
10 Marca - agnieszkaj - synek Adrian
10 Marca - anka1984 - szpital Wejherowo,synek Kacperek
11 Marca - kunegunda81- synek (chyba Mikołaj ;-)
14 Marca - pasekwkropki - synek
15 Marca - Kajaka31
21 Marca - Martyna_P_ synek Kajetan
21 Marca - MajowaMaja - córeczka Hania - Szpital Zaspa
22 Marca - crocodile - Pruszcz - synek Dominik - Szpital Zaspa
23 Marca - ega76 - synek Patryk, Szpital Kliniczna/Swissmed
24 Marca - lili - szpital Zaspa

Kwiecień 2012r.

01 Kwiecień - chilly_aga
03 Kwiecień - Marta J. - Córeczka Helenka- Bydgoszcz
05 Kwiecień - misiulina , CÓRKA ,SZPITAL ZASPA
07 Kwiecień - idaiza, córeczka, szpital Kliniczna
09 Kwiecień - emmii21- synek Ignaś
10 Kwiecień - Eta30 -synek KLINICZNA
11 kwiecień - ania1988- synek, może Mikołaj :*
12 Kwiecień - Polcia, synak Mikołaj, Szpital Swissmed lub Kliniczna
14 Kwiecien - kasia222
15 Kwiecień - wiolka8312-synek
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis, synuś Mateusz, Szpital Wejherowo
17 Kwiecień - Agniuszka-synuś Olaf :)
17 kwiecień - ilonka82
20 kwiecień - Haniulek2 , córeczka
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa - córka Alicja :-)
23 Kwiecień - AgaB - syn Antoś
25 Kwiecień - roxi - córeczka - Szpital Zaspa
27 kwiecień - lullu - córeczka Marta, Warszawa
30 kwiecień - Angel 8338- córeczka, Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *10*

O lulu, objawiła sie z suwaczkiem:):) Blaneczka śliczna:)

No własneiw szytko wychdozi w praniu, my do dzis mamy uxczulenie na Pampersy, te zwykłe zielone, aktiv czy ajk im tam, straszne uczulenie na te aloes co ejst w srodku, Huggissy, to od poczatky wydawały mi sie starsznie twarde w porównaniu z Pampersami, a do tego bardzo czesto Majak je przesikiwała i wiem ze to nieodosobniony przypadek.
Ale jak Maja sie urodziła musielismy b. dłyugo uzywac Bella Happy 0, dla dzieci ponizej 2kg, i jakos wydawały mi sie ok, innych an rynku nie było takich malutkich, maam dwa te malenkie pampiki odlozeone na pamiateke, i co jakis czas tam zagladam, to one sa maskrycznie sztywne wg mnie, bo poznałam juz inne, ale Majce słuzły, no potem dostała tych masakrycznych odparzeni przeszlismy na białe Pampki, oj jakie my zapasy mielismyw odmu, bo co rusz trzeba bylo pieluche zmieniac, zeby absolutnie nie miala mokro, normalnie odmki moznaby budowac z tych paczek pieluch, bo one drogie i kupowalismy na promocjach:)
Bardzo bym chciaął Majke odpieluchwoac przezd narodzinami Hani, pieknie siusis na nocnik, cała noc pielucha sucha, i w dzien tez b. mało wpadek, ale za cholere nie wiola, wiemz e trzeba dziecko bez pieluchy zostawic, zeby sie posikało w majty zeby było mokro i nieprzyjemnie, ale ona etraz ma juz 3 tydz ten pecherz chory i nie mozemy tego zrobic, jak wyszdrowieje, to spróbuje bo czasu niewiele.

Nie wiem czy tez tak macie, ale ja juz chciałabym urodzic, choc wiem ze to dopiero bedzie kongo!

Moja mama jeszcze bardziej zaniemogła z plecami, z łózka wstac nie mogał, wiec teraz w sumie nienajodpowiedneijszy czas zeby Hanka sie pojawiłą na swiecie, nie wiem moze takw yczekuje, przez to siedzenie m-c w odmu? Juz na dzis zaplanwoałam, mimo pogody z ejak amz wraca z pracy , jade do Akpolu (musze Majce jakies kredki, farbki kupic, i jakos kreatywnie ten domowy czas wykorzytac) i choc do Batorego do rossmana, zawsze to jakeis 2h poza domeme, zmiana klimatu.
Wiosny chcę:):):)

O Dada z bierdonki etz slyszałam dobre opienie, ale ja narazie boje sie u Mai uczulen, ajak nam podpoadowały rossmanowe, a sa tez tanie to jestesmy na nich.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja polecam oczywiscie pampesr oryginalne, a jako zamiennik, gdy maluszek juz jest troche starszy pieluchy dada z biedronki. sa identyczne jak oryginalny pamper, tylko tak ladnie nie pachną.
rossmannowe rozne tez testowałam, ale mialam wrażenie, ze tam do srodka zwykla wate wkladaja no i nie sa delikatne.

tego wszystkiego dowiecie sie dopiero gdy juz będziecie mialy dzidziusia przy sobie :) nie ma to jak własne doświadczenie.

No ro trafiło na mnie, nadrobiłam,a le nam sie watek rozjuszył:):)

Pamietam taki zryw w styczniowow-lutowych chyba w grudniu, lub na koniec stycznia, wiec i u ans tez sie zaczyna, oj ciekawe kto pierwszy:):)

Podkładym, tak jak pisała lulu, wielorazowe, super sprawa, my urzywamy w odmu, na wysjcie, np w centrum handlowym na tym prezwijaku rozklaam , keidys brałam tetre, ale potem od rauz ja do prania,a atak przewijak po powrocie do smeici, bo nie wim kto co tam kładł, jak jest dobrzez jeden starsza na duzo dni, a ajak nie tragedii nie ma i sie wyrzyuca, a z drugiej strony sa piekne misie na ceratce i Majka od zawsze jak zakumała, tak ok 8 m-ca, od arzu sie kąłdała na misia, nigdy nie uciekałą, wiec fajna sprawa, zajmuja mało miejsca.

Pieluchy Eco z Rossmana, jednak nie poolecam, wiem ze jestescie Eco, ale...

my urzywamy treraz tych zwykłych z rossmana, sa o niebo bardziej miekkie, maja wieksza swobode w naciaganiu gemek, i sa jakies takie bardziej, mysle ze dla noworodka to waznei mimo z ejstesmy z Rossmanowych b. zadowloeni, szczególnie cenowow, to zakąłdam ze conajmnjiej pierwszy miesiac kiedy kupki sa b. luzne i czeste kupilismy Pampersy Premium Care te białe, sa super bo maja ten palster miodu co odciaga od razu kupke, u ans sprawdzilo sie gnialnie, jak Maja byłą odparzona 6 m-cy (nic, kompletnie nic nie pomagało, nie pytajcie jaki zaspas masci mama w domu:)), a te rosmanowe zwykłe czy Eco tego palstra miodu, co kilka dni bede próbować czy Rossmanowe juz sie ndaja, ale mysle ze pierwszy m-c trzeba przebolec, wiec moze tez sie zastanówcie, juz wytłumaczyłam mezowi, który defacto jestt scnera, a moze realista:) ile wydalismy na amsci na odparzenia i ze wyjdzie lepiej i nie bedzie zmartwien, a jak tylko sie da to mprzezucamy sie an rossmanowe, co do chusteczek nie wypowiadam sie bo to indywidualna sprawa. Majak miała przez ponad rok uczulenie na wszytkie chusteczki, anwet Mustelle, czy Bioderme za 30 zł za opakownie, przerzylismy na mydełku meustela i agzikach, mycie przy akzdej zmianie pieluszki, tylko kupi scieralismy tymi amgicznie drogimi chusteczkami, bo mniej uczulału, a jednak, a potem mydełkiem i gaziekiem, to była jkas maskra. Od kilku m-cy Maja toleruje chusteczki, choc nie wszystkie, najbardziej sprawdzaja nam sie Bobini ale niebieskie, na białe ma uczulenie (sa super ze maja klapke, te na plasterek, czesto sie juz na koniec nie kleja) Nivea. Najbardziej uczulały ans wszelkie Pampersowe,od Sensitiv po Sleep&Play. No ale to wszytko wychodzi w praniu.

te rossmannowe podkłady do przewijania sa jednorazowe tzn jak sie pobrudzi to wyrzucasz. używałam tego bo to super sprawa np. jak gdzies wychodzisz i nie tylko, w domu tez.

tak trzeba poszperać, tym bardziej, że w Mama i Ja jak poda się cenę ze sklepiu internetowego - to zejdą z ceny

Pola - przypadkiem weszłam przed chwilą na stronę: http://www.ewozki.eu/item/131/fotelik-maxi-cosi-pebble-2012.htm
Pebble kosztuje 600zł
Isofix (czyli tylko do roku) to kolejne 600zł
Family fix (czyli jeszcze na fotelik Pearl) - 650

I tak sie zastanawiam, czy trochę nie poszperając nie zaoszczędzi się jeszcze "gdzieś" stówki zamawiając w tym a nie innym sklepie internetowym...
Mam zadanie na jutro;P

poczytam dzięki:)

hehe ja wczoraj wieczorem nadrabiałam cały weekend:)

kinia - masz może wzór umowy z novum?
jeśli tak, to proszę bombom(małpa)o2.pl

a tak przy okazji... nie zazdroszczę dziewczynom jutro nadrabiania wątku ;P

Tu jest ta oferta "plus" - http://www.pbkm.pl/401/Oferta-PBKM-SA-Umowa-Kaseta-Plus.html

poczytaj, bo ja napisałam, jak zrozumiałam z pobieżnego czytania "o co chodzi"

Ceny podobne... Wstępna wszędzie jest 600zł
Roczna waha się od 400-500zł (oczywiście w pakietach 3/5/18letnich wychodiz taniej) - ale rzeczywiście w KPBM za cenę przechowania pojedynczej kasety z Novum, masz kasetę plus - czyli podzeiloną na dwie porcje (do dwóch "użytków")

Progenis i PBKM wiem, że sa ubezpieczenie na 100.000 w przypadku, gdy bedzie potrzebna krew, a z tą zdeponowaną coś sie stanie (tzn. nie da się jej użyć, to dostajesz 100.000zł - marna pociecha, ale finansowanie leczenia jest...).
W novum nie doczytałam - jutro się wgłębię

Muszę jeszcze zapytać, co sie dzieje, jak dany bank zbankrutuje - co sie dzieje wtedy z krwią dziecka...

jak babka była u nas w SR to właśnie mówiła o kwocie 1690...a to było w grudniu.
My zastanawiamy sie nad 2 kasetami... muszę poczytać o tej plus. Dzięki za info:)

na opłacie podstawowej jest zniżka z 2390 do 1690

ceny w lutowej promocji dla pojedynczej ciąży i jednej kasetki: http://www.pbkm.pl/i/file/175A_1_Cennik_ciaza_pojedynacza_jedna_kaseta.pdf

Poczytajcie tez o tej wersji kaseta Plus - w zasadzie zalety te same co przy dwóch kasetach, ale niższe koszty i nie ma ciśnienia na ilość pobranej krwi (do dwóch kaset musi być jej wiecej)

Ja jeszcze trochę mam czasu do wymazu... W piątek bedę u gin po zwolnienie, jak nei zapomnę, to się zapytam, kiedy do tematu podejdziemy...

AgaB nie wiedziałam o promocji... dużo taniej wychodzi?
Nam ginekolog polecił jeszcze NOVUM ale tam jest drozej niż w pbkm.

Dziewczyny pobierali Wam już GBS? jeśli tak to czy tylko z pochwy czy z odbytu również? Ja miałam tylko z pochwy a dzisiaj przy odbiorze dowiedziałam się że z odbytu również powinno być.

No mamy... a to dopiero poczatek... I jakby nie patrzeć, mamy czas na zastanawianie się, porównywanie, nawet rozkładanie w czasie...
Za trzy miesiące już nie bedzie na to szansy.
Przy krwi najbardizej mnei właśnie ten dead-line denerwuje... Bo przy łóżeczku, kołysce, pieluszkach czy nawet wózku/foteliku mogę później zmienić zdanie... A przy krwi nie...

Muszę się zapytac naszej domowej położnej, czy ma przeszkolenie w kierunku pobierania krwi pepowinowej. Bo PBKM na pytanie, czy w domu może być pobranie odpowiedział, ze tak, ale położna musi być po szkoleniu (jesli zdecydujemy się odpowiednio wczesniej - nie wiem, co to znaczy - to mogą ją przeszkolić)

widziałam je u koleżanki, one na pewno nie są do prania, takie do zużycia się, ale fajne są bo bardzo mało miejsca zajmują, a są takie miłe w dotyku bawełniane, podklejone cienką gumą/ceratką

Loca-daga
tak kosmetyki też bym się bała od pierwszych dni życia, pewnie coś z apteki kupię, może tę mustele która położna polecała..

AgaB oj bolą, bolą te ceny, więcej niż na wesele się wyda i ponoć trzeba się przyzwyczaić do takich wydatków :/ ale cóż, mamy to czego chciałyśmy :)

te podkłady są wielorazowe (do wyprania) czy jednorazowe - do zamoczenia/zabrudzenia przez dziecko?

Loca-daga

to jest chyba to:
http://www.rossnet.pl/Produkt/Babydream-Podklad-do-przewijania-10-szt,98505

No w lutym PBKM ma promocję i rzeczywiście wtedy cenowo blisko jest... Progenis tańszy - ale mniejsza firma, jeszcze nie zagruntowiona na rynku tak bardzo
Choć i tak booooliiiii
Ale spokoju nie daje... i tak się pultam między - "trudno, pal licho kasę", kupujemy, a "jest tyle wydatków, nie stac nas, trzeba bedzie oszczędności boleśnie ruszyć"