Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *11*

Witam w kolejnym wątku:)

Linki do poprzednich wątków:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-marcowo-kwietniowe-20122-t263517,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-3-t275013,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-4-t280813,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-5-t287402,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-6-t291476,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-7-t294486,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-8-t298719,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-9-t302674,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-10-t306719,1,130.html

Marzec 2012r.

01 Marca - Zosiaa - synek Jaś - Szpital Wejherowo
03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka- szpital Zaspa
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
07 Marca - loca-daga - córeczka Pola:) - szpital Kliniczna/Zaspa
08 Marca - emilkaaa - córeczka Wiktoria - Szpital Zaspa
08 Marca - Lena-p córka Julcia - Szpital Zaspa
08 Marca - bluagnes - córeczka
09 Marca - malinka_pinka - córcia kalina - Redłowo/Wojewódzki
10 Marca - agnieszkaj - synek Adrian
10 Marca - anka1984 - szpital Wejherowo,synek Kacperek
11 Marca - kunegunda81- synek (chyba Mikołaj ;-)
14 Marca - pasekwkropki - synek
15 Marca - Kajaka31
21 Marca - Martyna_P_ synek Kajetan
21 Marca - MajowaMaja - córeczka Hania - Szpital Zaspa
22 Marca - crocodile - Pruszcz - synek Dominik - Szpital Zaspa
23 Marca - ega76 - synek Patryk, Szpital Kliniczna/Swissmed
24 Marca - lili - szpital Zaspa

Kwiecień 2012r.

01 Kwiecień - chilly_aga
03 Kwiecień - Marta J. - Córeczka Helenka- Bydgoszcz
05 Kwiecień - misiulina , CÓRKA ,SZPITAL ZASPA
07 Kwiecień - idaiza, córeczka, szpital Kliniczna
09 Kwiecień - emmii21- synek Ignaś
10 Kwiecień - Eta30 -synek KLINICZNA
11 kwiecień - ania1988- synek, może Mikołaj :*
12 Kwiecień - Polcia, synak Mikołaj, Szpital Swissmed lub Kliniczna
14 Kwiecien - kasia222
15 Kwiecień - wiolka8312-synek
15 Kwiecień - Katka_Gdynia - synek
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis, synuś Mateusz, Szpital Wejherowo
17 Kwiecień - Agniuszka-synuś Olaf :)
17 kwiecień - ilonka82
20 kwiecień - Haniulek2 , córeczka
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa - córka Alicja :-)
23 Kwiecień - AgaB - syn Antoś
25 Kwiecień - roxi - córeczka - Szpital Zaspa
27 kwiecień - lullu - córeczka Marta, Warszawa
30 kwiecień - Angel 8338- córeczka, Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *11*

I właśnie dlatego lubie nasze forum- mozemy się wymieniać informacjami:):)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Aa, no widzisz Loca, nie wiedzialam :)

Sprawdzilam materac, ja mam jednak gryka-kokos.

Jade do gina, zobaczymy co mi powie ciekawego!
papapa

Zosiu te w ampułkach są bez recepty, a takie w buteleczkach na recepte :) Położna nam tak mówiła;) o cos takiego: http://www.domzdrowia.pl/92513,kid-vitum-witamina-k-i-d-dla-niemowlat-w-kaspulkach-36-kapsulek-twisst-off.html

Polozną mam super extra :)

Polcia, ja tez mam w koncu chyba taki materac jak Ty, bo rowniez kupowalam wszystko razem w komplecie, wyszlo taniej.
Wiem po prostu, ze nie trzeba kupowac az takiego dobrego, ze mozna najzwyklejszy, duzo tanszy.
Loca- nie wiem, czy dostaniesz te witaminy w aptece, tzn czy nie jest z nimi tak, ze sa na recepte i ze kupuje sie je dopiero po wizycie u pediatry? Tak mi sie wlasnie wydaje..

Zosiaa dobrze że o tym wszystkim piszesz bo to cenne rady :) na fajną położną trafiłaś :)

Zosiaa masz rację z tym wszystkim, ale ja kupuję łóżeczko większe bo 140/70 i mam nadzieję, że na dłużej nam posłuży (ma zdejmowane boki), a że wszytko chcę kupić w jednym sklepie, licząc na rabat, to chciałam i materac i pościel i łóżeczko za jednym zamachem

materac wybrałam ostatecznie lateksowo, kokosowy (będzie spał i tak po tej stronie lateksowej)

a wypełninie do pościeli jak najbardziej naturalne i oddychające antyalergiczne: jednym słowem włókna drewniane http://muzpony.pl/produkt,119,603-tencel_komplet_dzieciecy_100%C3%97135_40%C3%9760.html mam nadzieję że to dobry wybór ;)

Właśnie skończyłam kolejne prasowanie i rozwieszam kolejne pranie:) I mi się przypomniało, bo wyprałam misia dla Poli:) Mój młodszy brat(5lat) dał dla niej:) I jak byłam u niego w szkole na przedstawieniu, to zaczepiła nas jego nauczycielka, bo Mikołaj opowiadał, że ma siostrzyczkę w brzuszku :):) On jest niesamowity:D A nauczycielce sie coś nie zgadzało jak moją mamę widziała:P A jak zobaczyła mnie z brzuchem, to połączyła fakty, ze to siostra jest w ciaży:P:P

Oj Majowa- właśnie tak myślałam, ze majeczka miała niestandardowe warunki do snu:):)

Zosia w sumie racja- poszukam na allegro, bo cos kupić muszę, a śpiworki mam tylko większe.

Anka ja chce kupić octanisept, gaziki jałowe- takie wieksze(choć mam już takie wieksze waciki), tantum rosa i sól fizjologiczną 0,9% w małych ampułkach. No i witaminę K i D- najlepiej taką łączoną w jednej ampułce:)

MajowaMaja pytalam lekarza o magnez to powiedzial mi ze to raczej nie tu tkwi przyczyna:(

a mam pytanko do wszystkich jakie zakupy robicie w aptece na poczatek?

Loca- otulaczkow nie szukalam. Ale chcialabym miec jeden. Chociaz gdy mam dwa spiworki i 2 kocyki to chyba sie wstrzymam. kolderke tez mam :) Ale czeka ona nierozpakowana w szufladzie.

Najpewniej szukalabym ich na allegro..

Majowa - przy tych Twoich silnych skurczach, gonieniu do lazienki - bylabym pewna ze porod sie zaczyna! Dobrze, ze nic takiego jeszcze sie nie wydarza.. Trwaj w tej ciazy jeszcze pare tygodni.

Anka, próbowłas jeszcze magnez?

Ja to ejsli chodzi o spanie, zbyt pomocna nie ejstem, nie uwierzyłybyscie jak spała Majka.

Poniewaz przez m-c praktycznie nic nie przytyła, starsznei duzo energii spalałą na ogrzanie, do tego wogóle nie chciała ejsc, wiec była cały czas pod kroplówkami, taki błedne koło, w inkubatorze, widpomo w pieluszce, ale jak ja wyciagneli, to miała body, spiochy, skarpety, takie paja welurowego, cienka czapeczke, czapeczke woelurowa, rozek, aw rozku w srodku wylozone kocykiem polarowym i pielucha flanelowa, tez taka cieplejsza, tak ja zawijałam, po tym szklanym lozeczkiem podłozyli mi grzejnik,a ona nadal zimna i ejsc po 8h nie chciała, wiec nakrywałam ja jeszcze swoim grubym szpafrokiem, na ten becik i recznikiem kampielowym, toz to nie bylo widac ze do 2kg nie mogla dobic jak ktos z boku patrzał:)

W domu, mielismy ja ubrana do spania w body na długi rekaw i pajaca, a le ja bardzo szybjko zrezygnowałam z pajacy an rzecz spioszków rozpinanych w kroczku, ale to dlatego ze Majka jest taka drobna iw aska w ramionach ze nam wychodziła pajacami góra, do dzis musze kupowac jeje neistandardowe body, takie zapinane u góry na jakis zatrzask, bo wtakich co nie maja zapiecia ciasniejszego u góru, wychodzi z body góra:), i jak była tak ubrana to zawijalismy w rozek, becik, albo kocyk z cienkiego polaru, generalnie Panie na wszcesniakach i polzniczym zawijały tak bardzo ciasno dzieci i one jak aniołki tak elżały, zasypiały, tłumaczyły ze dzieci bardzo tak lubia, bo jest im tak ciasno jak w brzyszku u mamy, i rzeczywiscie u ans sie sprawdzało b. długoz e 4 m-ce, ale standardowow noworodek ze 3-4 tyg tak wytrzyma, bo jest juz ruchliwy i sie wykopie, majka jako wczesniak była bardo ospała ruchowo wiec tutaj było inaczej. Ale napewnio polecam ta metode. Mielismy etz spiworek ale u nas sie nie sprawdził, bo kupilismy ten peirwszy rozmiar 0-6 m-, Maja majac pół rpoku dorosął dopiuero do r. 56 i on był na nia andal gigantyczny, a jesli nie przejdzie sie z dzieckiem w odpowiednim momencie, taki raczkujacy, ruchliwy szkrab nie zaakceptuje zazwyczaj juz spiworka, wiem ze kolezanki maja i iuzywaja, sa zadowlone, jednak przez te pierwsze 2=3 tyg jakos ciezko mi spobie wyobrazic noworodka w tym spiworku, choc moze. Ja chyba bede otulac, z kocuka, orzka czy becika, zalezy jak bedzie ciepło, bo rozek mozna zrpobic z bawełnianego kocyka przeciez tez, zeby dziecko miało jeszcze tak ciasno. Oczywiscie jak ma okres czujnoscii, nie spi, trzeba rozwiazywac z tych szmat:) zeby miał swobode ruchów.

Nie wiem czy pomogłam czynie.

Zosia, ja etz bym juz chciałą miec tyle wszytkiego co ty!

Ja maamte skurcze, niby sa jak te przepowiadajace, tylko sine, bo mnie budza i bola, b. czesto konczy sie tak ze jak je mma zaczyna mnie czyscic i ide w srodku nocy do kibelka, zawsze sie boje ze jak tak leci a do tego czuje taka silna potrzebe parcia, a przeciez nie musze bo leci (sorry dziewczyny za opis) to boje sie ze zaraz tam główke zobacze, to taka moja trauma, no ale mam andzieje ze u mnie tez juz to niegrozne. Do tego mam wtedy taki silny ból miesiaczkowy.

My mamy mamy amterac kokos-gryka, po Mai, nawet sie nie zagłebiałam w tema, wiec teraz wiem,a le nie bede zmieniac, bo szkoda kasy, ale przez te 2 lata Maja dwa razy wylała troszke picia, wiec zamoczony nie był.

Anka chyba już nam to nie będzie dane - organizm przyzwyczaja się do wstawania do malucha:P:P

Zosia a widziałąś gdzieś może otulaczki w rozsądnej cenie??

Anka - straaasznie wspolczuje. Mialam tak tylko chwilke w ciazy i po przejsciu na diete "watrobową" wszystko mi sie ustabilizowalo.

Loca- otulaczki tez oczywiscie, jak najbardziej! Moze nawet sa lepsze faktycznie...

no walsnie tym sie pocieszam ze to juz niedlugo termin rozwiazania chcoiaz tak po cichu marzy mi sie kilka przespanych calkeim nocy:) jeszcze przed pojawienie sie malucha:)

Anka ale Ty się namęczysz z tym swędzeniem:( Ale Tobie tez już niewiele zostało:):)

Loca, jestes w 37 tc,
Gdy skonczysz ten tydzien- dzidzia jest juz pieknie DONOSZONA! Takze spoookooo, jest juz super bezpieczna :) Porody dzieci donoszonych odbywaja sie miedzy 38 a 42 tygodniem. Ciotka, jest juz git! :)

Zosia też tak właśnie mylsę o tej kołdrze. Tylko zastanawiam sie - maluszki lubią być takie"pozbierane" i opatulone, a w śpiworku rączki na bokach - czy nie lepsze są otulaczki??

hej ale mam zaleglosci w odczytaniu wszystkiego...szalejcie ostatnio z wpisami;)
ja tez odczuwam takie twardnienie brzucha ale lekarz mi powiedzial ze to normalne ale nie mozemy juz teraz sie zbyt przeciazac bo nie powinno wystepowac czesto.

ja juz tez chcialabym byc po porodzie tym bardziej ze dokuczami to swedzenie...dzis nei wytzrymalam i poszlam do lekarza rodzinnego no ale zbytnio mi nie pomogla...przepisala masc chlodzaca 200 g ale jak sie okazuje teraz na jednej recepcie moze byc tylko 100 g wiec za duzo jej nie otzrymam( jest robiona w aptece podobno jutro odbiór)
pozatym dla mi skierownaie na wyniki krwi no i dodatkowo powtórke na cholestaze.

biore wapno ale juz chyba nie zbyt pomaga (dzis w nocy bardzo swedzialy mnie stopy i lydki)
kazala mi odstawic witaminy i orzechy i czekolade:( na jakis czas jesli to nie pomoze wyprac rzeczyw szarym mydle a jesli to nie pomoze to odstawic nabial....cos czuje ze predzej urodze niz dowiem sie na co jestem uczulona;(

Ja mam do sprzedania prawi nowy wózek.Użyty został ze trzy razy ma jeszcze kolce na oponach.Kosztował 750zł odsprzedam za 400zł.

Ech, napisalam jeszcze w starym wątku :)

A teraz jeszcze co do pieluch - Polcia - ja jeszcze czekam, na pierwsze miesiace wiem, ze one sie nie sprawdzą. Dlatego zaopatrzylismy sie juz w przerozne jednorazowki. Potem zamowimy wielorazowe.

A co do materaca- to polozna mowila nam, ze wlasnie ze wzgledu na te wszystkie ochronki, podklady do łóżeczek, bez ktorych przecioez nie idzie na poczatku wyrobic- poleca sie najzwyklejszy materac, byleby byl gruby - 7-8 cm. I tez pytalam o gryke, o kokos, a ona na to, ze gryka skrzypi, kokos uczula... i zeby sobie tym akurat glowy nie zaprzątac, bo najlepszy jest najzwyklejszy. piankowy.

A co do kolderki - to nieeeee. kolderka jest na poznie, pozniej. Na poczatek mają byc spiworki - zapinane na "szelkach" na ramionkach. A to dlatego,ze dzieci NURKUJĄ w trakcie spania pod przykrycie i moze dojsc do niedotlenienia... To rowniez info ze szkoly rodzenia. To ma dla mnie sens, dlatego zakupilismy dwa spiworki do spania. Raz, ze dzidzi jest milej, bezpieczniej, gdy jest w cos zapakowana, otulona, a dwa, ze wlasnie nie ma szans w tym zanurkowac.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1