Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *13*

Witam w kolejnym wątku:)

Linki do poprzednich wątków:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-marcowo-kwietniowe-20122-t263517,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-3-t275013,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-4-t280813,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-5-t287402,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-6-t291476,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-7-t294486,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-8-t298719,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-9-t302674,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-10-t306719,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-11-t308485,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-12-t309629,1,130.html

ROZPAKOWANE:

10 Luty - Alicja, szpital Wejherowo, SYN, 3.300

DWA W JEDNYM:

Marzec 2012r.

01 Marca - Zosiaa - synek Jaś - Szpital Wejherowo
03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka- szpital Zaspa
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
07 Marca - loca-daga - córeczka Pola:) - szpital Zaspa
08 Marca - emilkaaa - córeczka Wiktoria - Szpital Zaspa
08 Marca - Lena-p córka Julcia - Szpital Zaspa
08 Marca - bluagnes - córeczka
09 Marca - malinka_pinka - córcia kalina - Redłowo/Wojewódzki
10 Marca - agnieszkaj - synek Adrian
10 Marca - anka1984 - szpital Wejherowo,synek Kacperek
11 Marca - kunegunda81- synek (chyba Mikołaj ;-)
14 Marca - pasekwkropki - synek
15 Marca - Kajaka31
21 Marca - Martyna_P_ synek Kajetan
21 Marca - MajowaMaja - córeczka Hania - Szpital Zaspa
22 Marca - crocodile - Pruszcz - synek Dominik - Szpital Zaspa
23 Marca - ega76 - synek Patryk, Szpital ZASPA/Swissmed
24 Marca - lili - szpital Zaspa, synek Leon
27 Marca - Sanita -szpital Zaspa,

Kwiecień 2012r.

01 Kwiecień - chilly_aga
03 Kwiecień - Marta J. - Córeczka Helenka- Bydgoszcz
04 kwietnia - Ola_M - synek Antoś kliniczna/ redłowo?
05 Kwiecień - misiulina , CÓRKA ,SZPITAL ZASPA
07 Kwiecień - idaiza, córeczka, szpital Kliniczna
09 Kwiecień - emmii21- synek Ignaś
10 Kwiecień - Eta30 -synek KLINICZNA
11 kwiecień - ania1988- synek, może Mikołaj :*
11 kwietnia - Finka - synek (Julian?), Helsinki
12 Kwiecień - Polcia, synak Mikołaj, Szpital Swissmed lub Kliniczna
14 Kwiecien - kasia222
15 Kwiecień - wiolka8312-synek
15 Kwiecień - Katka_Gdynia - synek
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis, synuś Mateusz, Szpital Wejherowo
17 Kwiecień - Agniuszka-synuś Olaf :)
17 kwiecień - ilonka82
20 kwiecień - Haniulek2 , córeczka
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa - córka Alicja :-)
23 Kwiecień - AgaB - syn Antoś
25 Kwiecień - roxi - córeczka - Szpital Zaspa
27 kwiecień - lullu - córeczka Marta, Warszawa
30 kwiecień - Angel 8338- córeczka, Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *13*

Dziewczyny ,szczególnie te które sa w podobnym tc co ja -czy ruchy waszego dziecka zmalały ? bo ja od wczoraj czuję słabsze ruchy ,wcześniej ruszała się często i intensywnie a od wczoraj rzadziej i słabiej i krótko to trwa.Troche się niepokoję

A! I jeszcze jedno - GBS dodatni. Czy też tak macie? Podobno dostanę przy porodzie antybiotyk i będzie okej z małym, ale czy rzeczywiście nic mu nie grozi? Martwię się tym.

ja sie zastanawiam jak to u nas będzie. Nasz szkrab tydzień temu ważył 3200...nie spieszy mu się coś, ale mam nadzieję, że do 4kg nie dobije! Za to ja będę miała co zrzucić....przybyło mi 25 kg! Nie wiem gdzie to mam bo wchodzę w spodnie sprzed ciąży - bez zapinania się oczywiście :D fakty jednak mówią same za siebie, będzie ostra dietka :)

Jak sie w pt zapytałam lekarki, jak to teraz wzrost dzieci pod koniec ciąży wygląda, to tez mi powiedziała, ze to indywidualnie jest...

Pocieszam sie, że z tego co u naszych "starszych" kolezanek podczytywałam, to USG często przeszacowywały wagę "kolosów"... - czyli dobrze wyliczają średnie dzieci, a przy tych większych, to nie do końca...

No z wagą też nieźle... we wtorek wyszły 2kg... w piątek już ponad 2,5...
Mąż pojechał do rodziny i oczywiście "rozgadał"... Ze współczucia (w temacie dużego dziecka) to usłyszałam od jego siostry - cała moja trójka urodziła się powyżej 4kg (nie wspomnę, że 14latek waży wiecej ode mnie w ciąży, gdzie moja "startowa" waga to była już lekka nadwaga, a zarówno 12 jak i 10latka jedzą o połowę więcej niż ja /a kalorycznie to tak 2x wiecej/). Ale na wsparcie psychiczne ze strony rodziny mojego A. zawsze mogłam liczyć:/

Aga,

moze nie bedzie tak zle:) z tym gigantem.

Ja miałam 29.03 wyznaczony tez z usg w 13 tc z przeziernoscia karkowa, od innego elkarza,a le wolałam sie na to nei nastawiac, zeby Hanka za długo nie siedziała:) ale etraz ju którys raz mu tak wyszło, to chyba trzeba sie pogodzic i z tym:)

Aga, ja nic nie robie z kroczem, juz nawet nie chce sie tykac tych miejsc, juz mi starczy ze cały cas mama jakies upławy, mimo ze nie swedzi, ale mam juz tego dosc.

Z Maja nie masowałam, bo nie moglam, mimo ze była amlutka musili mnie naciac, bo zaczełam rodzic cały pecherz płodowy, i zeby mnie nie porozrywało, jakos koszmarnie tego nie wspominam

Ale jesli dasz rade, to brawo, napewno to bedzie lepiej jak nie beda musili ancinac.

A jaka wage mówie dla małego?

Ja pamietam ze do 28 tyg tez Hania byął dosc duza, potem zwolniła,d zieci czasem tak etapami rosna.

teraz jest tak lekko powyzej 10 centyla, czyli drobna, tak sie odmieniło.

Miałam Wam napisać, jaki numer mi ta ginka "od zwolnień" zrobiła...
Podczas USG wszystko ok, nawet dopplera "gratis" (bo Allianz oczywiście nie zapłaciłby) zrobiła, wróciłam do domu i co w opisie przeczytałam? Że ułożenie miednicowe!!! Gdzie wyraźnie główka "w kroczu" była - sama zresztą tak podczas badania powiedziała...
I mam dwa opisy USG - na wtorkowym ułożenie główkowe, na piątkowym - miednicowe...
Za półtora tygodnia będę u niej po L4, to złożę reklamację... Ale normalnie ręce opadają...
Chociaż z "pomyłek" to położna na SR mówiła, że w szpitalu w papierach potrafią płeć dziecka zamienić na wypisie... (uczulała, żeby czytać dokładnie wypis, bo później mogą być jaja... szczególnie z "na własne żądanie" - gdy sami Was namawiają na wyjście itp...)

Mnie po USG (jedno we wtorek u lekarza, któremu ufam, drugie w pt u tej babki "od zwolnień") straszą dzieckiem-gigantem...
Druga opcja jest taka, że zaszliśmy w ciążę 2-3 tygodnie wczesniej, kiedy to męża nie było w pobliżu...;P
Ja się trzymam mojej daty, a nawet będę namawiać syna, by się wstrzymał jeszcze ze 2-3 dni - takie moje zboczenie, by jego urodziny nie przypadały w Wielkim Poście (a wg reguł Wielkanoc najpóźniej może przypadać na 25 kwietnia)

Dziewczyny - jak się zapatrujecie na ochronę krocza? Masujecie? Ja dziś zrobiłam pierwsze podejście do masażu - uznałam, że nie zaszkodzi, kosztuje tyle co łyżka oliwy z oliwek, a pomóc może... Tylko, czy dobrze "to" robię?

To taka fajna data w urodziny męża :)

Ja bym chciała żeby Antoś wycelował w 1 kwietnia, dlatego jak mały wytrzyma do 31 marca to długi spacer + schody :)

Chociaż dzisiaj w nocy obudziły mnie skurcze aż sie przestraszyłam, że mu się aż tak spieszy a to po raz pierwszy, ale wanna z ciepłą wodą pomogła i wszystko się uspokoiło. Potem tylko mały się wiercił przez kilka godzin tak się chyba podekscytował że 'wychodzi' :)

Ola_M

ja kupiłam właśnie pablo maxi cosi z bazą family fix - bez zastanowienia brałam z bazą dzięki której jest bezpieczniej

a zeby nie bylo ze data bez znaczenia, 29.03 to ur moje meza:) ale lekarz powiedział ze to zazwyczaj zalezy od długosci cykli, ja miałam 26 dni, wiec pwoiedział ze naturalnie spodziewałbny sie porodu w 39 tyg.

uaktualniam liste o zmiane terminu, dodaje etz planowany termin porodu, co? jak nie chcecie to w nastepnej liscie sie skasuje.

ROZPAKOWANE:

10 luty (ptp 03.03.) - Alicja, szpital Wejherowo, SYN, 3.300
14 luty (ptp 01.03.) - Zosiaa ,szpital Zaspa ,synek Jaś 3700g ,57 cm

DWA W JEDNYM:

Marzec 2012r.

03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka- szpital Zaspa
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
07 Marca - loca-daga - córeczka Pola:) - szpital Zaspa
08 Marca - emilkaaa - córeczka Wiktoria - Szpital Zaspa
08 Marca - Lena-p córka Julcia - Szpital Zaspa
08 Marca - bluagnes - córeczka
09 Marca - malinka_pinka - córcia kalina - Redłowo/Wojewódzki
10 Marca - agnieszkaj - synek Adrian
10 Marca - anka1984 - szpital Wejherowo,synek Kacperek
11 Marca - kunegunda81- synek (chyba Mikołaj ;-)
14 Marca - pasekwkropki - synek
15 Marca - Kajaka31
21 Marca - Martyna_P_ synek Kajetan
22 Marca - crocodile - Pruszcz - synek Dominik - Szpital Zaspa
23 Marca - ega76 - synek Patryk, Szpital ZASPA/Swissmed
24 Marca - lili - szpital Zaspa, synek Leon
27 Marca - Sanita -szpital Zaspa
29 Marca - MajowaMaja - córeczka Hania - Szpital Zaspa,

Kwiecień 2012r.

01 Kwiecień - chilly_aga
03 Kwiecień - Marta J. - Córeczka Helenka- Bydgoszcz
04 kwietnia - Ola_M - synek Antoś kliniczna/ redłowo?
05 Kwiecień - misiulina , CÓRKA ,SZPITAL ZASPA
07 Kwiecień - idaiza, córeczka, szpital Kliniczna
09 Kwiecień - emmii21- synek Ignaś
10 Kwiecień - Eta30 -synek KLINICZNA
11 kwiecień - ania1988- synek, może Mikołaj :*
11 kwietnia - Finka - synek (Julian?), Helsinki
12 Kwiecień - Polcia, synak Mikołaj, Szpital Swissmed lub Kliniczna
14 Kwiecien - kasia222
15 Kwiecień - wiolka8312-synek
15 Kwiecień - Katka_Gdynia - synek
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis, synuś Mateusz, Szpital Wejherowo
17 Kwiecień - Agniuszka-synuś Olaf :)
17 kwiecień - ilonka82
20 kwiecień - Haniulek2 , córeczka
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa - córka Alicja :-)
23 Kwiecień - AgaB - syn Antoś
25 Kwiecień - roxi - córeczka - Szpital Zaspa
27 kwiecień - lullu - córeczka Marta, Warszawa
30 kwiecień - Angel 8338- córeczka, Kliniczna

My też jesteśmy zdania, że im mniej kosmetyków dla tak delikatnej skóry tym lepiej. Używamy od narodzin starszej córki do kąpieli JOHNSON'S® Baby łagodny płyn do mycia ciała i włosów 3 w 1 (również w ciągu dnia do mycia pupy w razie "czegoś większego") i mamy też sudocrem, ale z niego korzystaliśmy może 2,3 razy, latem, gdy byla pupa zaczerwieniona. W szpitalu po narodzinach mówili,że najnowsze badania jakiś tam naukowców mówią o tym, że im mniej kosmetyków tym lepiej i żeby zrezygnować z codziennych kąpieli i kąpać co 3-4 dni. Tego się cały czas trzymamy, mała nie miała problemów ze skórą, żadnych wysypek i też nam nie chorowała (przeziębienia itp.).

Hej Dziewczyny,

ja tez nie biore zadnych kosmetyków. ale zapakowałm szczotke do wsłosków, licze na bujna czupryne:):)

na zaspie uzywali chyba Nievea Sensitiv (napewno na wczesniakach) albo Hippa na polzniczym, potem parafina, jest w kazdym pokoju, kazdy tez dostaje swoja masc posladkowa dla dziecka.

Byłam wczoraj na badanaich, poszłam na Carmel macciatto, ale do Starbucksu (czy jak to sie psze), oczywiscie marna podroba, mojego kochanego z Coffeeheaven, no ale cóz:) było blizej a byłam juz mega głodna, wiec z braku laku moze byc:):)
Wyniki wyszły takie sobie, ostatnio mówił mi juz lekarz ze krew jest jus słaba, a teraz jeszczew sszytsko w dół. No ale to waidomo ze końcówka najbardziej wykańcza.

Agniuszka, dasz rade, choc sam wiem ze mimo iz jestem za toba i mam wiecej czasu to czkekanie jest najgorsze.

Mnie gin juz 3 raz zmienił date na 29.03, wiec chyba czas zebym zmieniła na liscie. No nic, to ooznacza jeszcze 8 dni dłuzej.

Wczoraj starszliwie bolał mnie pepek ale tak okrótnie ze zadzoniłam do lekarza, w koło pepka pojawiły sie fioletowow-bordowe miejsca, wystraszyłam sie jak nie wiem (na poczatku pomyslam ze to pewnie rozstepy, ale ze rostepy chyba nie bola az tak, pomyslam ze rostepy przyjme z godnoscia bo co mi innego pzoostało) zadzoniłam do gin, powiedział ze rozstepy nie robia wkoło pepka, ze to bedzie ta niewydolnosc kresy białej, mozliwe ze skończy sie przepuklina pepkowa u mnie, no ale na to nie ma teraz na to wpływu.

Pogoda taka straszna, wiatr prawie wczoraj mnie zwial, co akurat ejst pocieszajace, ze ejszcze cos moze mnie ruszyc:):) ale za to Majka znów siedzi w domu, no byle do wiosny!

ja kosmetyków tez nie biorę ,na zaspie dziecko każą smarować parafiną po kąpieli a do pupy mają pośladkową

Dla malucha kosmetyków nie pakowałam. Maści do pupy, o ile będą porzebne) w szpitalu mają, a im mniej chemii na początku tym lepiej moim zdaniem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Powoli przymierzam się do pakowania torby i tak się zastanawiam jakie kosmetyki zabieracie dla malucha do szpitala? Ja myślałam o serii nivea, ale wyczytałam, że jest ona powyżej 1 miesiąca i teraz sama już nie wiem.

Tradycyjnie weekendowy spokój... Choć nieźle wieje za oknem, więc raczej spacerki Wam nei w głowie...

Czy któraś wybiera się na te warsztaty? http://bezpieczny-maluch.com.pl/?p=217

My "niestety" w tym terminie mamy SR, więc raczej nie...

Marta moja mała robi dokładnie to samo- czka jak szalona i rozpycha się po skosie, tzn. czuje ją w lewym biodrze i prawe zebra mi rozciąga- i to przyjemne nie jest:/

Pasekwkropki gratuluję postępu :P

Kinia, te zmiany w becikowym to dopiero projekt - na razie jedynym wymogiem jest zaświadczenie od lekarza, o opiece od 10 tyg ciąży.

Spakowałąm dziś torbę - hura! W końcu przestanie mnie to męczyć :)