Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *18*

Witam w kolejnym wątku:)

Linki do poprzednich wątków:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-marcowo-kwietniowe-20122-t263517,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-3-t275013,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-4-t280813,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-5-t287402,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-6-t291476,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-7-t294486,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-8-t298719,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-9-t302674,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-10-t306719,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-11-t308485,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-12-t309629,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-13-t312403,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-14-t314924,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=318123&c=1&k=130
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-16-t322624,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-17-t325976,1,130.html

ROZPAKOWANE

10 luty (03.03.) - Alicja, Wejherowo, SYN, 3300g
14 luty (01.03.) - Zosiaa, Zaspa, synek Jaś 3700g, 57cm, CC
25 luty (5/12.03) - Weroska, Kartuzy, synekTymoteusz, 4600g, 57cm, SN
28 luty (10.03) - Anka1984, Wejherowo, synek Kacper, 3715g, 58cm, SN
29 luty (08.03) - emilkaaa, Zaspa, córeczka Wiktoria, 3480g, 55cm, SN

3 marca - Kinia83, Zaspa, córeczka Emilka, 3520g, 55cm, SN
4 marca (09.03) - malinka_pinka, Redłowo, córeczka Kalina, 3640g, 54cm, SN
6 marca (11.04)- ellena, córeczka, Kliniczna, 56cm, 3560g
8 Marca - Lena-p, córka Julcia, Zaspa, 3510g, 57cm, CC
9 marca (07.03),- laca-daga, Zaspa, córeczka Pola, 3510g, 55cm, CC
9 marac (08.03) - bluagnes, córeczka
12 marca (29.03) - MajowaMaja, Zaspa, córeczka Hania, 2650g, 50cm, SN
12 marca (10.03) - agnieszkaj, Radłowo, synek Adrian, 4050g, 56cm
13 marca (21.03)- Martyna_P_, Wejherowo, synek Kajetan 4150g, 58 cm, CC
14 marca (23.03) - ega76, Swissmed, synek Patryk, 3530g, 58 cm, CC
19 marca (03.04) - Marta J., Bydgoszcz, Córeczka Helenka, 3520g, 55cm, SN
24 marca (24.03) - lili, Zaspa, synek Leon
24 marca (14.03) - Pasekwkropki, Zaspa, synek
29 marca (04.04) - Ola_M, Redłowo, synek Antoś, 3550g, 56cm, SN

1 kwietnia (05.04) - misiulina, Zaspa, córka, 3550g, 55cm, SN
5 kwietnia (15.04) - wiolka8312, Kliniczna, synek Kubuś, 3910g, 55cm, SN
6 kwietnia (11.04)- ellena, coreczka, szital Kliniczna, 56cm, 3560g, SN
8 kwietnia (7.04) - idaiza, córeczka Ida, Kliniczna, 56cm, 3155g, CC
11 kwietnia (25.04) - roxi, córeczka, szpital Zaspa, 49 cm, 2670g, SN
15 kwietnia (11.04) - Finka - synek Julian, Helsinki, 52 cm, 3560g, SN
16 kwietnia (21.04) - 007angel, córeczka Amelia, Kliniczna, 53 cm, 3160g, SN
17 kwietnia (15.04) - Katka_Gdynia - synek Jasiu, Redłowo, 57cm, 3600g, CC
17 Kwiecien (14.04)- kasia222 -córeczka Marta, Amper Kliniken Indersdorf, 4130g, 53 cm
18 kwietnia (11.04) - ania1988 - synek Mikołaj, Colchester Hospital, 4000g, 60cm, kleszcze
18 kwietnia (08.04)- Liki- córeczka Kalinka, Redłowo, SN
19 Kwietnia-Haniulek2- Córeczka Klaudia, Redłowo, 3380g,55cm SN

DWA W JEDNYM:)

Marzec 2012r.

11 Marca - kunegunda81- synek (chyba Mikołaj ;-)
15 Marca - Kajaka31
22 Marca - crocodile - Pruszcz - synek Dominik - Szpital Zaspa
27 Marca - Sanita -szpital Zaspa

Kwiecień 2012r.

01 Kwiecień - chilly_aga
06 Kwiecień - anka1919
09 Kwiecień - emmii21- synek Ignaś
10 Kwiecień - Eta30 -synek KLINICZNA
12 Kwiecień - Polcia, synak Mikołaj, Szpital Swissmed lub Kliniczna
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis, synuś Mateusz, Szpital Wejherowo
17 Kwiecień - Agniuszka-synuś Olaf :)
17 kwiecień - ilonka82
22 Kwiecien - slicznotkaa - córka Alicja :-)
23 Kwiecień - AgaB - syn Antoś
27 kwiecień - lullu - córeczka Marta, Warszawa
30 kwiecień - Angel 8338- córeczka, Kliniczna

Spróbowałam zrobić tu mały porządek, bo niektóre rozpakowane uciekły z rozpakowanych i wróciły spowrotem do dwupaków w trakcie tych uzupełnianek :) jak cos się nie zgadza to proszę poprawcie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *18*

Ania namiary: (58)302-66-13 Ja nie czekałąm długo- chyba max tydzień, ale to zależy jakie godz. Ci pasują:)

Polcia - ja idę z córcią na te warsztaty:) Ostatnio byłam też na innych, bardziej dla ciezarnych, ale wziełam i córcię i męża:) Teraz niestety maz musi być w domu, ale my najprawdopodobniej sie wybieramy - już sie zapisałam:) Daj znać , jeśli byś się pojawiała:)
Co do krostek, to Pola też coś takiego miała- to raczej trądzik tzn zmiany hormonalne , ale my przemywałyśmy buźkę roztworem nadmanganianu potasu - krostki zniknęły, ale nie wiem czy samoistnie czy to przemywanie pomogło:P:P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jesli sa to takie krostki biale w srodku i z czerwonymi plamkami wokół to szwagierka mowila mi ze na to pomaga smarowanie mlekiem matki

moj mial takich kilka ale zniknely dawno temu dopiero pozniej zdradzila mi jak to przyspieszyc

Polcia to najpewniej trądzik niemowlęcy, nic sie z tym nie robi. Trzeba przemywać przegotowaną wodą jedynie. To zmiana hormonalna, sama zniknie.

czy potówki mogą występować na twarzy? Mikołaj ma drobne krostki, tylko na twarzy i zastanawiam się co to jest..

Dziewczyny czy mogłybyście podać namiar na dr Seliwończuka? czy długo czekałyście na termin usg?
z góry dziękuję

loca-daga

Ciekawet te warsztaty, czy tam przychodzi się z dzieckiem? Jak Ty robisz loca-daga?

Ja plamilam po porodzie jeszcze do 7 tygodnia, ateraz w 8,5 tyg dostalam okres, ale strasznie obfity, juz nie pamietam jak to bylo z maja, ale chyba az tak nie było.

Agnieszkaj,

my jestesmy asymetryczni.
maja jestw sumie cwiczona do dzis, ale wiekszosc dzieci tak 8-10 m-c zapomina o asymetrii.

hania jest jeszcze bardziej aymetryczna, jak miala m-c bylismy u rehabilitanta a teraz m-c lezala odlogiem bo nie bylo mozlwiosci zeby wspołpracowała, ale tarz i neurolog i pediatra powiedzieli z etrzeba ja pilnie rehabilitowac.

Ty pewnie zapisalas sie do OWI, tam bedziesz miała spotkanie z lekarzem rehabilitacji, psychologiem, logepeda. Te dwa ostnie wuazam za super, korzystalismy, fajna sprawa z psychologiem, potem etz mi poradzila jak przygotowywyac Maje na siostre, z logopedy potem korzystalismy czesto bo maja nie mowiła dlugo.

Psycholog i logopeda to jakby w pakiecie, bo np dzieci, wczesniaki po respiratorach maja zazwyczaj zaburzenia w budowie aparatu mowy, awet jak wam nic nie sjt pokarza fajne cwiczenia jak sie bawic zeby pobudzac.

natomiast rehabilitacja w OWI pozostawia wiele do zyczenia, juz kilka razy wyowiadala sie w rzonych watkach i raczej wszyscy sie zgadzaja.
My o0dkad Maja miała 2 m-c rehabilitowalismy sie prwyatnie, hania teraz tez tam chodzi.

Absolutnie nie boj sie wizyt u pscychologa jak i logopedy, naprawde fajnie podpowiadaja jak mozna z maluchem spedzic czas alebo co juz mozna z nim cwiczyc, no np ze wtym wieku juz mozna stymulowac zeby dwie rzeczy do raczki brało.
Rehabilitacja, ocenisz sama, długo sie na nia czeka, potem ejst rzadko, ale moze wam akurat starczy jak pokarza wam ciwczenia do domu, i bedziecie sie dobrzez ukladac w domu.

My chodzilismy do OWI w Gdyni, ale o Gdansku i ich reh. tez raczej takie same opinie, o Wejherowie tez, choc sa naopeno mamy ktore beda zadowlone.

Kasia 222,
tak takie sa objawy asymetrii, jednak kazdy noworodek ma do niej tendencje, bo odwzwierciedla ona ulozenie wewnatrznaciczne, i czasem straxczy tylko dbac o lezenie na dwoch boczkach,a lbo unikanie lezenia na ty w ktory bardziej sie wygina, i to jest naturalne.

Ale kazdy elkarz ocenia czy jest cos wiecej. hania ma juz przykurczone miescie po ejdnek stronie cialka, ciezko jej z nimi pracowac, do tego tlocznia brzuszna (tak na srodku brzuszka) bardzo przykurczona i napieta.

Fajnie mozna zaobserowac czy jak kladziesz dzieciatko na brzuszku rowno czy odchyla sie bardzo mocno w jakas strone, Hania leci nam na bok, ajkby juz na brzuch umiała sie przekrecac tak ja ta asymetria ciagnie.

Majowa zdrowka zyczymy!!!

Ja tez sie boje szczepien, nie tyle tych wkloc co tego jak malutka sie bedzie czula po... syn zawsze mial temp. i strasznie placzliwy byl.

agnieszkaj a czym objawia sie ta asymetria? Marta uklada glowke czesciej w prawa strone, teraz podkladam jej pieluszke zeby na lewo byla i ogolnie robie wszystko zeby bardziej na lewo glowke przechylala...z reszta ciala jest Ok, raczej sie nie wygina... w srode mamy wizyte u lekarza i zobacze co powie....
z tego co czytalam na necie to cwiczenia bardzo pomagaja i po jakims czasie po asymetrii nie ma sladu czego zycze Twojemu synkowi:)

tak- mieliśmy refundowane, ale teraz rozmawiałam z naszym pediatrą i on dał do myślenia nad tymi skojarzonymi ( jak pisałam wcześniej) i raczej przejdziemy teraz na program 5 w 1

Czyli zdecydowaliście się na te szczepienia refundowane?Bo my raczej też o nich myślimy(zawsze można przejść na te płatne) zresztą nasza położna środowiskowa je też poleca.Biję się okrutnie tych szczepień :(

dziewczyny czy któraś z Was wybiera się może na to spotkanie : http://swiadomamama.pl/%C5%9Bwiadoma-mama-w-gda%C5%84sku

Wiolka Pola jesli chodzi o ból, to płakała dość mocno przy wkłuciach ( miała 3) a później już było ok i żadnych powikłań też nie było.

Majowa oby Hania dalej tak przybierała-trzymamy kciuki :)

Ola -strasznie szybko ten okres dostałaś,tzn. tak mi się wydaje z kolei ja ciągle plamię jeszcze po porodowo :(

Dziewczyny jak wasze maluchy zniosły pierwsze szczepienia?

Majowa pięknie Hania przybiera :) I super, ze w końcu sama tą kupkę zrobiła- widać postępy, a to najważniejsze :) Fajnie, ze koleżanki pomogły:) Skoro poprosiłaś teściową o pomoc, to musiało być Ci naprawdę ciężko... Gdybyś potrzebowała pomocy, to daj znać - zawsze da się coś wykombinować:):) Pozdrawiam Was ciepło i nadal 3mam kciuki:)

Majowa - bardzo Ci współczuję i wierzę, że wyjdziesz na prostą ze swoimi dziewczynkami! Trzymam kciuki!

Mam pytanie, czy są tu dziewczyny z "asymetrycznymi" dziećmi? U Adka stwierdzono dużą asymetrię. Czeka nas rehabilitacja, wizyta u psychologa i logopedy. Czy ktoś ma podobnie?

Hej Dziewczyny,

Hania pije max 100ml sztuczne (tzn ona jest tylko na Nutramigenie), zazwyczaj konczy sie tak na 85ml, ale jak zacznie ja bilec podczas jedzenia to po 40 juz koniec, potem wyje, wije sie z eglodna ale jedzenia nie chce juz wypic.

Dzis mamy mały sukces, Hania pierwszy raz od 2 m-cy zrobiła sama kupke, fakt ze cisneła od 5 rano, ale pierwszy raz bez czopka.

Hania wazy teraz 4,300kg, dla nas to strasznie duzo, ale jak patrze ze wiekszosc szkrabków urodziła sie w okolicach 4kg wiec pewnie dla was nie jest to porazajace. Na piersi przybrała ok 800gr (ale liczac od wagi urodzeniowej, jakby liczyc od spadku fizjologicznego po porodzie to 1 kg wyszedł by), a an sztucznym 1kg (dokąłdnie od m-ca jest an sztucznym), pamietam z eMaja tez tak przybierala ale ona nadrabiała za wczesniactwo, wiec myslam z eta wolniej bedzie tyc ale lekarka mowila ze ona mała byla i tez pewnie nadrabia, poza tym powiedziala ze dzieci tak tyja w takim temie, i epwnie tak jak u was rosna dosc skokowo.

My nosimy jeszcze 50tke, bodziaki, seterki, bluzy, ale spodenki starm sie ejje zakąłdac 56, bo ona ma prawie ciagle wyprostowane nogi (problemy z napieciem) przez co jest taka mega wydłuzona, najbardziej to widac na spioszkach co maja stopki, ze jak wyprostuje to sa na styk. My ja wazymy codzienie, bo mamay wage niemowleca w domu po Mai, ale mierzyc nie mierzyłam, tylko tyle co po ciuszkach.

BYlismy wczoraj u lekarza, dostalismy zwikszone dawki leków plus nowe leki, generalnie lekarka bardzo zadowlowna z wtorkowego badania, ze nic nie wyszło (gdzie ja bylam zalamana, ze znow ejstesmy w polu i nic nie wiadomo) ale powiedziaal z enie chciala ans starszyc ale gdyby cos wyszło to bylaby ciezka operacja przed nami. Anemia sie poglebiła, ale mamy sprobowac Ferrum Lek, bo na Actiferol zle zareagowała, ma nadzieje ze wszytkie ejej schorzenia bedziemy mieli teraz po tych nowych lekach pod kontrola, niestety rehabilitacja jeszcze pilniejsza niz m-c temu (bylismy wlasnie m-c temu, teraz odlozyclismy bo Hania nie byla w stanie współpracowac przez bol) ale w tym tyg musimy wrócic na rehabilitacje. We wtorek idziemy jeszcze na badania na Polanki i narazie poza bioderkami bedzie koniec wizyt w najblizszym czasie, no chyba zeby cos po tych lekach, mamy byc na telefonie.

Dziewczyny, bardzo Wam dziekuje za miłe słowa, dobre fluidy oraz trzymanie kciuków. Trzxymajcie jeszcze troszke, zeby wszytko wyszło jakos na prosta.

Byłam wczoraj tylko z Hania, zeby mozna było spokojnie poromawiac. Rozmiałysmy tez z Pania dr o Mai troszke, kiedruje nas na badania genetyczne, bo Maja ma podejrzenie niskoroslosci (ma 2 lata i 2 m-ce i mierzy 79,5cm), jakis termin powinnismy znac po 18 maja.
NO nic jeszcze tydzien i przyjedzie moja mama. A na dowod tego ze nie nie jest latwo mi to ogranac, dowodem ejst ze sama poprosilam tesciowa (tak ta wredna babe której serdecznie nie cierpie i ktora widziała Maje zaledwie kilka razy w zyciu, mieszkajac 50km od nas) o pomoc . W tym tyg w dwa dni z rzedu byly u mnie koleznaki, zajeły sie Hania z godzinke a ja ogarnelam siebie i cos w domu i moglam obiad dla Majki przygotowac, niby godzina a jak duzo daje.

Trzymajcie sie Kochane.

Kinia, jestem z toba myslami, bardzo czesto.

I w tym tyg tez dostałam okres, u mnie to definitywny znak ze cos sie skonczylo, pamietam z ejak musiałam skończyc karmin Maje, tez bylam tego dnia jakas smutna, bo wiedziaalm ze to ewidentny znak ze pewna droga jest zmknieta, no nic trzeba osc do przodu.

w szpitalu jak dawałam to mówili że ile dni tyle ml na zasadzie 3 dni to 30 ml 4 dni 40 ml itp ale nie powiedzieli mi jak to później jest.

Moja położna powiedziała że się daje mleko modyfikowane tak jak na opakowaniu ale jeżeli to nie ma być dokarmianie tylko własnie tak po piersi bo mały dalej glodny to max 100 ml na dzień.

Ja mu robie 90 ml raz dziennie przeważnie na noc bo wtedy jest najbardziej głodny, podejrzewam że on też chce zjeść więcej na noc bo w nocy budzi sie tylko raz a moje cycki mają stałą dawkę i nawet napełnione mu nie wystarczają, za to na tym nocnym już tak. On i tak z tej 90 wypija tylko tyle ile chce a potem odpycha butelkę.

a ile najlepiej ml dawac dziecku po piersi? mi na poczatku polozna polecila 30ml ale mial pare dni dzis ma 3 tyg i dalam mu 60ml i wygladal nadal na glodnego;// nie wiem co sie dzieje

Loca Antek przybiera 350-500 na tydzień, my się co tydzień mamy możliwość sprawdzić.

Dokarmiania mieszanką gdy jest mniej niż 100 ml na dobę się nie liczy, tak mówią lekarze, dziecko dokarmiane to takie które dostaje więcej niż 100ml sztucznego na dobę.

Jedyną wadą sztucznego jest to że nawet przy 90 ml natury nie da sie oszukać i ja już dostałam okres :( koniec przyjemnych chwil bez co miesięcznej męki i dyskomfortu z podpaskami :(

Jejku Ola ależ Antek rośnie - aż strach się bać ;) Przerósł Polę - my dopiero zaczynamy z ubrankami na 62 cm , a ważyć się będziemy w pon - zobaczymy jak przybiera:)

Nasz Kubus od wypisu ze szpitala do dnia w ktorym skonczyl miesiac przybral 1370g dosc duzo a karmiony jest tylko i wylacznie piersia na dlugosc nie wiem bo go nie mierzylismy