Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *3*

Postanowiłam wyjść z inicjatywą i założyć nowy wątek :)

Oto link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-marcowo-kwietniowe-20122-t263517,1,130.html

"Dwupaki" :) :)

Marzec 2012r.

03 Marca - Kinia83
5/12 Marca- Weronika-co-ma-bzika
08 Marca - emilkaaa
15 Marca - Kajaka31
15 Marca - MartynaP
21 Marca - MajowaMaja
27 Marca - ega76

Kwiecień 2012r.

05 Kwiecień - misiulina
09 Kwiecień- emmii21
15 Kwiecień - Gabolek
15 Kwiecień - Angel8338
16 Kwiecień - Podwojnamama
21 Kwiecień - 007angel
23 Kwiecień- Agniuszka

Bez daty:

AgaB
Loca-Daga
Gosik_sz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *3*

Mam trochę stresa, więc do Was się zwracam z pytankiem. Czy Was też tak strasznie boli kość...jakby to nazwać....piczna?? Wiem, że pod koniec ciąży to normalne...ale teraz to chyba za wcześnie. Mnie tak boli, że jak wstaję z krzesła, to się wyprostować nie mogę- jakby mnie ktoś mocno kopnął. Do tego mam obniżoną macicę i nie wiem czy to z tym łączyć czy upatrywac problemu w czymś innym. Bardzo się martwię, że to zwiastun problemów. Na dodatek byłam u lekarza i wizyta dopiero za miesiąc a on mnie nawet nie zbadał, więc nie wiem co się dzieje.....Jak myślicie...co to może być, że tak boli??

Hej Mamuski!!

no dzis się chyba marcówki obudziły:):)
Byłam dzis u lekarza, mała ok, dokazywała a uag. Nadal ułozona poprzecznie, bardzo, bardzo nisko, jezdzil mi tym aparatem tylko nad wzgorkiem lonowym, pwoiedzial ze to taka ejje uroda, i z enatura ja tak ulozyla, i ze nic nie da sie z tym zrobic.
Jeje polozenie poteguje tak silne skurcze jakie odczuwam,a do tego jak to okreslil, macica stworzona jest do tego, zeby rozciagac sie w zdluz w strone pepka, a nie w szerz, jak u mnie i stad dodoatowe skurcze. W sobote mialam znow taki atyak skurczy, brzuch znowu zrobil mi sie w kilka minut wielki jak arbuz, macicę na dole wywalilo. Czulam sie naprawde koszmarnie, na szczescie tym razem nie kirwawilam. Dzis dr stwierdzil ze mimo tego nie doszlo do rozwarcia szyjki, co bardzo go cieszy, bo przy takich skurczach nie ma mowy o nalozeniu szwe na szyjke, dostalam juz dzis Fenoterol i Isoptin, jeszcze silniejszy lek na skurcze, z tego co pamietam z pierwszej ciazy, potem zostaje juz tylko relaniu, a le po tym do dostawalam juz takie odlowty, ze ho ho.

Dzis elkarz tez pwoedzial mi ze uag polowkowe tak ok 25 tyg najwczesniej, bo uznaje ze malucha podgladamu co da tyg, ze wszytko z nim ok, a w 25 tyg wszytkie narzady sa juz rozwiniete a w sumie to o to w tym usg chodzi zeby sprawdzic czy wszytkie narzady funkcjionuja prawidlowo i czy sie prawidlowow wyksztalcily. W tamtej ciazy blam w 21 tyg, ale prowadzil mnie inny lekarz.

Dziewczyny , uwzajcie na Zabula, znam go z Zaspy, bardzo fajny, ale mega przystojny:):) wiec moze to krepowac waszych facetow (ale moze przez te 1,5 roku sie skiepscil z wygladu:))), generalnie traktowal mnie zawsze bardzo powaznie, zawsze pamietal, z czym leze, mlody, kompetentny, aambitny takie ma o nimzdanie:):)

jak bylam w tamtej ciazy an uasg polowkowym i w tej na genetycznym zawsze przelączano na 4D.

Ktos zapytywał mnie o apsy (kupila od jednej z forumek), juz jeden podarowal kolezance, bo wlasnie pwoiedzial ze jest w ciazy, i sie ejej dostalo.

Dzis elkarz tez mnie pytal o ruchy, mowilamz e jeszcze nie czuje, ale on powiedzial ze to nic, ze juz nie dlugo. Zawsze jak mam tak silne skurcze, zaluje ze ruchow jeszcze nie czuje, bo przynajmniej bym wiedziala, ze wszytko ok.

Nasza Majka plata nam takie figle, placze po nocac, alebo budzi sie tak jak dzis o 4.30, chodze na rzesach, czy oa nie moze zrozuiec, ze mnie sie nalezy teraz wiecej snu:):)

Ważna wiedza:

http://dziendobry.tvn.pl/video/jak-udzielac-pierwszej-pomocy-dziecku,108,newest,13873.html

ps. akurat to, że w szkołach rodzenia nie uczą pierwszej pomocy, nie jest do końca prawdą, tylko szkoda, że jest to za dodatkową opłatą, co niektórych może to zniechęcić. Jednak Reni Jusis mądrze podsumowała, jak ważna jest taka wiedza!

Hej :)
Nadrobiłam zaległości ;) A miałam ich hohoho :P

Ja też jestem ciągle zmęczona i zupełnie NIC mi się nie chce :/ Mam nadzieję że mi przejdzie :P

Dziś idę na usg genetyczne... Oby wszystko było ok...
I mam nadzieję że mi przełączy na 4D :) Ostatnio jeszcze mało było widać :)

Właśnie też mi się marzy to 4d, ale tyle kasy... W sumie u tego Zabula nie jest tak najgorzej, biorąc pod uwagę opinie na jego temat:) Jak patrzyłam na stronce evi medu grafik, to on tylko przyjmuje środa 10-12,45 czwartek 9,30-12,15 , więc tak trochę słabo - zwłaszcza, jak chciałabym brać tatusia na podglądanie:P Ale jest też sobota 9,30-13,45 więc jest jakaś alternatywa:)

HEHE ja też spędzam bite 8h przed komputerem... kto wie ...jeśli to będzie chłopak to moze będzie informatykiem przez to?? :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mój maluch też był ulożóny pośladkowo i lekarz mówił że raczej nic z tego żeby poznac płeć ale jak przejechał po brzuchu i między nogami coś zwisało to nie było wątpliwości :)

Ja za tydzień chciałam iśc na usg 4D ale zobaczymy co z tego wyjdzie lekarz mówił że maluchy fajnie podglądac w dwudziestym którymś tygodniu bo nie są jeszcze tak duże, chciałam męża ze sobą zabrać ale zobaczymy jeszcze jak sie wyrobi z pracą :) byłby piękny prezent na urodziny dla nas no i pamiątka na lata :)

Znalazłam w innym wątku info o 4D. Za 160 zł dr Piotr Zabul w Evi Medzie w Gdyni robi. Dziewczyny bardzo zadowolone, bo wszystko mierzy i sprawdza. I płytkę z filmem daje ok. 10 minutowym. I mówią tam, że najlepiej ok.25 tyg. się wybrać. Wcześniej jakoś telefonicznie się umawia i kilka dni czeka tylko.

wiem, że max 4 powinnam, ale dopiero co dałam zaświadczenie w pracy i póki co nikt się tym nie przejął... Ogólnie, to mam pracę mieszaną - raz więcej w papierach, raz przy kompie. Ale co chwilę pykam w niego. Jeszcze trochę- za miesiąc zamierzam iść na L-4.

emilkaaaa - kobieto, a czemu Ty 8 godzin przy komputerze pracujesz??!! miej litość dla siebie i dziecka - max 4... no jesli dużo w międzyczasie chodzisz to 6...

ponoć około 20 tygodnia najlepiej bo potem dziecko po porsu jest za duże i nie widać go tak ładnie

Nie mogę skończyć dzisiaj:) Słuchajcie, myślałyście o usg 4D? Fajna pamiątka tylko parę złotych kosztuje. Mój gin twierdzi, że szkoda kasy, ale my chcemy zrobić. Tylko nie wiem w którym tygodniu najlepiej. Dowiadywałyście się czegoś na ten temat? I może wiecie gdzie najtaniej?

A o te pierwsze ruchy w końcu zapomniałam zapytać. Więc nadal nie wiem czy chodzi o bulgotanie czy kopniaki:) Ale lekarz pytał czy czuję ruchy, a ja na to że tylko przelewanie i bulgotanie, a on powiedział, że kopniaki to jeszcze przyjdzie czas i że to nic dziwnego, że w 19 tyg. jeszcze ich nie czuję. Najważniejsze że na usg dzidzia się gramoliła i nóżkami fikała:)

Niby się nie nastawiałam ani na chłopca ani na dziewczynkę, ale wszyscy wkoło przepowiadali nam chłopaka i chyba się trochę zadziwiłam wczoraj, że jednak nie jest to chłopak. Ale w sumie to nie wiadomo na 100% więc już nie wiem co myśleć. Mój mąż w każdym razie rozmawia ze swoją "babą" w brzuchu od wczoraj:)

Hej Dziewczyny! Mam normalnie wstręt do komputera po 8 godzinach pracy i jak przychodzę do domu to mi się go nawet włączyć nie chce. Ale dziś musiałam w końcu nadrobić czytanie:) Co do kręgosłupa to jak się tak zasiedzę w pracy to też nieźle mi daje w kość i ostatnie ze 2 godziny to już nie wiem jak mam się ułożyć na tym krześle. I też jak mam mniej ruchu to mnie kłucie w pośladku łapie i tak mnie ciągnie do kolana nawet. Nie wiec co to jest ale boję się, że z czasem jak brzuch urośnie to w ogóle się nie ruszę:/
Byłam wczoraj u lekarza. Miała to być wizyta połówkowa bo ostatnio tydzień do przodu byłam wg usg, ale tym razem usg pokazało prawie tydzień mniej, więc będziemy wszystko mierzyć za 4 tygodnie. No i mieliśmy płeć poznać, ale lekarz powiedział, że na 100% nie powie bo dzidzia pośladki wypięła do zdjęcia. W każdym razie według niego prawdopodobnie dziewczynka.

Agniuszka temat wymiotów jest mi obcy, ale chyba nie wymiotuje się całą ciążę, co?? :)

A odcinek lędźwiowy to ten , że tak określę nad pupą:P?? Bo jeśli tak, to boli, a do końca ciązy, to jeszcze troche czasu i mnie to przeraża :( Ponadto czasem mam takie rwące kłucie w tym miejscu raz z lewej raz z prawej strony :/ I buty ciężej wkładać:P Ech ciąża i jej uroki:D

A co do wychowania i przywilejów dla cięzarnej, to wielkie nieporozumienie - wszyscy są nagle bardziej zmęczeni lub tracą nagle wzrok:/

bolą plecy, bolą...

Dzisiaj byłam na usg tarczycy i okazało się że mam jakiegoś guzka... nie wiadomo co to jest. Jutro odbiorę wyniki krwi na tsh to może coś więcej będzie wiadomo. Jakieś 3 tygodnie temu bolało mnie w miejscu tarczycy ale po 3 dniach przeszło. Mam nadzieję że to nic groźnego i że nie będzie miało wpływu na Emilkę.

Ps. powiem wam że wychowanie ludzi jest ...ehhh
Poszłam na umówioną godzinę na USG i okazało się że jeden chłopak również jest zapisany na tą samą(a dwie inne kobietki też na jedną godzinę) chyba jakieś nowe praktyki wprowadzają. W każdym razie ja i chłopak(ok.30l.) byliśmy pierwszymi pacjentami. Wydawałoby się że skoro czeka kobieta w ciąży i młody mężczyzna to rzecz jasna że to kobieta w ciąży wejdzie pierwsza, zwłaszcza że było tam strasznie gorąco i cały czas machałam przed nosem książeczką żeby się ochłodzić. Przyszedł lekarz(z 30 min. opóźnieniem) i co... zapytałam " to pan wejdzie czy..." i nawet nie zdążyłam dokończyć a on biegiem do gabinetu... ehhh ...

mi lekarz powiedział , że wymioty i mdłości powinny przejść po 12 tyg. i co i co;D

Mam nadzieje ,że niedługo to minie.Bo minie prawda? A bolą Was plecy?w odcinku lędźwiowym??

Agniuszka - miałam dokładnie tak samo :) A że w trakcie remontu byliśmy, to chcąc kontrolowac zakupy musiałam z mężem po castoramach itp jeździć i raz mnie wynieśli z obi :P:P:P I też wystać nie mogłam. To przejdzie - ja wróciłam do żywych ( nawet ze sporą energią, jak na mnie) po 15 tyg chyba :) Musisz sie przemęczyć niestety - głowa do góry:)

Agniuszka, czyli jednym słowem wszystko u Ciebie w normie :) Ja mam identycznie, tylko że już teraz po mału po mału to przechodzi, ale tak do tej pory to mąż jeździł na zakupy, bo mnie te zapachy szczególnie z lodówek, tak strasznie przeszkadzały no i siły nie miałam, więc robiłam mu listę, potem dzwonił do mnie ze sklepu, a ja go kierowałam idź tam i tam, na temtej półce leży to, a w tym regale będzie tamto, ach męczące to było... Niby zawsze razem zakupy robiliśmy, a jednak ja potrafię to ogarnąć 3 razy szybciej niż on :)