Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *3*

Postanowiłam wyjść z inicjatywą i założyć nowy wątek :)

Oto link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-marcowo-kwietniowe-20122-t263517,1,130.html

"Dwupaki" :) :)

Marzec 2012r.

03 Marca - Kinia83
5/12 Marca- Weronika-co-ma-bzika
08 Marca - emilkaaa
15 Marca - Kajaka31
15 Marca - MartynaP
21 Marca - MajowaMaja
27 Marca - ega76

Kwiecień 2012r.

05 Kwiecień - misiulina
09 Kwiecień- emmii21
15 Kwiecień - Gabolek
15 Kwiecień - Angel8338
16 Kwiecień - Podwojnamama
21 Kwiecień - 007angel
23 Kwiecień- Agniuszka

Bez daty:

AgaB
Loca-Daga
Gosik_sz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *3*

AgaB a robisz sobie jakąś inchalację w ciągu dnia??

apropo cytryny i czosnku kiedys moj kolega zalozyl sie ze w srodku zimy wejdzie do morza niczym w lato (morsem nie jest) i wyszedl z niego wrecz siny i trzęsący się po czym najpierw zjadl cala surową cebulę a pozniej cytrynę i nic kompletnie nic mu nie bylo! :)

Ale rad:)

Ten przepis polci (cytryna, czosnek, miód, woda) znałam bez wody - koleżanka lekarka tym swoje dzieci "szprycuje" w zeszłym sezonie przedszkola nie opuściły (codziennie na wieczór po "maluchu" - kieliszek jak do wodki;P młodzi piją i zdrowo się chowają). Muszę się przemóc i zmieszać w końcu...

Polcia - a ta mieszanka herbiaciana, to jak to robisz? tzn w jakim stosunku zioła mieszasz? I w jedną szklankę?

O miodzie, ze nie do wrzątku, to wiem:) Rodzina od zawsze "wyznaje" miód na wszystko;P I np. jak się robi do picia wodę z miodem i cytryną, to dobrze jest dzień wcześniej zrobić - bardziej "strawny" jest miód wtedy (mniej ciężki na żołądek).

Pamietam, że jak byłam mała, to tata miał "moją" wersję mleka z miodem i masłem - ja nie piłam (i dotąd mi zostało) mleka, więc miałam taki miód z masłem (i czosnkiem?): na patelni rozgrzewał masło, dodawał miód i takie coś mi wciskał. Ale boję się zadzwonić, bo jak się przyznam, że podziębiona jestem, to zaraz mi się tu zwalą, żeby pomóc, ugotowac itd... A na to to ja zbyt słaba jeszcze jestem;)

W zasadzie to najgorzej z katarem w nocy - jak tylko zbieram się spać, to nagle gula w nosie/gardle i tak do rana... No i ból gardła. Biorę Tantum Verde - ssam toto niedobre;P

Polcia....dzięki za dobrą radę. Smectę musiałam brać, bo już nie miałam siły tak mnie męczyło potwornie. Dzisiaj chciałam bohatersko iść z córeczką na spacer. Poszła...ale po pół godzinie zlana potem i słaniająca się na nogach wróciłam...... Boże...jaki człowiek słaby. Ale jutro już chyba będzie trochę lepiej... :-)

hehe ja to dzis chyba w taki sen zapadłam, bo dopiero co wstałam :D

No tak, dzieciaczki mają być wiosenne, to można sobie na niedźwiedzi sen pozwolić;P

może nie pod ziemię , ale w sen zimowy?? ;)

no właśnie, a z marcówkami słabiutko... Na liście jeszcze troszke ich jest, ale te piszące to chyba pod ziemię się zapadły ;)

ale nam się kwietniówek wysypało :-)

loca-daga dzieki:) nie wiedzialam myslalam ze 1 osoba odpowiada tu za listę ale muszę raz jeszcze dopisac, bo polcia skopiowala listę sprzed tej ktorą ty podalaś ze mną a więc:

Marzec 2012r.

03 Marca - Kinia83
04 Marca - loca-daga
5/12 Marca - Weronika-co-ma-bzika
08 Marca - emilkaaa
15 Marca - Kajaka31
15 Marca - MartynaP
21 Marca - MajowaMaja
27 Marca - ega76

Kwiecień 2012r.

03 Kwiecień - Marta J.
05 Kwiecień - misiulina
09 Kwiecień - emmii21
11 kwiecień - ania1988
12 Kwiecień - Polcia
15 Kwiecień - Gabolek
14 Kwiecien - kasia222
17 kwiecień - Alis
17 Kwiecień - Agniuszka
17 kwiecień - ilonka82

21 Kwiecień - 007angel
23 Kwiecień - AgaB
27 kwiecień - lullu
30 kwiecień - Angel 8338

Kochana, ponieważ ja mam wspaniałego lekarza rodzinnego (zresztą z polecenia) i bardzo mu ufam, to powiem Ci że na jakiekolwiek dolegliwości jelitowe, biegunki zawsze mi doradzała aby nie brać rzeczy typu smecta, gdyż jest to takie rąby zakorkowanie jelit, a wirus czy bakteria dalej sobie tam siedzi, należy się jej pozbyć, np brać probiotyki (one wzmagają wydalanie), pić bardzo bardzo bardzo dużo wody, a nawet dostarczyć enzymy do organizu, bo przez to wydalanie organizm został zupożały, jeszcze są inne różne leki, ale te wstrzumujące biegunkę brałam tylko wtedy gdy np musiałam gdzieś wyjść i nie chciałam mieć po drodze niespodzianki :)

Skoro juz tak na choróbska weszłyście, to ja dorzucę swoje. Od 2 dni mam taką jelitówkę, że prawie z kibelka nie wychodzę. Nic nie mogę pić i tylko na siłę wciskam jakieś sucharki i smectę, której nieznoszę. Na dodatek w tej ciąży ogólnie mam wstręt do picia. Byłam dzisiaj u lekarza i kolejne 2 kg na minusie. To już koniec 16 tygodnia a ja ledwo żyję...kiedy to się polepszy??!!
No to dużo zdrowia brzuchatki!!!!

a i pamiętajcie dziewczynki, gdzie jest najwięcej wit C?: W natce pietruszki. Wcale nie w cytrynie czy pomarańczach :) Ale ta żółta cytrynka to jak żywa reklama wit c, tak się kojarzy prawda :)

Położna u mojego ginekologa mówiła mi, że najtańsze badania wykonywane są w Szpitalu Klinicznym

dopisuje sie do listy

Marzec 2012r.

03 Marca - Kinia83
04 Marca - loca-daga
08 Marca - emilkaaa
15 Marca - Kajaka31
15 Marca - MartynaP
21 Marca - MajowaMaja
27 Marca - ega76

Kwiecień 2012r.

03 Kwiecień - Marta J.
05 Kwiecień - misiulina
09 Kwiecień - emmii21
12 Kwiecień - Polcia
15 Kwiecień - Gabolek
14 Kwiecien - kasia222
17 kwiecień - Alis
17 Kwiecień - Agniuszka
17 kwiecień - ilonka82

21 Kwiecień - 007angel
23 Kwiecień - AgaB
27 kwiecień - lullu
30 kwiecień - Angel 8338
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Prenalen bardzo fajny syrop na przeziębienie, ciepłe mleko z miodem i czosnkiem również bardzo dobra rzecz, bo nabiał i wapno zapobiega rozmnażaniu się bakterii i wirusów w organizmie, z czosnkiem nie można przesadzać, bo podnosi ciśnienie, herbatka (mięta + rumianek + herbata malinowa + herbata szałwiowa) do tego miód i cytryna, tylko trzeba pamiętać, żeby herbata była poniżej 40 stopni i dopiero wtedy dodaje się miód (najlepiej spadziowy) - w gorącej wodzie zabija się jego właściwości miodu.

Płuczę zawsze też gardło w roztworze z szałwii z solą, bardzo pomaga, w ciąży również można używać Tantum Verde.

Ogólnie należy dużo pić, w ten sposób przemywa się gardło na którym nie zdążą rozmnożyć się kolejne bakterie.

Nawilżać pokój w którym się śpi oraz wietrzyć co jakiś czas, rozgrzewać organizm, w ciepłym środowisku organizm się leczy.

Poniżej podaję przepis na sprawdzony syrop tak zwany naturalny antybiotyk - naprawdę działa:
-3 cytryny
-2 główki czosnku
-6 łyżek miodu
-1 szklanka przegotowanej wody (zimnej)
Wycisnać sok z cytryny, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać miód i wodę. Wymieszać plastikową lub drewnianą łyżeczką. Odstawić na 24 godziny. Przecedzić.
Zdrowa osoba: 1 łyżeczka dziennie.
Chora osoba: 1 łyżeczka co 4 godziny.

hej hej :)

ja dziewczynki wcale nie wymiotowałam, ani w tej, ani w poprzedniej ciąży. Dlatego nie schudłam pewnie ;)
jakoś tak czasami do mnie nie dochodzi, ze dzidzia w brzuszku :) i strasznie mi się ciągnie ta ciąża ;)

Aniu właściwie każda sama się dopisuje uaktualniając listę;) Ale pozwoliłam sobie zrobić to w Twoim imieniu ;)

Marzec 2012r.

03 Marca - Kinia83
04 Marca - loca-daga
08 Marca - emilkaaa
15 Marca - Kajaka31
15 Marca - MartynaP
21 Marca - MajowaMaja
27 Marca - ega76

Kwiecień 2012r.

03 Kwiecień - Marta J.
05 Kwiecień - misiulina
09 Kwiecień - emmii21
11 Kwiecień - ania1988
15 Kwiecień - Gabolek
14 Kwiecien - kasia222
17 kwiecień - Alis
17 Kwiecień - Agniuszka
17 kwiecień - ilonka82
21 Kwiecień - 007angel
23 Kwiecień - AgaB
27 kwiecień - lullu
30 kwiecień - Angel 8338

a ja tez miewam okropne bole glowy.mialam juz takie sprzed ciazy ale jakos przeszly.strasznie balam sie brac cokolwiek ale moja lekarka pow ze paracetamol moge jak najbardziej.Pomaga mi.Ale staram sie uprzednio pojsc na spacer albo przeczekac,przespac bol.Jednak jest tak silny ze konczy sie na tabletce :/ No niestety,ale slyszalam ze dziecko tez przy bolu mamy odczuwa dyskomfort i lepiej wziasc tabletke.

A ost a jestem w prawie 15tyg ciazy wymiotowalam 3 dni pod rzad.A pisza wszedzie ze powinno przejsc.Czy Was tez mecza az takie wymioty?

a tam u gory to mnie nie dopisano 11.04.2012

Jeśli chodzi o bóle głowy to niestety czesto z tego powodu cierpię... ale od dwóch tygodni jest lepiej... jedyne co można braż to paracetamol a on niestety mi nie pomaga. W tym przypadku nic nie biorę i czekam aż przejdzie (czasami dwa dni)

Mój sposób na przeziębienie a właściwie sposób na zapobieganie przeziębieniu to:
-herbata owocowa z żurawiną(naturalna zaprawiona przez teściową:) )
-mleko z miodem na noc (jak czuję że coś mnie kręci).
Mam nadzieję że będzie działało cały czas:)