Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *3*

Postanowiłam wyjść z inicjatywą i założyć nowy wątek :)

Oto link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-marcowo-kwietniowe-20122-t263517,1,130.html

"Dwupaki" :) :)

Marzec 2012r.

03 Marca - Kinia83
5/12 Marca- Weronika-co-ma-bzika
08 Marca - emilkaaa
15 Marca - Kajaka31
15 Marca - MartynaP
21 Marca - MajowaMaja
27 Marca - ega76

Kwiecień 2012r.

05 Kwiecień - misiulina
09 Kwiecień- emmii21
15 Kwiecień - Gabolek
15 Kwiecień - Angel8338
16 Kwiecień - Podwojnamama
21 Kwiecień - 007angel
23 Kwiecień- Agniuszka

Bez daty:

AgaB
Loca-Daga
Gosik_sz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *3*

a te Twoje 2 kg to akurat książkowe :)

kochana ja mam termin na 12 kwietnia i jak narazie nic nie przytyłam, na początku to nawet można schudnąć, także się nie obawiaj, ja pytałam o to mojego lekarza i mnie uspokoił :)

a tak ogólnie to się tyle około 0,5 kg na dwa tygodnie, ale to by się chciało tak przytyć, zazwyczaj wychodzi i tak więcej, dobrze aby nie przekroczyć 13 kg ogółem

hejka ja mam termin na 11 kwietnia 2012:)
wiec przylaczam sie do Was oecnie zaczelam 2 trymestr
wiecznie mam mdlosci i wymiotuje-chociaz to już rzadziej.
Ile powinno sie utyc w 1 trymestrze? bo ja jak narazie 2 kg i zastanawiam sie czy to dobrze

ja na połówkowe wybieram się w nas tygodniu... wg obliczeń lekarza to będzie 22 t.c.

Ja w tamtej ciazy tez sie spoznilam, 14 tydz i 3 dzien i juz nie wyszlo, tzna, lekarz wszytko pomierzyl co mogla, juz nie mogl kosci nososwej, pwoiedzial ze wg niego wszytko ok, natomiast nie mogl tego porownywac z jakims tam tabelami. Ta roznica u mnie wyszla z tego ze ja wtedy nie wiedzialam, ze ciaze liczy sie od ostaniej misiaczki, tylko liczylam ja o 2 tyg mlodsza.
No nic czlowiek na bledach sie uczy.
To polowkowe chyba miedzy 20-22 wlasnie jest, pamietam z emialam je 20 i 4 dni, teraz jak bylam na genetycznym to on pwooedzial ze z tym polowkowym, to juz nie trzeba akzdego dnia pilowac, bo to chodzi o to ze jak dzidzia jeszcze dosc mala to mozna wszystko pomioerzyc, powiedzial ze dobrzez zeby sie zmiescic, ale nie trzeba kazdego dnia doliczac, jak w tym genetycznym gdzie to bardzo istotne.

wiesz co, wyjść to wyjdzie, ale już jest nie wiarygodne, ale może np miesiączka określała inny tydzień ciąży, a tak naprawdę byłaś w innym. Ale to wszystko pokręcone :)

no tak ,a w 21-22 trzeba będzie jeszcze zrobić to jeszcze dokładniejsze usg tzw.połówkowe,już mi mówił żeby o tym pamiętać.A wracajac do tego genetycznego to sprawdziłam że w poprzedniej ciazy miałam robione w 14 tyg.i 2 dni i wyszło.

no właśnie trzeba dokładnie pilnować tego terminu USG genetycznego, dokładnie od 11 tygodnia do 13 tygodnia i 6 dni, bo potem już po ptakach, to chyba jedno z najbardziej stresujących badań, no ale co ma być to będzie z drugiej strony, a to badanie jest wiarygodne w 73% także nigdy tak do końca nie wiadomo

HEJ
Dzisiaj byłam u lekarza ,okazało się że przegapiliśmy USG prenatalne które miało być zrobione w 12-13 tyg.a ja juz w 15 tyg jestem,dr.był na zwolnieniu a jak byłam w między czasie z wynikami to nikt mi nie powiedział .Bardzo się zaniepokoił i od razu zrobił mi USG,powiedział że juz nie da się zobaczyć tyle tak dokładnie co w tym 12 tyg. i nie można juz zmierzyć przezierności karkowej,ale wyszło że wszystko w porządku,najważniejsze że jest kość nosowa ,serduszko bije i prawidłowo rośnie (ma 10cm.)

No to na tym usg powinni z tych wszytkich wymiarow ocenic ktory to tydzien, ma anadzieje ze bedzie troche pozniej i nie bedziesz sie tak denerwowac, bo im dalej w las to strach mniejszy, a potem jak zaczna kopac to juz wiadomo ze sa:)

a twoja corcia to rzezcywiscie wyrosła:):) to uszczedzaj sie , bo jak mi lekarz pwoedzial, ze takie silne krwarwieni i skurcze sa czesta przypadloscia mlodych matek, kiedy ejst drugie dziecko w domu do opieki, niby s**** sie Majki nie nosic, ale czasem trzeba, i anwet te 8kg to czuje, ale to pewnie dlatego ze sie tak przyzwyczailam:)

Tak to forum samo zmienia żeby nie pisać brzydkich wyrazów :P

Majowa ja chyba w 11tyg jestem ale przez te cyrki na początku z późną owulacją i niby pustym jajem płodowym ciężko mi jakoś określić dokładnie tydzień ciąży :wink: Na pewno 20.10 idę na usg genetyczne i to będzie ok 13 tyg ;)

Ja na luteinie jestem ale już z 10tabl dziennie zeszłam do 2 :) I póki co od 4 tyg nie plamię :)

CO do znieczulenia to ja zbyt dużej wiedzy nie mam tylko tyle co z własnego doświadczenia i też mi się wydawało że właśnie z zzo szybciej idzie...
Ja np do tych magicznych 3cm rozwarcia męczyłam się prawie 7h o ile dobrze pamiętam a jak mi podali znieczulenie to myk i już było pełne rozwarcie i rodziłam... Ale każdy ma prawo do swojego zdania :) I własnych decyzji :)

hehe, ja myślałam że to może jakaś inna odmiana ten przez (p) ;)

dopiero teraz zauwazylam, ze zamienia, ja biore tez przez d:)

MOZE TRAKTUJE TO JAKO WULGARYZM:p:)

jejku a dlaczego forum literkę d zamienia na p? piszę przez d a pokazuje się przez p? Dziwna sprawa...

sorry: puphaston a nie puphaston (pomyliłam się)

Ja właśnie też ostatnio odstawiłam puphaston i chodzę troszkę zastrachana, ale jak narazie wszystko ok

Mrata,

a ty rodzilas w wojewodzkim?
bo slyszalam ze wojwodzki jest jedynym szpitale w 3scie w ktorym przy ulozeniu posladkowym kaza rodzic naturalnie, to ewidentne wskazanie do cesarki wlasnie wzgledu na ryzyko neidolenienia dziecka,a z reszta w trakcie calej akcji pwoinni monitorowac oukls dziecka, i ewetualnie podjac decyzje o cesarce, chyba ze dziecko juz w kanale. Ale takei historia slyszalam wlasnei w wojewodzkim, na zaspie przewinelo sie przez moj pokoj mnosto dziewczym z ulzoeniem posladkowym, wszytie szly an cesarke, wlasnei ze wzgledu an bezpieczenstwo dziecka a nei swojeje wygody.

Marta a na jakis tabletkach ejstes?

Ja amam puphaston, wiem ze jest chya tez pupaston, luteina, to sie chyba dio 20 tyg bierze, ja amm juz zapowiedziane ze za dwa tyg mama zaczac brac fentorol i isoptin (oslonow na serce) chyba najsilnieszy elk an skurcze, ona zaczyna dzilas od 20 tyg dopiero,a lekarz pwoiedzial ze zaczniemy tak po 18 tyg, mzoe zaczneid zialac choc w czesci wczesniej.

Marta, nie mysl o tym poronieniu, zobatrz ile czasu juz minelo, jak twoja fasolka urosla, jest silna.

A ty sie kochana oszczedzaj troszke, nie musisz za wszelka cen udawaniac ze sie nie obijalas, ja bylam taka gierojka, wszytko sama, mieszkanie an wysoki polysk, podloge pod kanapami mylam i widzisz jak sie skonczylo, czasem trzeba troche odpuscic, pomysle co bedzie jsdli bedziesz musiala tak jak ja w szpiotalu potem lerzec w najlepszej opcji, kto ci bedzie walowke do szpitala przynosil:):) wiem ze to ciezkie jak meza nie ma (choc ja aktualnie ma alergie na swjego:)) caly zcas poszukuje misjii dla niego:))) ale za to bedzie przyw as neimal do anrodzin i bedzie pewnei wtedy mial duzo wiecej czasu niz taki pracuajcy stacjonarnie tata.

Angel nie martw sie, bedzie dobrze, w ktorym ty tygiodniu jestes teraz? choc mnie tez dzis przez mysle przeszlo, czy wszytkow porzadku, bo ruchow jeszcze nie czuje, i czlwoiek nic nie wie co tam sie dzieje.

to nie jest prawda, że ze znieczuleniem rodzi się dłużej i ma się mniej sił? Skąd takie przekonanie? Przy znieczuleniu poród wręcz idzie szybciej i dzięki znieczuleniu kobieta ma więcej sił np podczas parcia. Zresztą jeśli dziecko było nieprawidłowo ułożone, nie wiem czy można robić zzo, ale to można przecież wcześniej ustalić, bo widać jak dziecko jest ułożone.

angel.... jakbym miała znieczulenie to bym nie dała rady urodzić, bo przy znieczuleniu cały poród idzie lżej... ale za to troche dłużej a moja córeczka była juz kompletnie sina i z problemami oddechowymi jak się urodziła. Wiem, że jakbym się nie zawzięła, to by było kiepsko. Poza tym w czasie porodu pośladkowego na samym końcu wychodzi główka, więc w tym czasie kiedy już nie masz siły po tylu godzinach na kompletnie nic, musisz z siebie wykrzesać najwięcej sił ile tylko masz, żeby dać radę urodzić.

Majowa to faktycznie kruszynka z Twojej córeczki :) Moja to wielka baba na 2,5 roku wygląda :) Ma ok 92cm i 17,5kg na szczęście od 3 miesięcy waga stoi w miejscu bo już chciałam na jakieś badania z nią iść... Tyle że ma po kim być wielka bo mój mąż ma prawie 2m i waży około setki :P

Marta a czemu uważasz że jakbyś wzięła znieczulenie to zaszkodziłabyś córce?
Co do poronienia to wiem o czym piszesz też mam ciągle w głowie to czy na usg będzie serduszko biło :(