Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *3*

Postanowiłam wyjść z inicjatywą i założyć nowy wątek :)

Oto link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-marcowo-kwietniowe-20122-t263517,1,130.html

"Dwupaki" :) :)

Marzec 2012r.

03 Marca - Kinia83
5/12 Marca- Weronika-co-ma-bzika
08 Marca - emilkaaa
15 Marca - Kajaka31
15 Marca - MartynaP
21 Marca - MajowaMaja
27 Marca - ega76

Kwiecień 2012r.

05 Kwiecień - misiulina
09 Kwiecień- emmii21
15 Kwiecień - Gabolek
15 Kwiecień - Angel8338
16 Kwiecień - Podwojnamama
21 Kwiecień - 007angel
23 Kwiecień- Agniuszka

Bez daty:

AgaB
Loca-Daga
Gosik_sz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *3*

MajowaMajo cieszą mnie te przygotowania w nowym domu ale mam tyle na głowie, że ciężko to ogarnąć- tym bardziej jak jestem teraz sama. Mąż wróci z misji dopiero w maju, więc jak już nasze maleństwo będzie na świecie. Szkoda mi tych straconych chwil w czasie ciąży, które juz przechodziliśmy z naszą córeczką a których teraz razem nie będziemy mieli..... no i kto mi będzie masował obolałe plecy??!! Mam tylko nadzieję, że się wyrobię z tym co planuję do powrotu męża, żeby widział, że się nie obijałam ;-)
Jeżeli chodzi o przygotowania, to jeszcze żadnych nie robię, bo sie boję. W wigilię zeszłego roku poroniłam i właściwie cały czas jakoś mi to chodzi po głowie..... cięzko tak dojść do siebie. Dobrze, że teraz jest wszystko w miarę ok, chociaż cały czas jestem na lekach i nie wiem jak długo jeszcze będę musiała je brać. Oby tylko wszystko dobrze szło a maleństwo urodziło się zdrowe i o czasie.
Podpatrywałam Waszą rozmowę o znieczuleniu. Ja jestem po porodzie pośladkowym i nie miałąm znieczulenia, chociaż rodziłam 10 godzin i wiem, że gdybym miała znieczulenie, naszej córeczki by z nami nie było. Mam pełną świadomość cholernego bólu jaki będę musiała znów znosić ale nie będę brała znieczulenia, bo wiem, że prze chęć ulżenia sobie mogę bardzo zaszkodzić swojemu dziecku. Wiem, że może gadam jak nawiedzona ale wszystko da się przeżyć...poród bez znieczulenia też :-)

ok pewnie wiedzą:):) Powiem ci Polcia, ze ja akurat trafilam na dwie dziewczyny (pokoj 3 ososbowy, bylysmy razem 5,5 tyg co rzadko sie zdarza) i mialysmy anzwane ajkismis ksywkami wszytkie lacznie ze sprzaetaczkami, kucharami, moglysmy przy nich o nich rozmawiac i nie wiedzialyby o kim mowa:)

z "pigułami" jak to śmieśnie brzmi :D moja siostra cioteczna jest położną muszę jej to powtórzyć jak na nie mówicie hehe - ciekawe czy wiedzą ;)

tak wiem, ze moze to dlugo twrawc i dlatego pisalm wyzej ze mimo iz mama ejden porod za soba, mysle ze nie mam doswiarczenia, jakkolwiek to brzmi:):)

wiem skad byly dzieci bo zawszepoloznych pytalysmy, ile waza i wogole, jak sie elrzy dwa miesiace na patologi, piguly staja sie "kumpelami", inaczej sie nie da:)

a skąd wiesz czy oni byli ze szpitala Wojewódzkiego i Klinicznego?

Moje znajome prawie wszystkie rodziły ze zzo, a te które nie rodziły ze zzo powiedziały że nigdy więcej. Dlatego osobiście wolę mieć wybór i dokładnie wiedzieć czym mnie znieczulają i jaki mam wybór. Wiesz myślę też np. o tym że poród może trwać bardzo np bardzo długo i wtedy taki ból i stres jeszcze bardziej go wydłuża, bałabym się np niedotlenienia dziecka, dlatego ogólnie wolę wiedzieć, że w razie czego dostane zzo.

Najważniejsze, że czujesz się tam (na Zaspie) tak dobrze, jak w domu, bo to bardzo ważne, aby mieć komfort i spokój wewnętrzny no i pozytywne nastawienie :). A, że lekarz prowadzący jeśli jest z tamtego szpitala to bardzo duży plus!

Jak byma na patologi na Zaspie, a tym korytarzem bylo dojscie do OIOMu dla wczesniakow i nowowrodkow nie raz przywozili dzieci z wojewodzkiego i Klinicznej, bardzo charakterystyczne, jak leci zgraja ludzi ubranych w czerwone kurtki z wilki inkubatorem na kolkach i za nim lekarze.

No ale kazdy wybiera i kieruje sie czyms innym, tak jak napiosalam czuje sie tam jak w domu:), mam lekarzy prpwdzacych, ja nie myslam anwet o znwieczuleniu, nikt chyba z moch znajomych nie mial znieczulenia, ale to sprawa indywidualna, pamitam ze jak krzyczalam podczas krotkiego porodu, polozna zapytala mnie czy chce znieczulenie, ale ja wtedy pwoedzialam ze nie i zaraz moda urodzilam,a le nie mam pojecia co to mialo byc, pewnie jst cos posredniego niz zzo. Mam nadzieje ze jesli prowadzi mnie elkarza zaspy, moze bedzie jakos latwiej:) prztynajmniej tak sie ludze:)

Na Klinicznej jeszcze rok temu znieczulenie zewnątrzoponowe było bezpłatne :) ciekawe jak w tym roku, musze podpytać

ja nie odważyłabym się rodzić na Zaspie ze względu na to, że nie robią tam znieczulenia zewnątrzoponowego, jedynie w przypadku cesarsiego cięcia oczywiście.
W Swissmedzie znajduje się "sala intensywnego nadzoru nad noworodkiem wyposażona w nowoczesny sprzęt do reanimacji: respirator, stanowiska resuscytacyjne, inkubator, pulsoksymetry, lampy do fototerapii, pompy infuzyjne" W pierwszych latach ich działalności tego nie było, ale teraz nie ma obawy :)

To ze strony swissmedu: "W okresie 6-letniego funkcjonowania oddziału przyszło na świat ok. 2000 noworodków, w tym tylko jedno dziecko zostało przekazane do ośrodka III stopnia referencyjności w Akademii Medycznej w Gdańsku"

To taka fama która nadal krąży o Swissmedzie, że nie ma tam odpowiedniej opieki nad noworodkami. Warto osobiście się zapoznać z realiami.

Angel, u ans na odwrot,
Majka mala, 8kg, 74 cm wiec am jeszczes poro zapasu.

Ja jak bylam z Mjaka w cizy rozwazalam Redlowow albo Wejherowo (mieszkam w Gdyni Obluzu), i tak myslam , myslam, az wyladowalm na Zaspie, bo to jedyny szpital ratujacy tak male dzieci, Mjaka wazyla wtedy ok 650gr (redlowo gdzie trafilam najpierw ma referencyjnosc na dzieci od 1,5kg) i tak zostalam na Zaspie, i z jednej strony fajnie, bo nic nie wiedzialm o szpitalu, nie bylam ani na tak ani na nie, nigdy zadnej opnini o zaspie nei przeczytalam, no bo niby po co:):)

teraz nie wyobrazam sobie rodzic gdzie indziej, wogole jak tamz achodze to czuje sie niem jak w domu:) dzienie to brzmi ale spedzilam tam 3 m-ce:)
mam teraz lekarza prowadzacego z Zaspy wiec wybor raczej naturalny, mamy ansza pediatre i neuantologa do Majki z Zaspy wiec pewnie by tez na mala spojrzala, jakos tak u nas naturalnie sie wybralo:) nawet o tym nie rozmawialismy. Generalnie teraz jak wiem jak mzoe byc to tylko zaspa albo KLiniczna, bo maja najlepsze oddzialy dla maluszkow, Zaspa chyba troceh lepsza, a Kliniczna tez ma dobry, jak cos sie dzieje z dzieckiem albo urodzi sie wczesiak w kiepskim stanie i tak przywoza na Lininiczna albo Zaspe i wtedy matka jest osobno bez dziecka, nawet z takiego Sweesmedu (mimo iz nie przyjmuja chyb aprzed 36 tyg do rodzenia) ale zawsze mzoe sie zdarzyc ze cos z dzieckiem ejst nie tak nawet jak nie wczesniak woza dzieci do tych dwoch szpitali.

mam nadzieje tylko ze zdarzymy dojechac na zaspe:)

Ja o zakupach nawet nie myślę;) Ciuszki to tak jak inne mamy posiadające już dzieciaki mam po Izie ale jak będzie chłopak to sporo będzie i tak trzeba dokupić :)
Też myślę właśnie o jakiejś kołysce/koszu na początek. Chociaż Izę to już bym najchętniej na większe łóżko przeniosła bo ona wielka jest :P I mam wrażenie że w nocy się budzi bo obija się o szczebelki :/

No i rodzić pewnie będę na Klinicznej i mam nadzieję że załapię się na zzo ;) Przy Izie miałam znieczulenie i była to wielka ulga no i komfort psychiczny że można je dostać,,,

A mieszkam w Osowie i nie planuję się przeprowadzać z tej dzielnicy ;)

Polcia, ty to dopiero jeste zaawansowana:):)

ja o porodzie stram sie nie myslec, tak jak juz ikedys napislam, uwazam ze nie mam doswiadczenia, urodzilam Majka w chwile, mala bo 1700gr, na porodowke trafilam z patologii majac 10 cm rozwarcia, no nie pwoiem nie bylo przyjemnie ale naprawde nie wiem jak to teraz bedzie ejsli bede musiala chodzic z biolami, godzinami, oddychac, skakac, prysznicowac:) ale jakos to bedzie:)

hej dziewczyny mój termin to 12 kwietnia, jestem w szoku, że Wy tak zaawansowanie się przygotowujecie zakupowo :) ja jak na razie nie mam odwagi :)
Jutro zaczyna się u mnie 14 tydzień i czuję przyjemne bulgotanie w brzuchu jak siedzę, ale to niemożliwe, aby były to ruchy. Za miesiąc poznamy płeć, bardzo jestem ciekawa. Również jestem już po USG genetycznym, uff ulga, wszystko ok :)
Przyznam tylko, że szpital już wybrałam i dokładnie przestudiowałam metody znieczulenia - chodzi mi o te mniej inwazyjne (TENS, podtlenek azotu, żel porodowy Dianatal) zamierzam o wszystkie przepytać lekarza i wrazie potrzeby z nich skorzystać.
Lekarz o dziwo (bo ponoć dopiero od 16 tygodnia można) już pozwolił chodzić mi na basen i na ćwiczenia ciążowe oraz jogę, także się cieszę bardzo :). Zaczęłam też rozglądać się za szkołą rodzenia, ale to od 24 tygodnia.
Mieszkam w Gdańku-Zakoniczynie :) a mam zamiar zamieszkać na Jasieniu, ale to niestety dopiero za dwa lata, szkoda że nie szybciej bo boję się jak my się tutaj pomieścimy.

ja jestem rumii tez mam juz coreczke

Ja od roku mieszkam na Zaspie, ale jak mieszkanie kupimy to za rok wyprowadzka na Jabłoniową.

hej hej, ale nas do tej listy się nowych dopisuje :)
ja wczoraj miałam usg genetyczne, na szczęście wszystko dobrze :) U nas pokój malucha w trakcie przygotowań, Amelka ma pokoik obok, mam nadzieję, ze ma,uchy nie będą się nawzajem budzić ;) A tak w ogóle dziewczyny, to skąd jesteście ??? Ja od 3ech lat mieszkam w Rumi :)

Dziewczyny, a co Wy na to, by te, które wiedzą, dopisały na liście mamuś obok siebie płeć dziecka? I proszę zlikwidować wtedy enter między dziewczynami w kwietniu;) i dopisać w kwietniu gosik_sz (bez daty)

Oj, chyba hormony mną rządzą;P

Ja będę we wtorek 18.10. więc się zapytam i napiszę co mi powiedział. Jak ja już nie mogę się doczekać strasznie!!! Oby psikusa tylko nam nie zrobiła, bo ciekawość nas zżera co będzie.

Emilka,
zabij mnie a nie wiem.

Przy pierwszej ciazy lekarz tak dokladnie mnie nie pytal, zapytal sie tylkio czy czuje ruchy, a czulam je pozno ok 20 tyg. Ale pytal jakos po tym czasie, pwoedzialm ze tak o date nie pytal. Ale ja wczesniej anwet bulgotania nie mialam, jak chcesz w czwartyek z atydzien bede u lekarza zapytam, chyba ze sam idziesz wczseniej.

A słuchajcie, mam w takim razie pytanie. Powinno się zapisać datę pierwszych ruchów i podać lekarzowi. No i tu chodzi o takie bulgotanie, czy o konkretnego kopniaka?

No więc właśnie, bądź tu mądry... Wiadomo, że zakupy i tak wcześniej choć trochę trzeba zrobić, więc nie do końca wymiary z usg nam pomogą określić jaki rozmiar ciuszków będzie potrzebny. Ależ mam dylematy :))

Inne tematy z forum

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (69 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (20 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...

Pomysły na tegoroczne prezenty : (44 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...