Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *5*

Marzec 2012r.

03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka
05/09 Marca - loca-daga - córeczka Pola :)
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
08 Marca - emilkaaa
11 Marca- kunegunda81- synek (chyba Mikołaj ;-)
14 Marca - kropkawpaski
15 Marca - Kajaka31
21 Marca - Martyna_P_ synek Kajetan
21 Marca - MajowaMaja - córeczka
27 Marca - ega76 - synek Patryk

Kwiecień 2012r.

01 Kwiecień - chilly_aga
03 Kwiecień - Marta J.
05 Kwiecień - misiulina
09 Kwiecień - emmii21
11 kwiecień - ania1988
12 Kwiecień - Polcia
15 Kwiecień - Gabolek
14 Kwiecien - kasia222
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis
17 Kwiecień - Agniuszka
17 kwiecień - ilonka82
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa
23 Kwiecień - AgaB
27 kwiecień - lullu
30 kwiecień - Angel 8338

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-4-t280813,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *5*

tak jak któraś z Was już wcześniej napisała.W tej szczepionce nie podają wody tylko jednak coś więcej.Skoro w ciąży niewiele lekarstw można brać, i kazdy stara się je ograniczyć do minimum...

Agniuszka - tu masz komentarze o tym lekarzu...
Ja poczytam sobie w domu;)

Agniuszka a wyjasnil dlaczego by jej nie pozwolił?

Agniuszka - wiesz... każdy lekarz ma dobre i złe komentarze...
skoro mi kuzynka przysłała swoją opinię, uznałam, że powinnam się z Wami podzielić

nie zmienia faktu, ze "nasze" forumki raczej chwalą go...

a ja sie doi tego lekarza zapisałam na połówkowe na 17 grudnia.No cóż zobaczymy co będzie

ja sie szczepie w pracy regularnie od 5 lat , w tym roku też chciałam .Zapytałam swojego gin czy moge sie szczepić a on mi powiedział tak" jak pójdzie Pani do zwykłego internisty to każdy powie , ze niema przeciwwskazań, ale powiem Pani tak prywatnie , ze gdyby moja żona była w ciąży to bym jej niepozwolił" no i darowałam sobie szczepienie w tym roku.

Wkleję Wam opinię mojej kuzynki (rodziła 1,5 roku temu) o Zabulu - przysłała mi na maila:

"czytalam na forum ze wybierasz sie do zabula? nie polecam go -ten gnoj mi powiedzial jak bylam w szpitalu ze mam hipotrofie czyli wewnetrzny niedorozwuj plodu. jak chcialam sie dowiedziec co to i w ogole to powiedzial ze nie ma czasu ,po paru godzinach jak juz ryczalam i odchodzilam od zmyslow to raczyl cham zajrzec w moja karte i powiedzial - o jednak nie ma pani tego,pomylilem sie.
myslalam ze go udusze golymi rekoma.jak mozna cos takiego kobiecie w ciazy powiedziec"

aha rozumiem,dzieki :)

szczerze mówiąc to nawet TĘ szczepionkę przyjęłam lepiej niż "normalnie"

tzn zawsze boli mnie samo szczepienie + później przez dwa dni mięśnie w ramieniu, a tym razem szczepienie "weszło" bezboleśnie
ale - ale - po szczepieniu 3 dni chodziłam osłabiona - takie wiecie, jeszcze nie przeziębienie, ale nic mi się nie chce, rozbicie itd

ania - zawsze decydujący głos ma lekarz
ja szczepię się praktycznie całe dorosłe życie (a to już 'kilka' lat;P), więc generalnie nie miałam osobiście dylematu

ale zdaję sobie sprawę, że szczepionka, to nie woda i na różne organizmy, różnie oddziaływać może

AgaB a mozesz jeszcze napisać czy źle się czulas po tej szczepionce, czy bylo OK? bo mi przewaznie jak cos wstrzykuja to mi sie slabo robi,ale to chyba z paniki bardziej.JAk krew pobierają to jest w porządku

aha to spoko:)
ja ogolnie sie zamierzam mialam isc dzis lecz kaszel mam to odmowilam i umowie sie w przyszlym tygodniu a jestem w ponad 21 tyg ciazy wiec mogę:)

jedyne co to jako dziecko bylam szczepiona ale wczesniej nie szczepilam sie na grype jako osoba dorosla... jednak maz z pracy moze zawsze cos przyniesc a i ludzie na ulicy prychają wiec lepiej sie zabezpieczyć myslę.

kurde, namieszałam

MOŻNA SIĘ SZCZEPIĆ W 2 LUB 3 TRYMESTRZE - przepraszam - siedzę w pracy i w połowie pisania przerwałam, coś zrobiłam i później wróciłam i zamiast napisać, ze nie wolno w 1 trymestrze, a wolno w 2 lub 3, to wyszło odwrotnie

a sama czekałam na to, by minęły ze 2 tygodnie 2 trymestru, by mieć 100% pewności,ze już drugi;)

makarena1 zacytuję emilkaaa, która wyżej pisała i to do tego się odniosłam z moim komentarzem : "Hej Dziewczyny! Idę dziś się jednak zapisać do szkoły rodzenia do szpitala na zaspie. Byłam w poniedziałek w tej na Majewskich i nie chcę tam iść więcej. Opinie niby ma dobre, ale jak dla mnie to burdel na kółkach trochę. Niby fajnie, można zajęcia sobie dopasować bo nie są sztywno określone, ale mi to nie odpowiada. Wolę mieć konkretny grafik i jakąś grupę na podobnym etapie, a nie tak jak wypadnie. Wiem po sobie, że bym pewnie połowy zajęć nie zaliczyła chodząc w ten sposób. Poza tym właścicielka mnie wkurzyła, bo mówiła wcześniej że zaprasza bezpłatnie, bo przecież od sąsiadki nie będzie brała pieniędzy. A tu niespodzianka: za męża tak symbolicznie 50zł! Dodam, że bezpłatnie chodzą wszystkie ciężarne, bo miasto to finansuje. Więc mi meeeega promocję zrobiła(normalnie 100zł mąż płaci, ale też nie wiem na 100% bo jak zapytałam, to się trochę zastanawiała...). Pierdziele taki interes... W szpitalu mam za darmo wszystko, zwiedzę oddział, a te "symboliczne" 50zł wolę wydać na zakupy dla dzidzi.
Ale mnie zeźliła baba!"

AgaB masz napisane ze rodzisz za 143dni a wiec szczepilas sie w 2 lub 3 trymestrze,a napisalaś że to przeciwskazanie.Chyba ze cos zle rozumuje :)

Kurcze Loca a czemu masakra ta szkola na majewskich? chcialam sie tam wybrac, ale slysze coraz wiecej negatywnych opinii. Mozesz napisac cos wiecej?

ja pytałam o tym na początku ciązy i moja lekarka stwierdziła, że wprawdzie nie ma przeciwskazań, ale ona nie poleca, bo takie szczepienie niesie ryzyko dla dziecka. Nie wiem ile w tym prawdy. nigdy nie zmagałam się z grypami i poważnymi przeziębieniami - ostatnio głównie zapalenie gardła mnie łapie, więc stwierdziłąm,że się nie będę szczepiła- zwłaszcza, ze nie pracuję i mam ograniczony kontakt z "grupą ryzyka".

Ja szczepiłam się ok miesiąc temu.
Jak rozmawiałm z lekarką, to mówiła, że generalnie ciąża jest wskazaniem poza przpadkami, gdy:
- jest to pierwsze szczepienie - w sensie nie szczepiłyście się w poprzednich latach i nie wiadomo, czy dobrze przyjmujecie szczepionkę
- jest 2 lub 3 trymestr

hej dziewczyny czy zamierzacie lub juz szczepiłyście się w tym roku przeciwko grypie??
jestesmy w duzej grupie ryzyka i ja zamierzam sie zaszczepić i chcialabym wiedzieć czy też idziecie, bo slyszalam rożne opinie

ale się rozpisałyscie:)

ja połówkowe mam już za sobą - jakiś czas temu robiłam u mojej prowadzącej, ale na innym sprzęcie. też mam cyrki z NFZ; bezpłatne tylko jedno USG, to pierwsze, a połówkowe płatne 120 zł i teraz 30-32 tc kolejne bede robiła : i stwierdziłam,ze ide do Zabula - nie dość,że bardzo kompetentny, to dokładam 40 zł (w porównaniu z usg u mojej gin) a dostaniemy płytkę i będę na pewno spokojniejsza.

Co do Zabula, to ma ojca- pracuje na Zaspie i w Sopocie przyjmuje.

Wczoraj byłam na wizycie i tak mnie lekarka wkurzyła, ze szok!! Spóźniła się ponad godzinę, jedną pacjentkę prawie 40 min trzymała :/ Do tego ciśnienie mi wyszło 90/70- a myślałam,z etym spóźnieniem mi je podniosła. Mówię jej o drętwieniu ręki, ona nic. Zbadała tętno małej i tyle:/ Nawet nie powiedziała jak rośnie, ile waży, o pokazaniu mi jej nie wspominając:/ Na koniec prosze ja o zaswiadczenie do szkoły rodzenia, a ona,ze mi nie da, bo wystawia od 32 tc , bo tak bezpieczniej. Myślałąm,że ją rozszarpie!!!!!!!! Czy Wy też macie problem z takim zaświadczeniem?? Dodam,ze absolutnie kłopotów z ciążą nie mam. Przecież szkoła rodzenia trwa wiele tygodni, więc zaczynając od32 tc mogę niedotrwać do końca:/

Co do tej szkoły na Majewkich, to faktycznie masakra:/ Ja na razie nie mam co liczyć na Zaspę, bo nie mam tego cholernego zaświadczenia:/ A Wy chodzicie tylko prywatnie?? Moze macie jakiegos lekarza na NFZ godnego polecenia?? I jak przy zmianie lekarza karta ciąży - robi sie druga czy kolejny lekarz wpisuje się w ta??