Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *5*

Marzec 2012r.

03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka
05/09 Marca - loca-daga - córeczka Pola :)
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
08 Marca - emilkaaa
11 Marca- kunegunda81- synek (chyba Mikołaj ;-)
14 Marca - kropkawpaski
15 Marca - Kajaka31
21 Marca - Martyna_P_ synek Kajetan
21 Marca - MajowaMaja - córeczka
27 Marca - ega76 - synek Patryk

Kwiecień 2012r.

01 Kwiecień - chilly_aga
03 Kwiecień - Marta J.
05 Kwiecień - misiulina
09 Kwiecień - emmii21
11 kwiecień - ania1988
12 Kwiecień - Polcia
15 Kwiecień - Gabolek
14 Kwiecien - kasia222
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis
17 Kwiecień - Agniuszka
17 kwiecień - ilonka82
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa
23 Kwiecień - AgaB
27 kwiecień - lullu
30 kwiecień - Angel 8338

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-4-t280813,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *5*

Ja idę na połówkowe idę w następnym tygodniu też do mojego lekarza prowadzącego.Co do dolegliwości jak się okazało mam przepuklinę pokarmową,która po południowych posiłkach okrutnie boli,a póki co nic z tym nie możemy zrobić :)

Ja usg połówkowe będe miała w połowie miesiąca ,byłam zdecydowana na Preisa bo to nazwisko wymienił mój ginek. ,ale teraz sie wacham czy nie isć do tego Zabula ,bo jednak cena kusi jednak prawie polowe mniej a piszecie ze tez dobry.A czy on tylko w Gdyni przyjmuje? bo troche daleko.
Co do dolegliwości to boli mnie w krzyżu i czasami podbrzusze ,jak za szybkie tempo gdzieś nabiore i robie cos na wariata albo za dużo nosze synka to potem pobolewa,ale musze synka brać na ręce tego nie da się uniknąć.Jeszcze teraz mamy cięzkie noce bo idą mu kolejne zęby,a dzisiaj na szczepieniu byliśmy i okazało się że ma prawdopodobnie wnętrostwo.

Ja na połówkowym byłam u lek prowadzącego - Wasilewski (Tczew) koszt 150 z płytką i dodatkowo wybrałam się 4 tyg później do Preisa- z płytką 300. Obiecywałam sobie że raz w ciąży pójdę do innego lekarza (zawsze to druga opinia) i tak zrobiłam. Podobno Preis jest bardzo dobrym specjalistą.

Dziewczyny ja zapisywałam się na 4D Zabula, a te pomiary wszystkie to sam od siebie zrobił-nie pytałam, nie prosiłam. Sam stwierdził, że fajnie podejrzeć dzidzię w 4D, ale najważniejsze, czy wszystko dobrze się rozwija. I przełączył na 2D(czyli takie normalne) i pomierzył i posprawdzał wszystko. I potem cały opis do tego dał.

Jka pojdziesz do zabóla na polowkowe to on chyba przelaczy w pewnym momencie aparat na 4D, $D tak naparwde ejst tylko dla rodzicow, zeby widzieli lepiej, lekarz i tak najpeiurw wszytko mierzy w obrazie, chyba sie to nazwya 2D, przeplywyw to co innego, takie kolorki w zylach sie nam poazywaly. Z tego co czytalam w innych watkach, np, styczniowow-lutpwym, tam dzioewczyny szly na polowkowe i on nagrywal plyte w 4D, i zdjecia, a wszytkie badania z badania polowkowego byly zrobione etz i koszt to 160 zł łacznie.

Ja z Majka byłam u Preissa, dwa lata temu pąłciłam 300 zł z nagraniem, ale nie bylo roznicy w cenie z nagraniem czy bez. Fachowiec na pewno. Bylam wtedy w 21 tyg. teraz lekarz powiedzial mi ze ze i tak robimy usg normalne i dopochwowoe co 2 tyg wiec ze polowkowe najlepiej zrobic w okolicach 25 tyg, wtedy serce rozwniete do konca i i inne organy tez i juz bedzie wszytko wiadomo, jedyny minus ze dziecko juz nie miesci sie tak cale na monitorze, tylko wkawalkach, nasza Maja w tym 21 meiscila sie cala, ale tez byla malutka.

Ja również zapisałam się na połówkowe na 14 grudnia, do invicty koszt to: 200 zł, a z nagraniem 280. Pani przez tel. powiedziała mi, że to badanie robi się między 21, a 26 tygodniem ciąży, ja idę dokładnie w 23 tygodniu ciąży. Mój lekarz prowadzący powiedział, że najlepiej w 23, 24 tyg. ciąży wykonać to badanie. Polecił mi 3 lekarzy którzy według niego najlepiej i najdokładniej potrafią wykonać to badanie:
- dr Brzóska
- dr Puzio
- prof. Preis (droższy)
Ja osobiście idę akurat do dr Puzio.
Mój lekarz wspominał również, że jeśli chcielibyśmy najdokładniej sprawdzić serce malca, to bezkonkurencyjnie zaleca dr Chojnicką, która wykonuje badanie: echo serca, wykonuje się je w 25 tygodniu ciąży. Wspomniał, że po tym badaniu u tej lekarz już się nie dyskutuje i jest to 100% potwierdzenie wszystkich prawidłowości. W invicie kosz takiego badania to 200zł. To tylko tak piszę, my raczej nie będziemy go wykonywać, chyba, że coś na połówkowym będzie niejednoznaczne.

Chciałam się też pochwalić, że u nas będzie synuś :) i nawiązując do obecnej aury ;) będzie miał na imię Mikołajek :)

Dziewczyny też mnie ciągnie do śmieciowego jedzenia i zjadłam raz frytki z Mc Donalda, ale były zasolone i nie smakowały ;) Ciężko się powstrzymać w ciąży, jak przyjdzie nagła ochota, zachcianka, a jak się jeszcze zapach poczuje uuuu..

patrzcie co znalazłam wooow
http://www.usgecho4d.pl/usg-rozwoju-ciazy-polowkowe.html

no tu u mnie 22 tc akurat wypada.To sie zapiszę już dziś po pracy :) Dziękuję

Agniuszka - na 4D zawsze;)
połówkowe babka powiedziała przez telefon (o ile ja nie pochachmęciłam), że między 19 a 23 tygodniem - tylko najbliższy termin jest 14.12, czyli za dwa tygodnie

Dzwoniłam i jestem trochę głupia i muszę poczytać dokładnie, co i jak...
W każdym bądź razie, zarówno połówkowe, jak i 4D, kosztują 160zł u Zabula (którego Pani polecała)
Rozumiem wobec tego, ze połówkowe to "zwykłe" (w obrazie), ale specjalnie traktowane.
W ogóle muszę poczytać o USG połówkowym - co nam daje; w razie schorzenia itp...
Bo np. byłam wściekła, że babka mi "wcisnęła" wręcz prenatalne w tym 11/12 tygodniu... Bo generalnie nam nie zależało (jesteśmy zdania, ze skoro i tak byśmy nie przerwali ciąży, a leczyć się nie da)
I ja byłam przekonana, że robione było "zwykłe" USG. Dopóki... nie zadzwonili z przychodni, że Allianz im nie zapłacił (bo nie mam tego w pakiecie) i mam dopłacić (250zł!!!) - jak bym wiedziała, to zupełnie byśmy się nie zdecydowali na to zdzierstwo

a powiedzmy w 21 tyg moge iść na to 4D?

Jak śą mierzone przepływyw, organy itp, to tak jak na polowkowym powinno byc.
Wiec mysle ze warto.

AgaB nie padło słowo "połówkowe" ale zmierzył i opisał wszystko tak samo a może nawet obszerniej niż na połówkowym które 2 tyg. temu u swojego lekarza miałam. Więc myślę, że warto. Płytke dostaliśmy, ten opis i chyba z 15 zdjęć. Na płytce krótki filmik tylko bo nie chciała się wstręciucha pokazać bardziej, ale pamiątka jest. I zawsze to dodatkowe usg i opinia innego lekarza. Nic nie mam do tego mojego, ale wiecie jak to jest mieć dodatkową pozytywną informację;)

no właśnie poczytałam wątek wstecz i znalazłam, ze to evi-med (http://evi-med.pl/www/Konsultacje_specjalistyczne/18/pages.html)

będę dzwonić, dzięki:)

to moze Ania napisze, pewnie ma pod reka, ale Evi Med na Świetojanskiej to w necie wyskoczy (chyba to juz Świetojańska, praktycznie naprzeciw kolejki SKM na Wzgorzu św Maksymiliana,a jeszcze bardziej precycyjnie naprzeciw tych nowych tuneli laczacych Śląska z Władysława IV. Bardzo latwo trafic.

emilka suuuuper dzięki za info , nie wiedziałam gdzie pójść ale teraz już wiem :):)

Tak on na Zaspie pracuje, a wogole Zabul to chyba tez ojca ginekologa ma, ale glowy spobie nie dam uciąć, cos mi tak swita ze wlasnie jak w szpitalu lezalam to jakas laska mowila.

dzieki za gratulacje:) ciesze sie przede wszystkim że z małym wszystko w porządku i chyba płcią nie jestem zaskoczona bo czułam że to bedzie chłopczyk.Tylko sny myliły.
a tatus ucieszony chociaz od razu zastrzegł że gdyby byla dziewczynka to tez by sie tak cieszyl :)

to super:)
nawet doliczając dojazd do gdyni...
tym bardziej, jak mówicie, ze fajny i dobry lekarz...

podzielicie się kontaktem? telefonem czy innym adresem www?

Z tego co sie orjentuje, Zabul bierze 160 zł za polowkowe i 4D w jednym, wiec cena atrakcyjna.