Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *5*

Marzec 2012r.

03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka
05/09 Marca - loca-daga - córeczka Pola :)
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
08 Marca - emilkaaa
11 Marca- kunegunda81- synek (chyba Mikołaj ;-)
14 Marca - kropkawpaski
15 Marca - Kajaka31
21 Marca - Martyna_P_ synek Kajetan
21 Marca - MajowaMaja - córeczka
27 Marca - ega76 - synek Patryk

Kwiecień 2012r.

01 Kwiecień - chilly_aga
03 Kwiecień - Marta J.
05 Kwiecień - misiulina
09 Kwiecień - emmii21
11 kwiecień - ania1988
12 Kwiecień - Polcia
15 Kwiecień - Gabolek
14 Kwiecien - kasia222
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis
17 Kwiecień - Agniuszka
17 kwiecień - ilonka82
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa
23 Kwiecień - AgaB
27 kwiecień - lullu
30 kwiecień - Angel 8338

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-4-t280813,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *5*

Dziewczyny jeśli chodzi o to mleko pasteryzowane w niskiej temperaturze, to znalazłam w biedronce:) Jest tylko jedno małe ale: jest 3,2% tłuszczu niestety...

Dziś mam wizytę- zobaczymy jak tam Polcia sie miewa- oby nie okazało się ,ze po Polci śladu nie ma i będzie Pol :P:P

Czy dretwieja wam rece?? Bo mi od kilku dni dokucza prawa reka - jest taka odrętwiała i tak jakby cierpnie...:/

hahahahahah :) i dlaczego weekend nie może trwać 3 dni :P Oj Aguś Aguś ;) alej akby taki twisterek z kfc miał tyyyyyle witamin...

ehhh...

czemu cennych minerałów nie mogą mieć chipsy i cola? no może jeszcze kurczak z kfc i frytaski...

Mama wrzucała do sokowirówki 1kg buraków i heja wszyscy pilliśmy siedząc przy stole by ją wesprzeć ;)z marchwi też :) Tylko jest troche roboty przy tym. Możesz też kupić w sklepie ,są soczki jednodniowe , z buraków również:)

Oj, miałabym ochotę na truskawki...
dobrze, że są jeszcze kompoty, czy mrożone...
Bo na te "chińskie" (dobra, nie wiem, skąd ściagane) po 12zł za pół kilo nie bardzo mam smaka;)

sok z buraków? a może być barszcz - bo do soku jakoś tak ciężko...

Agniuszka, a mama sama wyciskała te buraki, czy gotowy można kupić?

Jeżeli brakuje Wam żelaza to polecam sok z buraków.Moja mama (po chemii) piła sok z buraków i od razu zaczęła mieć świetne wyniki krwi :)Jeżeli sam sok z buraków nie bardzo podchodzi , zawsze można urozmaicić smak.Sok z buraków+sok z jabłka - już nie jest taki obrzydliwy w smaku;D

kiedyś ginekolog mowiła mi o truskawkach świeżych, no ale to nie sezon teraz :(

Hej dziewczyny,

w jakim jedzonku (poza natką pietruszki i "niesławnym" szpinakiem, który wcale nie jest taki "żelazny") jest sporo żelaza?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

na kaszel i inne przeziębienia polecam syrop Prenalen - specjalnie dla kobiet w ciąży, ja jestem w 5 miesiącu i już raz mnie ratował :)

Ja przed ciążą bedąc na dukanie jadlam tylko jogturty 0%, ale teraz jem pelnowartosciowe.
NA diecie tak sie przestawilam na jogurty że praktycznie wcale nie używam śmietan.Sosy robię z greckiego i naturalnego jogurtu.A jak nieraz uzyję majonezu to zawsze polączonego z jogurtem:)

A poza tym to mąż mnie zaraził kaszlem no i niestety nie bardzo wiem czym się ratować.Zrobilam sobie syrop z cebuli.A slyszalam ze dla ciezarnych mozna uzywac z babki lancetowatej-wiecie cos o tym?

Aha i ost reklamowali krople do nosa dla kobiet w ciazy i niemowląt.Znacie może ich nazwę bo za nic nie mogę soie przypomnieć.Idzie zima i to jedyna okazja by mama mi coś z pl przywiozla z lekow.

to ja poszukam :) Chociaż mleko będę jak najzdrowsze piła - bo u mnie ze zdrowym odżywianiem kiepsko jest :/

loca-daga

nie, że źle ale lepiej jak jest pasteryzowane w "niskiej" temparaturze, bo jest bardziej wartościowe, tylko słabiej dostępne, trzeba trochę poszukać, tak jak pisałam na pewno w tesco jest i w auchan

zawsze jogurt naturalny zdrowszy i wręcz zalecany, a śmietana nie :(. Ale ja osobiście bardzo lubię kwaśną śmietanę szczególnie Maćkowy 12% - tylko, że to niezdrowe. Również bardzo smaczna jest śmietana Klimeko 12% z Bifiodobakteriami, można ją kupić w Gdańsku na Hali (w zdrowej żywności) i w Galerii Bałtyckiej w zdrowej żywności. Smakuje tak jak kiedyś te śmietany :) Wiem też, że lubiana jest śmietana Piątnicy, bo jest mniej kwaśna i taka bardziej kremowa. Jogurt grecki (bałkański) też bardzo smaczny i mniej kwaśny, pyszne sosy z niego wychodzą.

Och Polcia , co my byśmy bez Ciebie zrobiły:):) Właśnie nad mlekiem też się ostatnio zastanawiałam, a w ciaży dzień bez mleka jest dla mnie dniem straconym - po prostu muszę wypić/zjeść :P:P I kupuję takie w butelce - zauważyłam,ze ma zdecydowanie krótszą date ważności niz kartonowe i pomyśląłm,ze to dobrze - ale jest pasteryzowane w wysokiej temperaturze, homogenizowane - czy to źle??;/

A co dodawać do twarogu? śmietane czy jogurt naturalny? My zawsze robimy ze śmiataną i jakoś ostatnio zauważyliśmy , że twaróg jest kwaśny troche.Chyba , że to przez śmietane;/

o dzięki za info Kochana ;*

tak półtłusty

a co do wypróżniania, jeśli masz zaparcia to kup sobie w aptece Laktuloze (w ciąży jak najbardziej się stosuje), a jeśli masz wzdęcia (gazy) to probiotyki, można też activie jeść

Ohh Polcia niezastąpiona :) Bo widzisz , ja wczoraj chciałam kupić kefir i były same 0% a pamiętałam , że kiedyś wspominałaś o tym , że te 0% są beeee .I nie kupiłam.
Ja też staram się od dziś zmienić troche diete, bo niestety ale zaczęłam mieć jakieś problemy z wypróżnianiem :( głupio pisać o tym na forum , no ale tu sie pisze o wszystkim .Więc dziś( nie wiem czy dobrze) ale zajadam się twarożkiem,razowym pieczywem ze słonecznikiem i świeżym ogórkiem na to.
Polcia jaki twaróg najlepiej kupować? Półtłusty? czy jaki?Bo niebardzo sie znam

tylko nie kupuj kefirów 0% - zero procent, zero procent równa się zero sensu. Nie dostarczasz w ten sposób witamin które rozpuszczają się w tłuszczach.

W artykule który podałaś powyżej, jest sporo prawdy, ale też sporo nieaktualnych informacji. Zalecam kupić jakąś nowo wydaną książkę na temat zdrowego odżywiania, nie sugerować się tak Internetem.

Ja ostatnio kupiłam kolejną książkę dotyczącą odżywiania: Agnieszki Maciąg i musze przyznać, że babka wie o czym pisze - także polecam.

Agniuszka :) uderz w stół, a Polcia się odezwie hehehe ;)

Dzięki Polcia :-)
Postanowiłam jeść więcej kefirów.
Znalazłam też kilka podstawowych prawideł o zdrowym odżywianiu:

http://www.odzywianie.info.pl/Zasady-zdrowego-odzywiania.html

Co do mleka:

osobiście dużo czytałam na temat mleka - to kontrowersyjny temat, ale ostatecznie jestem za tym aby mleko pić.
Mleko i przetwory mleczne powinni spożywać wszyscy poza osobami uczulonymi. Nie ma żadnych dowodów naukowych by było szkodliwe dla zdrowi człowieka. Jego picie jest zalecane przez polską Radę Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka i Światową Organizację Zdrowa (WHO)

Jeśli ktoś twierdzi, że nie pić mleka to również nie powinien jeść żadnych, ale to żadnych przetworów mlecznych, a tego jakoś nikt nie zabrania (to zwykła propaganda i nieprawda).

Mleka nie tolerują azjaci, którzy wychowani są na mleku sojowym, ale nie Polacy który od wieków przetworami mlecznymi się żywią.

Jednak prawdą jest, że mleko jest silnym alergenem. Prawdą jest, że 15% dorosłych osób w Polsce może wykazywać jakiś stopień nietolerancji na laktozę i powinien mleka unikać.