Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *5*

Marzec 2012r.

03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka
05/09 Marca - loca-daga - córeczka Pola :)
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
08 Marca - emilkaaa
11 Marca- kunegunda81- synek (chyba Mikołaj ;-)
14 Marca - kropkawpaski
15 Marca - Kajaka31
21 Marca - Martyna_P_ synek Kajetan
21 Marca - MajowaMaja - córeczka
27 Marca - ega76 - synek Patryk

Kwiecień 2012r.

01 Kwiecień - chilly_aga
03 Kwiecień - Marta J.
05 Kwiecień - misiulina
09 Kwiecień - emmii21
11 kwiecień - ania1988
12 Kwiecień - Polcia
15 Kwiecień - Gabolek
14 Kwiecien - kasia222
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis
17 Kwiecień - Agniuszka
17 kwiecień - ilonka82
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa
23 Kwiecień - AgaB
27 kwiecień - lullu
30 kwiecień - Angel 8338

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-4-t280813,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *5*

ja wiedziałam , że Polcia nas oświeci :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Lena-p

we wszystkich z wymienionych przez Ciebie mlekach jest tyle samo Wapnia, jednakże mleko pasteryzowane w niskiej temperaturze zawiera również dodatkowo sporo witaminy między innymi kwas foliowy, jest bardziej wartościowe, można je kupić np. w Auchan stoi w lodówkach w szklanych butelkach, ale jest też np. w Tesco stoi również w lodówce w wąskim kartoniku i ostatnio również widziałam tej samej firmy w plastikowej butelce (też w lodówce). Ważne, aby kupować mleko które nie jest wyżej niż 2 %.

Wystarczy poczytać etykiety :)

Ps. jeśli zależy Ci na kwasach omga 3, a nie lubisz ryb, polewaj sałatki olejem lnianym. Co do orzechów, najbogatsze w składniki odżywcze są orzechy włoskie. Nie można przesadzać z ilością bakali (orzechów, suszonych śliwek itd), garść dziennie, w zupenoci wystarczy, a dostarczy wiele dobrych składników.

Jedź jajka gotowane, zielone warzywa (brokuły, szpinak, sałatę). Jedź jabłka, już pomału zaczynaj je przetwarzać, to znaczy jeść na ciepło z dodatkiem cynamonu np. pieczone, możesz dodać też do owsianki. Jedz mięso indycze i królicze najlepiej pieczone lub gotowane. Zupy, kremy - to bardzo dobre źródło witamin, tylko nie za tłuste. 2-4 plasterki żółtego sera - najbogatsze źródło wapnia. Unikaj ziemniaków, szczególnie smażonych. Jedz kasze, różne, jedź makaron pełnoziarnisty al dente. W ciąży unikaj winogron, zawierają za dużo cukru. Używaj ziół, ale nie przesadzaj z tymiankiem (w ciąży niewskazany). Zamiast czarnego pieprzu użyj pieprzu Cayenne. Dużo pij, szczególnie wody, ale o tej porze nie zimnej, letniej. Zmniejsz ilość soli i cukrów. Nie kupuj jogurtów ze skrobią modyfikowaną, można znaleźć na rynku takie, które nie zawierają modyfikacji genetycznych, np. Jogobella. Nie kupuj niczego co zawiera glutaminan sodu (najczęściej występuje w gotowych przetworzonych produktach, np. kostki rosołowe, ale są dostępne bez tego dodatku).

przeczytałam ciekawy artykuł o mleku :/ i już nic nie wiem

http://www.forum.odzywianie.info.pl/printview.php?t=46&start=0

zapytaj lepiej w którym mleku jest wapń, bo z tym jest kiepsko;/
Ja kupuje mleko "Wypasione" bo w nim jest wapń.

Dziewczyny, podrzućcie jakieś pomysły na zdrowe jedzenie.

Czy rzeczywiście stosujecie urozmaiconą dietę?
Ja staram się codziennie jeść migdały, bo zawierają kwasy omega 3, a za rybami nie przepadam. Rano jem płatki owsiane z pestkami dyni, słonecznikiem, siemię lnianym.
Chciałam jeszcze zapytać - może któraś z Was wie - w sklepie można dostać mleko pasteryzowane w wysokiej temperaturze i niskiej temperaturze, no i oczywiście mleko UHT. W którym mleku jest najwięcej wapnia?

Witooooj :)

Dzięki wielkie :)
Będę się starać pisać :)

Wiolka witamy:) Mam nadzieję,że będziesz z nami pisać ;)

03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka
05/09 Marca - loca-daga - córeczka Pola :) - szpital Zaspa
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
08 Marca - emilkaaa - córeczka Wiktoria
08 Marca - Lena-p córka Julcia - Szpital Zaspa
11 Marca- kunegunda81- synek (chyba Mikołaj ;-)
14 Marca - kropkawpaski
15 Marca - Kajaka31
21 Marca - Martyna_P_ synek Kajetan
21 Marca - MajowaMaja - córeczka Hania, Szpital Zaspa
27 Marca - ega76 - synek Patryk, Szpital Kliniczna

Kwiecień 2012r.

01 Kwiecień - chilly_aga
03 Kwiecień - Marta J.
05 Kwiecień - misiulina
09 Kwiecień - emmii21- synek Ignaś
11 kwiecień - ania1988
12 Kwiecień - Polcia
14 Kwiecien - kasia222
15 Kwiecień - wiolka8312
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis
17 Kwiecień - Agniuszka-synuś Olaf :)
17 kwiecień - ilonka82
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa
23 Kwiecień - AgaB
27 kwiecień - lullu
30 kwiecień - Angel 8338

Jeszcze ja się dopisałam :)

Co do szkoły na Majewskich, to mam mieszane odczucia.
Chodziłam tam, bo nie było sztywnego grafiku i jeśli nie mogliśmy być w danym terminie, to szło sie na te same zajęcia 1-2 tyg później.
Problematyczne było jednak to, że babka te terminy zajęć podawała kilka dni wcześniej, wiec czasami nie było wiadomo co jest kiedy. Na forum był nawet wątek z informacjami jakie zajecia są w najbliższym czasie ;)
Dużym plusem były na pewno zajęcia z pierwszej pomocy.
Ogólnie nie żałuję, aczkolwiek babka, która tą szkołę prowadziła nie bardzo mi podeszła, a po jej wizycie u nas jako położnej środowiskowej, czy jak to sie tam nazywa stwierdziłam, ze na oczy jej wiecej widziec nie chce ;)

Tak myślę, że chyba jednak lepiej powiedzieć w czym rzecz i tyle...jasna sytuacja. Dzięki za radę. Idę za jakieś 2 tygodnie, więc mam dużo czasu do namysłu :-)
O zwolnieniu cicho sza.... wystarczy mi jedno :-))
A po badaniach- a właściwie po wydruku i tak będzie widziała, że robione w przychodni, więc i tak się domyśli, że są od innego lekarza...

Marta - myślę, ze powiedziałabym tej prywatnej, ze normalnie chodzę wg grafiku na nfz i już wolałabym, zeby tam była karta ciaży wypełniana, a u inej wiem, że lepszy sprzęt, że szpital, w którym bedę rodzić itp...
Myślę, ze lekarze zdają sobie jednak sprawę, że dziewczyny dublują wizyty - generalnie kartę ciąży potrzebujesz jedną;) I myślę, że ta prywanta zrozumie, jak jej powiesz... Nawet to, że wolisz ją, ale... rzadko przyjmuje, badania płatne itp (o zwolnianiech bym nie mówiła;P)

agaB...no właśnie teraz nie wiem jak to zrobić...powiedzieć tej prywatnej, że ma mi założyć nową kartę?? Trochę głupio....
Poza tym do tej z przychodni i tak będę chodzić, bo to dobra lekarka ze świetną opinią, dokłądna....fajna babka...ale co z tego. No i jak od niej mam skierowania na badania, to nic nie płacę a u mnie tych badań trochę jest, dodatkowo już mi wypisuje zwolnienia, więc też nie będę z nią kombinować.....jest codziennie a ta prywatna tylko raz w tygodniu. Jakby się cos działo, to wiadomo, że polecę do przychodni. Jakoś to będę musiała ogarnąć.

Marta J. - ja właściwie mam 2 karty ciąży - ale ja od początku "podwójnie" chodziłam a nie chciałam lekarzy w to wtajemniczać

Chociaż dziś mój "państwowy" chyba coś wykumał, bo uznał, ze powinnam przestać chodzić do pracy, ale zapytał sie wprost, czy jestem na zwolnieniu (nie, ja tak normalnie o 13 mam czas na latanie po lekarzach;P), no i przyznałam, ze jestem do jutra (jutro mam moją z ubezpieczenia med. babkę) - więc on powiedział, że nie może mi dziś wypisać, ale jeśli jutro nie dostanę przedłużenia, to mam w czw do niego przyjść, bo on nei chce, bym teraz chodziła do pracy (z uwagi na słabą morfologie)
Ale nie pytał się skąd i dlaczego zwolnienie mam;P

Ja chodzę tylko prywatnie. Na Twoim miejscu szczerze bym się doradziła tej prywatnej lekarz jak to rozwiązać, a do tamtej z NFZ już bym nigdy nie poszła!

Jestem po wizycie i sie troche podłamałam. Z dzidzią wszystko ok i wreszcie mogłam posłuchać serduszka ale.....
W związku z tym, że ułożenie miednicowe a już nie chcę tak więcej rodzić, bo wiem co to znaczy i nie polecam, to próbuje jakimiś sposobami załatwić cesarkę. Niestety moja pani doktor powiedziała, że skoro pierwszy poród był pośladkowy i dałam radę to pewnie drugi raz też się uda.... no jak ja słyszę, że pewnie się uda, to mnie telepie. Ona nie wie w jakim stanie było moje dziecko i ja. Na szczęście nie będę rodzić w tym szpitalu, w którym ona pracuje.
Zaczęłam już chodzić do lekarki, która pracuje tam gdzie zamierzam rodzić ale to wizyty prywatne.... no cóż. Kasy pójdzie więcej ale za to będę spokojniejsza, bo ta prywatna mówi, że u nich robią cesarki w takich przypadkach. Boję się jak diabli ale wolę dac sie pokroić i mieć żywe i zdrowe dziecko niż męczyć się naturalnie i patrzeć jak dziecko jest zupełnie fioletowe z niedotlenienia.
Ale teraz mam pytanie. Czy skoro będę chodzić i do przychodni i prywatnie, to kto mi wypełnia kartę ciąży?? No bo przecież nie obie. Teraz cały czas mi wypełniała ta z przychodni, jak byłam prywatnie, to tamta też się chciała wpisać ale w jak powiedziałam, że lekarz prowadzący się wpisał już to nic nie pisała. Nie chcę, żeby na mojej karcie były obie i nie wiem jak to teraz zrobić. Jak jest u Was?? Przecież na pewno są wśród nas takie dziewczyny, które chodzą i na NFZ i prywatnie. Dzięki i pozdrawiam.

No nie ma. Położe z tego szpitala prowadzą SR ale prywatne. Dlatego mnie interesuje pryewatna szkoła na Majewskich, bo dowiadywałam się i jest możliwośc chodzić bezpłatnie, a z tego co wiem niektore prywatne organizuja wyjścia do szpitali na tzw, zwiedzanie.

A w wojewódzkim nie ma szkoły rodzenia? Z własnego doświadczenia wiem że warto chodzić tam gdzie chce się rodzić. Właśnie dla tego żeby poznać zwyczaje szpitala albo zwiedzić porodówkę.

Czesc dziewczyny, czy któraś z Was wybiera się, albo już chodzi albo cokolwiek może powiedzieć o szkole rodzenia na Majewskich, nie tej w szpitalu na Zaspie, tylko obok. Szukam szkoły rodzenia bezpłatnej a, że rodzic będę w wojewodzkim to nie chciałabym chodzić na zajęcia w innym szpitalu, bo tam może maja inne zwyczaje itp. Dowiadywałam się już co i jak z ta szkołą na Majewskich ale interesuja mnie prywatne opinie przyszłych mamuś. Pozdrawiam

Ale seria uaktualnień listy;)
My mieliśmy mieć dziś usg, ale nie wyszło... - do końca nie ogarniam zasad w przychodni na pomorskiej, bo mieisąc temu lekarz mówił, że bedzie (tam kto inny robi usg niż mój prowadzacy i specjalnei umawiałam sie w takie godizny, by i prowadzący i ten od usg byli i jeszcze maż dał radę dojechać)
No nic- zapisana na usg jestem na za tydzień
A dziś sobie maleńkiego serducha posłuchałam - cieszy, ze bije:)

Jutro, spontanem postanowiliśmy zaprosić gości na imieniny meża i własnie mamy akcje "sprzątanie" + pieczenie w moim wydaniu;)

No a ja dostałam dodatkowo żelazo, bo morfologia trochę słabo wyszła...