Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *8*

Nowy wątek, bo tamten przydługaśny :)

link do starego :
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-7-t294486,1,16.html

i lista:

Marzec 2012r.

01 Marca - Zosiaa - synek Jaś - Szpital Wejherowo
03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka- szpital Zaspa
05/09 Marca - loca-daga - córeczka Pola :) - szpital Zaspa
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
08 Marca - emilkaaa - córeczka Wiktoria - Szpital Zaspa
08 Marca - Lena-p córka Julcia - Szpital Zaspa
08 Marca - bluagnes - córeczka
10 Marca - agnieszkaj - synek Adrian
11 Marca - kunegunda81- synek (chyba Mikołaj ;-)
14 Marca - pasekwkropki - synek
15 Marca - Kajaka31
21 Marca - Martyna_P_ synek Kajetan
21 Marca - MajowaMaja - córeczka Hania - Szpital Zaspa
22 Marca - crocodile - Pruszcz - synek Dominik - Szpital Zaspa
27 Marca - ega76 - synek Patryk, Szpital Kliniczna

Kwiecień 2012r.

01 Kwiecień - chilly_aga
03 Kwiecień - Marta J. - Córeczka - Bydgoszcz
05 Kwiecień - misiulina , CÓRKA ,SZPITAL ZASPA
09 Kwiecień - emmii21- synek Ignaś
10 Kwiecień - Eta30 -synek KLINICZNA
11 kwiecień - ania1988- synek, może Mikołaj :*
12 Kwiecień - Polcia, synak Mikołaj, Szpital Swissmed lub Kliniczna
14 Kwiecien - kasia222
15 Kwiecień - wiolka8312-synek
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis, synuś Mateusz, Szpital Wejherowo
17 Kwiecień - Agniuszka-synuś Olaf :)
17 kwiecień - ilonka82
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa - córka Alicja :-)
23 Kwiecień - AgaB - syn Antoś
25 Kwiecień - roxi - córeczka - Szpital Zaspa
27 kwiecień - lullu
30 kwiecień - Angel 8338- córeczka, Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *8*

AgaB, chciałabym rodzić na klinicznej. Myślę o tym aby pójść do dr deringa (ponoć b.dobry) i skonsultować jak młody się do 34tc nie obróci. Narazie jeszcze trochę czasu jest ale i tak się martwię bo od mca jak się obrocił nie zmienia swojego położenia - teraz mam 30tc.. ah uspokoiłam się że w razie czego swissmed nie robi problemu i będę mogła po ludzku urodzić..
sory że tak panikuję ale muszę się wyżalić....

Ega76:
Spokojnie, masz jeszcze czas, by go odwrocic. Sa cwiczenia, by dziecko ulozylo sie w brzuchu jak trzeba. Kolezanka miala synka ulozonego posladkowo w 34 tc i cwicząc, masując brzuch wg zalecen poloznej- odwrocila malego i urodzil sie naturalnie glowkowo.

Polcia:

dam znac, gdy podejmiemy decyzje jakie pieluszki konkretnie, wiem, ze najlepsze są z wkladką BAMBUSOWĄ, nie z mikropolaru czy inną.
Są produkcje polskie i chinskie. Chinskie- wiadomo - gorsze, ale roznica w cenia jest znacząca, tak więc przy zakupie 30 sztuk, jakie planujemy - nie wiem, czy nie pojdziemy wlasnie w chinskie.. Trudno. Co teraz tak na dobrą sprawę nie jest produkowane w Chinach? :) Połowa h&m i innych marek.
Tu przyklad polskich pieluszek:
http://maleme.pl/3-pieluszki-wielorazowe-coolmax

urwał no...
Byłabym się wcześniej zorientowała, byłyby dwie pieluszki gratis... Bo nie zamawialiśmy tylko dlatego, że "jeszcze nie potrzeba, a miejsce by zajmowały"...

Będę musiała dobrze poszukać jeszcze, bo podobno sprzedawcy kombinowali, by gdzie indziej klasyfikować wielorazówki (bo na jednorazówki jest 8% VATu)
Wczoraj, klikając na ostatni link podany przez Polę, gdzies "poszłam" dalej i właśnie wtedy trafiłam na artykuł o podwyżce - http://dziecisawazne.pl/wyzszy-vat-na-pieluszki-wielorazowe/
I on zostawia trochę nadziei, że jak sprzedawcy wpiszą (albo wcześniej wpisywali) wielorazówki, jako papier, to obejdą podwyżkę vatu...

AgaB :

"Nie wszystkie noworoczne zmiany są zmianami na lepsze – od 01.01.2012 wzrósł VAT na odzież i buciki niemowlęce z 8% na 23%. W konsekwencji wzrośnie nie tylko ich cena, ale także cena pieluszek wielorazowych, które podlegają tej samej kategorii w klasyfikacji PKWiU (Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług, wraz ze stawkami VAT)."

My dalej nie do końca wiemy, który rodzaj pieluszek wybrać - pewnie "polecimy" w z kieszonką + formowane
Na początek na pewno kupimy pakę pampków, chociażby dlatego, by mieć ewentualnie, jeśli wylądujemy w szpitalu - i po tych pierwszych dniach zobaczymy, czy ogarniemy w pierwszych tygodniach wielorazówki, czy np. po miesiącu dopiero.

Dziewczyny - nie wiecie, czy wielorazówki podrożały teraz z VATem? Wczoraj jakaś taka informacja mi mignęła, i jeśli tak jest, to mam wkur$a...
Bo podobno nie ma osobnego nr PKW (czy jakoś tak) na pieluchy wielorazowe i wielu, wielu sprzedających je kwalifikowało jak ubranka dla niemowląt... A tym się zmienił VAT...
Tylko artykuł był z zeszłego roku, że tak ma być i nie wiem, czy w międzyczasie znaleźli "lukę", czy nie:(

ega - a gdzie chciałaś rodzić?
Nam położna mówiła, ze tylko w Wojewódzkim robię chocki-klocki i zmuszają do porodu pośladkowego... Masz już pewność, że dziecko się nie obróci?
A może zmienić gina i dostać wskazanie na cc?

Loca - a wiesz, że nie wiem... myśmy się troszkę spóźnili i... nie pytałam później o plan zajęć. Na pierwszych położna ogólnie mówiła , że SR to nie tylko poród, ale też, co później, jak później z maluchem
Podobało mi się, bo dużo mówiła, czego mamy wymagać od położnej środowiskowej (i dobrze jest ją znaleźć teraz, w ciąży, a nie później na łapu-capu) - tzn. na czym polegają jej wizyty itp.
Opowiadała nam też tak ogólnie o początku porodu - jak rozpoznać, że skurcze, to skurcze;)
Spotkanie trwało 2h (no może bez 10 minut;)). Były 3 (nowe?) pary plus dwie dziewczyny jakby z poprzedniego kursu. W domu mam gdzieś opisaną przez jakąś gazetę tę SR - jak nie zapomnę, wrzucę link.

Wczoraj byliśmy na Shreku w Muzycznym - aż się dziwiłam, że Młody tak spokojnie przyjmował wybuchy, warczenie na scenie... Dopiero w aucie jak wracaliśmy zaczął kopać na różne strony...

Dziewczyny, jestem załamana......

okazuje się że przy drugiej ciązy ułożenie pośladkowe nie jest wskazaniem do cc i mogą mnie na siłę kazać rodzić naturalnie!

moja gineska twierdzi że parametry są ok i poród Sn jest możliwy, masakra jakaś. Nie dość że młody ma pępowinę dwunaczyniową i może mieć dodatkowo problem z tlenem to jeszcze to ułożenie...

dziś dzwoniłam do swissmedu i w pierwszej połowie lutego jade się tam zakwalifikowac do porodu, pierdziele tę nasza służbę zdrowia trudno zabulę ale nie będę narażać dziecka

kurcze że powtórze za klasykiem "i jak tu żyć"? :D

mi udalo sie kupic ten kosz w promocji.. moja przyjaciolka tez uzywala tego kosza i byla bardzo zadowolona...

Zosiaa dokładnie z tych samych powodów również my chcemy używać wielorazówek.

Proszę daj znać jak zdecydujesz się na jakieś konkretne, bo taki wybór jest, że nie mam pojęcia co wybrać? "All in one", na rzepy czy na napy, kieszonkowe? itd.

coraz większy wybór na rynku:
http://dziecisawazne.pl/pieluszki-ecopipo/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziewczynki, nie dajcie sie zwariowac z tym praniem. Nowe, czy uzywane ciuszki- pierze sie w 40 stopniach, nic sie nie gotuje w 90! Nawet jesli zamierzacie zakupic pieluchy wielorazowe - to ich rowniez sie nie wygotowuje, 60 stopni wystarcza.
Za to plyn do plukania- nie uzywa sie ZADNEGO do skonczonego miesiaca zycia. Maluch moze sie uczulic. Zreszta- im mniej chemikaliow tym dla dzieciaczkow lepiej. Ich skora jest na poczatku baaardzo delikatna, czuła na wszystko. Wszystkie te info - przekazala nam polozna w szkole rodzenia.
Co do pieluch wielorazowych- zamierzamy ich uzywac, ale dopiero po miesiacu, dwoch. W pierwszych momentach zycia dziecka- nie sprawdzaja sie tak bardzo z uwagi na zbyt duza czestotliwosc ich zabrudzania. Potem, gdy wszystko bardziej sie normuje- mozna na nie przejsc. Koszt oczywiscie w podsumowaniu ogolnym- mniejszy, niz jednorazowek, natomiast trzeba zdawac sobie sprawe z poboru prądu i wody, oraz proszku. Oraz oczywiscie jest to temat mniej wygodny niz jednorazowka.
Z uwagi na to, ze bedziemy miec chlopca- a trzeba im wietrzyc jąderka przynajmniej 4 godz dziennie, by ich nie przegrzac i by w przyszlosci dobrze funkcjonowaly- my wybieramy wielorazowe pieluszki- ktore oddychaja i sa naturalne. Pampersy genitalia niestety podgrzewają. I są sztuczne, a my lubimy troche zycia "eko".
Nasi mężowie wychowani byli na najzwyklejszych tetrach, dlatego dzis dzieki nim jestesmy w ciazy:) Jednorazowki to wymysl ostatnich nastu lat.
Wyjazdy, dluzsze przerwy - na pewno nie obejdziemy sie bez jednorazowek, jednak na codzien wybieramy wielorazowki. A do tego jakie sa piekne, jakie fajne wzorki :)
http://allegro.pl/pieluszki-wielorazowe-pul-minkee-bambus-pieluchy-i2043686855.html

My mamy skompletowaną wyprawke prawie od A do Z. Ciesze sie, ze prawie wszystko juz z glowy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kilka dni temu czytałam co u was i tak mnie natchnęłyście że też zaczełam jakieś intensywniejsze przygotowania. Mały ma już swoje miejsce naubrania przyniosłam już ciuszki dla niego i co do prania ja piorę zazwyczaj w 60 takie ciemniejsze to w 40 żeby nie wyblakły a co do 90 czasem mi się też zdaża ale zbieram wtedy same białe bez gumowych nadruków. Prałam w Loveli płukałam też później testowałam różne a odkąd mała skończyła 6 miesiecy to piorę w vizir sensitiv i płuczę w "E" jedyne co to nastawiam intensywne płukanie i tyle. Co do prasowania miałam wizje prasować wszystko zawsze ale po paru miesiącach mi przeszło i prasowałam to co konieczne i to co na "wyjścia" :) Leniuch z mnie. Młodemu wszytsko ładnie wyprasuję ale zobaczymy jak długo będe tak robić.

AgaB ja jestem bardziej hardkorowa w tym roku zaczęłam drugą magisterkę i w lutym mam sesję także ciekawie się robi nudzić się nie nudzę ;)

hej dziewczyny ale sie rozpisalyscie:)
dzieki, mi tez sie podoba:D

otoz koszyk jest bardzo stabilny mimo ze po nozkach tego nie widac, owszem niski ale tutaj wszystkie takie sa.pewnie po to by koszyk stał koło łóżka rodzicow.
a co do nozek bujanych to tez mam:) wczoraj dokupilam na necie i musze pojechac po odbior tylko :)

zostawiam dwa stojaki bo nie wiem w czym maluszkowi bedzie lepiej.mi starczylby zwykly stand, ale maz sie uparl na bujaki:) boje sie tylko ze jesli maly zasypiac bedzie tylko bujany to tak sie przyzwyczai, że bedziemy mieli problem z przeniesieniem go do łóżeczka po paru miesiacach.

no i u nas w mieszkaniu jest czysto ale nie sterylnie i tez nie jestem za taka przesadna czystoscia.ale wiadomo,pierwsze dziecko i chce sie wszystko zrobic dobrze.a opinie rozne sa.

mojej kolezanki matka tak szorowala wszystko dla jej mlodszej siostry,ze zostala alergiczką... ( w podlodze mozna bylo sie przejrzec) :)

Bardzo ładny ten kosz Mojżesza. Ten się nad nim zastanawiam. Tylko tak sobie myślę czy on jest stabilny na tych nóżkach? Trochę się boję, że jest niski i starsza córka będzie miała do niego bezproblemowy dostęp.

Bardzo fajne są upominki dla przyszłych mam. Nie byłam w szkole rodzenia, ale od położnej w przychodni prawie co wizytę dostaję jakieś próbki kosmetyków do pielęgnacji, ulotki; uzbierałam już 3 butelki Avent, smoczek tommee tippee oraz kilkanaście pieluszek na początek:-)

Roxi miałam przyjemność obcowania z takz kołyską :) Fajna, aczkolwiek dziecko, które miało w niej spać, nie robiło tego - jedynie leżało:P:P Ale wygodna jest, bo można przewieźć po miszkaniu w każde miejsce- fajna sprawa :)

ja chcę odejść od Lenora nawet odnośnie naszych rzeczy :)

Dzień dobry dziewczynki :)
Ja przed urodzeniem pierwszej córki pranie robiłam w Loveli i w specjalnym programie dla małych dzieci który ma moja pralka. Trwał on 2,5 godz :/ Na szczęście po urodzeniu małej mi przeszło :) Teraz uważam że wystarczy zwykłe pranie w proszku dla dzieci np Lovela i płyn do płukania Lenor Sensitiv.
Co do łóżeczka stwierdziliśmy że jednak na początek kupimy taka kołyskę

image

Ania 1988

a ten kosz mojżesza nie wolałaś z bujanym dołem z kołyską?

Aniu ten koszyczek jest chyba niezbyt wysoki, co??

Też tak mi się wydaje ze te 40 i 60 styka:) Do tego prasowanie i będzie ok:) I też się podpisuje się pod tym niezbyt sterylnym chowem:)