Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *8*

Nowy wątek, bo tamten przydługaśny :)

link do starego :
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-7-t294486,1,16.html

i lista:

Marzec 2012r.

01 Marca - Zosiaa - synek Jaś - Szpital Wejherowo
03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka- szpital Zaspa
05/09 Marca - loca-daga - córeczka Pola :) - szpital Zaspa
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
08 Marca - emilkaaa - córeczka Wiktoria - Szpital Zaspa
08 Marca - Lena-p córka Julcia - Szpital Zaspa
08 Marca - bluagnes - córeczka
10 Marca - agnieszkaj - synek Adrian
11 Marca - kunegunda81- synek (chyba Mikołaj ;-)
14 Marca - pasekwkropki - synek
15 Marca - Kajaka31
21 Marca - Martyna_P_ synek Kajetan
21 Marca - MajowaMaja - córeczka Hania - Szpital Zaspa
22 Marca - crocodile - Pruszcz - synek Dominik - Szpital Zaspa
27 Marca - ega76 - synek Patryk, Szpital Kliniczna

Kwiecień 2012r.

01 Kwiecień - chilly_aga
03 Kwiecień - Marta J. - Córeczka - Bydgoszcz
05 Kwiecień - misiulina , CÓRKA ,SZPITAL ZASPA
09 Kwiecień - emmii21- synek Ignaś
10 Kwiecień - Eta30 -synek KLINICZNA
11 kwiecień - ania1988- synek, może Mikołaj :*
12 Kwiecień - Polcia, synak Mikołaj, Szpital Swissmed lub Kliniczna
14 Kwiecien - kasia222
15 Kwiecień - wiolka8312-synek
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis, synuś Mateusz, Szpital Wejherowo
17 Kwiecień - Agniuszka-synuś Olaf :)
17 kwiecień - ilonka82
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa - córka Alicja :-)
23 Kwiecień - AgaB - syn Antoś
25 Kwiecień - roxi - córeczka - Szpital Zaspa
27 kwiecień - lullu
30 kwiecień - Angel 8338- córeczka, Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *8*

ania1988 śliczny ten kosz :)) cuuuudny!! ahhh gdybym mogła taki mieć...

o kurde ! ale drogie te chusteczki do pupu łomatko

ja ciuszki będe brać w 40-stopniach jesli nie będą obrzygane i o****... a jak będą to wtedy w 60stopniach. Na bank bede prasowac chociaż na początku ciuszki także bakterie pójdą w siną dal.... aczkolwiek na bank nie będe "chować" tak sterylnie dzieciątka

Malinka witamy:):) Kolejna mama z doświadczeniem- potrzeba nam tu takich:P

Marta - niedługo czeka Cię USG, więc się dowiesz, jak malutka ułożona- i oby się nie przekręciła, bo w wątku dziewczyn sty.-luty dzień wcześniej było ok, a następnego dnia cesarka, bo dziecko ułożone główką w górę:/ Pozdrów Majową koniecznie i prześlij pozytywne wibracje:)

Aga super ta szkoła- tak powinno być, że dają gadżety :) A jak program wygląda ?? Opowiedz coś więcej... :)

Polcia ale miksturka do prania:)

Ega oby synek się przekręcił:) Wydaje mi się,że właśnie Marta J przeszła taki poród...

Wczoraj w końcu kupiliśmy farbę do pokoju Polci - klamka zapadła- będzie pomarańczowy :):)

fajny ten koszyk mojżesza :-) też o podobnym myślę...

wczoraj na usg okazałao się że młody ułożony jest pośladkowo he.. to już 30tc i od mca leży w takiej pozycji, mam nadzieję że się jeszcze przekręci bo inaczej martwię się co z proodem... macie jakieś doświadczenia z takimi ułożeniami?
a tak poza tym tym to waży 1,5 kg i wszystkie parametry są w porządku :-)

image

wrrr obcielo ;//

a oto nasz koszyk mojżesza :)

image

image

O Matko...dziewczyny!!!! Jakie Wy oblatane........ ja szczerze mówiąc nie mam jeszcze nic przygotowanego a to już 29 tydzień. No może nie tak zupełnie nic, bo po córci wszystko zostało a że druga też będzie dziewczynka, to ciuszki są, butelki są, jakieś wyparzacze, podgrzewacze to czekają w piwnicy ale musze dokupić przewijak, wanienkę, jakieś nowe kocyki, kilka nowych ciuszków, smoczki..... nie mam na to wcale czasu, bo latam codziennie na budowe i pilnuję wszystkiego, żeby nagle się nie okazało, że tam gdzie ma być lawenda jest na ściane dzikie wino. No a jeszcze czeka mnie to całe pranie, szorowanie wszystkiego. Ciuszki będę prała tylko raz w Jelpie, bo wszystkie ładnie były poprane i są szczelnie zapakowane, więc nic im się chyba nie stało przez ten czas co sobie leżą. Myślę, że zrobię to w połowie lutego jak moi rodzice poja do sanatorium...będę wtedy zawozić córeczkę do przedszkola na 4 godzinki i jak jej nie będzie to w spokoju sobie porobię co trzeba a potem jakiś obiadek, usypianie i ja też do wyrka, żeby troche odpocząć.
Najgorsze, że nie wiem cały czas jak z ułożeniem córci a co za tym idzie jak się zakończy ciąża- czy poród naturalny czy cesarka.....wierci się niemożliwie ale raczej głowa w górę albo w poprzek....
Właśnie koło mnie leży kupa do prasowania a ja mam taka zgagę, że aż mi się wszystko cofa i nie mam najmniejszej ochoty zabrać się za to prasowanie......może jutro mnie najdzie....

Jeżeli chodzi o Majową, to jutro prawdopodobnie będę miała z nią kontakt. Dam znać co i jak.

Jeśli chodzi o pieluszki, to nastawiam się na wielorazowe (koszt zestawu około 1500 zł) także się zwróci, a np. na wyjazdy prawdopodobnie te jednorazowe:

http://www.babyclub.pl/product-pol-7678-BAmbo-nature-mini-3-6-kg.html

i te chusteczki do przecierania:
http://www.babyclub.pl/product-pol-18317-Bezzapachowe-Chusteczki-Nawilzajace-Jackson-Reece.html

Ja zamierzam prać według takiego przepisu:
o proszek uniwersalny bio-d - 3 łyżki
o proszek bambinex - 1 łyżka
o dodatek antybakteryjny - bio-d nappy fresh - 1 łyżka
o soda oczyszczona - 1 opakowanie
o olejek lawendowy - 5 kropli
Dodatkowo zamiennie zamiast proszku uniwersalnego bio-d – orzechy do prania..

Jeszcze zastanawiam się nad tym proszkiem (bo słyszałam bardzo dobre opinie): Potion
http://ekomaluch.pl/potion-proszek-do-prania-pieluch-i-nie-tylko,p778,l1.html?podstrona=3#opis

i płynem do płukania: Lilly`s Eco Clean:
http://www.wiecejnizeko.pl/Lilly

My po pierwszej SR na Wałowej i musżę powiedzieć, ze jesteśmy zadowoleni.
Dostałam KUUUUPĘĘĘĘĘ materiałów, ulotek, gazetek, próbek
3 pieluszki;P
kupon na 20% na pampersy newborn w Akpolu
i na butelkę w Akpolu
i jeszcze jakieś kupony chyba na niveę w rossmanie i do smyka po 20%
Powoli bedę ogarniać
I próbki Loveli i chyba Jelpa, więc na pierwsze prania przedurodzinowe będzie:) i nosem sprawdzę, co mi bardziej się spodoba (a później skóra Nowonarodzonego wyda werdykt;P)

Szczerze mówiąc nie zakładałam prania w wysokich temperaturach - a na pewno nie w temacie odkażania - skoro pieluch wielorazowych nie każą prać w ukropie, co najwyżej dodać kilka kropel olejku np. herbacianego na odkażenie, to wg mnei tak samo ubranka
Tym bardizej, że je "przelecę" żelazkiem

Ale kto wie... jak sie Młody urodzi, czy mi nie odbije i nie będę dezynfekować WSZYSTKIEGO... oby nie...

Marzec 2012r.

01 Marca - Zosiaa - synek Jaś - Szpital Wejherowo
03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka- szpital Zaspa
05/09 Marca - loca-daga - córeczka Pola :) - szpital Zaspa
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
08 Marca - emilkaaa - córeczka Wiktoria - Szpital Zaspa
08 Marca - Lena-p córka Julcia - Szpital Zaspa
08 Marca - bluagnes - córeczka
09 Marca - malinka_pinka - córcia kalina - Redłowo/Wojewódzki
10 Marca - agnieszkaj - synek Adrian
11 Marca - kunegunda81- synek (chyba Mikołaj ;-)
14 Marca - pasekwkropki - synek
15 Marca - Kajaka31
21 Marca - Martyna_P_ synek Kajetan
21 Marca - MajowaMaja - córeczka Hania - Szpital Zaspa
22 Marca - crocodile - Pruszcz - synek Dominik - Szpital Zaspa
27 Marca - ega76 - synek Patryk, Szpital Kliniczna

Kwiecień 2012r.

01 Kwiecień - chilly_aga
03 Kwiecień - Marta J. - Córeczka - Bydgoszcz
05 Kwiecień - misiulina , CÓRKA ,SZPITAL ZASPA
09 Kwiecień - emmii21- synek Ignaś
10 Kwiecień - Eta30 -synek KLINICZNA
11 kwiecień - ania1988- synek, może Mikołaj :*
12 Kwiecień - Polcia, synak Mikołaj, Szpital Swissmed lub Kliniczna
14 Kwiecien - kasia222
15 Kwiecień - wiolka8312-synek
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis, synuś Mateusz, Szpital Wejherowo
17 Kwiecień - Agniuszka-synuś Olaf :)
17 kwiecień - ilonka82
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa - córka Alicja :-)
23 Kwiecień - AgaB - syn Antoś
25 Kwiecień - roxi - córeczka - Szpital Zaspa
27 kwiecień - lullu
30 kwiecień - Angel 8338- córeczka, Kliniczna

Nowe ubranka wyprałam w płynie Lovela (pralka ma program do delikatnych), wysuszyłam, wyprasowałam i spokojnie czekały na narodziny maluszka. Zawsze piorę wszystko w 60 stopniach i nie miałam przypadku skurczenia. Po soczkach i domowym jedzonku ciężko było mi doprać koszulki w 40 stopniach. Sprawdziłam 60 i przy tej temperaturze pozostałam. Małej do roku prałam w tym płynie do ubranek dziecięcych a teraz już w proszku przeznaczonym dla wszystkich domowników;-) Miałam też do czynienia z płatkami mydlanymi, ale po pierwszej próbie zrezygnowałam - kolory traciły swój urok.

hm muszenposprawdzacmalemprzewaznie wszedzie teraz zalecaja na metkach 40.

Witam Mamusie,

Na 9 marca mamy przewidziane "rozpakowanie". Czekam na narodziny drugiej córci Kaliny. Prawdopodobnie będę rodzić w szpitalu w Redłowie, bo mamy bardzo blisko. Pierwszą córkę Jagodę urodziłam w czerwcu 2010 roku w szpitalu wojewódzkim w Gdańsku i jestem bardzo zadowolona z opieki. Jak zdążymy to chciałabym tam urodzić też Kalinkę. Jednak u nas wszystko szybko się dzieję. Z Jagodą dojechaliśmy do szpitala i po 15 minutach mała już była w naszych objęciach ( a mieliśmy tylko 5 kilometrów do przebycia). Bardzo jestem ciekawa jak będzie teraz.

Całkiem możliwe :P

Z tymi ciuszkami to jest ryzyko - ale przecież na metkach jest instrukcja prania - ile tam każą :P??

moj maz nosi codziennie do pracy podejrzewam ze jakbys miala ich wiecej to by ci zbrzydlo :D:)

no wlasnie nie wiem czy prac je w 60 czy 90.dzisiejsze ubrania lubia sie kurczyc.swoje rzeczy pierzemy w 40.

i chociaz ciuszki mam dobrej jakosci,wiekszosc firmowki to mimo to jakos nie chcialabym zostac z ciuszkami zamiast dla malucha to jak dla lalki:))

Ania co do pieluszek, to nie ma potrzeby tzw. szerokiego pieluchowania dla bioderek - tzn sam jednorazówka wystarcza(pewnie mogą być odstępstwa, gdy dzieciątko ma problemy z bioderkami).
Prasowanie koszul lubię - pewnie dlatego,ze lubię jak mąż nosi, a to rzadkość:(

To pranie w 90 stopniach mnie zastanawia- czy te ubranka się nie pokurczą?? A co z aplikacjami - nie popękają (chodzi mi o takie"gumowe" nadruki)? Poza tym właśnie po to się prasuję,zeby wytępić bakterie:) Nie przesadzajm z tym sterylnym srodowiskiem, bo to też nie za dobrze:)

Hm jesli o pranie chodzi to ja chyba zdecyduje sie na Fairy Non Bio dla dzieci.Bardzo polecany w uk.mialam go z reszta tez dla nas i plyn.mamy bardzo twarda wode i ile zmiekczacza bym nie dala to nigdy nie jestem zadowolona.

ja prasowac moge wszystko poza koszulami męza-zawsze odpadaja na sam koniec bo wkurzaja mnie te wszystkie zagiecia a tyle tych koszul zawsze jest ze masakra:)
ale recznikow tez nie prasuje,uwazam ze nie ma takiej potrzeby.

a co do pieluszek to rowniez z wygody wybralismy jednorazowe, slyszalam ze pampers to jest to.
ale nie wiem czy ze wzgledu na nozki/bioderka nie powinno sie tez pieluszki jednorazowej opasać tetrową??

no i czy ubranka dziecka "wygotować" to znaczy wystarczy wyprac w 90 stopniach?? Wiem ze wszystkie,mimo ze nowe musza byc wyprane w 90stopniach by pozbyc sie bakterii itp

Ja jak w większości zagadnień prasowanie jak i wielorazowe pieluchy odpuściłam sobie z lenistwa przede wszystkim:P Zakładam używanie pieluch tańszych (dada z biedronki lub takie z rossmanna) ale śmieje się, ze małą może mieć książęcy zadek i tylko pampersy będzie tolerowac - oby nie :P I wolę nie podliczać- jak wczoraj w SR połóżna mówiła o 6 siuśkach i 4 kupkach stanowiących początkową normę, to niemała sumka może wyjść...