Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *8*

Nowy wątek, bo tamten przydługaśny :)

link do starego :
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-7-t294486,1,16.html

i lista:

Marzec 2012r.

01 Marca - Zosiaa - synek Jaś - Szpital Wejherowo
03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka- szpital Zaspa
05/09 Marca - loca-daga - córeczka Pola :) - szpital Zaspa
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
08 Marca - emilkaaa - córeczka Wiktoria - Szpital Zaspa
08 Marca - Lena-p córka Julcia - Szpital Zaspa
08 Marca - bluagnes - córeczka
10 Marca - agnieszkaj - synek Adrian
11 Marca - kunegunda81- synek (chyba Mikołaj ;-)
14 Marca - pasekwkropki - synek
15 Marca - Kajaka31
21 Marca - Martyna_P_ synek Kajetan
21 Marca - MajowaMaja - córeczka Hania - Szpital Zaspa
22 Marca - crocodile - Pruszcz - synek Dominik - Szpital Zaspa
27 Marca - ega76 - synek Patryk, Szpital Kliniczna

Kwiecień 2012r.

01 Kwiecień - chilly_aga
03 Kwiecień - Marta J. - Córeczka - Bydgoszcz
05 Kwiecień - misiulina , CÓRKA ,SZPITAL ZASPA
09 Kwiecień - emmii21- synek Ignaś
10 Kwiecień - Eta30 -synek KLINICZNA
11 kwiecień - ania1988- synek, może Mikołaj :*
12 Kwiecień - Polcia, synak Mikołaj, Szpital Swissmed lub Kliniczna
14 Kwiecien - kasia222
15 Kwiecień - wiolka8312-synek
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis, synuś Mateusz, Szpital Wejherowo
17 Kwiecień - Agniuszka-synuś Olaf :)
17 kwiecień - ilonka82
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa - córka Alicja :-)
23 Kwiecień - AgaB - syn Antoś
25 Kwiecień - roxi - córeczka - Szpital Zaspa
27 kwiecień - lullu
30 kwiecień - Angel 8338- córeczka, Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *8*

To ja przy prasowaniu mam przynajmniej z czego rezygnować;) (prasuje nawet ścierki... tzn nie wiem, czy z ręczników zrezygnuję, bo po prasowaniu z parowaniem - mam żelazko ze stacją parową - są dużo bardziej puszyste niż bez - i tylko dlatego je prasuję)

Wilorazowe - fakt, to wydatek na "dzień dobry" ale liczę, ze teraz nam mimo wszystko łatwiej z wydatkami niż później będzie... A ceny jednorazówek mnie powalają...
Zakładam, że nawet przy okazyjnym zakładaniu "pampersów" (np. na podróż) to na jedno wyjdziemy finansowo w ogólnym rozrachunku.
I mimo wszystko (tzn. że duże pakiety są tańsze) chcę kupić najpierw mniejszy pakiet startowy, by w razie upadniecia pomysłu, nie było tak żal...

Co do proszku/płynu "dizeciecego" jeszcze nie myślałam - tak samo zreszta jak o kosmetykach dla Nienarodzonego... Ostateczne pranie jego ciuszków (czyli w dziecioych detergentach) planuję tak ok 32-35tc, więc jeszcze mam czas;) Zorientuję się, co "starsze" koleżanki wybrały;P

Od pół roku testujemy kulę piorącą... Na poczatku byłam BARDZO zadowolona, teraz troszkę mniej - zwłaszcza przy bieliźnie - szarzeje jednak... Zastanawiam się jeszcze nad orzechami, ale najpierw musze poczytać, co z czym mogę mieszać, albo czym "poprawiać" kolory czy biel...

Myślę, ze dla własnego spokoju możesz teraz uprać w "dorosłym" proszku, a już bliżej rozwiązania prać w dzieciowym:) Ja niektóre rzeczy właśnie prałam z naszymi rzeczami, a już niedługo wszystko zacznę prać w proszku dla małej :) Grunt, to nie przesadzać chyba z detergentami i dobrze wypłukać :) A jaki proszek planujesz używać? Płyn do płukania też??

Pieluchy wielorazowe podobno fajne, ale kosztowne- tak na początek- bpo w ogólnym rozrachunku podobno sie opłaca- zwłąszcza jak się planuje więcej niż jedno dziecko.

Co do prasowania, to ograniczam je do niezbędnego minimum, czyli koszul i bluzek, które po praniu są okropnie pogniecione. Pościel i ręczniki już na starcie sobie darowałam :P Nam to nie przeszkadza, więc tak pozostało:)

Co do prasowania to ja teraz prasuję dosłownie wszystko...
więc na "dzień dobry" przestanę prasować ręczniki, piżamy nasze, pewnie naszą pościel... A zaraz potem podkoszulki, które nosimy pod spód, czy domowe ciuchy
ciuszki młodego też pewnie bedą się dzielić na te do prasowania i te, które "mogą być";)

Loca - ja myślę tutaj o pierwszym wyprawniu ciuszków ze sklepu - zakładam, że sa one "przesiąkniete" chemikaliami czy innym brudem produkcyjno-hurtownianio-sklepowym.
I się zastanawiam, czy na pozbycie się "tego" starczy raz razem z np. nasza pościelną w "naszym" proszku, a później drugi raz w dzieciecym, czy od poczatku w dzieciecym, a może więcej niż te dwa razy.
Bo jak może być z naszym proszkiem, to już teraz bym je przy okazji wlaśnie pościeli "puściła"
Używane ciuszki, po kuzynce, czy odkupione też planuje tylko raz prać, bo te brudy produkcyjne już wyprane były;)
Co do prasowania, to ja ostatnio opanowuję sztukę prasowania na siedząco;P

Wiesz, my ciągle poważnie myślimy o pieluchach wielorazowych, więc pralka będzie miała co robić... dobrze, że mały pojawi się wiosną i suszenie będzie na balkonie;)

Ok:):)

Ja mam zamiar prać tylko raz "dziecięco":) Prawda jest tak, ze moze i teraz byśmy prały kilka razy z wieloma płukaniami i potem porządnym prasowanie:P Ale czy jak maluszki będą na wiecie będziemy miały na to czas i ochotę??? Bo ja mówiąc o sobie, to na pewno nie:P Jak pomyslę o prasowaniu, to już mnie plecy bolą;P

Loca - to bedziesz mnie bardziej motywować...

Słuchajcie - ile razy nowe ciuszki dzieciece, pościel itp trzeba prać? Wystarczy tylko ostatnie pranie w "dzieciecym" proszku, a wczesniejsze z naszymi, czy od razu mam prać "dziecięco"?

Używane ciuszki upiorę wystarczy tylko raz, dziecieco, prawda?

My wyjścia nie mamy, bo właśnie tylko z męża pensji musimy dać radę. Mam nadzieję, ze to w końcu będzie normalny miesiac, bo święta, zimówki do auta i ogólnie końcówka roku nas wykończyła:/
No tak - ziemniaczana perspektywa i dla nas- teściówka ma zapas, to wspomoże:P:P

Ja staram się wymóc na nas teraz taki podział kasy, że żyjemy i płacimy tylko z męża "portfela" a z mojego odkładamy/płacimy za to co ciążowe albo dla dziecka... plus ubezpieczenia moje (coś w stylu III filaru, ubezpieczenie medyczne i jeszcze jedno ala lokata)

Niestety świeta, a wcześniej urodziny/imieniny nasze, OC auta nie dały nam szans:( No a jeszcze dochodzi moje czesne.

Ale w końcu się w****ię, zamrożę "moją" kasę i jak za szybko nam się bedzie męża rozchodzić, to od 20tego na samych ziemniakach żyć bedziemy;P

Bo musi się udać, żebysmy za tylko jego kasę dali radę żyć... w końcu z czegoś budowę trzeba będzie spłacić...

Aga o kasie to ja wolę nie myśleć - jeszcze się na dobre wydatki nie zaczęły ( bo właściwie albo dostaliśmy, albo odkupiliśmy ) a już doskwiera bark gotówki:/

Agniuszka oby się udało- choć zawsze moze znaleźć się jakiś nadgorliwy maruda, któremu to bardzo przeszkodzi:/ Znajoma robiła tak, ze zostawiała wózek w bagażniku samochodu i tylko synka znosiła na spacer nie dźwigając wózka;)

Ja jeszcze rozważam jedną opcję - ale to dopiero po kilku miesiącach. To ja jestem zmotoryzowana u nas w rodzinie, wiec auto jest zawsze tam, gdzie ja;) I myślę, jak nęcące dla potencjalnych złodziei byłoby, gdybym wózek trzymała w bagażniku zlożony...

Agniuszka - mój kuzyn mieszka na Ujeścisku w tych takich "kwadratowych" blokach - tam jest 16 mieszkań, wózkarnię mają gigantyczną wg mnie (jest większa od naszego dużego pokoju - 25m2)... Ale co ludzie wsadzają do tej wózkarni to jak dla mnei rpzechodzi wszystko - poza wózkami, sankami i rowerami (które jestem w stanie zrozumieć) to jeszcze - 2 wersalki, jakiś duży sprzęt agd (typu pralka), jakieś meble, łóżeczko dzieciece (nieważne, że można złożyć, tu jest w wersji rozłożonej) i kilka innych rzeczy, których nie pamiętam.
Ale wiem, że bardzo wygodna, bo mają tylko kilka schodów i zaraz przy nich jest wózkarnia, wiec nie muszą się szczególnie mocno szarpać z wózkiem...
Ale tylko w marzeniach...;) Bo jeśli u mnie w bloku jest taka, jak myślę (tzn jak w bloku, w którym mieszkaliśmy kilka lat temu, a to ten sam projekt), to wózkarnia to wąska klitka w której rzeczywiście zmieści się 5 rowerów i tyle...

7 wózków?!! o kurcze...
Ja ciągle widzę koszty, koszty, koszty... :/
Na szczęście jest szansa, że mąż zwiększy etat z 3/4 na pełen - bedzie tylko godzinę później (bo i godiznę wcześniej będzie zaczynał) a $$$ zawsze więcej...

U nas w "wózkarni" nie zmieści się żaden wózek ;/ bo stoją tam rowery i jedna parasolka i jest fuuuulll;/
Dodatkowo ostatnio ukradli wózek w bloku obok także zostawianie nowego wózka powiedzmy za 1,5 tysiaka -jakoś mnie nie bawi :( wnoszenie na II piętro też odpada,mąż chce załatwić miejscówke w tzw.kotłowni na parterze,bo co komu by przeszkadzało byśmy tam przechowywali wózek... mam nadzieje ze nic :)

Oj to ryzykowne niestety- moja mam zostawiała pod drzwiami wózek- w bloku ma taki duży korytarz jak hol w hotelu. I pewnego pięknego dnia wózek zniknął :/ A nie był to wypasiony model. Ja już sie nastawiam na wnoszenia wózka- mieszkamy na pierwszym piętrze. Dletgo też mimo welu uprzedzeń zgodziłam się na nie do końca podobający mi się model, ale za to leciutki :) (mam nadzieję, ze mi się nie odwidzi:P) Kiedyś odkupowałam ubranka u jednej dziewczyny, to właśnie taki wózek mi polecała- sam mieszkała na 4 piętrze i przerobiła 7 wózków, a dziecko miało chyba 1,5 roku:P

Loca - taki właśnie "przebiegły" plan mam...Muszę jeszcze sama siebie przekonać, że te dodatkowe 2kg za "terenówkę" przeżuję wciągając na 2 pietro. Ewentualnie zorientować się na ile "pewna" jest nasza blokowa wózkarnia, choć jak myślę o różnicy, to pewnie na jedno wyjdzie. Najwyżej po spacerze/zakupach bedę wózek zostawiała na dole w klatce, a mąż po pracy będzie go wciągać;P - pamiętam jak byłam dzieckiem, to normalne było to, że na dole na klatce wózki stoją, ale jak sobie pomyślę, ile damy za wózek, to sama nie wiem...

aż przyjdzie nam się opiekować maluszkami:)

no u mnie w rodzinie z "Dzieci" ja jestem najmłodsza...

Aga to nie jest niewykonalne:) Powinien mieć duże pompowane koła i amortyzatory (niestety koła pompowane powodują ,ze wózek jest cięższy:/) Ostatnio jak byliśmy w Mama i ja to taki chłopak z obsługi(wysoki brunet) wszystko super doradził - aż nie posądziłabym go o taką wiedzę:P:P Więc może pojedźcie tam dla rozeznania- kupić mozecie zupełnie gdzie indziej :)

Ania dla mnie to tez pierwszy dzieciaczek, ale ja mam małą przewagę:P Bracia 5 i 10 lat :P Do tego opiekowałam się w sumie już 6 dzieci w tym na początku była 3 : 4 lata, 1,5 roku i noworodek:P 4latka do przedszkola odprowadzałam i generalnie 1,5 roczny by mój, ale jak mam gdzieś wychodziła, to i z tą najmłodszą dwójką zostawałam ( np wyprawa z dwójeczką na spacer- oj była przygoda:P). Ale to i tak nie zmienia faktu, ze te początki mnie przerażają, bo w tym mam małe doświadczenie- jak bracia byli noworodkami, to byłam obrażona na cały świat i nie interesowało mnie co i jak;P

dla nas kosz mojżesza to super rozwiazanie, bo mamy nasza sypialnie urzadzona i garderoba zabiera duzo miejsca ;// a taki koszyk przystawie do lozka i mamy wzglad na malucha.tymbardziej ze oboje jestesmy zieloni w temacie:))

a pokoik swoja droga urzadzamy i teraz rozgladamy sie za mebelkami chcemy lozeczko z ktorego pozniej robi sie lozko dla parolatka i od razu z szafą czy komodą do kompletu.dosc mam juz zbieranin: )

a z rzeczy ktore dostalam to lezaczek,kocyki i reczniki od szwagierki.a reszte to kupujemy,bo jakos w rodzinie malo dzieciaczkow.a z mojej strony to pierwszy maluch :))

Loca - no wiem, niby wiem... Ale przeraża mnie orientowanie się w tym wszystkim. Tym bardizej, że wózek bym chciała miejsko-wiejski...
Pierwszy rok na bank bedzie w mieście, blok, 1 piętro
Ale, zwłaszcza jak wrócę do pracy, to młodego bedę wozić do mojej mamy - domek, obok las, więc terenówka się przyda jakaś stabilna;)
No i tam też mamy mieszkać za ten rok, półtora...
Czyli chcę i lekki i terenowy z dobrymi amortyzatorami do lasu;) A takie rzeczy to tylko w erze, albo za naście tysięcy;P

Mnie ostatnio zaczęły się dłużyć te tygodnie ciąży... tak do 20tego, to szybciutko zleciało, a teraz... muszę spokojnie pomyśleć, bo wydaje mi się, ze jestem dlużej w ciąży niż jestem;)
I zaczynają mnie przerażać jeszcze te dni, co przedemną...

Wierzę, że u Majowej i Majeczki wszystko ok! Musi być!!!

Kosz mojżesza też mi się marzy :) Jest taki śliczny i postanowiłam męża do niego przekonać- tzn jemu się posdoba, ale uważa,ze to zbędny zakup, bo na pół roku i łóżeczko już mamy:) Ale spróbuję nad niem popracować;) Oficjalnie ruszyliśmy z remontem pokoiku:D

Teraz na tych wyprzedażach tyle widziałąm fajnych ciuszków, ale mąż skutecznie ostudził mój zapał:P Więc teraz na mnie pora - torba i szlafrok już jest- pora kompletować moją "wyprawkę' do szpitala:)

Aga to korzystaj z wolnego;) No nad wózkiem to się porozglądaj, bo wiem po sobie, ze to nie takie proste- chyba,że masz małe wymagania;) My już w sumie model znaleźliśmy- teraz na inwestora czekamy:P:P

Ciekawe jak tam Majowa- dziś operacja Majeczki- oby wszystko przebiegło pomyślnie:*:)

Ale wy mnie dziewczyny onieśmielacie z Waszymi zakupami...
Nam troszkę ciuszków się powoli zbiera, bo skupuję po dziewczynach - nawet zaczęłam robić już listę, co w jakim rozmiarze mam, by nie przesadzić (listę skończę, jak mąż przyniesie ciuszki z piwnicy).
Ponieważ w piątek mam egzamin (tak, matce się wzięło na robienie podyplomówki w ciąży) + do piątku muszę przygotowac referat z prezentacją, to w tym tygodniu czuję, że odpada "czyszczenie" sypialni - musimy wywalić sypiącą się choinkę, komodę, na której stoi (a przy okazji posegregować papiery z komody w jakieś pudełka i wywieźć do rodziców na strych razem z komodą) i będzie miejsce na komodę z szufladami. Uznałam, że nie kupuję mebelków z serii, bo teraz bym je na wcisk do sypialni naszej ładowała, a wyżyję się, za rok czy półtora, urządzając prawdziwy pokój dla naszej latorośli.
Teraz więc dostanie "najzwyklejsze" łóżeczko (tylko muszę w certyfikatach i atestach się zorientować), komodę z ikea (nakładkę przewijakową pożyczam od kuzynki - specjalnie komodę wybierałam w odpowiednim rozmiarze, by pasowała) i na razie tyle...
Na pierwsze miesiące mam już odkupioną kołyskę - zobaczymy, jak się "sprawi";)
Wciąż się motywuję, by zacząć orientowac się w wózkach, ale wciąż czasu brak - kto by pomyślał, że "siedząc" na zwolnieniu tak bardzo czasu nie będę miała;) Ale chcę pozamykać wszystkie sprawy, nim ciąża mnie już ostatecznie przytłoczy;) A zakupów nigdy nie zaliczałam do przyjemności;)
Dziś i tak dostałam dzień gratis, bo rano szef zadzwonił, bym nie przyjeżdzała, bo prądu nie ma = nie ma roboty bez komputera - więc mam dzień do nauki więcej
A wieczorem idziemy na Wałową do Szkoły Rodzenia (finansowana przez miasto). Ciekawa jestem, co i jak będzie;)