Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *8*

Nowy wątek, bo tamten przydługaśny :)

link do starego :
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2012-7-t294486,1,16.html

i lista:

Marzec 2012r.

01 Marca - Zosiaa - synek Jaś - Szpital Wejherowo
03 Marca - Kinia83- córeczka Emilka- szpital Zaspa
05/09 Marca - loca-daga - córeczka Pola :) - szpital Zaspa
5/12 Marca - Weroska synek Tymoteusz :)
08 Marca - emilkaaa - córeczka Wiktoria - Szpital Zaspa
08 Marca - Lena-p córka Julcia - Szpital Zaspa
08 Marca - bluagnes - córeczka
10 Marca - agnieszkaj - synek Adrian
11 Marca - kunegunda81- synek (chyba Mikołaj ;-)
14 Marca - pasekwkropki - synek
15 Marca - Kajaka31
21 Marca - Martyna_P_ synek Kajetan
21 Marca - MajowaMaja - córeczka Hania - Szpital Zaspa
22 Marca - crocodile - Pruszcz - synek Dominik - Szpital Zaspa
27 Marca - ega76 - synek Patryk, Szpital Kliniczna

Kwiecień 2012r.

01 Kwiecień - chilly_aga
03 Kwiecień - Marta J. - Córeczka - Bydgoszcz
05 Kwiecień - misiulina , CÓRKA ,SZPITAL ZASPA
09 Kwiecień - emmii21- synek Ignaś
10 Kwiecień - Eta30 -synek KLINICZNA
11 kwiecień - ania1988- synek, może Mikołaj :*
12 Kwiecień - Polcia, synak Mikołaj, Szpital Swissmed lub Kliniczna
14 Kwiecien - kasia222
15 Kwiecień - wiolka8312-synek
16 Kwiecień - Podwojnamama
17 kwiecień - Alis, synuś Mateusz, Szpital Wejherowo
17 Kwiecień - Agniuszka-synuś Olaf :)
17 kwiecień - ilonka82
21 Kwiecień - 007angel
22 Kwiecien - slicznotkaa - córka Alicja :-)
23 Kwiecień - AgaB - syn Antoś
25 Kwiecień - roxi - córeczka - Szpital Zaspa
27 kwiecień - lullu
30 kwiecień - Angel 8338- córeczka, Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo-kwietniowe 2012 *8*

Loca-daga

tak, tak, one są cieższe, chyba że wzięłoby się z kółkami piankowymi..

mpf5gdansk@o2.pl - dzięki :)

Polcia byłam :) Podeslij mi maila, to Ci wyślę materiały od położnej :) Mutsiak fajny :) Tylko 4rider troszku ciężki:/

Agniuszka masz racje- wiele zmienia zasobność portfela...

Zosia to widze, ze prawie tak jak ja z wyprawką i przygotowaniem:) Ale prawie robi różnicę, bo my pokoik dopiero remontujemy:P:P

jak to jeden w tym wypadku mądry Policjant ;) powiedział: Stać Ciebie na samochód, to musi być stać Ciebie na fotelik.

Jej Agniuszka, przykro mi, ale moze w takim razie kup tanszy, innej firmy, ale NOWY. Sporo z nich (jesli są bez bazy) mają dobre 4 gwiazdki w testach zderzeniowych (tylko maxi cosi z bazą mają 5*****). Poszukaj. A przede wszystkim sprawdz sklepy internetowe na allegro,na ceneo.pl bedzie taniej.
A jesli to i tak zbyt drogo, to trudno, bedziecie powoli i ostroznie jezdzic, na pewno wszystko bedzie git :)

No coz, zgadzam sie z Polcią co do joty.
Fotelik - juz sie wypowiedzialam nieco wyzej, natomiast co do niani i monitora oddechu - rowniez juz to zakupilismy - niania i monitor oddechu dwuplytkowy - dwa w jednym, firmy Angelcare, koszt spory, ale wolę spac spokojnie. Czesto juz sam dzwiek, sama wibracja budzi dziecko, jezeli przestalo oddychac przez bodajże 15, czy 20 sekund- muszę przeczytac instrukcję raz jeszcze. Jest tez do tego swiatelko, wszystko to powoduje ze maluchy sie przebudzają i wszystko jest dalej ok, to po prostu uklad oddechowy jeszcze "nie wie" ze musi oddychac non-stop, bez przerw.
Ale gdyby cos nadal bylo nie tak - my rodzice rowniez musimy wiedziec co robic. Musze poprosic męża zeby mnie przeszkolił, bo on ma tą wiedzę w malym paluszku. Tak samo co robic przy oparzeniach, zakrztuszeniu itd.
Ale wiecie, ze są tez wypozyczalnie monitorow oddechu? Jesli kogos nie stac, mozna wypozyczac, koszt okolo 40pln miesiecznie. Tyle, ze my chcielismy to miec na gwarancji, nowe, poza tym planujemy zrobić jeszcze jedno dziecko za jakis czas:)

A jesli mowa o wyprawce- musze sie Wam pochwalic, ze wlasciwie wszystko juz mamy. Zaczelismy dosc wczesnie zaopatrywac sie we wszystko co potrzebne. I mam juz z glowy :) Pokoik czeka gotowy :)

Polcia , tak mówisz , że nigdy przenigdy byś nie kupiła używanego fotelika z allegro ale jakbyś była przyciśnięta do muru i nie mogłabyś sobie pozwolić na nowiuśki fotelik to myślę , że byś jednak kupiła.

To każdego indywidualna sprawa , ja też sprzedam na allegro jak już nie bede używac fotelika bo go nie wyrzuce przecież a nie mam komu oddać.I myślę że jest wiele takich mam

ania - super, że mama/babcia ma motywację...
ja nie potrafię być tolerancyjna wobec palaczy - szczególnie takich "przy dzieciach" - przypomina mi się taka reklama społeczna, jak dwie "mamuśki" siedzą przy piaskownicy, w której bawią się ich dzieci, a one potwornie kopcą... w końcu wstają i stwierdzają, że dobrze, że dzieci pobyły chociaz na świeżym powietrzu...

a dziś była pięęęęęknaaaa pogoda na spacer:)

Hej dziewczyny :)

Jutro odbieram mój wózek, wybrałam Musty 4 rider, z pompowanymi dużymi kołami, w zasadzie ma wszystko i bardzo mi się podoba (granatowy). W Akpolu absolutnie żaden mi się nie podobał, wózki słabo wykonane . Dobre ceny mają w Mama i Ja, bo można negocjować z cenami z Internetu, są elastyczni.

Jutro też przyjadą zamówione przeze mnie ekologiczne proszki - jestem ciekawa pierwszego prania :)

Nigdy, ale to przenigdy nie kupiłabym fotelika używanego, wolę z czegoś zrezygnować (chociażby z niani elektronicznej, a nawet z monitora oddechu) niżeli kupić używany fotelik. Nie zawsze można stwierdzić na oko czy jest powypadkowy. Na bezpieczeństwie dziecka nie można oszczędzać, na wszystkim innym można.

Dwie rzeczy są dla mnie najistotniejsze odnośnie bezpieczeństwa:
1. nowy sprawdzony fotelik, oto strona z testami: http://fotelik.info/pl/testy/wszystkie/grupa/rosnaco/index.html
2. Kurs pierwszej pomocy - obowiązkowo!

Zadziwiają mnie rodzice którzy np. kupują sprzęt typu "monitor oddechu" a nie potrafią podtrzymać funkcji życiowych dziecka, gdyby np. ten sprzęt zadziałał i okazałby się, że dziecko nie oddycha. Pogotowie Ratunkowe przyjedzie w przeciągu 20-30 minut - a to już za późno. Dziecko może nie oddychać przez 2 minuty, dorosła osoba dłużej.

Loca-daga
Czy byłaś może na zajęciach w szkole rodzenia, dotyczących wyposażenia kącika noworodka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

agaB troszke wtopa z ciuszkami ale mialam tak samo (tylko nie dzieciecymi)

ogolnie jak cos kupuje np na ebayu zawsze sprawdzam czy sa w domu wolnym od zwierzat i papierosow.
strasznie nas to drazni, bo nie palimy a tak jak mowisz, palacze nie zdaja sobie z tego nawet sprawy.
moja mama kopci i wystarczy ze wejdzie do domu po spaleniu na balkonie petka to juz mnie dusi:)

ale zapowiedziala ze rzuca ze wzgl na wnuka:))

No ja ostatnio wyczytałam,ze był moment, ze wszystkie 3 szpitale zapchane i rozważali odsyłanie do Kartuz:/ Masakra jakaś :/ Coraz bardziej rozważam Kliniczną, ale to nie zmienia faktu,ze mogą być problemy z przyjęciem :(

Kinia a jaki kolor wybrałaś? i gdzie kupiłaś wózek bo w różnych sklepach są różne ceny i szukam gdzie najtaniej ;)

ostatnio byłam na zaspie i faktycznie straszny hałas...

Myślałam że nie dojdę do ostatniej wiadomości.
Właśnie w piątek kupiliśmy Jedo fyn a do tego mamy fotelik maxi cosi cabriofix

a propos wózków byłam w sobotę w sklepie bobo-wózki w gdyni i zamówiłam już na marzec - wpłaciłam zaliczkę 200zł i mąż odbierze jak będę w szpitalu rodzić - maxi cosi gondola+ spacerówka i fotelik trochę to kosztuje no ale tym razem dla drugiego dziecka chce wózek nowy :-)

dziewczyny- ponoć w szpitalu na zaspie oddział położniczy jest w remoncie! to info dla tych co tam się wybierają. Koleżanka z pracy leży tam na patalogii ma termin za mc i boi się że ją stamtąd zawiozą do wojewódzkiego (tak już jej powiedzieli) a leży tam bo sączą jej się wody połodowe, trochę będzie tłoczno w iinych szpitalach jak faktycznie na zaspe nie będą przyjmowac....

niby dobrze :)

To dobrze czy źle:P??

mi ten poradnik doradził Jedo fyn ;D

Może ten poradnik wam pomoże w wyborze wózka?? :) http://www.bobowozki.com.pl/poradnik.php

Agniuszka mozna je sprzedać / oddać znajomym lub rodzinie. Zresztą to czy ktoś od Ciebie odkupi - Ty na pewno uczciwie sprzedaż, a to jego ryzyko:P

Co do używanych fotelików to kupować tylko ze sprawdzonych źródeł: rodzina lub bliscy znajomi gdy znacie "historię' fotelika:)

Makarena czyli generalnie wymogi jak ja - chociaż ja jeszcze wiecej pierdół sie doszukuję:P I muszę Cię zmartwić- nie ma wózka łączącego te wszystkie cech-jeśli jest, to mnie oświećcie błagam:) A mutsy 4rider?? Tylko on chyba ponad 2tys i ciezkawy:/ Ja ostatnio poważnie myślę nad mutsy slider, ale nie widziałam na żywo:( A bebetto solaris(tylko nie wiem jak z dwoma kierunkami montazu spacerówki).?? Albo babe safe??

Z przekręcaną rączką to widzę jeden plus (nie patrze na kierunek jazdy z uwagi na dziecko, czy ogląda w spacerówce mamę, czy świat, bo to właśnie dają nam ustawienia fotela) co np. w autobusie (czy innych ciasnych miejscach) by wyjść przodem, nei musisz zawracać, tylko na chwilę przekładasz rączkę, wyprowadzasz wózek, a później spowrotem rączka na swoje miejsce. Podobnie np. przy śniegu - nie musisz wycofywać się tyłem albo kręcić, tylko rpzekładasz na chwilę rączkę i dochodzisz do miejsca, gdzie możesz normalnie obrócić wózek...

Co do kierunku jazdy, czy bardizej ustawienia malucha, to też myślę, że najwazniejsza jest możliwość zamontowania spacerówki na dwa kierunki. Bo właśnie rączka nie rozwiąże kwestii tak na prawdę, jeśli kółka bedą różnej wielkości, jeśli hamulec bedzie "tradycyjny" - z jednej strony, skrętne kółka itd - przełożenie raczki to dla mnie tymczasowe rozwiązanie w sytuacji awaryjnej