Mamusie marcowo - kwietniowe 2016 cz.4

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2016-cz-3-t651026,1,16.html

I ostatnia lista:

MARZEC 2016

elle - 03.03 (lub 01.03 uwzględniając cykl) :)
Pauletta 06.03.2015
Sensimilia 06.03.2016
monisia061 08.03.2016
ania_85 08.03.2016
Patiksz 09.03.2016
mor-ela 11.03.2016
azja 13.03.2016
Aniammmmm 15.03.2016
anah 22.03.2016
Zielone jabłuszko 22.03.2016
Lala_la 26.03.2016
MamaSylwia 28.03.2016
Kinga 31.03.2016

Kwiecień 2016

Malgosia85 03.04.2016
Susanna 06.04.2016
OlaOla 06.04.2016
Estera13 06.04.2016
Molly 10.04.2016
dumelek 10.04.2016
margreth 11.04.2016
Iwo04 12.04.2016
Polka 16.04.2016
nulka 17.04.2016
Nika 21.04.2016
katarin 28.04.2016
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo - kwietniowe 2016 cz.4j

To my tak mamy że nie wiemy jaki mamy wymiar kupiliśmy łóżeczko , w sklepie od razu pokazali z których materacy wybierać, z których prześcieradeł i który przewijak pasuje ;)

Wiola odezwij się bo zacznę podejrzewać że to ten dzień!

Co do materaca to my razem z lozeczkiem w ikei kupilismy. No i wstyd sie przyznac ale nie pamietam co to za materac. Twardy napewno ale nic wiecej nie wiem, nie pamietam. Za to dzis zascielilam lozeczko. Juz na gotowo przygotowalam na przyjscie malej. Wszystko ladnie kocykiem przykrylam, co by sie nie zakurzylo bezsensu. No i coz...czeka i wyrko ;-)

Teraz chwila odpoczynku. Nie wiedzialam, ze tak zasapac i Meczyc sie mozna scielac dzieciece lozeczko.haha. Ale mam plan na cos jeszcze... Chcac sie poruszac troche i moze pobudzic organizm do porodu zmyje podlogi w domu. Heheh. Ruch mi nie zaszkodzi, wrecz moze pomoc przeciez. Kwestia tylko czy sily beda.

Ja tez mam materac z tygryska za 99 zł pianka lateks kokos wygląda solidnie grubo z jednej strony jest twardszy i ułozylismy tą stroną na wierzchu czytałam że dziecko nie może mieć za miękko. Był tam też z gryką chyba za 89 zł. Ja też czytałam opinie o robakach ale trafiłam też na post gdzie ktoś pisał że przez tyle lat były to najbardziej chwalone materace najlepiej sie sprzedające i sugerował że robaki to mógłbyć wymysł konkurencji skoro u was sie przez tyle czasu sprawdzał to coś w tym musi być ;)
10 zł nie robiło takiej różnicy więc wziełam ten kokosowy.

Co do czopa to na szkole rodzenia mówili że nawet 3 tygodnie przed porodem może zacząć odchodzić a może i wcale ;)
Szyjka sie rozmiękcza stąd też może być brązowe krwawienia np po badaniu lub po seksie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nulka mój mąż akurat ostatnio remontowal swój gabinet (uległ modzie na meble z palet i skrzynek) i kupił bardzo fajna i atrakcyjna cenowa tapetę w castoramie ale wszystko sam kupował więc nawet nie wiem czy mają tam duży wybór czy trzy na krzyż

Nam pan w mama i ja polecil jakis za 299zł.... i pewnie bym go kupila jakby mlody mial na nim spac 4 lata jak corka a za rok- 1.5 chcemy kupic pietrowe lozko i szkoda mi troche kasy....
Maz po tym tekscie o robakach rozlozyl na czesci pierwsze i powiedzial, ze w srodku wsio ok, ani robakow, ani zwlok ani nic... 4 lata temu byl dosc polecany, moze trafilismy na dobrą serie albo nie wiem....

A jeszcze dziewczyny, stacjonarny sklep z fajnymi tapetami ? Jak maz poprzesuwal szafki i wstawil lozeczko to sciana jest porysowana... a nie mamy juz tej farby, dulux tez juz tego koloru nie robi i pomyslalam o tapecie ...

Hej nulka. Jezeli chodzi o materac to mi wlasnie tez duzo osob odradzilo ten z gryka. A troche tez w internecie poczytalam i rzeczywiscie bardzo dużo osob pisalo o tych robakach. Kupilam piankowo lateksowy w tygrysku za 99 zl. Mam nadzieje ze będzie dobry, duzo osob poleca lateks.

Nulka - mam ten sam problem... Pojechalismy do mama i ja z zamiarem kupna materaca, ale po rozmowie z panem zglupielismy i wyszlismy bez niczego... Nam pan proponowal, zachwalal materace z pianki wysokoelastycznej firmy na "T" ( nie pamietam teraz jak sie nazywala dokladnie, ale niemiecka). Ja nie mam zadnego doswiadczenia z materacami dla dzieci wiec zostaja mi tylko opinie innych :)

Witam w wątku nowe koleżanki :) Za bliźniaki tez szacun, chociaz wiem, ze nie mialas potrójnamamo na to zadnego wpływu ;)

Morela, ja tez znowu chora... juz płakać mi sie chce... tym razem w sobote dopadly mnie zatoki.... okropny bol szczeki, nosa, oka, brwi, czola... i co na to wszystko ? APAP :P plus inhalacje i psikanie solą morską.... bomba.... najgorsze, ze dzis czwartek a ja czuje jakas mikro poprawe bo byla pierwsza noc bez tabsow.... normalnie przez ostatnie 2mce nalykalam sie wiecej lekow niz przez ostatnie 4 lata... :/ biedny synus...

Co do smarowania, to ja pupy corce niczym nie smarowalam... jak byly upaly to waleczki posypywalam pudrem/maka ziemniaczana i raz miala mikro odparzenie to tez maka i po jednym dniu bylo ok.

Dziewczyny, podpowiedzcie jakie macie materacyki ? Z cora mialam i mam do tej pory gryka pianka kokos i bylam zadowolona, zadnych odgniecen, zlaman, zapachow itp ale jak teraz chcialam kupic dla mlodego to pan w mama mi odradzil mowiac, ze to najgorszy materac, ze ludzie mowia, ze robaki z nich wychodzą :| i nie kupilam zadnego ale na czyms dzieć spać musi...

~Lala_la

Rodziłam w wojewódzkim. Najpierw 3 dni na patologii ciąży, potem próba indukcji porodu ale niestety po oksytocynie Olce spadało mocno tętno i zrobili szybkie cc. Opieka na położnictwie średnia, to był mój pierwszy poród i nie wiedziałam, jak opiekować się maleństwem, żeby ładnie przybierało na wadze, ile ją karmić (z pokarmem miałam oczywiście problemy na początku, ale przyszła doradczyni laktacyjna p. Ewa Lisius i pokazała mi jak ściągać i ile, żeby rozbudzić fabrykę). Potem już poszło z górki. W razie czego dokarmiają mm (bodajże NAN). Mimo wszystko było wiele obaw i stresów, dziewczyny, z którymi leżałam na sali rodziły obie po raz drugi i właściwie u nich było super, same zajmowały się dzieciaczkami. Najgorzej tam jest z toaletami, bo mało no i trzeba cały korytarz zejść, żeby dotrzeć. Prysznice też wymagają remontu (dobrze, że są parawany chociaż). W wojewódzkim luksusów nie ma, ale wydaje mi się, że wszystkie negatywne opinie o tym szpitalu są sporo przesadzone, tam jest wielu bardzo dobrych lekarzy na czele z ordynatorem, który mnie osobiście bardzo pomógł. Neonatolodzy lekko przewrażliwieni, ale przynajmniej dzieciątko przebadane wzdłuż i wszerz. Następnym razem rodziłabym znowu tam.

Dziewczyny! Podpowiedzcie:) Dziś zaczął mi się 36 tydz. i budzę się rano z jasnobrunatną wydzieliną, tak wiecie- nie za dużo jej, ani nie za mało. Czy to może już odchodzić czop śluzowy? Ile czasu może minąć do porodu? Od kilku dni pobolewa podbrzusze jak do miesiączki, a w nocy strasznie rwie w biodrach, jak za długo leżę na jednym boku. W poniedziałek miałam wizytę, lekarz nie stwierdził skracania się szyki, ani rozwierania, a moje bóle to w wyniku wydzielania się relaksyny powodującej rozluźnianie stawów, więc to normalne objawy. Poza tym wszystko cacy, Dzidzia ułożono prawidłowo, waży 2600 g :)

A noooo.... Z ta mascia posladkowa to faktycznie slyszalam, ze zbawienna jest:) szwagierka ciagle uzywa, babka ze sr tez mega polecala, ale wlasnie mowila zeby meczyc w szpitalu i potem pediatre o recepte bo megatania wtedy jest.

Ja po o dziwo dobrej, przespanej nocy. I sie zastanawiam jakie plany mam na dzis. Zeby czas zlecial sensownie szybko, a zeby tez jakispozytek jeszcze byl z tego, ze samopoczucie poki co ok.

Wczoraj meza przeszkolilam co gdzie w ktorej torbie, szafce, polce znajdzie jak nadejdzie akcja: rodzimy ;-) i dobrze, bo odwlekalam to bez sensu,atak to spokojniejsza bede, zecos tam moze mu w glowie zostalo.

Dzieki mama za porady ja też slyszałam o tej maści od położnej mówiła że na Zaspie dostaje sie ją na wyjście ale nie wiem czy to jeszcze aktualne. Opowiesz nam gdzie rodziłaś i jak wrażenia?
Może jeszcze jakieś rady?

Ja jestem mamusią wrześniową 2015 ale tak Was podczytuję, bo czasem zatęsknię za tymi emocjami, choć wiem że dużo stresu przed Wami. Trzymam kciuki! Pozwólcie, że odnośnie kosmetyków coś doradzę. Nie polecam do pupy sudocremu ani innych gęstych, białych maści. One są dobre tylko na faktyczne odparzenia, mają właściwości ściągające, ale stosowane zbyt często mogą podrażniać, przesuszać skórkę. A na co dzień, żeby uniknąć odparzeń, warto stosować tzw. maść pośladkową, robioną w aptece. Jest bardzo tłusta i świetnie chroni pupę. Skład: parafina 25, wazelina biała 25, lanolina 25, woda destylowana 100. Na receptę kosztuje 7-8 zł, przepisze Wam pediatra. Bez recepty też farmaceuta ukręci, ale cena wtedy wyższa - ok 40 zł. Bardzo Wam polecam tę maść, moja córa ma już prawie pół roku i na koncie ani jednego odparzenia.
Co do chusteczek nawilżanych to tylko na wyjścia! Do codziennej pielęgnacji tylko waciki nasączone czystą wodą, potem pupa do sucha i na to tłusta maść. Takie wytyczne dostałam od bardzo doświadczonej położnej środowiskowej oraz od zaprzyjażnionego pediatry z 35-letnim stażem.

Co do kosmetykow to ja tez niewiele mam. Podstawowe, czyli emilient do kapieli i natluszczania, sudocrem, chusteczki nawilzone, waciki, patyczki, sole fizjologiczne, octenisept....chyba to tyle. Naprawde kilkakos,etykow stoi w szafce. Zobacze jak mala bedzie reagowac na to wszystko i ju. Bedzie sie kupowac. Teraz nawetna wsi mamy pod nosem sklepy dlugo czynne, apteki i inne takie. Nie ma co szalec. Pieluch tetrowych, flanelek mam troche wiecej niz lala, ale to chyba dlatego bo opanowac sie nie moglam bedac w sklepach.

Ja juz po kapieli. Teraz czekam na meza i bedziemy ogladacV czesc Dekalogu K. kieslowskiego. Fajna seria odcinków, gdzie za kazdym razem jest jakas refleksja na potem....a ze nie dlugie, bo niecala godzine jeden odcinek to nawet ja-pierwszy spioch telewizyjny ogarniam i potrafie wytrwac do konca. Polecam jakby ktoras nie miala co z czasem wieczorem robic poki co ;-)

Ja nie mam dużo kosmetyków dla dziecka, jestem zwolennikiem minimalizmu kupiłam tylko hipp do kąpieli. Jeśli trzeba bedzie natłuszczać to mam zamiar podzielić sie moim olejkiem ze słodkich migdałow którym sie smaruje na rozstępy. Mam jeszcze bepanthen na odparzenia kupiony w promocji http://sklep.consumercare.bayer.com.pl/content/6-promocja
Podobno też można stosować na brodawki.
Do pępuszka mam octenisept i kupie jeszcze spirytus. Dotego waciki, pampersy, sól fizjologiczna chusteczki nawilżane.
Z pieluszek polecam motherhood ja kupowałam w smyku czasem są w promocji online, są droższe ale lepsze jakościowo. Ja mam od nich 5 tetrowych i 3 flanele. Mam jeszcze 5 tetr innej firmy myślę że na początek wystarczy ;) Jak zabraknie to niedaleko mam tesko 24h szybkie pranie mocne wirowanie żelazko i damy rade.

Wiola znam Twój bol- moja córka urodziła się 10 dni po terminie a już w.37 tyg gin powiedziała że wszystko przygotowane do porodu i pewnie w tym stanie się już więcej nie zobaczymy- widzialysmy się jeszcze 4 razy :)

Dziewczyny macie jakiegos sprawdzonego dostawce z allegro zeby pieluchy tetrowe zamowic? I jakie kosmetyki kupujecie dla maluszkow?

Pauletta wielkie dzięki ;-) sama nie wiem co robić chyba tylko czekanie zostaje. Musi w końcu wyjść :-)

Wiola...maridz jesli tak ci lepiej :-) a my bedziemy wspierac:-) bo absolutnie nie o to mi chodzilo. Staram sie podtrzymac na duchu. ;-)))

Ja mam dziś napływ energii mam już wszystko poprasowane dla dzidziusia byłam na prawie dwugodzinnym spacerze ale tak słońce świeciło że szkoda mi było dnia teraz troche brzuch ciągnie zawsze mam tak po wysiłku. U mnie też coraz częściej twardy sam z siebie mnie w nocy nie boli dopiero jak sie chce przekrecicna bok. Miesnie bardzo bolą przy nocnym poruszaniu i budze sie z bólem w dłoniach i nadgarstkach. Nie moge jednak narzekać bo jeszcze ponad miesiąc i nawet nie spodziewałam sie że będę takk dobrze sie czuć. Dla mnie najgorszy był 2 i 3 miesiąc ciągłe wymioty, zmęczenie chodziłam jeszcze do pracy i ledwo żyłam marzyłam w ciągu dnia żeby sie na chwile położyć.

Inne tematy z forum

Wrzucanie fotek - ktok po kroku ver.2.0 (47 odpowiedzi)

Jako, że imageshack się zepsuło, wersja z innym hostingiem: 1. Wchodzimy na fotoo.pl...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...