Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 26*

Rozpakowane:
20.06. gianella - termin na 02.08. - Rozalka, 2,03 kg, 44 cm / Kliniczna / CC

2-paki:
Sierpień:
Eliska - 03.08. - dziewczynka Gaja -Zuzanna / Zaspa
Sylwia- 04.08.- chłopak! :) / Kliniczna (?)
Sanszajn - 04.08. - chłopczyk / Redłowo
mariols - 05.08. - dziewczynka Wiktoria :*/ Kliniczna
Mamafipcia (Pati 25) - 06.08. - dziewczynka:)
karing - 07.08.
agag_agag - 09.08 - chłopczyk Szymek /Zaspa
ania84 - 12.08. - dziewczynka Liwia / Kliniczna
kasiowa87 - 12.08. chłopiec Antoś / Kliniczna
Ania32 - 13.08. synek Filip / Kliniczna
asela - 15.08. - dziewczynka Gaja Daniela / Redłowo
Kasita - 17.08. - Synek Tymek / Kliniczna
Ola81 - 17.08. - dziewczynka :) / Wejherowo
GosiaS - 18.08.
Zetka- 18.08 synek, Wojtuś :)/ Zaspa
Paula - 19.08. chłopczyk Antoś :)
AgusiaB - 20.08. - synek Wojtuś :) / Kliniczna
Bimka - 21.08. - chłopczyk Adaś ;) / Redłowo
aga81gd - 23.08
Martek - 25.08 - chłopczyk
łucja81-26.08- synek:)- Maciej / Wejherowo
Mammamia - 28.08 - synek Maciuś / Redłowo
Olcia_ - 29.08
kaska2308 - 30.08 - dziewczynka / Kliniczna
asiaM - 30.08. - chłopczyk

Wrzesień:
ania85 - 01.09. dziewczynka
Galuszka-03.09.córcia Nina albo Maja/Wejherowo lub Redłowo
nanik - 03.09.- dziewczynka Wiktoria
Asiunia81 - 05.09. - chłopczyk
pierwsze_baby - 05.09.
Kocur86 - 06.09.
nat - 06.09. - chłopczyk / Redłowo
Fretka - 15.09. chłopczyk
agusp - 15.09. dziewczynka / Swissmed
LADY_D - 16.09. synka¤ Jasia:)
miskab - 17.09 - synek Jasiek / Wejherowo
Roli - 17.09. - synek / Kliniczna
Alana - 18.09. - córeczka Laura / Redłowo
gomarried - 18.09.
Fiolka - 20.09.
aguseek - 20.09.- dziewczynka :) Amelia / Kliniczna
malutka22 - 22.09. - synek Fabian / Redłowo
okruszek_ - 22.09 - synuś Marcin / Kliniczna
ivi83 - 09.09. - synek Olaf / Borys, może Zaspa
krasnal699 - 24.09.synalek Konrad :)/Klinczna ale to wszystko na razie raczej:)
Iskierka28 - 29.09 - córeńka / Wojewódzki/Zaspa

link do starego
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-sierpniowo-wrzesniowe-2012-25-t392316,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 26*

no to może faktycznie poczekam i kupie te witaminy po wypisie ze szpitala, gdzie powiedza co i jak
tak dla poczytania:)
http://babyonline.pl/niemowle_noworodek_artykul,3913.html
http://www.doz.pl/czytelnia/a1088-Dzieci_potrzebuja_witamin_witamina_D

kasita twoje koszule też fajne:)

bimka mi sie wydaje że takie ceny w triumphie to tylko w fh, w klifie pewnie droższe

spałam prawie 2 godz., brakuje mi powietrza..... już lepiej sie czuje jak jest słońce cały czas i 30 st,ale przynajmniej jest suche powietrze

i dlatego musza przyjmować ją sztucznie
ale to lepiej byłoby nakarmić te dzieci normalnie to witamina sama by się wyprodukowała ;)

bo chyba ogólnie chodzi o to ze w promieniach słonecznych witaminy D nie ma, promienie słoneczne stymulują powstawanie witaminy D w organizmie, ale ta witamina tez musi z czegoś powstać, a jak tam dzieci są wiecznie niedożywione to widocznie nie mają tego czegoś z czego witamina D powstaje. Tak sobie wydedukowałam :P

no w Afryce to akurat mają słońca pod dostatkiem ;) wiec faktycznie skąd?

a wiecie że czytałam ostatnio w jakiejś gazecie, że niby aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości wit d wystarczy kilka minut w ciągu TYGODNIA na słońcu?

także nie wiem jak to jest przeliczane na te kropelki .. i skąd ta krzywica np. w afryce ;)

:( to mojego pewnie na bank też nie ma :( ale dobrze wiedziec. przynajmniej wiadomo, ze nie ma po co jechac

Ale te staniki po 29,90 w Triumphie w FH to nie są chyba firmy Triumph tylko Dorina i jakieś jeszcze. Ja kupiłam po jednym i nie są za ciekawe, strasznie miękkie, wcale cycków nie trzymają. No chyba, że są jeszcze jakieś teraz, ja kupowałam z dwa miesiące temu.

co do witamin tych d i k to ja Emi też oczywiście dawałam, i teraz też będę dawać (podobnie jak ze szczepieniami), ale czasami mnie taka refleksja łapie kto to wszystko ustala i "wie lepiej" :)
W każdym razie jak zapomnę to nei wpadam w popłoch "i co teraz"... :)

po 29,90 zł??? No to kurka warto jechać nawet do Klifu ;)

a co do tych witamin to Mammamia dobrze pisze. W krajach 3 świata dzieci są wręcz pokrzywione od krzywicy, bo tam niedobór witaminy D (nawet jakaś akcja była, że zbiórka na wit. D dla Afryki).
Dlatego może dobrze że podają.
A gdyby nie podawali profilaktycznie to trzeba by dzieci badać na poziom wit. D żeby podać zanim krzywica bedzie.
Lepiej zapobiegać niż leczyć
(mój brat miał krzywicę, może dlatego że sie kiedyś nie dawało profilaktycznie wit. D? kto wie)

u nas rano padało a jak się młoda obudziła i otworzyłam balkon, to okazało się że temp 30 stopni wepchnęła mnie spowrotem do mieszkania... Rozebrałam małą i od ponad godziny plumka się w basenie na balkonie a ja w chłodzie mieszkania podczytuję książkę zerkając na małą :)

Ja juz po chlodnej kapieli, czuje sie prawie normalnie. Teraz Sandra postanowila zasnac mi na brzuchu i nie moge sie ruszyc.
Dzis zrobilam porzadek w ciuszkach i mam duzo za duzo :)
Coraz blizej....

byłam w FH. Mają w Triumpf'ie w sumie dwa modele staników do karmienia, po 29,90 zl , mi podobał się jeden, ale rozmiaru nie mieli mojego więc będę szukała dalej :) a duchota faktycznie straszna, chyba zaraz do wanny wskoczę... może opuchlizna trochę zejdzie...

"Agusia ;) jakiś taki optymizm dzis od ciebie bije czy mam wrażenie :) "

Chyba masz rację. Wyspana jestem, jutro sie nagadam z kumpelami. No i muszę leżeć już tylko 11 dni. :D :D :D

no bo jesteśmy królikami doświadczalnymi, w sumie jak długo ludzkość istnieje, tak wciąż ktoś coś odkrywa, coś zmienia, poznaje - tego się nie powstrzyma i nie warto nawet. Niedawno czytałam Flauberta opis zabiegu na otwartej nodze - nikt wtedy nie słyszał o narkozie, na żywca robili a ktoś by chciał by te czasy wróciły? Albo o tym, że świeżej rany nie wolno zamykać w niczym (zakuwano operowaną nogę w uścisku) o bakteriach nikt nie słyszał, a potem gdy je odkryto ludzie nie chcieli wierzyć, że istnieją! I dalej robili swoje, mieli gdzieś higienę bo uważali że jakiś magik sobie coś wymyślił! Bakterie! Też coś! To samo było z penicyliną a przecież dziś każdy wie, że bez antybiotyków pewnie byśmy wyginęli szybciej niż przez raka.
Nikt z nas tak naprawdę nie wie co jest tym najlepszym wyjściem i to jest okropne, ale takie jest życie i cokolwiek wybierzemy i tak może się okazać, że to nie było to... :/
A co do tych witamin dla dzieci to te dawki są tylko profilaktyczne, nie lecznicze. Te drugie stosuje się własnie po badaniach i w dużo wyższych stężeniach.
Mojej mamy gosposia ma córkę na Śląsku, to było nieco lat temu i w jakiejś zapomnianej przez Boga wsi - do lekarza mało kto chodził z dziećmi. No i synek tej jej córki nie chodził do 3 lat zanim się zaczęła nad tym zastanawiać. Nie był w stanie nawet stać. Trafili w końcu do szpitala i tam się okazało, że dziecko ma głęboko posuniętą krzywicę, nigdy nie dostał wit. D. Po kilku miesiącach kuracji tylko witaminą chodził, ale jakies tam rehabilitacje musieli robić.

duchota duchota...

Agusia ;) jakiś taki optymizm dzis od ciebie bije czy mam wrażenie :)

ja sobie chyba zamówie tą koszulkę co Zetka... tylko nad szlafroczkiem jeszcze myślę

Agusia coraz blizej ! ;)
ja wit. K podawalam 2 tyg. apropo wit. K to chyba jest tylko nawet jedna firma, ktora produkuje ja dla niemowlakow ;p

image

image

agag zgadzam sie z Toba, my po prostu jestesmy krolikami dowswiadczalnymi wielkich koncernow farmaceutycznych itd... i tyle.
Za duzo by kosztowalo,by robic np. kobietom w ciazy badania ze wskaznikiem poziomu witamin itd lepiej polecic witaminy.
Mnie smiesza tez normy typu: poziom promieniotworczych pierowastkow, ktore nie znajduja sie normalnie w naturze. WIec jak tu mowic o normle.

Dziś zaczynam 35 tydzień. JUPIIII :D :D

Ja Adasiowi witaminy K nie podawałam wcale. Wtedy - 4 lata temu - były dwie szkoły. Jedni kazali podawac obowiązkowo inny wcale. Moja pediatra była z tej drugiej. Za to D podawaliśmy dość długo bo młody miał długo miekką główkę. Mega dawki. Nawet przeżyliśmy zatrucie witaminą D!!

Co do pokoików to Wojtuś będzie miał swój i będzie spał tam od początku w swoim łóżeczku. Będziemy mieć pożyczoną nianię z monitorem oddechu. W razie czego jak nie będzie mi się chciało chodzić to jest tam łóżko i ja będę tam spała z nim. Adaś nalega aby braciszek spał w jego pokoju ;) ale wiem że będzie go cały czas budził i będą problemy ze wstawaniem do przedszkola.

Fajne te Wasze koszulki bez dzieciowych nadruków. Ja dostałam od teściowej infantylne maszkary z misiami i pieskami w poprzednich ciążach i nie zamirzam ich zmieniać. Szkoda mi kasy. Jakoś przeżyję fakt że nie będę wyglądała jak modelka w szpitalu ;)

Wiecie co, ja cały czas mówiłam ze nie potrafię spać w ciągu dnia i nawet jak byłam zmęczona i lezałam cały dzień to nie zmrużyłam oka, a dziś ... aż mi głupio. Zasnełam ok 10 i spałam do 14 hihihihi pewnie nie będę spała w nocy.

Muszę męża zmobilizować żeby dziś posprzątał w domu bo jutro wpadają moje przyjaciółki. Już się nie mogę doczekać :D

ja sobie zdaje sprawę, żę o wielu rzeczach się nie mówiło, ale trochę ciężko mi uwierzyć, że na każdym kroku aż tak bardzo trzeba naturę poprawiać... W ciąży witaminy, po urodzeniu witaminy, we wszystkim jakieś dodatki i ulepszacze, bo natura to za mało..
Skąd oni mają normy ile np takej wit k czy d dziecko potrzebuje noworodek czy niemowle, skoro wszyscy obowiązkowo muszą ją brać? Takie się to wydaje nielogiczne.. ja rozumiem, że jeżeli gdzies tam w badaniach czy objawach wyszedł niedobór, ale tak z rozmachu wszystkim dawać bo tak i już? Bo wszystkim brakuje? A czy ktoś wie jaki to ma związek z nowotworami i innymi chorobami w późniejszym wieku?