Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (3)

Witam w kolejnym wątku;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (3)

Oj współczuje Jaagnes. Ja od początku ciąży mam same mdłości przez cały dzień, nigdy nie zdarzyło mi się zwymiotować, ale już sama nie wiem co lepsze, bo takie ciągłe mdłości strasznie męczą.
Mam pytanie do dziewczyn, które nie przechodziły toksoplazmozy. Powtarzałyście już badanie na toxo w późniejszych miesiącach? Bo mi lekarz narazie nie zlecił, a zapomniałam o to zapytać na ostatniej wizycie i nie wiem czy dla spokoju sobie nie zrobić.

Niezapominajko nie chcę cię denerwować ale ja mam 26 tydzień i wciąż mam mdłości, nawet nie tyle mdłości co takie cofki... okropne nawet zębów nie mogę umyć bo zaraz wymiotuję;( Po pierwszych 3-miesiącach miałam przerwę ale teraz od miesiąca wróciły;( i to nawet gorsze niż z początku bo nie tylko rano;(

Nitka polecam herbatkę z rossmanna żurawina z jabłkiem.
O tak imbir! Zapomniałam o tym napisać, jesienią bardzo często piję herbatkę z imbirem. Na początku ciąży też stosowałam go na mdłości, pomagało, ale niestety tylko na chwilkę. Najgorsze jest to, że leci mi 19 tydzień, a jeszcze miewam mdłości jak coś nie tak zjem. Myślałam, że już odpocznę od tej nieprzyjemnej dolegliwości.

O to zakupie herbatkę z lipy, widziałam w Lidlu ostatnio nawet.
Ostatnio chciałam kupić herbatę żurawinową i przejrzałam tyle opakowań i wszystkie jako główny składnik miały właśnie hibiskus więc zrezygnowałam.

Karmelku herbatkę z lipy kup najlepiej w aptece, aby była taka mocna;) te ze sklepu to słabiutkie;) i kuruj się... będzie dobrze;)

Dzięki Dziewczyny za wszystkie rady :) Muszę poszukać własnie imbiru i tej herbatki z lipy bo na herbate z cytryną juz patrzeć nie mogę, dzis mnie czeka kurowanie się w domu:)

Lipę oczywiście że można;)

Nie powinno się pić niektórych ziół gdyż mogą powodować pobudzenie macicy do akcji skurczowej, co grozi we wczesnym etapie ciąży poronieniem, a w późnych miesiącach porodem przedwczesnym.
Nie powinno się pić takich zioł, jak: hibiskus, lukrecja, jemioła, tymianek, rozmaryn, szałwia, żeń-szeń, aloes, chmiel, krwawnik pospolity, serdecznik pospolity, tasznik pospolity, pluskwica groniasta, mięta polna czy liście malin.
Napar z liści malin czasami wykorzystywany jest do przyspieszenia porodu, ponieważ uelastycznia szyjkę macicy.
Większość lekarzy zaleca jednak jego picie dopiero po 38. tygodniu ciąży.

Można pić herbaty ziołowe w ciąży, nie jest to zakazane, ale należy zwracać uwagę na to, co się pije;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A właśnie ostatnio sie zastanawialam, można w ciąży pić herbatę z lipy?

Caroca dzieki za info odnosnie kosza, czegos takiego szukam, ale jeszcze sie wstrzymuje z zakupami, takze jak bedzie aktualne za pare tyg to kupie:)
Na przeziebienie super dziala zaparzenie swiezego pokrojonego na cienkie paski imbiru, jak nieco ostygnie to dodaje sie do tego cytryne i miod. Dobrze dziala na bolace gardlo i ogolnie na przeziebienie bo imbir ma wlasciwosci antybakteryjne. Moj maz i corka byli podziebieni wiec pilam to razem z nimi i mnie nie zlapalo;)
Ja glukoze pewnie bede robila za jakies 2 tyg, ale pewnie bedzie ciezko, ja nie lubie bardzo slodkich rzeczy, zwlaszcza teraz w ciazy jak zjem jakies slodkie jablko to mi troche niedobrze:)
W piatek mam wizyte mam nadzieje ze dowiem sie czegos wiecej jak wyglada sprawa z ta blizna i ze sie nie pogorszylo.

na przeziębienie nie tylko w ciąży najlepsza jest herbata z lipy, najlepiej taką z dwóch torebek wypić na noc (lipa działa napotnie) i nakryć się ze dwiema kołdrami a rano pod prysznic i człowiek jak nowo narodzony... Sprawdzone;) A jeszcze jak posłodzi się miodem z lipy to już w ogóle wypas;)

A co do spania, to ja też mam z tym problem;( budzę się co chwilę albo na siusiu albo chce mi się pić, potrafię przez noc wypić 1,5 l wody... a w dzień kolejne 2-3 l a mimo to mam spuchnięte dłonie i stopy;(

Kammcia a chrapanie w ciąży jest dość często spotykane, gdzieś czytałam na ten temat;) po porodzie przejdzie;)

dziewczyny, a jaki jest koszt usg polowkowego w Endomedzie u dr Zienkiewicza? jutro zadzwonie i sie dowiem, ale moze ktoras z Was wczesniej mi powie ;-)
i jak odlegle sa terminy? wiecie?

To ja też się melduję w nowym wątku :)
Super, że macie dobre wyniki glukozy ;) Ja jeszcze sporo czasu mam do tego badania.
Ja ogólnie słabo śpie, bo wciągu nocy 2-3 pobudki na toaletę, dlatego mało czasu mam na sny, bo jak już się obudzę to potem ciężko mi zasnąć, a jak sie uda to znowu trzeba już wstawać do toalety.
Co do przeziębienia to mnie też zaczyna coś brać od wczoraj, ja narazie mleko z czosnkiem i miodem stosuje i herbatka z cytrynką. Mam tabletki Prenatal Gripcare w razie czego, a narazie ssam tylko isla moos, bo gardło mnie drapie.

Kamelku, propolis, specjalny preparat dla ciężarnych - prenalen, duzo czosnku, sok z malin, duzo naturalnej wit.C np. Z kapusty kiszonej, papryki czerwonej, owocow.

Ja też sie w miarę dobrze, gdyby nie pobudki na siusiu :) Znacie jakies skuteczne sposoby na przeziębienie? Narazie robie tylko inhalacje na katar + herbata z cytryną...

Ja w sumie spie dobrze, ale niestety budze sie o 4 czy 5 i już zasnąć nie mogę;/

melduję się i ja :D dziewczyny, czy was też męczą w ciąży straszne sny...???
masakra, u mnie doszło już nawet do tego, ze boję się położyć spać hehe
.... mąż mówi, że w nocy strasznie śpię niespokojnie, do tego chrapie ( a wcześniej nie chrapałam ... ) masakra ;)

jest hurtownia tkanin na czyżewskiego w oliwie, do tego bławatek na starowiejskiej w gdyni

Dziewczyny, znacie w trójmieście jakieś fajne sklepy z tkaninami z dużym wyborem. Postanowiłam, że sama uszyję ochraniacz do łóżeczka bo nic mi się nie podoba z dostępnych w sklepach,a jak jest już fajny to 180zł!!!
Ja idę na glukozę za tydzień i ciekawa jestem co wyjdzie...

No cieszę się, że taki wyszedł, bo trochę się go obawiałam. :)

dla Ani - pamietam, ze szukalas kosza dla dzidzi, znalazlam dzis fajne ogloszenie:
http://ogloszenia.trojmiasto.pl/dla-dziecka/sprzedam-koszyk-do-spania-dla-niemowlaka-ogl7317949.html
a noz sie przyda.

ale fajnie dziewczyny, ze macie taka dobra glukoze. ja pewnie bede miala o duzo za duzo po obciazeniu. w drugiej ciazy mialam cukrzyce ciazowa i bylam na diecie ostatnie 3 m-ce. I Kubus malutki sie urodzil przez to... Ciekawe jak tym razem bedzie...